Правете ги фасадите оти државата ќе ве казнува од 100 до 500 евра.

• Креатор на темата Креатор на темата bucio
  • Време на започнување Време на започнување
Потенцирав погоре зошто не може да падне на уставен. Архитектите на форумов ќе објаснат како бара законот да биде проектот, ама верувам го бараат со се фасада, инаку нема да ти издадат дозвола за градба. Да не ставиш фасада на проекто кој бил со фасада е исто како да добиеш дозвола за градба на 100 метри квадратни куќа, а ти цепаш 200. Све тоа се руши.

Ова е веќе друго, во иднина ако те условат со ова во дозволата и ти се согласиш на тоа, односно ставиш свој потпис тогаш да, веќе имаат право да те казнат.Но мене ми беше поената како ќе ги казнат сега тие што имаат изградено куќи претходно, а не ставиле фасада на нив, и што е најважно немаат потпишано ваков договор, со вакви услови.Некако ми е нелогички да ми влегува инспектор во двор, и да ме вознемирува со казни, за просторот за кој јас сум го купил и плаќам даноци за него.Едноставно тоа е мој простор и што сакам ќе правам на него (се со граница нормално, се што сакам не, али ова со фасадава сигурно не е некое кривично дело како криење дрога, или пак криење мртовец во када, расечен на парчиња), затоа мислам дека тоа е веќе нарушување на приватност.

20 евра...толку...
Се распрашував пред некој ден...
Да завршам со инсталацииве, па столаријата, и фасадата ќе е на дневен ред...
А има квадратура...упм...11Х10 и два спрата по 12Х12, со стандардна висина 2,20...

Што да речам јас бе?Уште недозавршена ја фасадирав 2x164метри квадратни и прзиземје со гаражи од 140,плус визби од 80 квадрати.Е кога можев јас,има сите фасади да правите инаку со извршител Миле ќе ви одзема по една соба од куќите,ако немате пари за фасада.

100_0696.jpg

Овој народ не треба да се нарекува дека е сиромашен. Примери, еден куп. Си купува нова кола, фасадата нека ја така, а се жали дека немало пари. Немал пари, а има трокатна куќа, секако, без направена фасада, оти немало пари. Па, не купувај коли, наместо трокатна, направи ја двокатна, и ќе имаш пари. Децата си ги запишуваат на приватни универзитети, а немаат пари за фасада... Епа, не може.

да ама господине судија мене државата ми зема пари за нешто што немиго обезбеди зато ве молам нека ми ги вратат парите,што ми ги земаа за асвалтиран пат за Одвод за водовод за улично осветление бидејки сето тоа го нема и јас кеси напраам фасада доколку не кесе тужиме во стразбур, ( тоа го научивне од нашите браќа Албанци) кој си градат ѕидови околу куќите а немеат даги градат,како идае ако некој може без фасада кеси опне фасада од карбит или вар која нема да го кошта 24 еу туку 0,6 еу за квадрат :)

Судија - Господине, според прикажаното, вие кога сте поднеле документи за дозвола за градба, убаво сте прикажале план за градба, каде што во вашата куќа стои дека планирате и фасада. Поради тоа што вие не се придржувате до вашиот дел од договорот, тогаш и државата има право да не се придршува до нејзиниот дел од договорот, и вашата куќа да ја прогласи за дивоградба. Дали би сакале да играме според тие ваши правила, или ќе бидете фини и љубезни да ја платите само оштетата за нефасадирање на вашата куќа.
Еве за да ви докажеме дека државата е дури премногу толерантна кон ваквите нус појави, ви дозволуваме дури да бирате каков исход сакате да има оваа судска постапка.

Судија - Господине, според прикажаното, вие кога сте поднеле документи за дозвола за градба, убаво сте прикажале план за градба, каде што во вашата куќа стои дека планирате и фасада. Поради тоа што вие не се придржувате до вашиот дел од договорот, тогаш и државата има право да не се придршува до нејзиниот дел од договорот, и вашата куќа да ја прогласи за дивоградба. Дали би сакале да играме според тие ваши правила, или ќе бидете фини и љубезни да ја платите само оштетата за нефасадирање на вашата куќа.
Еве за да ви докажеме дека државата е дури премногу толерантна кон ваквите нус појави, ви дозволуваме дури да бирате каков исход сакате да има оваа судска постапка.

Дивоградбите,а 70% се такви во Македонија нема ништо да платат како и секогаш зошто всушност не потпишале ништо со државата.Слично како и со трансформацијата на земјиштето каде оние кој изградиле куќа дивоградба на некоја дотогашна нива нема да плаќаат ништо а земјиштето станува приватизирано,додека оние кој си платиле план и комуналии на земјиште кое го купиле од државата сега мора да го платат уште еднаш за да биде дефинитивно нивно.Абе штом е од Микиов закончето мора нешто будалесто да излезе,па толку да се немало акал.:pos2:

Цитати од
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=B51EFDC280BC2E42972AF758C1F6433F

Со Законот за градење, општините ќе можат да донесат посебна програма, дизајн за одредени делови што се автентични за самата општина, односно сите инвеститори кои сакаат да градат мора да поднесат дизајн што ќе се совпаѓа со тој на општината.
Хе хе хе.....изгледа сите ќе си правиме нови фасади.....знаејки како размислуваат општинарите...

Со новиот Закон е предвидено издавање лиценци за вршење работи во градежната дејност.
Лиценца......многи модерен стана овој збор......за прибирање арач...

А ако наместо куќа поставам шатор во двор..ме фаќа ли некој закон...за кампирање....

А ако наместо куќа поставам шатор во двор..ме фаќа ли некој закон...за кампирање....

Добро бе, зашо сите претерувате со критицизам во случаеви кога таков не е воопшто потребен? Такви работи и закони НИ ТРЕБААТ!!!!

Ај ако не да си изградам куќа на среТ центар и да чувам крави и кози па да ви засмрди на сите кога ќе јадете од седмица, може???

Добро бе, зашо сите претерувате со критицизам во случаеви кога таков не е воопшто потребен? Такви работи и закони НИ ТРЕБААТ!!!!

Ај ако не да си изградам куќа на среТ центар и да чувам крави и кози па да ви засмрди на сите кога ќе јадете од седмица, може???
Неможе! Во Албанија во центарот да чуваш крави не овде:):)

Aбе и во фасадирана куќа можеш да чуваш крави и кози,а најдобро е да откупуваш кожинки,има цело “керне“ окулу тебе да се одсели.Еве јас се спремам да отворам еден одкупен пункт во центарот на Прилеп помеѓу најексклузивните кафичи,одкуп на кожинки по ХАСАП и ХАЛАЛ систем,има да се одселат за месец дена “комшииве“,јебига таков е бизнисов,смрди и по најнови светски стандарди,а државата не ти може ништо,зошто се е законски.Околните газди има да ми ги плаќаат сите трошоци само да не работам.:smir:

Интересно ќе биде во зградите како ќе се регулира, пример комшијата од 1-ви сака фасада со орле онај на 3 сака со лавче онај од 4-ти црвено/црна другиот пак со сонце од вергина, онај на 6-ти од лево не сака воопшто оти сам си го реновираше кровот па сега не е должен да му ги прај и фасадите на комшиите ќе мора некој разумен компромис или пак сите да ги перцаат.

Ова нема да профункционира за брзо би рекол скоро никогаш.

Што да речам јас бе?Уште недозавршена ја фасадирав 2x164метри квадратни и прзиземје со гаражи од 140,плус визби од 80 квадрати.Е кога можев јас,има сите фасади да правите инаку со извршител Миле ќе ви одзема по една соба од куќите,ако немате пари за фасада.

100_0696.jpg

Многу добра фасада.

Ако некој има пари, зар ќе ја остави фасадата ненаправена... Буџетот на едно просечно македонско семејство е далеку поузурпиран од многу поважни егзистенционални прашања, кои не ја вклучуваат фасадата. Законов е апсолутно тужен.

Ова ко за Гостивар е створено. Ми се смачи веќе да гледам големи убави куќи, во центар без фасади. И не е дека газдите немаат пари за овие работи. Едноставно не им се троши на тоа, ни пари ни време, имаат попаметна работа.

Време беше ваков закон да се донесе. Има стварно потреба за ова. Ама сега би морало и да се погледне и на социјалната страна на сево ова. Има стварно луѓе што немаат пари за вакви проекти. Или оди по селата и барај им да ти градат фасади на куќите, кои едвај ги изградиле со судини маки.
Законов е добар за во територијата на градот, надвор, не.

Ако некој има пари, зар ќе ја остави фасадата ненаправена... Буџетот на едно просечно македонско семејство е далеку поузурпиран од многу поважни егзистенционални прашања, кои не ја вклучуваат фасадата. Законов е апсолутно тужен.

Тужен,нетужен има да правиш фасада и готово,освен доколку не си ја замислила вака па и да не мора да ја правиш,како едни од најскапоцените и најпознатите фасади во светот,не кажувам од кого(намерно):

276607488_e1574e3a0c.jpg

или оваа:

getaway_maishima1a.jpg

односно сите овие,како најскапоцени:
hundertwasser.jpg

или овие:

Hundertwasser_9.JPG

сите направени од овој:smir: :

600px-Hundertwasser_nz_1998_hg.jpg

правилен потег!!!

треба да казнуваат и за некосена трева и за смрдлив двор итн...
што е тоа неодговорни „газди“ насекаде.

поточно НЕ ТРЕБА да казнуваат, туку 15 дена по опомена треба да дојдат да ја покосат тревата или да го исчистат дворот (со толку невработени евтино би било) и да ти испостават фактура, а ако не ја платиш да ти запленат нешто од куќата... со извршител.
А чекај да те потсетам прво дека дворот не е во моја сопственост се додека не си го купам, мслам дека беше околу 1500 денари за метар квадратен, е тек тогаш ќе си го средувам дворот а вака државата ќе треба.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom