Поврзување на PC со телевизор

Член од
31 јули 2008
Мислења
2.808
Поени од реакции
1.529
ОК, темава можеби ке му се види смешна на некој, ама барем знам дека со ова компјутериве може скоро се и сешто да се изнаправи, така да....

Има ли начин да се поврзи телевизор со компјутер без да има графичката картичка излез за тоа? Мислам ако може некое чудо да се направи преку друг излез, USB, или шознам...

Ако знае некој нешто нека напише некој збор :)

Поздрав.

dragansk

хелоу...
Член од
2 февруари 2008
Мислења
271
Поени од реакции
4
имам слушнаото дека може бежично да се пренесуваат видео, аудио сигналите од компјутер до тв, ама како што не сум баш информиран.

Член од
29 август 2009
Мислења
30
Поени од реакции
4
другар зависи како сакаш да ги поврзеш..ако имаш графичка со тв излез тогаш само ти треба кабелче со банана приклучок а на другиот крај три банани(приклучоци) едно за слика,за боја и за звук ако не се лажам така беше...

dragansk

хелоу...
Член од
2 февруари 2008
Мислења
271
Поени од реакции
4
еве еден туторијај за поврзување ама за со кабел

1. Графичка картичка која има TV Out (денес сите имаат)

2. Еден обичен видео кабел или S-Video кабел (во зависност од приклучокот на самата графичка)

3. ТВ кој има Video In и Scart приклучок. Во случај да имате само шкарт, ќе ви биде потребно да имате и Scart адаптер

* Исто така Scart адаптер ќе ви биде потребно и доколку поврзувате преку S-Video кабел.

Доколку е се` тука да почнеме...

Приклучете го едниот крај од видео/S-Video каблот во Video Out на вашата графичка картичка (ви препорачувам ова да го правите додека компјутерот ви е изгасен, да не дојде до некои проблеми), и другиот крај од каблот го приклучувате во Video In на телевизорот. Доколку користите Scart прво во Scart-от па во ТВ.

Тоа е тоа. Сега уклучете го компјутерот и телевизотор на AV канал(кај што гледате филмови на ДВД)

Во овој пример, користена е nVidia графичка картичка, но сличен е принципот при подесување и на ATI графичките картички. Кога ќе се подигне Windows-от, десен клик(некаде на десктопот) и од менито изберете Properties, потоа кликнете на Settings, па на копчето Advanced. Во новиот прозорец претиснете на јазикот на кој обично го пишува името на графичката, во овој случај (GeForce FX5700).

Каде што е „nVidia Display Mode“, одберете Clone, а за Primary/Secondary display изберете Monitor/TV. Доколку не постои опција TV значи дека нешто не е во ред при поврзувањето. Истото може дасе случи и доколку компјутерот би бил уклучен додека сте ги поврзувале каблите.

Во овој момент доколку претиснете на Apply, на вашиот ТВ би требало да се појави сликата. Доколку нема слика воопшто или е со лош квалитет или е црно-бела, највероватно не е подесен правилниот ТВ формат. Со десен клик на сликата на телевизорот изберете Select TV Format и од менито изберете го TV форматот кој вашиот телевизор го поддржува. Највероватно во питање е PAL.

Сега сликата би требала да биде нормална. Доколку повторно има проблеми, пробајте ги сите еден по еден тв формат. Доколку сакате да ја измените бојата, да го наместите контрастот... кликнете повторно со десниот клик на телевизорот и изберете Color Correction..., а за повеќе подесувања изберете Device Adjustments.

превземено it.com.mk

Член од
31 јули 2008
Мислења
2.808
Поени од реакции
1.529
Фала на одговорите.

Па вака - мојата картичка за жал нема ТВ аут. Но разбрав дека наводно имало начин да се направи истото преку VGA кабел.

А телевизорот има и скарт и аудио/видео влез. Ке погуглам уште малку да видам дали ке изнајдам нешто...

haCk0r

Customization Windows OS
Член од
8 јануари 2009
Мислења
4.291
Поени од реакции
1.583
Фала на одговорите.

Па вака - мојата картичка за жал нема ТВ аут. Но разбрав дека наводно имало начин да се направи истото преку VGA кабел.

А телевизорот има и скарт и аудио/видео влез. Ке погуглам уште малку да видам дали ке изнајдам нешто...
Неможеш да го поврзеш чим нема S-video графичката

Член од
23 јуни 2008
Мислења
403
Поени од реакции
7
moze da napravis samo vga kon scart kabel
ili pobaraj pa moze ima nekade da kupis.
ali sto ke pravis ke go isklucuvas monitort za da smenis na tv, pa posle pak ke vrakas?
pobaraj ako ne stara pci graficka i nea prikluci ja na tv preku vga-scart kabel.

Член од
10 октомври 2008
Мислења
15
Поени од реакции
0
Јас се снајдов да повржам С-видео со стандард кабел (т.е. еден пин со 3 пина) И со едно малечко приклучокче

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Фала на одговорите.

Порано кога тв излезот не беше стандард за графичките картици имаше се продаваа таканаречени у-кабли...кои сигналот го двоеја, еден дел кон монитор друг кон тв..ама пак не беа толку ефикасни.....побарај можда негде ќе најдеш некој зафрлен по магацините на дилерите.

Член од
31 јули 2008
Мислења
2.808
Поени од реакции
1.529
moze da napravis samo vga kon scart kabel
ili pobaraj pa moze ima nekade da kupis.
ali sto ke pravis ke go isklucuvas monitort za da smenis na tv, pa posle pak ke vrakas?
pobaraj ako ne stara pci graficka i nea prikluci ja na tv preku vga-scart kabel.
Не ми е проблем ако треба да се гаси мониторот, работата е да можат филмови да се гледаат на ТВ :)

Порано кога тв излезот не беше стандард за графичките картици имаше се продаваа таканаречени у-кабли...кои сигналот го двоеја, еден дел кон монитор друг кон тв..ама пак не беа толку ефикасни.....побарај можда негде ќе најдеш некој зафрлен по магацините на дилерите.
Не ми е јасно каков е овој кабел пошто под U Cable ништо не ми излезе на гугл :) Ако можеш да ми го појасниш малку...

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Не ми е проблем ако треба да се гаси мониторот, работата е да можат филмови да се гледаат на ТВ :)

Не ми е јасно каков е овој кабел пошто под U Cable ништо не ми излезе на гугл :) Ако можеш да ми го појасниш малку...
Ме интересира.... Што графичка имаш па да нема TV Out?

Од времето на FX 440 графичките (пред 120 години) има TV Out.
Ако ти е толку прастар компјутерот и се, најди некоја графичка за 200 ден. со TV Out и решен проблем.

Или оди до Логинг во Беверли трговскиот, побарај дали има некој кабел што од VGA оди кон SCART или S-Video.

Член од
31 јули 2008
Мислења
2.808
Поени од реакции
1.529
Ме интересира.... Што графичка имаш па да нема TV Out?

Од времето на FX 440 графичките (пред 120 години) има TV Out.
Ако ти е толку прастар компјутерот и се, најди некоја графичка за 200 ден. со TV Out и решен проблем.

Или оди до Логинг во Беверли трговскиот, побарај дали има некој кабел што од VGA оди кон SCART или S-Video.
Не сум од СК да одам до Беверли :)

NVIDIA GeForce FX 5200...

Зошто неможам да најдам ТВ аут позади на куќиштето ако е така?

Има ли шанси тоа да е една жолта буксна кај што пишува
S/PDIF Out

Википедија вели дека тоа е излез за аудио...

?

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334

Ипсилон кабел! y-кабел

И нема потреба да се гаси мониторот, уште ако е од тие малку поскапите со вграден појачувач на сигналот и квалитетот на сликата нема многу да трпи.

Само тешко дека ќе најдеш....одамна ги нема!

вака некако изгледаат
http://www.amazon.com/Mediabridge-Component-Video-Plated-Connectors/dp/B0025Z8618/ref=pd_sim_e_3/178-1429824-3798310

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Не сум од СК да одам до Беверли :)

NVIDIA GeForce FX 5200...

Зошто неможам да најдам ТВ аут позади на куќиштето ако е така?

Има ли шанси тоа да е една жолта буксна кај што пишува
S/PDIF Out

Википедија вели дека тоа е излез за аудио...

?
Ја колку што памтим FX5200 имаше Tv Out зошто оваа графичка ја имам на постариот компјутер.

Kajgana Shop

На врв Bottom