Зошто луѓето ја изучуваат економијата?

• Креатор на темата Креатор на темата Вори
  • Време на започнување Време на започнување
В

Вори

Гостин
Незнаев каде да ја отворам темава..па најсоодветно место ми се виде овде.
Ако може некој од вас,да ми најде некаква статија поврзана со горниот наслов..каква било.Дали од википедија,дали од гугл...или пак некој што се разбира во економија,да ми објасни поопширно.(итно ми е)

п.с.после може темава слободно во канта да оди..

Незнаев каде да ја отворам темава..па најсоодветно место ми се виде овде.
Ако може некој од вас,да ми најде некаква статија поврзана со горниот наслов..каква било.Дали од википедија,дали од гугл...или пак некој што се разбира во економија,да ми објасни поопширно.(итно ми е)

п.с.после може темава слободно во канта да оди..

Еве јас мислам дека луѓето ја изучуваат економијата за поаргументирано да се препукуваат по форуми,слични на овој.:smir:

Зашто ресурсите се ограничени, па треба да се управува со нив што е можно подобро. :)

Најди учебник вовед во економија, првата глава е секогаш за тоа.

Да особено ако те интересира земи го од Таки Фити тој има добро објаснато зошто ја учиме економијата. Според мене се околу нас е економија и право не сме ни свесни колку сме преоптеретени со тие теми сигурно секој ден гледаме реклами секој ден гледаме билборди секој ден слушаме за економските кризи секој ден сме во контакт со парите секој ден планираме колку да потрошиме колку да заштедиме е баш токму тоа е економијата

Реков нешто од интернет да се најде..зошто ми треба за сега..ама изглеа ништо.

зборот економија има грчко потекло оикос номус што грубо би значело домаќинство,распределба односно алокација на ресурсите,да ја објасниме.

види вака воглавно економската мисла и економијата еволуира и затоа првен треба да поставиме звесни параметри општествени как и условите под кои настанал интересот за одредено економско учење.

понатаму ова учење го поврзуваме со сличните на него и бараме разлики во минатото често економијата не ја сметале за наука се до книгата на таткото на економијата Адам Смит(Богатството на народите-еден интересен податок нобеловецот Милтон Фридман инаку монетарист носеше медал со ликот на Адам Смит).

инаку без економија не не бидува нели,воглавно да ја наречам праисториска економија била во античка грција и Рим како и во феудализмот,најинтересен е периодот од 16 до 19 век кога веќе јасно сеиздиференцираат одредени насоки и учења за алокацијата на ресурсите,тогаш инаку во европа беше времето на либералниот капитализам,а во тој период настанаа маргинализмот,меркантилизмот,социјалутопизмот.

инаку во предисторискиот период како што го нареков во античка грција појавата на еконоски идеи мислења се забележува при настанувањето на стоковното производство и преминот од првобитната заедница кон робовладетелство.

значи со настанувањето на робовладетелството почнале да јавуваат односи меѓу луѓето и предметите па и со робовите се тргувало....мислата тогаш немала некоја научна основа воглавно била здраворазумска(ако може да ја наречам од прилика)а научни методи ретко биле користени. треба да забележам дека овде покрај здраворазумската логика во односите исто и религијата имала удел во деловните обичаи исто и за филозофијата.....ако бараме кога започнала економската мисла тоагаш:toe:

а економијата како наука со појавата на делото на Смит Wealth of Nations.

Да особено ако те интересира земи го од Таки Фити тој има добро објаснато зошто ја учиме економијата. Според мене се околу нас е економија и право не сме ни свесни колку сме преоптеретени со тие теми сигурно секој ден гледаме реклами секој ден гледаме билборди секој ден слушаме за економските кризи секој ден сме во контакт со парите секој ден планираме колку да потрошиме колку да заштедиме е баш токму тоа е економијата

таки фити и мене ми предаваше економија закон е,но воглавно на економски не ми се допаѓа што како да се изразам на некој начин креираат егоисти:jaj:

таки фити и мене ми предаваше економија закон е,но воглавно на економски не ми се допаѓа што како да се изразам на некој начин креираат егоисти:jaj:

Добро не зборував баш за професорот туку за учебникот негов а професорот е најдобриот економист во Македонија дефинитивно

Добро не зборував баш за професорот туку за учебникот негов а професорот е најдобриот економист во Македонија дефинитивно

Да се сложувам одлично предава,туку сакам да ве прашам вас економистите кон која школа сте повеќе ориентирани,еве јас лично кејнзијанството како и теоријата на иновации на јозеф шумпетер и пазарниот неуспех го прифаќам како факт.

Вие ќе одговорите имаме ли монетаристи на пример или пак приврзаници на лозанската психолошка школа(навитина кризава имаше психолошки ефект јак и тоа:raz:)....имаме екстремни либерали кои забрануваат државна интервенција,ајде да си продискутираме на кој која школа му е најсоодветна на крај краеви ова не се партии па да си ги вадиме очите:wink:

па повелете.

Па искрено Адам Смит го почитувам како татко на Екомијата но сепак школата за која што се смета дека ја основал и дека е претставник односно класичната школа сметам дека не е баш најдоброто решение за макро економијата. Но секап Кејнзијанската школа особено Неокензијанската школа во моментот ја движи економијата.Kласичната економија има многу делови во кој што многу подобро размислува не зборуваме за интервенцијата на државата тоа е сепак грешка која се резултираше со светската економска криза во 1972,73 класичната школа единствено ми се допаѓа во тоа што тврди дека не е добро да се влегва во големи долгови зборувам за државата и државата ја споредува со едно семејство за кое вели дека што повеќе и поголеми долгови толку повеќе проблеми што до некаде се во право.

Може уште нешто да ми кажете за темава..ми треба до петок да ми е готово проектот,а информации уште немам доволно.

За да се збогатат, нормално ако ја научат добро и читаат меѓу редови:wink:

Еве јас мислам дека луѓето ја изучуваат економијата за поаргументирано да се препукуваат по форуми,слични на овој.:smir:

АБЦ ме интересира која економска школа ја преферираш,класичната кејнзијанската....кога веќе коментираме економија ајде да видиме кој која школа ја застапува.

Може уште нешто да ми кажете за темава..ми треба до петок да ми е готово проектот,а информации уште немам доволно.

пратено по ПП станува збор за краток опис на ставовите на џон стјуард мил како и основачот на економијата смит-потоа имаш втор дел кој така е концептиран со цел отпрвен давајки ги претпоставките и мисленјата на мил и смит во вториот делсе анализира претпријатие низ призмата на приватната сопственост начинот на штедење момополот...имај предвид само дека го употребував терминот политичка економија оти така е во книгата ти можеш да го замениш со економија,и секако додај го делот за потеклото на зборот економија и кога почнала да и зачетоците и нема да почнеш со зборот економија туку со нејзиното влијание врз нашиот живот посебно сексуалниот:pos2:(се шалам малце)оти стварно влијае пред да почнеш со потеклото на зборот можеш за доказ да ја земеш хиперинфлацијата во Германија кога со врека пари се купуваше производи за во џеб-но и не мора да даваш пример it's up to you:)

зборот економија има грчко потекло оикос номус што грубо би значело домаќинство,распределба односно алокација на ресурсите,да ја објасниме.

види вака воглавно економската мисла и економијата еволуира и затоа првен треба да поставиме звесни параметри општествени как и условите под кои настанал интересот за одредено економско учење.

понатаму ова учење го поврзуваме со сличните на него и бараме разлики во минатото често економијата не ја сметале за наука се до книгата на таткото на економијата Адам Смит(Богатството на народите-еден интересен податок нобеловецот Милтон Фридман инаку монетарист носеше медал со ликот на Адам Смит).

инаку без економија не не бидува нели,воглавно да ја наречам праисториска економија била во античка грција и Рим како и во феудализмот,најинтересен е периодот од 16 до 19 век кога веќе јасно сеиздиференцираат одредени насоки и учења за алокацијата на ресурсите,тогаш инаку во европа беше времето на либералниот капитализам,а во тој период настанаа маргинализмот,меркантилизмот,социјалутопизмот.

инаку во предисторискиот период како што го нареков во античка грција појавата на еконоски идеи мислења се забележува при настанувањето на стоковното производство и преминот од првобитната заедница кон робовладетелство.

значи со настанувањето на робовладетелството почнале да јавуваат односи меѓу луѓето и предметите па и со робовите се тргувало....мислата тогаш немала некоја научна основа воглавно била здраворазумска(ако може да ја наречам од прилика)а научни методи ретко биле користени. треба да забележам дека овде покрај здраворазумската логика во односите исто и религијата имала удел во деловните обичаи исто и за филозофијата.....ако бараме кога започнала економската мисла тоагаш:toe:

а економијата како наука со појавата на делото на Смит Wealth of Nations.
еве употреби го ова но модификувај го...да не биде вака.

Да се сложувам одлично предава,туку сакам да ве прашам вас економистите кон која школа сте повеќе ориентирани,еве јас лично кејнзијанството како и теоријата на иновации на јозеф шумпетер и пазарниот неуспех го прифаќам како факт.

Би сакала да те прашам за твое мислење,каков вид на „учење“ моментално се спроведува од фискалната политика во државата?
Би ја исклучила монетарната власт,бидејќи таа работи на систем на таргетирање.Што мислиш која школа се споведува на дело?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom