Дијалектите и нивната употреба

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Дијалект или наречје е разновидност на еден јазик којашто се зборува на одредена географска област и којашто не е кодифицирана (за разлика од книжевниот јазик). Дијалектот се употребува при усно општење, а поретко и писмено. И покрај тоа што дијалектот не е официјално кодифициран, сепак тој си има одредени граматички, фонетички, синтактички и пред сè лексички особености, коишто во помала или поголема мерка го прават поразличен од книжевниот (литературен, стандарден) јазик. Дијалектот на поширока област може да се дели и на поддијалекти, а тие на свои поддијалекти итн. (изворче)

Дијалектите во македонскиот јазик се варијации на стандардниот литературен јазик. Македонскиот јазик брои околу 27 дијалекти поделени во три главни групи.

Знаеме дека стандардизираниот македонски јазик се карактеризира во главно со комбинации од охридскиот, прилепскиот, битолскиот и велешкиот дијалект. Сепак, стандардизираниот јазик е многу различен од секој дијалект посебно.
Но да го оставиме литературниот македонски за друга дискусија.

Во врска со дијалектите. Што мислите, дали нивната употреба во секојдневниот говор е позитивна?
Дали можеби нивното користење влијае врз развојот на веќе созададениот стандардизиран македонски јазик?
Колкава е вредноста на дијалектите во однос на културата и развојот на јазикот на еден народ?

1.Во врска со дијалектите. Што мислите, дали нивната употреба во секојдневниот говор е позитивна?
2.Дали можеби нивното користење влијае врз развојот на веќе созададениот стандардизиран македонски јазик?
3.Колкава е вредноста на дијалектите во однос на културата и развојот на јазикот на еден народ?

1.Да.
2.Да.
3.Тие се код на нашиот идентитет и потекло, и богатство на нашата култура. Тие се органска врска со минатото, лик на нашата денешница и основа за иднината - прераскажани, прикажани и претскажани на маjчиниот jазик.
Се чувствувам особено гордо кога го гледам еднообразието каj околните земjи и народи на овоj план.

1.Да.
2.Да.
3.Тие се код на нашиот идентитет и потекло, и богатство на нашата култура. Тие се органска врска со минатото, лик на нашата денешница и основа за иднината - прераскажани, прикажани и претскажани на маjчиниот jазик.
Се чувствувам особено гордо кога го гледам еднообразието каj околните земjи и народи на овоj план.

Браво за постот.

Јас сум за минимално користење на стандардниот јазик во државата.

Браво за постот.

Јас сум за минимално користење на стандардниот јазик во државата.

Зошто? Мислам, секој може да се изразува како сака, но треба да го знае и "стандардниот" jазик, ако за ништо друго, за професионална комуникација. Стандардниот јазик се учи во школо, и тој (би требало) да се употребува во сите средства за информирање. Мене ми смета кога ќе чујам водител/ка како цепа скопски, со погрешен нагласок и непостоечка дикција.

Еве признавам, ама кумановски не разбирам ич. Што ќе правиме ако треба да се разбереме со колегата-кумановец за нешто важно? Ќе преведеме на англиски?

Зошто? Мислам, секој може да се изразува како сака, но треба да го знае и "стандардниот" jазик, ако за ништо друго, за професионална комуникација. Стандардниот јазик се учи во школо, и тој (би требало) да се употребува во сите средства за информирање. Мене ми смета кога ќе чујам водител/ка како цепа скопски, со погрешен нагласок и непостоечка дикција.

Еве признавам, ама кумановски не разбирам ич. Што ќе правиме ако треба да се разбереме со колегата-кумановец за нешто важно? Ќе преведеме на англиски?

Фала Богу треба да се знај стандардниот јазик , заради причините шо ги наведе.
Ете ти сега совршено опиша како и каде треба да се употребува.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom