Промена на судбината

• Креатор на темата Intex
  • Време на започнување
I

Intex

Гостин
Еве една хипотетичка ситуација:
Некој си младич дознава дека треба да умре на 30 години (под претпоставка некоја видовита баба му кажува или не знам како, но битно така треба да се случи). И човекот се рокнува истиот ден од 5-ти спрат. Дали ке умре (ако му е судено да умре на 30 години некоја виша сила ке го спаси)? Ако умре дали ке ја промени судбината на светот (сепак од газење на една пеперутка умираат милион луге, а не од умирање на човек кое не оди според планот)?

Х

Ханзо

Гостин
Го заебала бабата, требало да умре дента. Не постои такво нешто како знаење на судбината, или знаење на иднината. Не постои начин да ѕирнеме во иднината, па затоа не постои начин ни да знаеме дали постои судбина (пишанка, план) или не. Се заебал типот, во секој случај. :)
А како тоа со пеперутката и милионите?

pain_killer

Invictus
Член од
27 јули 2007
Мислења
4.539
Поени од реакции
2.229
Ако се во животот е судбина, логично е дека сдбината му била бабата да го излаже за да се самоубие тој ден!

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Сами си ја кроиме судбината, ама сепак има нешто како правилен и погрешен избор, секој е предодреден за нешто во својот живот, но секогаш постои можноста да скршнеме од патот и да не ја исполниме целта за која сме тука:wink:

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Сами си ја кроиме судбината
Со ова кажа дека не судбина...Штом ние ја кроиме, значи таа не постои веќе, туку чека да биде “направена“...
Crazy in Love напиша:
Во случајов даден во првиот пост... дечкото што ќе се фрли од зграда, не може никако да знае дали таа баба навистина ја има таа моќ да му ја предвиди смртта. Дента кога се фрлил од зграда бил денот кога требало да умре. Тоа ќе се случело и да не била бабата.
А јас велам дека не требал тогаш да умре :) Никој неможе да знае кога требал или не требал да умре...Што ке ако типот не се џитнал од 5ти и живеел до 100та година?

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Во случајов даден во првиот пост... дечкото што ќе се фрли од зграда, не може никако да знае дали таа баба навистина ја има таа моќ да му ја предвиди смртта. Дента кога се фрлил од зграда бил денот кога требало да умре. Тоа ќе се случело и да не била бабата.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.805
Поени од реакции
12.295
Денеска баш праевме муабет за таа судбина, колку се удавија летоска.
Ја кривиме за се, па и за нашите луди постапки. Не е до судбината ако возам со 200 км/ч по автопат, или со мотор ако летам и не можам да сопрам. Не е до судбината ако влезам камен пијан во езеро и да покушавам да пливам ко да сум Марк Шпиц. Исто не е судбина ако земам пиштол и си играм со него мислејќи дека е празен и... бум.

До нас е, до нашиот акал.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Денеска баш праевме муабет за таа судбина, колку се удавија летоска.
Ја кривиме за се, па и за нашите луди постапки. Не е до судбината ако возам со 200 км/ч по автопат, или со мотор ако летам и не можам да сопрам. Не е до судбината ако влезам камен пијан во езеро и да покушавам да пливам ко да сум Марк Шпиц. Исто не е судбина ако земам пиштол и си играм со него мислејќи дека е празен и... бум.

До нас е, до нашиот акал.
Тачно...Случаевите Дарвин...Која судбина е таму па? :) Се е теорија на хаосот...Некако сите сме поврзани со своите акции, и затоа некој луѓе тоа го нарекуваат судбина. Јас ако сега фрлам чаша и ја скршам, и после фрлам повторно иста чаша и не се скрши, не е до судбината...Туку едноставно чашата паднала на тој начин да не успее да се скрши.
Или исто така пр. кршам чаша, татко ми ми се дере, мајка ми од тоа се љути, мајка ми му се дере на брат ми, брат ми се кара со другарите, другаров нервозен се кара со мајка му, мајка му се истура врз шефот, шефот ја отпушта, таткото на другаров пошто само мајка му работела неможе да издржи и се самоубива....И? Тоа е судбина? Не...За жал ја сум некако крив за таа смрт...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.805
Поени од реакции
12.295
Тачно...Случаевите Дарвин...Која судбина е таму па?
Ете, не ми текна. Типични примери за неразмислување и ситуации од сопствениот ум, но во ниеден случај судбина.

I

Intex

Гостин
Го заебала бабата, требало да умре дента. Не постои такво нешто како знаење на судбината, или знаење на иднината. Не постои начин да ѕирнеме во иднината, па затоа не постои начин ни да знаеме дали постои судбина (пишанка, план) или не. Се заебал типот, во секој случај. :)
А како тоа со пеперутката и милионите?
Ефект на пеперутка. Денес згазниш на пеперутка и после 3 години има милион мртви. Причината е стапнување на пеперутката. :P

Член од
22 јуни 2008
Мислења
457
Поени од реакции
52
Бабата може предвидела дека ке се самоубие, а тоа му го кажала на друг начин

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Со ова кажа дека не судбина...Штом ние ја кроиме, значи таа не постои веќе, туку чека да биде “направена“...
Па не баш така

We sin because we choose to. We can’t blame “Fate,” kismet, predestination, or God. James 1:13-14 says, “When tempted, no one should say, ‘God is tempting me.’ For God cannot be tempted by evil, nor does he tempt anyone; but each one is tempted when, by his own evil desire, he is dragged away and enticed.”

Interestingly, many people who choose to sin are annoyed by the negative consequences of their sin. “A man's own folly ruins his life, / yet his heart rages against the LORD” (Proverbs 19:3). This is a very insightful verse. When a man foolishly wrecks his life, he may yet insist on blaming God, or perhaps “Fate.” In this way, he persists in his folly.

Scripture also teaches that we choose to have faith. The oft-repeated command in Scripture to believe implies that we do have a choice in the matter. “Be not faithless, but believing” (John 20:27; see also Acts 16:31; 19:4).

Fate and Destiny - God’s Sovereignty

Lest we get the wrong idea, we are not the sovereign masters of our fate. Only God is sovereign. His sovereign control is called “providence.” He has chosen to give us a free will, and He has created a moral universe in which the law of cause-and-effect is a reality. But God is God alone, and there are no “accidents” in the universe.

An all-wise, all-powerful God must have a plan, so it should be no surprise that the Bible speaks of a divine plan. God’s plan, since it belongs to God, is holy, wise, and benevolent. The providence of God is working to bring about His original plan for creation.

God speaks in Isaiah 48:3, “I foretold the former things long ago, / my mouth announced them and I made them known; / then suddenly I acted, and they came to pass.” What God announces, He does (and He may announce it centuries ahead of time!).

Fighting against the plan of God is pointless. “There is no wisdom, no insight, no plan / that can succeed against the LORD” (Proverbs 21:30). This is why the Tower of Babel was never completed (Genesis 11:1-9), why Daniel’s detractors were thrown to the lions (Daniel 6:24), why Jonah spent time inside a fish (Jonah 1:17), and why I get in trouble when I sin.

Even what we would normally call “chance” or “fate” is under God’s control. “The lot is cast into the lap, / but its every decision is from the LORD” (Proverbs 16:33). In other words, God does not take a “hands-off” approach to running the world.

Everything that happens in the world is made to work out according to God’s purpose. Evil exists, but it is not allowed to thwart God’s providence. God uses even sinful men for His purposes.
“The king's heart is in the hand of the LORD; / he directs it like a watercourse wherever he pleases” (Proverbs 21:1). God worked in the hearts of the Egyptians (Exodus 12:36) and King Artaxerxes (Ezra 7:27) to bring about His purpose. Even when Man’s intent is purely evil, God can still bring about His will, as in the case of those who crucified Jesus (Acts 2:23; 4:27-28).

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Па не баш така

We sin because we choose to. We can’t blame “Fate,” kismet, predestination, or God. James 1:13-14 says, “When tempted, no one should say, ‘God is tempting me.’ For God cannot be tempted by evil, nor does he tempt anyone; but each one is tempted when, by his own evil desire, he is dragged away and enticed.”

Interestingly, many people who choose to sin are annoyed by the negative consequences of their sin. “A man's own folly ruins his life, / yet his heart rages against the LORD” (Proverbs 19:3). This is a very insightful verse. When a man foolishly wrecks his life, he may yet insist on blaming God, or perhaps “Fate.” In this way, he persists in his folly.

Scripture also teaches that we choose to have faith. The oft-repeated command in Scripture to believe implies that we do have a choice in the matter. “Be not faithless, but believing” (John 20:27; see also Acts 16:31; 19:4).

Fate and Destiny - God’s Sovereignty

Lest we get the wrong idea, we are not the sovereign masters of our fate. Only God is sovereign. His sovereign control is called “providence.” He has chosen to give us a free will, and He has created a moral universe in which the law of cause-and-effect is a reality. But God is God alone, and there are no “accidents” in the universe.

An all-wise, all-powerful God must have a plan, so it should be no surprise that the Bible speaks of a divine plan. God’s plan, since it belongs to God, is holy, wise, and benevolent. The providence of God is working to bring about His original plan for creation.

God speaks in Isaiah 48:3, “I foretold the former things long ago, / my mouth announced them and I made them known; / then suddenly I acted, and they came to pass.” What God announces, He does (and He may announce it centuries ahead of time!).

Fighting against the plan of God is pointless. “There is no wisdom, no insight, no plan / that can succeed against the LORD” (Proverbs 21:30). This is why the Tower of Babel was never completed (Genesis 11:1-9), why Daniel’s detractors were thrown to the lions (Daniel 6:24), why Jonah spent time inside a fish (Jonah 1:17), and why I get in trouble when I sin.

Even what we would normally call “chance” or “fate” is under God’s control. “The lot is cast into the lap, / but its every decision is from the LORD” (Proverbs 16:33). In other words, God does not take a “hands-off” approach to running the world.

Everything that happens in the world is made to work out according to God’s purpose. Evil exists, but it is not allowed to thwart God’s providence. God uses even sinful men for His purposes.
“The king's heart is in the hand of the LORD; / he directs it like a watercourse wherever he pleases” (Proverbs 21:1). God worked in the hearts of the Egyptians (Exodus 12:36) and King Artaxerxes (Ezra 7:27) to bring about His purpose. Even when Man’s intent is purely evil, God can still bring about His will, as in the case of those who crucified Jesus (Acts 2:23; 4:27-28).
aхам...а што е со нас атеистите? господ ни зацртал лоша судбина?

Член од
7 јануари 2009
Мислења
391
Поени од реакции
20
Citav nekade za eden slucaj na edna devojka koja bila ostavena od svojot verenik pred oltar i od taga i razocaranost sakala da se samoubie.Taka i napravila no podocna koga ja spasile raskazuvala kako i se pojavilo kako na film(dodeka bila vo koma)sto se trebalo da i se sluci ako ostanala ziva,t.e deka sudeno i bilo da se omazi za svojot kolega koj bil tajno vljuben vo nea i da imaat dve deca.Taka da sekoj si ima svoja sudbina i zosto sme dojdeni na ovoj svet.Ako slucajno toa se prekine poradi nekoja pricina togas treba povtorno da se rodi i da ja ispolni svojata karma koja bila prekinata ili nedovrsena vo predhodniot zivot.No samoubistvoto ne se smeta za sudbina tuku za nasilno prekinat zivot(karma)

Kajgana Shop

На врв Bottom