Рамноправност, ама сепак не...

• Креатор на темата Креатор на темата Sussaro
  • Време на започнување Време на започнување
Рамноправноста е клуч за успешна врска....
кај нас патриахалноста за жал е сеуште присутна во врската помегу мажот и жената:toe:

А потребата за заштита која ја чуствува понежниот пол е нормална , зашто сепак мажот е физички е помоќен ...

Само чудно е што луге со патриахални мозоци многупати ме нарекле папучар лично мене ,мои познаници и пријатели...а од другастрана ми завидуваат на мојата тригодишна успешна врска....бидејки со дискусија и разбирање се постигнува се..

Бидјки многу сакам да готвам .....многупати мојата партнерка сум ја изненадувал со некој мој специјалитет или со кавалерски гест...е таквите патриахални мозочиња заради тоа ме нарекоа папучар:toe: .....а тие постојано се во некои глупави и бесмислени конфликти со своите партнери.

Така да за успешна врска е потребно разбирање, почитување,добар секс,и нормално љубов:toe:

Прекрасно кажано. Во оваа заедница, што ја создадовме јас и мојата партнерка, не е брак, туку само живееме заедно, имаме две прекрасни деца. Кај нас владее скоро совршена хармонија, па можам да бидам и презадоволен во тоа што: јас сум тој што готви, чисти суредува низ дома. Имам доволно приходи, не морам да одам на работа после 2001 година, па двајцата уживаме во животот.
Кај нас не се определени претходно работите, туку рамноправноста владее на начин на кој ретко кој ќе поверува во тоа: Денес готвев, јадевме пиевме пустевме... Се тоа ок. Кога дојде време да се крене масата, јас едноставно ја погледнав мојата парнтерка, таа ме погали по главата, ми ги подаде цигарите и рече: Уживај.

Кога она пере алишта, јас ги пружам на сонце, да се сушат. Јас ги собирам, пошто сум сум повисок, она ги пегла.

Јас набавувам намирници денес, таа ги групира и суредува. Утре обратно. Слободно прашајте ја дали не ужива во хармонијата која ја создадовме.
Не станува збор за тој кој што ТРЕБА да работи во една заедница, туку кој што САКА да направи.
Доколку сакате рамноправност, сфатете дека нема машки и женски работи во едно домаќинство. Има само САКАМ и НЕ САКАМ.
Слободно кажете дека сум папучар, а јас ќе уживам во оваа прекрасна атмосфера. Зашто и покрај мојата насилна природа, јас уживам во мирот, кој во домот во кој си го создал е најдрагоцен.
Поздрав

Прекрасно кажано. Во оваа заедница, што ја создадовме јас и мојата партнерка, не е брак, туку само живееме заедно, имаме две прекрасни деца. Кај нас владее скоро совршена хармонија, па можам да бидам и презадоволен во тоа што: јас сум тој што готви, чисти суредува низ дома. Имам доволно приходи, не морам да одам на работа после 2001 година, па двајцата уживаме во животот.
Кај нас не се определени претходно работите, туку рамноправноста владее на начин на кој ретко кој ќе поверува во тоа: Денес готвев, јадевме пиевме пустевме... Се тоа ок. Кога дојде време да се крене масата, јас едноставно ја погледнав мојата парнтерка, таа ме погали по главата, ми ги подаде цигарите и рече: Уживај.

Кога она пере алишта, јас ги пружам на сонце, да се сушат. Јас ги собирам, пошто сум сум повисок, она ги пегла.

Јас набавувам намирници денес, таа ги групира и суредува. Утре обратно. Слободно прашајте ја дали не ужива во хармонијата која ја создадовме.
Не станува збор за тој кој што ТРЕБА да работи во една заедница, туку кој што САКА да направи.
Доколку сакате рамноправност, сфатете дека нема машки и женски работи во едно домаќинство. Има само САКАМ и НЕ САКАМ.
Слободно кажете дека сум папучар, а јас ќе уживам во оваа прекрасна атмосфера. Зашто и покрај мојата насилна природа, јас уживам во мирот, кој во домот во кој си го создал е најдрагоцен.
Поздрав

Тие кои лепат етикети папучар и самите незнаат што значи зборот:uvo:
А најтрагично е што никогаш нема да сватат и да уживаат во една перфектно совршена заедница со своите партнери:smir:

Тие кои лепат етикети папучар и самите незнаат што значи зборот:uvo:
А најтрагично е што никогаш нема да сватат и да уживаат во една перфектно совршена заедница со своите партнери:smir:

Види... Ако не си женет, имаш квалитетни шанси да најдеш заинтересирана женска особа на форумов... Сигурна сум.

Види... Ако не си женет, имаш квалитетни шанси да најдеш заинтересирана женска особа на форумов... Сигурна сум.

А зашто мислиш дека човекот бара жена на форумот? Затоа што во неговото мислење тој истакнал дека ужива да готви, пере, чисти и ги прави сите оние работи, кои патријархалистите како тебе ги нарекуваат "женски" работи?
Или дојде по овој заклучок по default? :smir::smir:

А зашто мислиш дека човекот бара жена на форумот? Затоа што во неговото мислење тој истакнал дека ужива да готви, пере, чисти и ги прави сите оние работи, кои патријархалистите како тебе ги нарекуваат "женски" работи?
Или дојде по овој заклучок по default? :smir::smir:

Како што самиот автор свати, ова беше комплимент. :smir:
Јас не сум по „делбата“.

Не ми беше намерата да го оженам, само да му посочам дека веќе освои симпатии.

Ахм, а .... (ова не се однесува на Сантели лично, да нема забуна)
кој цепи дрва кај вас дома? Кој прави винтови на водоводни цевки и кој ги сече со бонсек?
Кој носи регал, го сече, го склопува?
Кој отпушува канализација?
Кој ја носи кантата за ѓубре пола километар смрдеа кога не проаѓа комуналец?

Едино ако е некој во зграда, користи мајстор за секој квар и готови јадења...тогаш ок. Или ако жената е снагатор па може сето ова да го заврши...хм, ај ќе проверам дома дали ќе е така, дали може косилката да ја бутка :)
У куќа за маж има работа секој ден, буквално.

Модерни врски и бракови, јас може да зготвам, може скоро секоја помош да ја добие од мене, но дали во обратен правец...оние погоре ствари...ај размислете дали за една жена е нешто од сето тоа? Не прилега нели? Затоа е тука распоредот и функцијата маж-жена...
Фино е да сака човек да е напреден, со напредни погледи...но до каде досегаат тие погледи...јбг, којзнае, да не претераат.

У ствари која е целта на рамноправноста за готвење или ...? Ете, не ми текнува што друго работи дома жената...а ... :smir:

Се тоа ок. Кога дојде време да се крене масата, јас едноставно ја погледнав мојата парнтерка, таа ме погали по главата, ми ги подаде цигарите и рече: Уживај.
Фина работа, така и Буковски во своите дела...

Како што самиот автор свати, ова беше комплимент. :smir:
Јас не сум по „делбата“.

Не ми беше намерата да го оженам, само да му посочам дека веќе освои симпатии.
Хахахаха јако јако... Ти пишаа по ПМ да им го местиш? :pos2::pos2::pos2:
:smir::smir::smir: се зафркавам

Што требаше ова да значи?

Хахахаха јако јако... Ти пишаа по ПМ да им го местиш? :pos2::pos2::pos2:
:smir::smir::smir: се зафркавам

Што требаше ова да значи?
Во преносен смисол...можеби ти имаш таков живот, самиот велиш дека да-во ред, но повеќето во реалноста го доживуваат тоа само во роман. Е тоа :wink:

Од разни причини, не навлегувам од кои...но и зависи и колку, како...години стаж. Има многу непознаници во сето тоа.

Ахм, а .... (ова не се однесува на Сантели, да нема забуна)
кој цепи дрва кај вас дома? Кој прави винтови на водоводни цевки и кој ги сече со бонсек?
Кој носи регал, го сече, го склопува?
Кој отпушува канализација?
Кој ја носи кантата за ѓубре пола километар смрдеа кога не проаѓа комуналец?

Едино ако е некој во зграда, користи мајстор за секој квар и готови јадења...тогаш ок. Или ако жената е снагатор па може сето ова да го заврши...хм, ај ќе проверам дома дали ќе е така, дали може косилката да ја бутка :)
У куќа за маж има работа секој ден, буквално.

Модерни врски и бракови, јас може да зготвам, може скоро секоја помош да ја добие од мене, но дали во обратен правец...оние погоре ствари...ај размислете дали за една жена е нешто од сето тоа? Не прилега нели? Затоа е тука распоредот и функцијата маж-жена...
Фино е да сака човек да е напреден, со напредни погледи...но до каде досегаат тие погледи...јбг, којзнае, да не претераат.

У ствари која е целта на рамноправноста за готвење или ...? Ете, не ми текнува што друго работи дома жената...а ... :smir:

Кога зборуваме за готвење човечки е да се одмени жената и да се зготви бар еден оброк. Нека не е најизморена на свет, нека нема страшни обврски, туку едноставно желба на мажот да и` приреди ручек. Мажот нема, верувај, да го чини многу, ама на другата страна и` значи. Во смисла на поддршка, на сваќање...
И зошто секогаш се мериме со заковани шајки и кренати кофи со малтер? Со сигурност тврдам дека жената доколку би можела физички и во овие работи би му помогнала на мажот.

Не велам не Бети Буп, ниту за јадење, ниту за глетување. После 20 години стаж у брак и доста километри пред брак, како и веќе возрасни деца и нивни искуства, мои врсници и нивни искуства...не велам апсолутно не.

Но ова што е опишано е бајка за наши услови.

Би споменал овде и се поголемиот број на разводи, неусогласености...една причина е сиромашното и неквалитетно живеење, но другите причини...не знам. Да размислиме заедно овде на темава кои се :)

Во преносен смисол...можеби ти имаш таков живот, самиот велиш дека да-во ред, но повеќето во реалноста го доживуваат тоа само во роман. Е тоа :wink:

Од разни причини, не навлегувам од кои...но и зависи и колку, како...години стаж. Има многу непознаници во сето тоа.

Види, некој не може да го достигне тоа затоа што, повеќето млади брачни парови, денес имаат недостиг на комуникација. Ниту тој ниту таа се трудат да седнат и да разговараат за разликите меѓу нив, за тоа кој што сака во една заедница. Секој гледа само за себе, па дури и кога се во кревет, претежно мажот гледа да му биде него ок, без разлика на тоа како и е на жената. Може нема да се согласиш со ова, но главната причина поради нееднаквоста во една заедница на маж и жена е недостигот на комуникација.
Крај краева, денес се земаат и без да знаат многу за себе, па после тоа, се појавува семејно насилство, нетолеранција меѓу двајцата, а да не го споменувам фактот дека или едно дете е на пат кон овој свет или е веќе дел од него.
Едноставен совет до тие што планираат да живеат во заедница маж-жена, не мора тоа да е брак или не знам што:
Изнајмете некој стан, не мора да биде кој знае колкав, па поживејте 2, 3, 4 месеци заедно, да се запознаете себе си. Кажете си што очекувате еден од друг, па потоа решете дали сте способни за заеднички живот. Ако е се на место, рамноправноста сама ќе дојде.

Lurtz, тоа што го кажа, точно е дека има работи кои жената не е способна да ги изврши.
Еве еден пример. Ако ти денес ја поправиш чешмата, а притоа не се умориш кој знае колку, ако жената ти рече: ај срце те молам измиј ги тањирите... Ти сам знаеш дека тоа не е тешко. Но, машкото достоинство ти вели: Јас ја поправав чешмата, она нека мие сега. (Ако она се убила од готвење и бришење прашина, метење и трчање по децата цел ден)..

Значи овде, како и во еден куп други теми поврзани со односите маж-жена, разликата е во: Point of View.. Секој различно гледа на работите.
:smir::smir::smir:

Значи овде, како и во еден куп други теми поврзани со односите маж-жена, разликата е во: Point of View.. Секој различно гледа на работите.
Да, со ова се сложувам секако :)

Не велам не Бети Буп, ниту за јадење, ниту за глетување. После 20 години стаж у брак и доста километри пред брак, како и веќе возрасни деца и нивни искуства, мои врсници и нивни искуства...не велам апсолутно не.

Но ова што е опишано е бајка за наши услови.

Би споменал овде и се поголемиот број на разводи, неусогласености...една причина е сиромашното и неквалитетно живеење, но другите причини...не знам. Да размислиме заедно овде на темава кои се :)

Доволно е само да си го "воспитаме" егото и да си ја контролираме суетата која знае да се прошета демонстративно тогаш кога не треба. :)

Кога зборуваме за готвење човечки е да се одмени жената и да се зготви бар еден оброк. Нека не е најизморена на свет, нека нема страшни обврски, туку едноставно желба на мажот да и` приреди ручек. Мажот нема, верувај, да го чини многу, ама на другата страна и` значи. Во смисла на поддршка, на сваќање...

Е токму за ова зборувам. Зошто ретко кој маж е спремен да покаже барем малку разбирање на жената? Со тоа што еднаш или два пати во неделата тој ќе спреми ручек, ќе и покаже дека и тој е способен, дека кога она би се осеќала неспособно да готви, дека мажот е тука да ја одмени.
На една жена, во една заедница најважна и е поддршката, разбирањето и се разбира согласувањето во голем број работи. Меѓутоа, некогаш потребни се и дела, а не само зборови, за да и го покажеш тоа..:smir::smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom