Како со наместени тендери се цица буџетот

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Маиците за МВР ги соши фирмата втора на конкурсот

Фирмата „Линк медиа плус“, која ги доби двата огласа од МВР тешки 270.000 евра, победувала уште на многу други јавни огласи во државни компании.

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=99953E8F27E5D7418CE81A2E12E30750

Дали е ова само еден од низата тендери кој се и премногу очигледно штелнати во Македонија.Станува помалку перверзно за маици кој вредат 20 000 евра,да се платат 150 000 евра.Дали на сличен начин не се празни МЕГА буџетот во Македонија последниве неколку години?Можеби и вие имате вакви или слични примери,па би било убаво да продискутираме на оваа исклучиво економска тема.:toe:

osa

>>>>>>
Член од
20 јануари 2009
Мислења
816
Поени од реакции
184
na mi e specijalnost ekonomijata,ama eve ke ti ja ispocituvam pokanata za debata

eve eden ekonomski momenat od sinokesnoto iscrpno izlaganje na ministerot za obrazovanie nino od kozle.
go prasuva janko sto so ucebnicite?
a legendata odgovara :vidi janko idam ja kaj ovie sto gi pisuvaa ucebnicite ,znaes kaj avtorive ,i oni mi vikaat 30 000 evra po ucebnik,a ja im vikam dali ste normalni,pa ja poludev janko,mislam site poludevme u vlada,i im vikam ja da vi platam 30 000 eura nema sansi ,pa kako ke gi gledam lugevo posle u drzavava ,sto mislite vie ja sega sum dosol minister i vie mislite deka me stavivte do zid ,e nema da vi platam ke si odam ja so starite ucebnici,i taka ne im gi kupiv ucebnicite ,nemoze mene site da mi se smeat vo drzavata da platam tolku pari za ucebnik"

prasanjeto sledi koj kogo go zeznal,ama nema odgovor.
i vakov covek odgovoren za obrazovanie ,a ni sam ne e obrazovan,spored javno prezentiranoto od negova strana.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
na mi e specijalnost ekonomijata,ama eve ke ti ja ispocituvam pokanata za debata

eve eden ekonomski momenat od sinokesnoto iscrpno izlaganje na ministerot za obrazovanie nino od kozle.
go prasuva janko sto so ucebnicite?
a legendata odgovara :vidi janko idam ja kaj ovie sto gi pisuvaa ucebnicite ,znaes kaj avtorive ,i oni mi vikaat 30 000 evra po ucebnik,a ja im vikam dali ste normalni,pa ja poludev janko,mislam site poludevme u vlada,i im vikam ja da vi platam 30 000 eura nema sansi ,pa kako ke gi gledam lugevo posle u drzavava ,sto mislite vie ja sega sum dosol minister i vie mislite deka me stavivte do zid ,e nema da vi platam ke si odam ja so starite ucebnici,i taka ne im gi kupiv ucebnicite ,nemoze mene site da mi se smeat vo drzavata da platam tolku pari za ucebnik"
prasanjeto sledi koj kogo go zeznal,ama nema odgovor.
i vakov covek odgovoren za obrazovanie ,a ni sam ne e obrazovan,spored javno prezentiranoto od negova strana.
Па кога може некој за маици кој вредат 20 000 евра максимум,да плати 150 000 евра,тогаш и оној кој ги создава учебниците треба да си бара 30 000 евра за авторски права на учебник.Или практично парите за најмалку 5 вида на учебници,владата веќе ги определила за добавителот на маици во МВР ама по “запиперена“ цена.:toe:

B

Borg_Drone

Гостин
Маиците за МВР ги соши фирмата втора на конкурсот

Фирмата „Линк медиа плус“, која ги доби двата огласа од МВР тешки 270.000 евра, победувала уште на многу други јавни огласи во државни компании.

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=99953E8F27E5D7418CE81A2E12E30750

Дали е ова само еден од низата тендери кој се и премногу очигледно штелнати во Македонија.Станува помалку перверзно за маици кој вредат 20 000 евра,да се платат 150 000 евра.Дали на сличен начин не се празни МЕГА буџетот во Македонија последниве неколку години?Можеби и вие имате вакви или слични примери,па би било убаво да продискутираме на оваа исклучиво економска тема.:toe:
:) Само се прашувам колку пари вложил сопственикот на оваа фирма во кампањата на Груевски???:wink:

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
:) Само се прашувам колку пари вложил сопственикот на оваа фирма во кампањата на Груевски???:wink:
НИШТО!!! ни крајцер.........тие што вложувааат мораат, онака ставени на к....., овој е од оние ЧИСТАЧИТЕ-НОСАЧИ , фантом фирми...,тие цицаат , нормално и за нив останува по нешто меѓу забите да си исчепкаат...,ама главното иде " у партија " :)

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
И после данок да се плати, дворот пак да си го купиме, фасада да направиме, да неможе човек како човек секс во парк да има забрането било, после 19 часот да не можи човек пиво да си купи...
Преродбата продолжува со наместени тендери.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
И после данок да се плати, дворот пак да си го купиме, фасада да направиме, да неможе човек како човек секс во парк да има забрането било, после 19 часот да не можи човек пиво да си купи...
Преродбата продолжува со наместени тендери.
Или “ТЕНДЕРСКИ НАМЕСТЕНАТА ПРЕРОДБА ПРОДОЛЖУВА“.:smir:

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Маиците што ги носат нашите полицајци се Лакоста или барем така пишува на нив и се од Турција, ама ете пишуваше типот дека ги шиел по турска мостра, инаку реална пазарна цена на нив е околу 250-300 денари се над тоа е екстра голема добивка :toe:.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Маиците што ги носат нашите полицајци се Лакоста или барем така пишува на нив и се од Турција, ама ете пишуваше типот дека ги шиел по турска мостра, инаку реална пазарна цена на нив е околу 250-300 денари се над тоа е екстра голема добивка :toe:.
Цената на маиците од било каков модел или боја за толку големи количини се сведува до максимални 60 денари парче,итоа во комплет со наштампана ознака или апликација во боја,а единствено зависи од густината и квалитетот на материјалот,доколку истите не се од некој познат “бренд“,какви всушност треба да бидат во полицијата и војската со најновото декларативно излагање на владата дека ќе се штеди за да се намали или ребалансира буџетот.Практично со овој тендер се гледа колку лажел министерот за финансии,во своето излагање пред некој ден за ребалансот на буџетот по медиумите,мислејќи дека народот веќе на големо пие “мастило“.:toe:

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Цената на маиците од било каков модел или боја за толку големи количини се сведува до максимални 60 денари парче.
Толку се ако МВР директно си ги порача од Турција, е сега бидејќи си најде провајдер, па транспорт, па се дупнала гума 250-300 денари се јаде некако.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Толку се ако МВР директно си ги порача од Турција, е сега бидејќи си најде провајдер, па транспорт, па се дупнала гума 250-300 денари се јаде некако.
Со порачка од Турција Македонското МВР прави стопански криминал,затоа што и маиците произведени во Македонија се поефтини одколку Турските,нивната цена се движи на максимални 120 денари од парче,со платно кое има навистина пристојна “грамажа“,што значи квалитет и подобар од Турскиот.:toe:

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Со порачка од Турција Македонското МВР прави стопански криминал,затоа што и маиците произведени во Македонија се поефтини одколку Турските,нивната цена се движи на максимални 120 денари од парче,со платно кое има навистина пристојна “грамажа“,што значи квалитет и подобар од Турскиот.:toe:
Види сега не велам дека се турски можеби е вистина и ги произведуваат кај нас, ама буквално се исти ако немаат платено некоја лиценца се остава сомнеж дека се увезени од Турција.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Види сега не велам дека се турски можеби е вистина и ги произведуваат кај нас, ама буквално се исти ако немаат платено некоја лиценца се остава сомнеж дека се увезени од Турција.
Па нели требаше на тендерите за МВР,АРМ и слични државни институции да не се прават порачки на лиценцирани и скапи “бренд“ производи?Не така одамна имаше некоја афера со Картие часовници и Рејбан очила,а сега доколку и маициве се Лакост,тогаш не гледам дека има некаква “преродба“,дури да е и портокалово бојосана.:smir:

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Се посраа од перење пари,начисто се посраа.Да беа само маициве,ами спомениците,салите,записите,рекламите чист криминал..буквално од се пари исцицаа.И затоа после се појавуваат од некаде пари,мене не ми е јасно во овој тотален хаос,на кој начин по некој милион го враќаат во оптек:toe:

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Кој сака да му е Грујо братучед?

Јебеш ти дедо владика :)

Kajgana Shop

На врв Bottom