Чудни македонски зборови

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Учкур е врвцата со која се врзуваат гаќите (порано немало ластици), па затоа изгледа и “жолтилото“ се вика така. А то’ кафеното како се вика?:vozbud: Да не не слушни некоја УЧКа!:nesum:
Р’п’љ можи да има врска и со ’Рчпал - има слична етимологија.
Други чудни зборови :
-Дуле = барде (не стомна, туку барде)
-издудулен = измолкнат, извлечен, размолкнат...
-Дулија = пазарна такса, за наем на тезга.
-Одрезен = откачен, извлечен од ментешињата, од резето или зглобот (како пр. може да се каже дека некој ја “одрезол“ вилицата од зборување, прозевање или јадење).
-Шуркање = барање, претурање некаде (во алишта, шифоњер и сл.)

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
бамбори = зборува, ни дрдори “на глава“
пљампа = слично објаснување на претходното, “празно“ зборување...

Член од
27 април 2006
Мислења
26
Поени од реакции
2
Поздрав брате Хомере!

А да ги поставиме и латинските транскрипции кои во нашата наука за жал сеуште се прифаќаат буквално.

Пр: Басилеј (басилеос), инаку во оригинал Василеј и да видиме што се крие на Македонски - Ва (Во), силеј (Сила е ) на пр Филип Александар. Мислам дека овде не треба да си етимолог за да се види вистината.

Ист е случајот и со Базилика ( Василика).

И многу други ... поздрав.

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
А оти не : Бас-илеј = Божји (Илеј) Збор (Бас) - ветување; или Кралот е оној за кого Бог дал гаранција, дал збор, односно дозвола, го назначил за владетел... (Порано владетелите се декларирале за Божји намесници)

F

FilipMacedon

Гостин
Учкур е врвцата со која се врзуваат гаќите (порано немало ластици), па затоа изгледа и “жолтилото“ се вика така. А то’ кафеното како се вика?:vozbud: Да не не слушни некоја УЧКа!:nesum:
Р’п’љ можи да има врска и со ’Рчпал - има слична етимологија.
Други чудни зборови :
-Дуле = барде (не стомна, туку барде)
-издудулен = измолкнат, извлечен, размолкнат...
-Дулија = пазарна такса, за наем на тезга.
-Одрезен = откачен, извлечен од ментешињата, од резето или зглобот (како пр. може да се каже дека некој ја “одрезол“ вилицата од зборување, прозевање или јадење).
-Шуркање = барање, претурање некаде (во алишта, шифоњер и сл.)
Моето мислење за УЧКУР :) е дека е кованица од Уз(збор кај Шопите,се употребува ширум Кумановско) или до и Кур (научно пенис),односно во слободен превод до кур... овој до пенисот де:)

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Моето мислење за УЧКУР :) е дека е кованица од Уз(збор кај Шопите,се употребува ширум Кумановско) или до и Кур (научно пенис),односно во слободен превод до кур... овој до пенисот де:)
хехех
тогаш шо би било Бучкуруш :)

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Учкур слободно кажано би значело - врска, врвца. Затоа се вели за некои дека : “се фатија учка“, се ујдисаа, се “врзаа“
Бучкуруш е она што го направи Бучко дури беше на власт
.

Коловрт

Озимандија
Член од
12 април 2010
Мислења
4.015
Поени од реакции
9.165
Учкур слободно кажано би значело - врска, врвца. Затоа се вели за некои дека : “се фатија учка“, се ујдисаа, се “врзаа“
Бучкуруш е она што го направи Бучко дури беше на власт
.
За учкур јас знаев друг збор - в’ргуз’н / вåргузåн. Потеклото не му го знам, можеби од глаголот врзе...
Инаку овој збор се зачувал единствено во фразата „в’ргуз’ните ги скина смеејќи“, демек од смеење гаќите му паднале или слично.

Член од
27 април 2006
Мислења
26
Поени од реакции
2
А оти не : Бас-илеј = Божји (Илеј) Збор (Бас) - ветување; или Кралот е оној за кого Бог дал гаранција, дал збор, односно дозвола, го назначил за владетел... (Порано владетелите се декларирале за Божји намесници)
Поздрав Кариес, мојата намера е да ја увидиме поврзаноста на денешниот македонски јазик со македонскиот јазик во античкиот период, да ги лоцираме оние зборови кои се очигледно поврзани.

Еве уште еден пример високообразовните центри кои ги гради Аристотел се наречени ЛИЦЕУМИ, тука е јасна ситуацијата, ЛИЦЕ + УМ и не мутреба доктор на науки по етимологија за да ја докаже поврзаноста.

Или пак КРЕПИДОМА, значењето на овој збор е ТЕМЕЛ, дури денес тој збор се употребува како археолошки термин. Значи што е тоа што го КРЕПИ - ДОМОТ? ТЕМЕЛОТ се разбира!

Поздрав.

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Поздрав Кариес, мојата намера е да ја увидиме поврзаноста на денешниот македонски јазик со македонскиот јазик во античкиот период, да ги лоцираме оние зборови кои се очигледно поврзани.

Еве уште еден пример високообразовните центри кои ги гради Аристотел се наречени ЛИЦЕУМИ, тука е јасна ситуацијата, ЛИЦЕ + УМ и не мутреба доктор на науки по етимологија за да ја докаже поврзаноста.

Или пак КРЕПИДОМА, значењето на овој збор е ТЕМЕЛ, дури денес тој збор се употребува како археолошки термин. Значи што е тоа што го КРЕПИ - ДОМОТ? ТЕМЕЛОТ се разбира!

Поздрав.
Темава беше “чудни македонски зборови“, но сепак...
Лицеум може да има и поинаква етимологија : ЛИЦЕ = може да има врска со лач (LUX - лат.) = светлина. Па другото толкување би било : ЛИЦЕУМ = просветлување на умот!
За КРЕПИДОМА во начело се согласувам. За алтернативниот збор кој го користиме ТЕМЕЛ (темелион) мислам дека е во врска со ТЕМА (пр. : ТЕМА за дискусија), односно : поставка (поставка за дискусија), но може да се земе во предвид и ТЕМЕто на главата...

Член од
27 април 2006
Мислења
26
Поени од реакции
2
Темава беше “чудни македонски зборови“, но сепак...
Лицеум може да има и поинаква етимологија : ЛИЦЕ = може да има врска со лач (LUX - лат.) = светлина. Па другото толкување би било : ЛИЦЕУМ = просветлување на умот!
За КРЕПИДОМА во начело се согласувам. За алтернативниот збор кој го користиме ТЕМЕЛ (темелион) мислам дека е во врска со ТЕМА (пр. : ТЕМА за дискусија), односно : поставка (поставка за дискусија), но може да се земе во предвид и ТЕМЕто на главата...
Знам дека сум малку надвор од ТЕМАта, но за ова околу ЛИЦЕУМОТ ... зар не ти изгледа дека како да бараш влакно во јајцето :) покрај очигледното, ти гледаш да не под крушата јаболку може пораснало.

Додека сме овде кај ТЕМАТА, грцине пред некое време имаа организирано СИМПОЗИУМ на ТЕМА што значи ЗА ТЕМАТА на грчки, (инаку чисто колку за информација .. не најдоа значење на грчки, а да прашаа било кој македонец ќе беше друга работава).

Е сега твој дел е од ТЕМАТА да преку центарот на мислата (поентата) стигнеш до мозокот под ТЕМЕТО.

Станува збор за Аристотел кој своите предавања ги започнувал со зборовите ЗА ТЕМАТА ...

Зборот ми е дека овој денешниов македонски според маведениве примери потекнува од античкиот македонски и нема потреба преку готово за вересија да збореме.

А види ли случајност
ЛИЦЕУМ
СИМПОЗИУМ се некако на УМ завршуваат терминиве, зошто ли?

Поздрав.

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
И симпозиум, ако гледаш така, во првиот дел го содржи лицето односно СИМата. Или : “личба личи Краљевиче Марко, личба личи со три ми телали...“ (така некако беше, не се сеќавам баш најдобро)

Член од
6 август 2006
Мислења
201
Поени од реакции
29
Ne znam dali nekoj vekje pisuval za ova, ama interesno e da se napomne.

Imeno, zborot 'castella' (so latinski koren), vo kontakt so slovenskite jazici preminal vo cheshkiot i polskiot jazik so znachenje 'crkva' (prvobitnoto znachenje mu e 'tvrdina', a na cheshki formata e 'kostel'). Ottuka, povekjepati se nametnuva povrzanosta pred se na fonetsko ramnishte, so makedonskiot arhaizam 'k'shta', (kukja), shto se javuva vo nekoi nashi dijalekti. Ponatamu, indikativna e i povrzanosta na dvete varijanti i na edno semantichko ramnishte, pri koeshto generativnoto znachenje na 'zhivejalishte', 'prebivalishte', 'obitel' - e dosta ochigledno.

Vakvite slichnosti se dosta interesni, iako nivnoto detalno razgleduvanje bara struchnost i premnogu znaenje, i pred se, nepristrastnost. A i duri koga kje se dojde do odreden zakluchok, treba da vi e jasno deka etimologijata e nauka so samo 50% tochnost, a slovenskata etimologija e edna od najnesigurnite nejzini granki, pa zatoa da ne letame so shpekulacii i babini devetini!

--- надополнето ---

p.s. proshtevajte za latinicava, ama vo momentov nemam kirilichna poddrshka.

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
[FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]Кастро си е точно така : куќа (владетелската куќа најчесто била утврдена и затоа името се проширило на тврдина, крепост).Именката ја има во разни форми : Кастел, Каштел, кашта, к,шта (кушта-куќа). Има градови кои го добиле името според дворецот кој бил изграден во близина : Гирокастро (Аргирокастро - сребрена куќа), Касторја (Костур). Од тоа се произлезени и други именки : Шато (Француски : дворец, владетелска куќа, од к,шта - к,шато) , Хаус (англиски), Каза (Италијански), Каса (кутија - иста е како мала куќарка, но за предмети. И исто така, од Кутија произлегува Кутја - Куќа). Од тој збор Кастел, произлегува и : Хостел = Хотел, а од него и именката за болница : Хоспитал. И името на Божицата Хестија (Божица на домашното огниште) може од тука да произлегува. Индиските касти - значат дека некој припаѓа на таа куќа-каста (Овој збор - каста се смета дека има португалско (?!) потекло и значел ,,чистота на племенско потекло,, што значи со потекло од племенита куќа. Во италијанскиот јазик [/FONT][FONT=&quot]Каста значи : ,,чиста,, ,,непорочна,, ,,невина,, (очигледно е : Каста - Часта - Чиста) [/FONT][FONT=&quot][/FONT][FONT=&quot][/FONT]

Член од
24 декември 2009
Мислења
312
Поени од реакции
18
Знам дека сум малку надвор од ТЕМАта, но за ова околу ЛИЦЕУМОТ ... зар не ти изгледа дека како да бараш влакно во јајцето :) покрај очигледното, ти гледаш да не под крушата јаболку може пораснало.

Додека сме овде кај ТЕМАТА, грцине пред некое време имаа организирано СИМПОЗИУМ на ТЕМА што значи ЗА ТЕМАТА на грчки, (инаку чисто колку за информација .. не најдоа значење на грчки, а да прашаа било кој македонец ќе беше друга работава).

Е сега твој дел е од ТЕМАТА да преку центарот на мислата (поентата) стигнеш до мозокот под ТЕМЕТО.

Станува збор за Аристотел кој своите предавања ги започнувал со зборовите ЗА ТЕМАТА ...

Зборот ми е дека овој денешниов македонски според маведениве примери потекнува од античкиот македонски и нема потреба преку готово за вересија да збореме.

А види ли случајност
ЛИЦЕУМ
СИМПОЗИУМ се некако на УМ завршуваат терминиве, зошто ли?

Поздрав.
Завршуваат на ум, зашто се со латински потекло од грчки (Λύκειον - ликеjон) - гимназион во античката Атина.

Kajgana Shop

На врв Bottom