Зло - што е тоа?

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Брат тоа не е перење на мозокот.Муслиманите и будистите самоубици или камикази го прават тоа за демек подобар живот на семејството и здобивање на слава.Кај христијаните имаме поретки случаи на самоубици затоа што христијанската религија го забранува тоа.Во Христијанството одземањето на свој живот е смртен грев(демек одиш директно до пеколот без да му го опниш на св.Петар),а додека во муслиманството и будизмот самоубиството се спомува само како начин на здобивање слава.
Полека, ни муслиманите не оправдуваат самоубиство, нити пак убиство.
И нема врска со слава.
Фраери со пари како шо е Осама врхуваат прости слепи верници, ги лажат дека тоа што го прават е за Алах и дека Алах го бара тоа од нив, дека доколку станат самоубијци бомбаши ќе одат во рајот и ќе добијат незнам ти колку девици, дека нивното семејство после нивната смрт ќе живее раскошно и тако даље..
Значи, тоа е перење мозок, онака баш буквално перење на мозок..
Куранот, иако не сум го читал, ама СИГУРЕН сум дека не оправдува ни самоубиство ни убиство..Коа би било така тогаш книгата би била забранета ебате :)

The Mad Doc

Алхемичар
Член од
16 март 2009
Мислења
653
Поени од реакции
46
Полека, ни муслиманите не оправдуваат самоубиство, нити пак убиство.
И нема врска со слава.
Фраери со пари како шо е Осама врхуваат прости слепи верници, ги лажат дека тоа што го прават е за Алах и дека Алах го бара тоа од нив, дека доколку станат самоубијци бомбаши ќе одат во рајот и ќе добијат незнам ти колку девици, дека нивното семејство после нивната смрт ќе живее раскошно и тако даље..
Значи, тоа е перење мозок, онака баш буквално перење на мозок..
Куранот, иако не сум го читал, ама СИГУРЕН сум дека не оправдува ни самоубиство ни убиство..Коа би било така тогаш книгата би била забранета ебате :)
Пак они мислат дека се во право.И нас не лажат богаташи дека тоа е лошо па мислиме дека сме во право и дека правиме добро.Многу си слеп ако гледаш само пред себе а не подалеку.Тоа што ти мислиш дека е добро за некои е лошо.Само се повторувам бидејќи ништо ново нема само пред нос си гледате.:toe:

1. Од што е смешно, ќе заплачам. Дете, правниот апарат е створен од хомо-сапиенсот како најразвиена форма на свесно битие, за да ги регулира девијантните појави и да се заштити од нив. За таа цел, точно е утврдено што е девијантно и со тоа се запознаени сите луѓе во секое општество.
2. Дали ќе биде зло, ако некој со свои убедувања дека касапењето луѓе е ,,добро", ја земе сестра ти, и` ги извади органите и ги продаде?
3. Контрадикторен си, најпрво велиш дека правниот апарат е створен за нечија свесна манипулација насочена кон ,,несвесен" народ, а потоа дека го поддржуваш истиот.
1.Правниот апарат е создаден на тој што сакал да контролира народ а другите слепо го послушале дали поради страв,восхитување,потплатување и сл.Ако убаво се разгледа ќе се види вистината но поради истите причини тоа не се разгледува.
2.Тоа го прави за да си ја спаси сестрата.Од негова страна е добро и моја задача е да го запрам а негова да и ги извади органите на сестра ми.
3.Не сум контрадикторен го подржувам бидејќи да не беше он немаше да има нешто кое ќе се бори против него а со тоа немаше да има хармонија во светот.Затоа не сум несвесен туку напротив запознаен.

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
1.Правниот апарат е создаден на тој што сакал да контролира народ а другите слепо го послушале дали поради страв,восхитување,потплатување и сл.Ако убаво се разгледа ќе се види вистината но поради истите причини тоа не се разгледува.
2.Тоа го прави за да си ја спаси сестрата.Од негова страна е добро и моја задача е да го запрам а негова да и ги извади органите на сестра ми.
3.Не сум контрадикторен го подржувам бидејќи да не беше он немаше да има нешто кое ќе се бори против него а со тоа немаше да има хармонија во светот.Затоа не сум несвесен туку напротив запознаен.
Инаетот е мајка на глупоста.

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
Постојат 2 сили у нас. Едната е сила на свеста и духовниот развој која не` прави добри и човечни луѓе, другата е силата на ентропијата, нередот, пропаста.

Злото е пред се`, мрзливост да се искористи таа сопствена сила на свеста и духовниот развој. Многу полесно е да одиме по патот на пропаста. Одењето по правиот пат бара работа, вложување, константно самоиспитување за да го одделиме правилното од погрешно и истото да го направиме во правото време и место.

Многу полесно е да ограбиш отколку да заработиш со сопствен труд. Многу полесно е да се дереш и маваш кога некој ќе ти се спротистави, отколку да го истераш конфликтот на конструктивен и цивилизиран начин. Многу полесно е да осудиш и замразиш, отколку да пробаш да разбереш и засакаш.

William Somerset убаво си кажува.

William Somerset: I just don't think I can continue to live in a place that embraces and nurtures apathy as if it was virtue.
David Mills: You're no different. You're no better.
William Somerset: I didn't say I was different or better. I'm not. Hell, I sympathize; I sympathize completely. Apathy is the solution. I mean, it's easier to lose yourself in drugs than it is to cope with life. It's easier to steal what you want than it is to earn it. It's easier to beat a child than it is to raise it. Hell, love costs: it takes effort and work.

PS. Гледам млади, разгалени и неискусни што мислат дека е тренд да си кретенска bitch, зwoбна. И така живеат се` дур не видат дека останале без никој у своја близина.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Постојат 2 сили у нас. Едната е сила на свеста и духовниот развој која не` прави добри и човечни луѓе, другата е силата на ентропијата, нередот, пропаста.

Злото е пред се`, мрзливост да се искористи таа сопствена сила на свеста и духовниот развој. Многу полесно е да одиме по патот на пропаста. Одењето по правиот пат бара работа, вложување, константно самоиспитување за да го одделиме правилното од погрешно и истото да го направиме во правото време и место.

Многу полесно е да ограбиш отколку да заработиш со сопствен труд. Многу полесно е да се дереш и маваш кога некој ќе ти се спротистави, отколку да го истераш конфликтот на конструктивен и цивилизиран начин. Многу полесно е да осудиш и замразиш, отколку да пробаш да разбереш и засакаш.

William Somerset убаво си кажува.

William Somerset: I just don't think I can continue to live in a place that embraces and nurtures apathy as if it was virtue.
David Mills: You're no different. You're no better.
William Somerset: I didn't say I was different or better. I'm not. Hell, I sympathize; I sympathize completely. Apathy is the solution. I mean, it's easier to lose yourself in drugs than it is to cope with life. It's easier to steal what you want than it is to earn it. It's easier to beat a child than it is to raise it. Hell, love costs: it takes effort and work.

PS. Гледам млади, разгалени и неискусни што мислат дека е тренд да си кретенска bitch, зwoбна. И така живеат се` дур не видат дека останале без никој у своја близина.
Браво Нејчрл. Зборував за ова на една поинаква тема, и неможам да останам рамнодушен тука да не го потенцирам твојот коментар.

Во животот сме соочени со многу предизвици. Премногу всушност. Вистинските задоволства кои ќе се материјализираат подоцна доаѓаат со многу, многу труд. Истовремено, се наоѓаме во ситуации каде не знаеме што да сториме, кое е вистинското решение, како ќе биде најдобро, како ќе биде безболно и што ќе не направи ултимативно среќни сега и засекогаш. Никогаш нема да знаеме дали сме постапиле исправно, но... која и одлука да ја донесеме, по кој било пат да тргнеме, тој мора да биде поплочен со искрени и добри намери, а до третата или четвртата раскрсица веќе ќе се појават патоказите, дали треба да вртиме лево, или можеби да се враќаме назад.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Пак они мислат дека се во право.И нас не лажат богаташи дека тоа е лошо па мислиме дека сме во право и дека правиме добро.Многу си слеп ако гледаш само пред себе а не подалеку.Тоа што ти мислиш дека е добро за некои е лошо.Само се повторувам бидејќи ништо ново нема само пред нос си гледате.:toe:
@first bold: Па нормално дека мислат коа им е испран мозокот.
@second bold: Wow, откри топла вода еј...

@you: Да немаше правен апарат у државава сеа ќе ти дојдев дома и ќе те лупнев од земја, без никакви последици. [карикирам]
Али пошо има, а јас несакам да лежам во затвор, го почитувам тој правен акт кој ТИ Е НА ТЕБЕ во корист, а воедно и бундуваш кон него, а незнаеш ни што е, ни како е, ни за што зборуваш.
Изглеа вистина било дека на некој луѓе не им поминува мисла низ глава со месеци...

The Mad Doc

Алхемичар
Член од
16 март 2009
Мислења
653
Поени од реакции
46
@first bold: Па нормално дека мислат коа им е испран мозокот.
@second bold: Wow, откри топла вода еј...

@you: Да немаше правен апарат у државава сеа ќе ти дојдев дома и ќе те лупнев од земја, без никакви последици. [карикирам]
Али пошо има, а јас несакам да лежам во затвор, го почитувам тој правен акт кој ТИ Е НА ТЕБЕ во корист, а воедно и бундуваш кон него, а незнаеш ни што е, ни како е, ни за што зборуваш.
Изглеа вистина било дека на некој луѓе не им поминува мисла низ глава со месеци...
Тебе ти е испран мозокот исто колку и на нив.Да немаше правен апарат ти ќе ме лупнеше од земја и тоа за тебе е добро.Значи според тебе сега јас треба да ти викам дека ти е испран мозокот.Иначе џабе пишувам оти ти мене не ме читаш само цитираш некои реченици и даваш глупи коментари.Ако си прочитал претходни коментари кои секако си им реплицирал ќе си видел дека не се бунтувам туку дека ги подржувам целосно.Тоа со мислите што го пишував порано беше голема грешка,изгледа ми се спиело па сум тропал глупости.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
3.Не сум контрадикторен го подржувам бидејќи да не беше он немаше да има нешто кое ќе се бори против него а со тоа немаше да има хармонија во светот.

Ајде ондак молим те, образложи ми ја реченицава.

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Тебе ти е испран мозокот исто колку и на нив.Да немаше правен апарат ти ќе ме лупнеше од земја и тоа за тебе е добро.Значи според тебе сега јас треба да ти викам дека ти е испран мозокот.Иначе џабе пишувам оти ти мене не ме читаш само цитираш некои реченици и даваш глупи коментари.Ако си прочитал претходни коментари кои секако си им реплицирал ќе си видел дека не се бунтувам туку дека ги подржувам целосно.Тоа со мислите што го пишував порано беше голема грешка,изгледа ми се спиело па сум тропал глупости.
Дете, нели рече ти дека секој има право да лупиња кого сака од кај сака? ? Какви испрани мозоци сега?

The Mad Doc

Алхемичар
Член од
16 март 2009
Мислења
653
Поени од реакции
46
3.Не сум контрадикторен го подржувам бидејќи да не беше он немаше да има нешто кое ќе се бори против него а со тоа немаше да има хармонија во светот.

Ајде ондак молим те, образложи ми ја реченицава.
Што има да се објаснува.Све на светов има свое обратно кое се бори против првото,но тоа не значи дека едно од нив е лошо едноставно му е соперник.Тоа ми значи реченицата.

Дете, нели рече ти дека секој има право да лупиња кого сака од кај сака? ? Какви испрани мозоци сега?
Не го разбирам прашањево?

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Мислиш? :pipi:
Ти пиша дека секој има право да прави што сака, се додека мисли дека има право. Знаеш, мислити, срати и цвече брати није исто...

S

smart ass

Гостин
se prasuvam dali bi mozele zloto da go izednacime so dominacijata,na primer vo prirodata odredeni zivotni dominiraat vrz drugi,no covekot e na vrvot e sega karaakateristicna i interesna e dominacijata na covek vrz covek najcesto poradi materijalni pridobivki zatoa mislam deka opstestvoto e kreator odnosno generator na zloto opstestvoto funkcionira na toj nacin kutni eden covek i zazemi go negovoto mesto isto taka odnosite vo ova opstestvo posebno ekonomskite se zasnovani i dvizeni od egoizam-a dodeka egoizmot e dvigatel zloto e neizbezno i najcesto lugeto go pravat smetajki deka imaat odreden dobrobit se razbira i krvnata odmazda e vo nekoi opstestva prifatliva isklucok se seriskite ubijci(bolest).

znaci zloto vklucuva odredeni postapki namerno napraveni koi imaat za cel fizicki ili psihicki9emocionalno)da i nastetat na nekoja individua ili pak grupa.:toe:

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Што има да се објаснува.Све на светов има свое обратно кое се бори против првото,но тоа не значи дека едно од нив е лошо едноставно му е соперник.Тоа ми значи реченицата.

Значи, у реченицата убаво ти пишува дека ти го подржуваш БИДЕЈЌИ има некој што се бори против него, и демек, поради некој што се бори против правиот акт постои хармонија во светот.
Што е чист апсурд, со оглед дека се шо е контра на нешто што е тука да ти обезбеди нормален живот и да ти ги загарантира сите основни права, не може да биде хармонично. А патем, хармонија во светот не постои.
Барем не во овој ја каде што живеам.

Него, батали ми го ти муабетов, не ме ни читај, само иам едно единствено просто ебано прашање до тебе:

-Пријателе, колку е ебано тешко, тоа што го мислиш, да го запишеш?

S

smart ass

Гостин
Што има да се објаснува.Све на светов има свое обратно кое се бори против првото,но тоа не значи дека едно од нив е лошо едноставно му е соперник.
daj primer i obrazlozi zosto prvoto(basic) ima mobratno ednostavno ako nesto e prvo ne moze da ima obratno tuku sledno:nesvest::nesvest:

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
se prasuvam dali bi mozele zloto da go izednacime so dominacijata,na primer vo prirodata odredeni zivotni dominiraat vrz drugi,no covekot e na vrvot e sega karaakateristicna i interesna e dominacijata na covek vrz covek najcesto poradi materijalni pridobivki zatoa mislam deka opstestvoto e kreator odnosno generator na zloto opstestvoto funkcionira na toj nacin kutni eden covek i zazemi go negovoto mesto isto taka odnosite vo ova opstestvo posebno ekonomskite se zasnovani i dvizeni od egoizam-a dodeka egoizmot e dvigatel zloto e neizbezno i najcesto lugeto go pravat smetajki deka imaat odreden dobrobit se razbira i krvnata odmazda e vo nekoi opstestva prifatliva isklucok se seriskite ubijci(bolest).

znaci zloto vklucuva odredeni postapki namerno napraveni koi imaat za cel fizicki ili psihicki9emocionalno)da i nastetat na nekoja individua ili pak grupa.:toe:
Не може злото да се изедначува со доминација. Супериорни луѓе, лидери, мора да постојат се` додека нивото на свет на луѓето не стигне дотаму да можеме да функционираме во анархија (што не верувам дека ќе се случи!). Значи, мора да има доминантни, зошто не би успеале инаку да донесеме ниедна одлука - ако не владее никој, би владеела дезорганизираност и глупост. Вака народот по пат на мнозинство си бира кој сака да решава за него, значи ипак има избор. А гледано не на ниво на цела држава, пак мора да има лидер, само што често човек нема избор, посебно во капиталистичкото општество кога или ќе слушаш или ќе леташ од работа. Посебно ако ти се погоди шефче што обожава да си игра со луѓе.

Да не тупам, ипак злото има многу врска со доминацијата. Често се водам по тоа дека доброто/злото кај човек се открива баш кога ќе му дадеш супериорност и моќ. Значи, кога може да си поигрува со тебе, а тоа сепак не го прави од свои човечни причини, човек е добар. А кога ја искористува моќта за да си поигрува и манипулира баш зошто му се може, онда е злобен.

Не само глеано на ниво на држава или фирма, туку и во пријателските односи, на секој што ќе му кажеш твоја тајна, му даваш моќ. Може да ја рашири(зло), а може и да ја задржи за себе(добро). Може да ја искористи за да те манипулира/уценува (зло), може да ја искористи и за да ти помогне(добро).

Kajgana Shop

На врв Bottom