Каде во хром обележувачи (букмарци) како во фајфокс, каде паметна лента како во фарфокс. Пишуваш две букви и тоа што го бараш ако е во историја или во букмарци одма излегува прво или второ.
Што, сега од хром ќе се вадат со тоа што адресната лента пребарува дирекно на гугл. Ами и кај фајфокс го има тоа. Само што не бара веднаш туку треба да притисниш ентер. А пак во тоа полето десно од адресната линија кај фајрфокс го има истото како и кај Хром.
1. Chrome има bookmarks
2. Chrome има историја и крајно попаметен address bar. Прикажува историја на слични страни, предлог постоечки страни или предлог пребарувања на гугл.
3. Пребарувања во firefox: одиш во панелчето, избираш енџин, пишеш, ентер. Пребарување во Chrome:
- google: Ctrl-T, your search terms, enter.
- youtube: Ctrl-T, yout + Tab, your search terms, enter
- facebook: Ctrl-T, face + Tab, your seach terms, enter.
Самата идеа на Chrome е да биде паметен и lite browser а не масивна апликација како фајрфокс.
А за мемориско користење. Хром најмногу јади. Еден таб = 1 процес = 50 до 100 МБ
Линков го постирам веќе 3 пати
Незнам кој го пишал ова, ама може да си ја пикне главата у анус. Нека дојде кај мене па да види како идат работите... човече кој идиотски напис. Firefox помалку мемори консумент неголи Сафари и Хром. Wow...
пс. сум го видел ФФ4. Наликува малку на хром, ама ќе си ја има својата функционалност. А веројатно ќе има и опција табовите да си бидат во посебна лента (како сега), да не бидат заедно со лентата со име на прозорецот.
Наликува ... малце ... да ... само истиот распоред, истите копчиња па дури и истиот artwork за копчињата. Сосема малку. И препишуваат и за инкогнито мод, и за smart address bar и за се.
Ќе го речам она кое што го реков на еден колега за истава споредба. Firefox ќе постои до моментот кога Chrome ќе добие интерфејс за прикачување на екстензии.