Забрана за идиотските квизови од Македонија!

• Креатор на темата Креатор на темата goodman_91
  • Време на започнување Време на започнување

goodman_91

Бубалица
Член од
2 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
30
Говорам за оние квизови како „Трезор“, „Кешоловец“, „Ќари Пари“ и што ти ја знам. Еве што направиле во Србија во врска со ова.

Забрана за идиотските квизови во Србија

06.07kviz1.jpg
[SIZE=0.5](Фото: Komunikacii.net) [/SIZE]

Идиотските квизови кои кај нас измамуваат илјадници луѓе ќе бидат забранети во Србија и нема да можат да се емитуваат на ТВ.

Српското министерство за финансии и Управата за игри на среќа наложија стопирање на емитувањето на овие квизови, кои се всушност игри на среќа.

„Таквите квизови се софистициран облик на измама, бидејќи лажно ја прикажуваат можноста за добивка, која е енормно мала во однос на бројот на луѓе кои се јавуваат да учествуваат во играта“, изјавија за Политика од српското обвинителство, додавајќи дека ваквите измами се забранети во многу други земји (не и во Македонија).

Суштината на овие ’квизови’ е користење на неинформираност на учесниците. За разлика од вистинските квизови каде што најважен фактор за успех е знаењето, во овие е среќата, со што не спаѓаат во таа категорија.

Исходот на квизовите зависи од случајност или неизвесен настан што ги прави игри на среќа. Гледачите често не знаат дека секој повик ќе им биде наплатен повеќе отколку обично, а дека тоа не им гарантира вклучување во квизот.

Во Македонија секојдневно илјадници граѓани наседнуваат на ТВ измамата која без проблем се емитува скоро на сите национални телевизии. Во ’квизот’ обично фрустрирана девојка ги тера гледачите да се јават објаснувајќи им колку е лесно да ги добијат парите што се нудат.

Цената за едно јавување е над 40 денари, а граѓаните често се жалат дека по само едно јавување им доаѓаат астрономски телефонски сметки.

http://www.taratur.com/node/10001

Јас сметам дека треба да се укинат овие квизови под итно. Имам слушнато од многу луѓе кои добиле пари на такви квизови, но никогаш не им ги дале. Ваквите квизови пред 5-10 години беа многу популарни во Данска, Германија, Франција, Холандија, но со текот на времето народот ги научи и повеќе не се јавуваат на такви квизови (иако сеуште има и будали кои се јавуваат, но сепак не е како порано).

Инаку ваква група има на Фејсбук, каде што една, наводно екс-водителка, го напиша ова:

Se slozuvam,iako sum gi vodela ovie kvizovi.............Treba da razberete: Nie sme prost narod,i voditelkite ne se tamu deka im e mnogu dobro,tuku zosto zimaat od 700-1000 Evra plata.........

Што мислите вие, дали треба да се укинат ваквите квизови, или пак да го оставиме глупиот и прост народ да продолжи да се јавува на вакви квизови?

Јас сум за забрана и затвор за организаторите. И порано го пишував тоа на некоја тема, треба да побарам да видам да не е оваа дупла, зошто не се сеќавам по кој повод беше.

Ова уште откако се појави еден квиз на една од телевизиите, нешто во стилот: „Погоди го зборот“.

Финтата со овој квиз беше толку очигледна што ме болеше срце секогаш кога некоја кутра душичка ќе се јавеше на истиот: Имаш откриени 2 букви а треба да ги погодиш останатите. Во тие останати можат да влезат 100 различни зборови, (од типот на пример: Пегла, Тегла, Кегла...). И сега се јавува некој кутар човек кој што е по дифолт во тешка финансиска состојба и видел начин за брза заработка на едно 30 000 денари. Го кажува зборот и добива одговор дека не е точен. Во овој момент, за квизот да биде регуларен (а не измама), треба водителот да го открие (од плик или нешто видливо) точниот збор, и да се започне со погодување на нов збор. Наместо тоа, луѓето се јавуваат и си погодуваат се додека се потрошат сите 20-30 можни зборови, за на крај на некој да му кажат дека одговорот е точен. Се разбира, до тогаш направиле пари, а и немаме увид во тоа дали тој некој е вистински јавувач или некој од соседната соба.

Еднаш се случи жена да се јави и да каже збор, да добие одговор дека погрешила. 50 обиди подоцна, некој го кажува истиот збор и добива одговор дека е точен. Потоа жената повторно се јави и се расправаше со водителката...

Енивеј, имаше нешто уште пострашно во овие квизови. Додека чекав ред да си ја платам сметката за телефон (некаде на почетокот кога излегоа квизовите), имаше луѓе кои направиле по 13-14 000 денари сметка. Луѓето очекувале откако ќе завртат број да добијат некаков одговор или сигнал. Бидејќи не добивале ништо, си продолжувале со вртење, а за секој обид нормално им се пресметуваат тие 45 ден + ДДВ. Ова никој и никаде го немаше спомнато и многу луѓе завршија со огромни сметки.

Овие квизови се измама. Трагедијата е што во ваквите измами, страдаат луѓе кои се и онака во тешка финансиска состојба и бараат некој излез. И кои не знаат баш што се случува, додека не им се случи.

Затоа реков, не сум само за забрана на овие квизови, туку за забрана и решетки.

Недоволна информираност... Кој би ти дал пари онака од само 45 денари повик, а 30 000 денари добивка:nesum:
Организаторите имаат профит од квизот тројно повеќе од колку што даваат за награда, но жално е тоа што вртат сиромашните, а со ова повеќе ги отепуваат, но тоа и лакомоста го праве, лежи дома и преку телефон заработи си пари...ако сакате од квизови да заработете, тогаш пробајте со квизовите на знења, милионер, 50:50, добра шанса... или заработете си ги со некоја поштена работа.
Квизовите како овие се само на среќа, во овој случај и среќата не игра баш некоја улога, бидејќи на пример:

-Погодете го зборот
Ќе постават некој збор со повеќе можни комбинации и ќе чекаат додека не ги искористат сите можни.
До тогаш ќе ги извадат парите што ги нудат за награда и последниот пат како што викате ќе се јави некој од кај нив (а ние тоа немаме поима кој е) и тој ќе го “погоде“ зборот и ќе си ги освое парите, мислам ќе си ги дуплираат парите... и сега кој е глуп!

Квизовите не се идиотски идиоти се тие што се јавуваат и што прават големи сметки на телефон :smir:.

Јас му пуштам рака на менаџерот за таквите квизови, сепак успева да ја измами пола Македонија.

Навистина тие квизови се чиста идиотска работа и служат само за ограбување на народот... имав прилика на еден од нашиве квизови кои одат турбо на телевизииве да гледам како се бара еден збор со пет букви инаку предмет во бањата и со оглед на тоа кој збор беше никој не го погоди а се јавија преку 100 души и верувале или не предметот од бањата а кој има пет букви беше...

квака :tapp:

Најапла местенка на квиз до сега беше лани на оној што одеше на Сител.
Траеше од 12:30 до 14:00 и во најголем дел игрите беа погоди го зборот.
Гледав две емисии по ред и видете што се случи.

1. емисија
П А _ _ К
Типката на квизот цело време повторува како може да биде меко, нежно, бело, од него се изработени материјалите што ги носиме, секој го има во своето купатило...
Во 13:50 се јавува некој и вика ПАЈАК?!
И типката: Неее, неее, зошто така... Продолжуваат со јавувањата и во 13:59 некој се јавува и извикува Памук! Еурека?

2. емисија
П _ _ _ Р К А
Типката: Може да биде црвено, благо, луто, се прави ајвар од ова.
Во 13:50 се јавува некоја будала и вика ПЕЧУРКА. :pop:
И погодувате? Точно една минута пред крај на квизот, во 13:59 повторно е кажан точниот збор.

После тоа прекинав да гледам, али не се сомневам дека и понатаму била истата ситуација.

Инаку и во Хрватска ги забранија овие квизови, РТЛ веќе го укина, а Нова ќе го укине својот квиз од есен.

ми текнува пред едно пола година глеам на ТВ ваков квиз на поминување низ програмине... и еден се јавува... зборот е лажица??
и онаа водителкана..
не не уште еден ПРЕКРАСЕН збор но за жал... ми идеше да и влезам преку телевизор да ја претепам...

Како што знам јас имале некоја ТЕХНИКА за измама, не оделе сите гледачи во живо туку прво се јават и снимат а потоа на водителката преку слушалката и кажат што ќе каже за да нема грешка. Затоа ако сте забележале на крајот на емисијата зборот е очигледен, има 1 неоткриена буква а таа даде 10000 дефиниции за него, гледачите се јавуват и трескат глупости. НЗ колку држи вода ова, само така ми кажаа :)

Дај боже да ги забранат..Ќе ми биде мило ем драго..:pishtoldz

Подршка од мене за нивна забрана. Продуцентите на квизовите си заработуваат пари од простиот и неукиот народ, а телевизиите си ги закрпуваат програмските дупки кои можат да се искористат за поквалитетна програма. Крајно нечовечно.

Погоди го зборот:
Убава _________
барем на линијата да ги оставаат цртите за буквите. Безвезе :tapp:
Да се забрани и се зад решетка да се прати!

И тоа како треба да се забрани ова. Баш пред саат време може беше вртев по канали и начекав на А1 таков квиз. Зборот беше јасен, оваа си меле ајде јавете се, нема кој не го знае зборот. Вика имаме гледач, ало, и одма после тииит гледачот се изгаси. Како да не. Кој не сака да ги освои тие пари. Од тие 3000 што ќе ги дадат од јавувања 300000 ќе соберат.

Најапла местенка на квиз до сега беше лани на оној што одеше на Сител.
Траеше од 12:30 до 14:00 и во најголем дел игрите беа погоди го зборот.
Гледав две емисии по ред и видете што се случи.

1. емисија
П А _ _ К
Типката на квизот цело време повторува како може да биде меко, нежно, бело, од него се изработени материјалите што ги носиме, секој го има во своето купатило...
Во 13:50 се јавува некој и вика ПАЈАК?!
И типката: Неее, неее, зошто така... Продолжуваат со јавувањата и во 13:59 некој се јавува и извикува Памук! Еурека?

2. емисија
П _ _ _ Р К А
Типката: Може да биде црвено, благо, луто, се прави ајвар од ова.
Во 13:50 се јавува некоја будала и вика ПЕЧУРКА. :pop:
И погодувате? Точно една минута пред крај на квизот, во 13:59 повторно е кажан точниот збор.

После тоа прекинав да гледам, али не се сомневам дека и понатаму била истата ситуација.

Инаку и во Хрватска ги забранија овие квизови, РТЛ веќе го укина, а Нова ќе го укине својот квиз од есен.

Keшоловец се викаше.:pos2::pos2:Една од типките што водеше живее кај мене во населба.:tapp::tapp::tapp::kesa::pos2:

Keшоловец се викаше.:pos2::pos2:Една од типките што водеше живее кај мене во населба.:tapp::tapp::tapp::kesa::pos2:

Не, зборам за квизот после Кешоловец што идеше, се викаше „Ако знаеш“. :)
Мислам дека тие типките што го водеа сега го водат квизот на Алфа што е од 11 сабајле.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom