Мекици

• Креатор на темата Креатор на темата Astra
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
20 септември 2005
Мислења
11
Поени од реакции
0
Луѓе мои, мене ми се јадат мекици...ама не знам како се прават.
Мајка ми ми е далеку а баба ми не знае ни што е тоа компјутер а за интернет да не праиме муабет... па ајде ако има некоја добра душичка да ми даде некој добар и проверен рецепт за мекици!? Се сеќавам дека нешто 2 пати стасуваше тестото...?

Фала однапред:)

:bal:

Мекици со кисело млеко

Потребни состојки:

* 2 чашки брашно
* 2 јајца
* 1 чашки кисело млеко
* 1/2 сода
* 1/2 ладна вода
* 1/2 сол
* захарин

Подготовка:

Се мешаат брашното, содата, ладната вода, солта, захаринот и јајцата. Смесата добро се меша и се става настрана да постои едно 15 минути. Кога тестото ќе биде готово - „стасано“ ( не знам како да го напишам инаку зборов :mrgreen: ) земаме со раце (намачкани со масло) малку тесто и правиме мекици, кои така подготвени ги ставаме во тавче со масло и ги „печиме“. Кога ќе добијат жолтеникаво-црвеникава боја мекиците се готови.

Се надевам дека ќе ти заврши работа рецептов. :roll:

Abe kupeni ne se ubavi:)Lelee...ama mi se jade mekici:)

Lele luge da probate baba mi kakvi mekici prai ludnica se kubam za kosa koa ke vidam mekici za dorucek deka ima

Мајками прави ептен добри мекици...

Баба ми е по мекиците, ги прави мммммм прсти да изедеш.Од неа ги прејадев мекиците иако и коа ке си купам ми се ептен слатки.

Има у Стоилко, уствари најбезопасно нешто што имаат им се мекиците.. Онакви се баш прави мекици-цели у зејтин се дават мама да ти се ебе кога ќе изедеш, не се дише наредно 10 минути. :)

Мајка ми ги прави едни ич не се мрсни и многу ми се свиѓаат!

Многу добра мекица јадев пред 1 недела кај другарче,у секој случај убава работа.:pipi:

До сеа шо сум пробувала(домашни мекици) на баба ми и мајка ми нај им ги бендисувам
Не се мрси воопшто и тестото е мн убаво

Денес јадев мекици со сирење.Ммммм :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom