Melodic Death Metal

• Креатор на темата Креатор на темата FallenHypaspist
  • Време на започнување Време на започнување
F

FallenHypaspist

Гостин
Темава ја отварам во чест на 1 од правците кои го одржаа вистинскиот дух на металот во форма, за времето на една музичка тешка музичка криза.

Значи на темава ќе се дебатира за сите позитивни музички,како и културни ''камчиња'' кои Млодик детот ги вгради,а и сеуште ги вградува во совршениот мозаик такозвани - Метал. [] Овој пасос ви го пишав бидејќи не сакам извитоперување на муабетот и навлагање во нештото познато како ''Мелодик металкор'' (познат и како - ''њу вејв оф металкор'', правец во металкорот создаден под влијание на мелодик дет металот,лирички, а и божем музички), а добар дел од нас знаат дека тој правец претставува вградување на црни камчиња во мозаик со цел да се исцрта ангел:nenene: или со 1 збор, дееволуција.Доста беше за ова,мислам дека сум јасен. Дебатирајте за Мелодик детот како таков или за било какви други негови хибриди.

Јас како иницијатор ќе ја започнам темата.

Мелодик дет металот, уште среќаван како Мелодет или Готенберг метал е субжанр на дет металот кој е создаден со комбинација од мелодичноста на ''Њу Вејв Оф Бритиш Хеви Металот'' (New Wave Of British Heavy Metal\NWOBHM) и мрсноќата на дет металот, односно едно комбо од хармонизираниот стил на свирење гитара кое често се среќава во ''NWOBHM'' и мрсните трешлајк/детлајк (би рекол) рифови, кои секако се придружени блест битови и мрсен граул вокал ( во средниот ериод од развитокот на мелодик детот често се среќаваат и алтернативни елементи, од кои најистакнати се чистите вокали) тип- Мелодетот е прв субжанр на дет металот кој почнал да вклучува клавијатури. Тематиката во мелодик детот е варирачка. Во почетокот од својата каиера пионирите на овој жанр обработуваат теми како што се - астрологија,човештвото,абстрахни нешта и др глобални теми, додека во подоцниот период како кај пионирите така и кај поновите бендови таматиката се движи се повеќе во насока на лични намери,мисли и други интроспективни теми.

Сега да видиме се како почнало.

Во далечната 1990та година на тлото на мрачната Скандинавија,во црнилата на Шведска,низ темните улици на Готенберг си постоело едно приголемо друштво од истомисленици,дрруштво од блиски другари,пијаници, музичари и што ти веќе знам. Битно слогата во ова 1но друштво придонела до формирање на 3 бенда (секако со членови од големото друштво) кои ќе создадат нов субжанр на дет металот.Овие бендови ќе бидат - In Flames,Dark Tranquillityи At The Gates. Поради големата слога и љубов кон другарот свој :D немајќи опрема,подршка,понекогаш членови,простор успеале преку заемно дејствување да успеат (ОВА ТРЕБА ДА Е ПРИМЕР ЗА МАКЕДОНСКИТЕ БЕНДОВИ)

In Flames - Behind Space (Шведска)

At The Gates - Blinded By Fear (Шведска)

Dark Tranquillity - Unfurled By Dawn

Ова ви се пионирите, а инаку еве и некои други позначајни бендови од овој правец.

Arch Enamy - Nemesis (Шведска)

Children Of Bodom - Evrytime I Die (Финска)

Insomnium - Mortal Share (Финска)

Доста ви се сега за сега...оставам простор на вас...stay \m/:smir:

добро ти е ама Children Of Bodom - Named for a murder case in their homeland, Children Of Bodom have quickly become one of the top metal bands from Finland, with their potent (and now oft-imitated) bend of progressive-laced speed/power metal with ferocious black vocals proving to be a hit with metal fans the world over. With five solid studio albums to their credit, their future remains bright.не би ги ставил во мелодик дет метал Arch Enemy СЕ НАЈЗАКОН !!!!! \m/

добро ти е ама Children Of Bodom - Named for a murder case in their homeland, Children Of Bodom have quickly become one of the top metal bands from Finland, with their potent (and now oft-imitated) bend of progressive-laced speed/power metal with ferocious black vocals proving to be a hit with metal fans the world over. With five solid studio albums to their credit, their future remains bright.не би ги ставил во мелодик дет метал Arch Enemy СЕ НАЈЗАКОН !!!!! \m/

Хм....Нз кој будала го пишувал ова. Бодимци - Мелодет/Пауер/Прогресив. Ваљда дека пауер елементот му се чинел мн остар и чул скрим та си рекол - блек. Секако дека на пауер елемент не би стоел низок граул, така да скримот си е на право место и нема ништо заедничко со блек.....Сакаш да видиш типичен блек скрим пушти мардук,емперор и сл...

ама и јас лично цел живот знам дека чилдрен се блек метал и кого и да прашаш ке ти каже дека се блек незнам зошто ти мислиш така ама да не се караме кажи ми зошто мислиш дека се мелодик дет мене тоа не ми звучи на мелодик

Opeth првично беше оформен како скандинавски death metal иако подоцна примија многу елементи на прогресивна музика, џез па и блуз рок. Затоа не знам дали воопшто може да се вбројат во некој правец...можеби progressive death metal. Сепак, мислам дека заслужуваат да бидат спомнати како еден од бендовите кои допринесоа за експанзија на death металот.

SexaGram - Сигурно не ти звучи Мелодет зошто не си чул некој друг бенд со пауер елементи во мелодик дет.Земи ги за пр Blood Stain Child со албумот - Silance of The Northern Hell... ...Блек = Висок требл,тремоло пикинг,високи штимци,шредед или скримд вокал (не како овој на Алекси),бубањ неизразен,дупла педала игра нонстоп,бас следи гитарска линија итд итд.....кај бодомци немаш ништо слично...напротив имаш микс од воглавно мелодик дет и пауер,во рифажа,бубањ,бас и тд итд.....единствено во Something Wild може да се стави блек едно здрави 20%...во другите понатамошни дела тешка работа...

alexsr - Опет се мои луѓе иначе:D...а би ги класифицирал прогресив дет,со дум та и алтернативни елементи....а некако не ми се за во темата,ваљда дека зачита за швеѓаните па ги стави тука а?:D

Токму така...само што тие се од Стокхолм но исто така се оформени во таа 1990та. Исто така Акесон е екс-гитарист на Arch Enemy. Би рекол дека варираат од death metal со акустични моменти, долги песни и growl-от на Акерфелдт во Orchid па се до Damnation албумот во кој нема баш елементи на death. Како и да е, првичните звуци т.е. правец на бендот е токму тој Скандинавски Death Metal. Не сум некој познавач на правци иако слушам метал најчесто. Затоа се извинувам за утката :smir:

Немаш утка:smir:

Инаку еве со надеж дека можеби ќе се развие колку толку некоја дебата ќе ставам уште некое видео.....

Еви ви дум со мелодик дет од Финска и Америка

А како пример за мелодик дет со дум ставете ги Инсомниум што ви ги постирав горе...

Та и еве Distorted - Melodeath/Doom/Progressive (Израел)

колку да не мешате и да знаете што да ставите на прво место....

ајде нешто и од мене да видете...

Noumena - Misanthropolis - Melodic Death(Finska)

ја уште нешто..не е баш мелодик дет

Eternal Tears Of Sorrow - Tar Still Flows

Оctober tide - 12 days of rain

Само што октобер тајд не се за тука :D:D...ево уште некое линкче да видите,зш сметам дека нема доволно луѓе за било каков тип на дебата тука....:nesum:

Kalmah - For The Revolution (Финска)

The Absence - Dead And Gone (USA)

Nightrage - Scathing (Шведска)

На почеток кога почнав да слушам метал, бев луд по овој стил а и сега слушам али само Kalmah и Amon Amarth...a Kalmah најјак вокал имаат а сега новиот албум ЅВЕР ќе му биди :D

6th awakening , дел од малкубројните бендови со женски вокал само што овојпат е clean женски вокал. Малку чуден бенд , ама симпатичен.

Мелодет со елементи на металкор , ама сепак мелодет е воглавном :) .
Заразни рифови имаат ...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom