Уште една финансиска криза?

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
Ќе има уште една криза, финансиска, па дури по нејзе ќе започне опоравувањето на светската економија. Заздравувањето на најразвиените економии ќе биде анемично и краткотрајно.

Со ваква оценка излезе американскиот економист, Нуриел Рубини, човекот кој се стекна со светска репутација, откако прецизно ја најави актуелната светска финансиска криза.

Постои голема опасност опоравувањето на светската економија да биде краткотрајно и по него да се случи уште едно опаѓање на стопанската активност, а дури потоа, во вториот обид, да дојде до вистинското, темелно опоравување на светската економија, оценува Рубини, во коментарот за лондонски „Фајненшел Тајм“.

Но, сепак, некои од големите европски економии веќе забележаа благ економски раст. Германија во вториот квартал годинава оствари раст од 0,3 проценти, а за исто толку се зголемил и францускиот бруто домашен производ во второто тримесечие.

Во меѓувреме, американскиот претседател Барак Обама, најави дека го именува претседателот на американските федерални резерви, Бен Бернаке за втор мандат на таа функција. Тој во новиот мандат ќе мора да го води најсилното светско стопанство кон економски раст.

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=112979

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Многу интересна статија.Човекот во своите анализи прогнозира и пораст на суровините во 2010,но најмногу стравува од стагнација.
Овие вбризгувања во светските економии што се случија и новите што следат можат да повлечат бран поскапувања во светски рамки.Со бранот може да дојде и ифлацијата и да влезат во фаза на стагфлација (рецесија со висока инфлација) големите земји.Индиректно нашата земја ќе ја увезе...Тоа е второ сценарио.А првото е уште еден удар на финансискиот систем и губење на вредноста на капиталот,длабока рецесија.
Ние од двете сценарија,го сакаме првото.Немаме финансиски пазар,берзата ни е уште во мртва фаза,а банкарскиот систем ќе го истрпи ударот.Само што народот ќе го јаде,ама јаки сме ќе преживееме.

N

n/a

Гостин
Поштовани Г-не Нури,
и остали еврејски пробисвет.
Со длабоко извинуење ве информирам дека ич не ја примив со радост вашата најава за уште една криза,
и сум ве отерал барем три пати до местото од кај што така `слатки и паметни` и вие жидовите искочивте на овој свет.
Јебем вам мајку свима,почевши од ...... .......... (извини,кажи си го првиот еврејски поглавар,пошто и него не планирам да го памтам,право да ти кажам)
па надаље.
(проблематично детство и грешни идоли, извини Нури, у уста те ... ) :wink:

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Тогаш да се надеваме на третото сценарио,дека се ќе биде добро :)Ваљда секој ден се слушаат светскиве глави,белким ќе смислат начин да испаднат од кризата.Ние не сме тит фактор во случајов,нас секоја криза не одминува.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Тогаш да се надеваме на третото сценарио,дека се ќе биде добро :)Ваљда секој ден се слушаат светскиве глави,белким ќе смислат начин да испаднат од кризата.Ние не сме тит фактор во случајов,нас секоја криза не одминува.
Оваа криза дефинитивно и воопшто нема да не засега,затоа што најмногу ќе се однесува за зголемување на невработеноста која во некои земји ќе надминела 10%,ние со 40% невработеност таквата криза воопшто нема ни да ја почуствуваме,или буквално ја преживуваме во континуитет веќе 20тина години па се навикнавме на неа.:party3:

Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
150
Оваа криза дефинитивно и воопшто нема да не засега,затоа што најмногу ќе се однесува за зголемување на невработеноста која во некои земји ќе надминела 10%,ние со 40% невработеност таквата криза воопшто нема ни да ја почуствуваме,или буквално ја преживуваме во континуитет веќе 20тина години па се навикнавме на неа.:party3:
Aбе што да се каже.... по вакви изјави на еминенти стручњаци, кој го контролираат животот на обичните смртници, тоа не се нивни претпоставки, туку планови како да заработат повеке долари на грбот на остатокот од светот, полесно ке го сватиме нивните предпоставки ако ни кажат дека спремаат уште еден удар на светската економија одколку така замотано и спакувано даваат нецелосни изјави............:tapp:

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
Многу интересна статија.Човекот во своите анализи прогнозира и пораст на суровините во 2010,но најмногу стравува од стагнација.
Овие вбризгувања во светските економии што се случија и новите што следат можат да повлечат бран поскапувања во светски рамки.Со бранот може да дојде и ифлацијата и да влезат во фаза на стагфлација (рецесија со висока инфлација) големите земји.Индиректно нашата земја ќе ја увезе...Тоа е второ сценарио.А првото е уште еден удар на финансискиот систем и губење на вредноста на капиталот,длабока рецесија.
Ние од двете сценарија,го сакаме првото.Немаме финансиски пазар,берзата ни е уште во мртва фаза,а банкарскиот систем ќе го истрпи ударот.Само што народот ќе го јаде,ама јаки сме ќе преживееме.
Дали да очекуваме инфлација поради последните интервенции во стопанствата во развиените земји? Сепак средствата што се уфрлени во нивните стопанства имаат покритие.
Или можеби спротивното, дефлација (посебно поради падот на побарувачката на недвижности), во САД. Ако добро прочитав типов се плаши од појава на дефлација, во наредните три години во САД.
Постои вишок на производствени капацитети, во услови кога нема пораст на побарувачката на глобално ниво. Ситуацијата би била подобра можеби, ако Кина ја зголеми побарувачката. (Стварно несватливо е за нас она што се случува во Кина. Огромна продукција, а толку мали плати. Затоа и се толку евтини. Дали е првобитен капитализам, или се работи за класични робски односи во нивното општество?).
За наредната година растот на Американската економија се предвидува да биде само 0,5%, невработеноста ќе расте. За Европа и Јапонија изгледите за опоравување се уште полоши.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Aбе што да се каже.... по вакви изјави на еминенти стручњаци, кој го контролираат животот на обичните смртници, тоа не се нивни претпоставки, туку планови како да заработат повеке долари на грбот на остатокот од светот, полесно ке го сватиме нивните предпоставки ако ни кажат дека спремаат уште еден удар на светската економија одколку така замотано и спакувано даваат нецелосни изјави............:tapp:
Па изгледа не им беа доволно свежо наштампаните пари од окулу 3 000 милјарди долари само во САД,што им ги одобри Обама за надминување на кризата,па сега ќе бараат уште 3 000 милјарди,оти биле многу “слатки“ да си ги присвојат,да си поделат дивиденди,ама без премногу да се напрегаат за да ги заработат.Слично нешто се случи и кај нас само во помали димензии.Владата во неколку наврати интервенираше со неколку стотици милиони евра од кој обичните смртници не видоа никаков “аир“,сите пари заминаа кај олигарсите,сопственици на златни акции по банките во вид на дивиденди,а за вистинските производители не остана ни денар.Дури им ги зголемија и давачките на оние кој уредно колку-толку плаќаа данок и придонеси,им прикачија безвезни фирмарини од по 20-30 000 денари,им свирнаа скапа вода и ѓубрарина,ТВ такса,па 500% поскапо улично осветлување,а од ветената помош ни трага ни глас,замина во приватни џебови на оние кој ја “одобрија“ и која никогаш не ја видовме:toe:.

osa

>>>>>>
Член од
20 јануари 2009
Мислења
816
Поени од реакции
184
ABC pa ti si bil izdaica,vaka nebiva se sto znaes se si kazuvas.

ne deka drugite neznaat ,ama im fufka da kazat!
nego gladam nesto slabo vmrovcinja po forumov,ili niv ne im e interesno ekonomija ,oni poise se za POLITIKA ,a politika nema ,bas mi e zal za niv!

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456

nego gladam nesto slabo vmrovcinja po forumov,ili niv ne im e interesno ekonomija ,oni poise se za POLITIKA ,a politika nema ,bas mi e zal za niv!
Остај не ги барај, ќе го уништат и овој подфорум, со нив ќе дојдат и овие од СДСМ, ќе почне да ми се превртува во желудникот кога ќе почнат да си се фалат кој повеќе ја заебал Македонија.

osa

>>>>>>
Член од
20 јануари 2009
Мислења
816
Поени од реакции
184
Остај не ги барај, ќе го уништат и овој подфорум, со нив ќе дојдат и овие од СДСМ, ќе почне да ми се превртува во желудникот кога ќе почнат да си се фалат кој повеќе ја заебал Македонија.
SPORED MENE VO TAKOV NATPREVAR SEGA ZASEGA VODI VMRO.
sto bi rekle nekoi od podforumov bilo loso i poloso ,ama vakvo nebilo.

i vaka ne ja biva ,site mediumi gi koristat da si se falat vmrovcinjata,nametnuvaat irelevantna slika za mnogu zbidnuvanja vo drzavava,a nie sto ne se slozuvame so niv ,nasiot glas nikade ne se slusa.

mene mi fali podforumot politika i vesti ,za vas neznam.
i ne deka go unistile vmrovcinjata,tuku izgleda nema koj da go moderira.

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
583
За да почуствува Македонскиот народ криза треба да му било добро пред тоа, јас не знам кај нас да било добро кога од секогаш е за никаде...

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193

Не има бе,како не нема?Само малкумина сме самокритични како мене.Уствари самокритичноста е доблест,иако многумина во земјава ја сметаат за мана,па им е страв да ја применуваат,особено доколку има партијски облик.Значи да се разбереме,јас не сум издаица туку прилично самокритичен член на ВМРО-ДПМНЕ,од неговото возобновување до денес.Останавме само неколку кој можат секому да му се испулат во очи,без разлика дали е,или не е,партиски определен,доследни на првобитната идеја за која впрочем и ја возобновивме ВМРО-ДПМНЕ.Верувај дека никој не е вечен,па ни ова раководство на ВМРО,доколку продолжат вака и тие ќе заминат на ѓубриштето од партиската историја,слично на нивните предходници.:toe:
П.С.-Инаку ВМРО е вистинска демократска опција,иако многупати има успони и падови,како и секоја друга партија.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
Не има бе,како не нема?Само малкумина сме самокритични како мене.Уствари самокритичноста е доблест,иако многумина во земјава ја сметаат за мана,па им е страв да ја применуваат,особено доколку има партијски облик.Значи да се разбереме,јас не сум издаица туку прилично самокритичен член на ВМРО-ДПМНЕ,од неговото возобновување до денес.Останавме само неколку кој можат секому да му се испулат во очи,без разлика дали е,или не е,партиски определен,доследни на првобитната идеја за која впрочем и ја возобновивме ВМРО-ДПМНЕ.Верувај дека никој не е вечен,па ни ова раководство на ВМРО,доколку продолжат вака и тие ќе заминат на ѓубриштето од партиската историја,слично на нивните предходници.:toe:
П.С.-Инаку ВМРО е вистинска демократска опција,иако многупати има успони и падови,како и секоја друга партија.
Абе тебе да не те вработија во ГЛОМАЗНАТА државна администрација?

Член од
4 мај 2009
Мислења
209
Поени од реакции
9
mene mi fali podforumot politika i vesti ,za vas neznam.
i ne deka go unistile vmrovcinjata,tuku izgleda nema koj da go moderira.
Донт бери гајле, ќе го добиеш пак назад. Штом “патриотските“ пицајзли ќе го сменат името на државата, цензурата нема да им биде повеќе потребна, па ќе ти биде вратено правото да дискутираш за политички теми. Сега такво нешто не смее да биде дозволено по никоја цена. Како што добро имаш забележано -

nametnuvaat irelevantna slika za mnogu zbidnuvanja vo drzavava,a nie sto ne se slozuvame so niv ,nasiot glas nikade ne se slusa
- и во право си. Гласови за протест против промената на името МАКЕДОНИЈА не е дозволено, не смее да бидат слушнати.

Ќе псуеме отпосле.:tapp:

Kajgana Shop

На врв Bottom