Проектот за востание во Македонија поднесено од францускиот патописец
Bertrandon de la Brocquier do papata vo 1433 godina.
Овој француски патописец во фебруари 1432 година допатувал на балканот и ги видел состојбите при што напишал книга со наслов `Voyage d`outre-met et retour de Jerusalem en France par la voie de terre pendant le cours des annees 1432 et 1933` објавена во `Legrand d`Aussy` во 1804 година.Во неговиот предлог тој ги повикува европските владетели да тргнат против Турција при што ги набројува народите потчинети на турското ропство и тоа: Македонци,Бугари,Грци,Албанци,Словени,Власи,Рашани и други.при што прави разлика помегу Македонците и другите народи.
Неговиот план до папата бил Франција,Англија и Германија да дадат по 15000-20000 војници и `со помош на бога лесно промарширале од Белград до Константинопол секако ако ги разбунтоваат балканските христијански народи`.
Зошто не ја знам јас оваа приказна?
Сум чул дека ропството сме го смениле со други три ропства, две од тие три сеуште траат. Од 1912, па до денешен.
зборот ми е за турското ропство.
Проектот на венецискиот пратеник Павле Мавроцен(Paulus Maurocenus,nobilis Venetus) е од 1461 или 1462 годинаво кој се вели: `..Кога ке биде разбијана противничките сили никој не се сомнева дека цела Бугарија,Србија,Босна,Македонија (MACEDONIAM), Епир,Тесалија,Грција или Атика и Пелопонез веднаш ке се вратат кон верните,дури веднаш кога ќе ги нападниме границите ке се одметнат од непријателот и ке однесат голема победа...Србите и Босанците веднаш ке се одметнат од непријателот со 20000 војници истиот пример ке го следат и Македонците(MACEDONES),Пелопонесците,епирците,грците ке се втурнат кон непријателот..`
проектот е најден во државниот архив на Милано каде се чува и денес и е на латински јазик.