За логоата на компаниите (производите) од Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата goodman_91
  • Време на започнување Време на започнување

goodman_91

Бубалица
Член од
2 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
30
Повод да ја отворам оваа тема ми беше легендарниот нов сок на Велија, кој се нарекува „Umbrela“. Еве погледнете за што станува збор:

Логото на Danone

633667524571485000_danone.gif

Логото на сокот "Umbrela"

umbrela.jpg

Можеби не се сосема исти, но сепак се забележува дека идејата за создавање на ова лого е превземена од логото на француската компанија „Danone“.

Но јас се прашувам дали во Македонија постои некаков сектор кој што ги контролира овие работи пред да излезе еден производ или услуга на пазарот?? Знам дека порано имаше фалсификати на „Глос“ на пример, или од детергентите на „Охис“, но тука не се работи за фалсификат на производ, туку еден вид на фалсификат на лого, што мислам дека претставува едно исто. Може ли некој од постручните од тука да каже дали постои еден таков вид на регулаторна комисија?

Постои Агенција за заштита на индустриска сопственост; таму можеш да заштитиш име, лого, слоган и слично. Процедурата е отров, пошто кај нас тоа трае најмалце една година додека да се проверат базите на податоци, ама тоа е..
Со заштитено име и бренд можеш да тужиш и сигурно добиваш. Со други зборови, Данон доколку ја сретнат амбалажата, можат експресно и да ја сменат. (сигурно се осигурани за вакви и слични случаеви)

Кај нас има мал напредок на ова поле; во меѓувреме дури се сторија и адвокати тесно поврзани со проблематиката.:wink:

И?
И да има орган кој казнува заштитува и триста тракатанци...
Врз основа на што ќе го казниш Велија??

Фонт = Различен
Боја = Различна
Дизајн = Различен

како??

И?
И да има орган кој казнува заштитува и триста тракатанци...
Врз основа на што ќе го казниш Велија??

Фонт = Различен
Боја = Различна
Дизајн = Различен

како??

Велија, врз основа на финансиски малверзации. А, инаку секое недвослислено асоцирање на оригиналот е доволна причина за тужба. :smir:

Велија, врз основа на финансиски малверзации. А, инаку секое недвослислено асоцирање на оригиналот е доволна причина за тужба. :smir:

Абе и јас имам основа да ме тужат за силување, го имам алатот...ама:smir:

Не иде тоа вие како што мислите. Треба да има доказ дека го украл логото од Данон. А логото е различно. Факт.

А за финансиски малверзации, тоа е веќе друга теме. Тука зборуваме за логоа.

Абе и јас имам основа да ме тужат за силување, го имам алатот...ама:smir:

Не иде тоа вие како што мислите. Треба да има доказ дека го украл логото од Данон. А логото е различно. Факт.

А за финансиски малверзации, тоа е веќе друга теме. Тука зборуваме за логоа.

Случајно слушав една слична дискусија каде што од едната страна беше адвокат за заштита на права на сопственост. Од таму ми се и тие штури информации кои ги имам. Тоа што успеав да сватам е дека недвосмислено асоцирање на веќе постоечки бренд е добра основа за тужба.
Ахмм, кога зборуваме за алатите, тука нели за визуелната перцепција зборуваме; непосредни контакти се нешто друго :smir:

Внимателен е Велија, ни UMBRELLA не го ископирал правилно.:) Тогаш можеби Рихана би го тужела.

Внимателен е Велија, ни UMBRELLA не го ископирал правилно.:) Тогаш можеби Рихана би го тужела.

Викаш има врска со внимание? Да не е превид со оглед на сиво-ќеличниот склоп?:smir:

Случајно слушав една слична дискусија каде што од едната страна беше адвокат за заштита на права на сопственост. Од таму ми се и тие штури информации кои ги имам. Тоа што успеав да сватам е дека недвосмислено асоцирање на веќе постоечки бренд е добра основаза тужба.
Ахмм, кога зборуваме за алатите, тука нели за визуелната перцепција зборуваме; непосредни контакти се нешто друго :smir:
Види, информациите ти се навистина штури и онака, учебникарски. Недвосмислено асоцирање, добра основа за тужба...добра основа за тужба за некој може да биде и ако некој прдне. Дали ќе го добие спорот е друго прашање.

Не е агенција, туку е Државен Завод за заштита на индустриска сопственост. Таму се регистрираат трговски марки во назив и изглед), жигови, патенти...

Во конкретниов случај што може да се случи? Може да се случи евентуално Umbrela никогаш да не може да стане трговска марка (ако некогаш посака да стане), доколку во процедурата за регистрација застапниот на Danone поднесе приговор, па Државниот Завод за индустриска сопственост да му го прифати приговорот и го отфрли барањето на Umbrella за регистрација на трговска марка поради тие и тие причини (доколку стручни вешти лица дадат такво мислење), дека трговската марка во изглед навистина е плагијат на веќе постоечка трговска марка.

Ако евентуално би се тужеле, кои се aргументите и доказите? Никаде не се користи името на заштитената трговска марка, пример Danone. Во изглед реално можеби потсетува на прв поглед на Danone, но факт е дека воопшто не е ист. Ниту букви, ниту фонт, ниту други елементи не се исти. Во вакви случаи, сепак вештаците одлучуваат. Си има правила според кои се одлучува.

Абе кинезине не ги затвараат за PYMA / abibas / aloiloas / DOLCE & CABBABA што произведуваат за цел свет, а не па нашиве...

Повод да ја отворам оваа тема ми беше легендарниот нов сок на Велија, кој се нарекува „Umbrela“. Еве погледнете за што станува збор:

Логото на Danone

633667524571485000_danone.gif

Логото на сокот "Umbrela"

umbrela.jpg

Можеби не се сосема исти, но сепак се забележува дека идејата за создавање на ова лого е превземена од логото на француската компанија „Danone“.

Но јас се прашувам дали во Македонија постои некаков сектор кој што ги контролира овие работи пред да излезе еден производ или услуга на пазарот?? Знам дека порано имаше фалсификати на „Глос“ на пример, или од детергентите на „Охис“, но тука не се работи за фалсификат на производ, туку еден вид на фалсификат на лого, што мислам дека претставува едно исто. Може ли некој од постручните од тука да каже дали постои еден таков вид на регулаторна комисија?

Идеш у завод за заштита на интелектуална сопственост поднесуваш тужба против копијата и готова работа.
Земајќи во предвид дека се работи за исти производи односно во слчајов сок случајот го добиваш инстантно.
Исто можеш да бараш и оштета.

Не е баш така едноставно ниту наивно:

Trademark infringement is a violation of the exclusive rights attaching to a trademark without the authorization of the trademark owner or any licensees (provided that such authorization was within the scope of the license). Infringement may occur when one party, the "infringer", uses a trademark which is identical or confusingly similar to a trademark owned by another party, in relation to products or services which are identical or similar to the products or services which the registration covers. An owner of a trademark may commence legal proceedings against a party which infringes its registration.
In many countries, but not in the United States, which recognizes common law trademark rights, a trademark which is not registered cannot be "infringed" as such, and the trademark owner cannot bring infringement proceedings. Instead, the owner may be able to commence proceedings under the common law for passing off or misrepresentation, or under legislation which prohibits unfair business practices. In some jurisdictions, infringement of trade dress may also be actionable.
Where the respective marks or products or services are not identical, similarity will generally be assessed by reference to whether there is a likelihood of confusion that consumers will believe the products or services originated from the trademark owner.

http://en.wikipedia.org/wiki/Trademark_infringement

Идеш у завод за заштита на интелектуална сопственост поднесуваш тужба против копијата и готова работа.
Земајќи во предвид дека се работи за исти производи односно во слчајов сок случајот го добиваш инстантно.
Исто можеш да бараш и оштета.
Брат, муабетов ти е ко тогаш кога кажа дека изгубен телефон го наоѓале преку GPS.

Брат, муабетов ти е ко тогаш кога кажа дека изгубен телефон го наоѓале преку GPS.

ова онака off...може!!! Ама не е pure GPS, туку триангулација кон базните станици, кои пак имаат прецизно уточнета GPS позиција...:) greska cca 0,5 metra po X, Y duri i Z

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom