Откази за 10 обвинители.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Македонија
Откази за 10 обвинители
Сто триесет и еден јавен обвинител добија неограничен мандат, 15 мина решение за престанок на функцијата. Од нив 2ца недолично се однесувале, 8 несовесно и нестручно работеле а на 5 мина им дошло време за пензија, одлучиле членовите на советот на јавни обвинители. Што згрешиле во работењето претседателката на советот не одговори конкретно.

За нестручно извршување на функцијата треба да си оди и првиот човек на скопското Јавно обвинителство Стерјо Зиков. Во телефонски разговор за Канал 5 изјави дека е изненаден од ваквата одлука. Не е информиран и дали воопшто се водела постапка за оценување на неговата работа. Смета дека начинот на кој е разрешен отвора простор за сомнеж за вистинските мотиви поради кои мандатот не му е продолжен.

Републичкиот обвинител Љупчо Шврговски не сакаше да ги коментира изборите. За случајот плата и пензија на министерот Маневски најави исход по одморите дали ќе отвора истрага или не. Пред да одговори доби поддршка и лично од министерот.

По откривањето на аферата, Владата извести дека се работи за грешка кај стручните служби. Како министерот за правда во уште 148 случаи се направени истите пропусти поради што најави и казни за раководните лица на институциите.

(20.07.2009)
Автор: Елена Ивановска
ИЗВОР.

Ајде аирлија нека да се множат тие што не си вршат својата функција совесно и етички.

Член од
2 јули 2009
Мислења
340
Поени од реакции
395
После ова што се случи денеска, само можам да кажам дека ми е срам што живеам во една ваква држава во која најголемите криминалци и понатаму седат во своите фотељи и понатаму перат пари, а оние кој поштено работат остануваат на улица. Зошто? Затоа што немаат никој зад себе да ги турка. Ова го пишувам бидејќи сум сведок на многу работи конкретно за некои од јавните обвинители кои се отпуштени, а и сведок на она што го прават тие што сеуште седат во фотеља. Али од секогаш било така, у оваа држава не треба да си поштен, зашто таквите најлошо поминуваат. Ни една власт тоа нема да го смени никогаш. :toe:

И уште едно, не осудувајте некого само врз основа на на она што е кажано на телевизија, зошто не знаете какви прљави игри се кријат во позадина. А денеска е најлесно да оцрниш некого и тоа јавно.
Мислам дека нема потреба што повеќе да објаснувам зошто сите сме свесни во каква држава живееме и колку и поштено да работиш ако некој сака да ти најде нешто ќе ти најде. Толку

Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
После ова што се случи денеска, само можам да кажам дека ми е срам што живеам во една ваква држава во која најголемите криминалци и понатаму седат во своите фотељи и понатаму перат пари, а оние кој поштено работат остануваат на улица. Зошто? Затоа што немаат никој зад себе да ги турка. Ова го пишувам бидејќи сум сведок на многу работи конкретно за некои од јавните обвинители кои се отпуштени, а и сведок на она што го прават тие што сеуште седат во фотеља. Али од секогаш било така, у оваа држава не треба да си поштен, зашто таквите најлошо поминуваат. Ни една власт тоа нема да го смени никогаш. :toe:

И уште едно, не осудувајте некого само врз основа на на она што е кажано на телевизија, зошто не знаете какви прљави игри се кријат во позадина. А денеска е најлесно да оцрниш некого и тоа јавно.
Мислам дека нема потреба што повеќе да објаснувам зошто сите сме свесни во каква држава живееме и колку и поштено да работиш ако некој сака да ти најде нешто ќе ти најде. Толку
Ako Zikov i kompanija si ja izvrshuvale zadachata struchno ne ke bilo kako shto pishuvasn: "најголемите криминалци и понатаму седат во своите фотељи и понатаму перат пари"...

За нестручно извршување на функцијата треба да си оди и првиот човек на скопското Јавно обвинителство Стерјо Зиков.

Ајде аирлија нека да се множат тие што не си вршат својата функција совесно и етички.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Мене лично не ме интересира и не ги ни знам луѓето. Него гледам колку од судската фела обвинители, судии, стечајни управници се во затвор. Одговорот е практично нула, зарем покрај толку сомнителни процеси, криминални стечаи никој затвор да не лежи? Па да се чуваат обвиненијата во фиоки дури не застарат делата. Само едно нешто ќе кажам, а тоа е дека судската мафија си се штити самата себе ништо друго.

Фабриката каде што мојот татко ја потроши својата младост е седум години под стечај. Тројца стечајни управници газди се направија врз туѓата несреќа и мизерија, а тој сеуште не можи да си ги наплати своите побарување по однос на плати и пензиско осигурување. Моето прашање е уште колку стечајни управници треба да се збогатат на негов грб, и на тоа што тој таму работел и оставил имовина за да тој си ги наплати своите побарувања? Има и кривични пријави јас тоа го знам другите знаат, цел град тоа го знае, ама џабе е сето тоа кога тие кривични пријави не се процесираат.

Член од
2 јули 2009
Мислења
340
Поени од реакции
395
Мене лично не ме интересира и не ги ни знам луѓето. Него гледам колку од судската фела обвинители, судии, стечајни управници се во затвор. Одговорот е практично нула, зарем покрај толку сомнителни процеси, криминални стечаи никој затвор да не лежи? Па да се чуваат обвиненијата во фиоки дури не застарат делата. Само едно нешто ќе кажам, а тоа е дека судската мафија си се штити самата себе ништо друго.

Фабриката каде што мојот татко ја потроши својата младост е седум години под стечај. Тројца стечајни управници газди се направија врз туѓата несреќа и мизерија, а тој сеуште не можи да си ги наплати своите побарување по однос на плати и пензиско осигурување. Моето прашање е уште колку стечајни управници треба да се збогатат на негов грб, и на тоа што тој таму работел и оставил имовина за да тој си ги наплати своите побарувања? Има и кривични пријави јас тоа го знам другите знаат, цел град тоа го знае, ама џабе е сето тоа кога тие кривични пријави не се процесираат.
Токму тоа и ми е зборот. Ама верувај дека таквите стечајни управници, судии и обвинители сеуште се во своите фотељи, таквите не ги менува никој. Затоа и напишав дека во ова време е најлошо да бидеш поштен. Зошто повеќето околу тебе се прљави играчи и ако не ги прикриваш нивните прљави работи, и ако не им ги чуваш пријавите на моќниците во фиока, ќе добиеш отказ, па колку сакаш поштен ти биди. А тие што го прават најголемиот криминал и што незнаат колку украле и што се направиле, тие вечно ќе бидет во своите фотељи.

И не зборував конкретно за Стерео Зиков, туку за мене близок човек кој е обвинител со толку години стаж, а уште нема кола ни санови ни викендици и такви слични ствари. Али за жал тоа денес не се цени воопшто. А причините кои се наведени за разрешување се повеќе од банални. Ако од сите обвинители во Македонија само овие 10 несовесно работеле или недолично се однесувале, судствоти и обвинителството нема да бидат она што сега се- катастрофа. Тогаш нема да имаме илјадници нерешени предмети и такви слични ствари... Мислам дека ќе ми ја сфатиш поентата:smir:

Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
.....туку за мене близок човек кој е обвинител со толку години стаж, а уште нема кола ни санови ни викендици и такви слични ствари. Али за жал тоа денес не се цени воопшто. А причините кои се наведени за разрешување се повеќе од банални. Ако од сите обвинители во Македонија само овие 10 несовесно работеле или недолично се однесувале, судствоти и обвинителството нема да бидат она што сега се- катастрофа. Тогаш нема да имаме илјадници нерешени предмети и такви слични ствари... Мислам дека ќе ми ја сфатиш поентата:smir:
Za da ti ja "svatime" poentata, napishi kolu godini e obvinitel i koi sluchaj go pokrenal i isteral do kraj tvojot blizok chovek.

Член од
2 јули 2009
Мислења
340
Поени од реакции
395
Колку точно време е обвинител не знам. Мислам два мандата. Само ќе кажам дека има ги има истерано до крај предметите со цариниците (ако се сеќаваш на случајот кога алфи идеа и апсеа по станови и куќи) и многу други предмети против судии, бивши пратеници итн.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
На денот кога другите министри ги избркаа од работа, тоа вампирот кој што е на чело на министерство за правда излезе со резултати во работата. Замисли успеале да набават плакари за во судовите и поправиле некои фасади :nesvest::nesvest::nesvest::nesvest::nesvest::nesvest::nesvest: за поубаво да им изгледаат тоа палатите на очајот. А тоа што има судски предмети нерешено по 30 години, тоа куро го заболе...

Член од
2 јули 2009
Мислења
340
Поени од реакции
395
На денот кога другите министри ги избркаа од работа, тоа вампирот кој што е на чело на министерство за правда излезе со резултати во работата. Замисли успеале да набават плакари за во судовите и поправиле некои фасади :nesvest::nesvest::nesvest::nesvest::nesvest::nesvest::nesvest: за поубаво да им изгледаат тоа палатите на очајот. А тоа што има судски предмети нерешено по 30 години, тоа куро го заболе...
Е пријателе таквите како нашиот министер за правда никој никад нема да ги смени. Си имаат тие јак грб зад себе. Намето нив настрадуваат луѓе кои поштено работат. Некој ке остане без плата, а министерот ке зема и плата и пензија... и што уште не... Али таква ни е државата, а ние обичните за жал немаме право на ништо... Ке не тепаат и ќе си ќутиме. Ова не го пишувам по никаква партиска линија. За мене сите, и овие и претходните се иста марка. А сега нека ни мачкаат очи по телевизија се отпуштале обвинители. Се отпуштале, ама нека ги отпуштат и тие со дебело криминално досие зад себе и со илјадници предмети у фиока. Али на власта не и одговара да ги отпушти таквите, ќе нема кој да им го прикрива криминалот после. Само греота е што народот е слеп или се прави дека е слеп, па не прават мајмуни и изјавуваат све и свашта.

И само мала корекција за насловот на темата. Значи овие 10 мина јавни обвинители не се отпуштени, туку на сите јавни обвинители во Р.Македонија им истече мандатот во март или април месец. Е сега овие десетмина не се реизбрани повторно т.е не им е продолжен мандатот и не им е трансформиран во доживотен.
Значи они не се товарат дека правеле криминал, за нив не е поведувана никаква дисциплинска постапка за времетраењето на мандатот, тие не се разрешени, едноставно не се избрани повторно. Е сега ако биле толку корумпирани, несовесни, недолични зошто не се разрешени за време а нивниот мандат? Зошто не им е поведена постапка? Зошто конкретно за човекот за кој зборувам на секоја ревизија е оценуван со највисоки оценки токму од тие луѓе кои пред некој ден не го реизбраа? Мислам тоа не може да се избрише. Тие документи постојат. И како е можно на ревизија пред неполна година тој човек да биде во првите 10 во државава за стручност и совесност и тоа да му стигне написмено од советот на обвинители, а сега одеднаш советот јавно го декларира за несовесен и недоличен. Мислам тоа можат да го кажуваат на луѓе кој ништо не разбираат и кои ракоплескаат на секоја вакава изјава дека е отпуштен некој функционер, но не можат да го кажуваат на некој кој знае како стојат работите.
Сето ова ме прави скептик во точноста и основаноста на она што нам обичните смртници ни го сервираат на телевизија.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
И само мала корекција за насловот на темата. Значи овие 10 мина јавни обвинители не се отпуштени, туку на сите јавни обвинители во Р.Македонија им истече мандатот во март или април месец. Е сега овие десетмина не се реизбрани повторно т.е не им е продолжен мандатот и не им е трансформиран во доживотен.
Новиот мандат на јавните обвинители е доживотен? Значи на функција до пензија. Нема избор реизбор итн. Тогаш ова практично значи дека правдата и судството наше е умрена работа нема што да бараме таму. Свесни се или не што значи тоа, ќе почнат луѓето да си ја земаат се почесто и почесто правдата во свои раце вонинституционално нелегално или како сака човек да го наречи тоа. Едноставно распад систем, лоша работа ќе биди тоа за сите нас, цели империи во историјата имаат пропаднато од корупцијата на нивниот систем, во споредба со нив нашево мало државиче е минорно нешто.

Член од
2 јули 2009
Мислења
340
Поени од реакции
395
Новиот мандат на јавните обвинители е доживотен? Значи на функција до пензија. Нема избор реизбор итн. Тогаш ова практично значи дека правдата и судството наше е умрена работа нема што да бараме таму. Свесни се или не што значи тоа, ќе почнат луѓето да си ја земаат се почесто и почесто правдата во свои раце вонинституционално нелегално или како сака човек да го наречи тоа. Едноставно распад систем, лоша работа ќе биди тоа за сите нас, цели империи во историјата имаат пропаднато од корупцијата на нивниот систем, во споредба со нив нашево мало државиче е минорно нешто.
Така е. Новиот мандат на обвинителите им е доживотен т.е до пензија, како што е и на судиите. До сега мандатот им траеше 6 години со право на реизбор, а сега со новиот закон за јавно обвинителство мандатот им е доживотен.

Така ти е тоа некој цел живот на функција, а некој.... И што е најтрагично и кога имаше реизбор тие ,,поштените,, кои и денеска си седат во фотељите не беа менувани значи не остануваа без работа, туку само од една функција на друга, од судија- обвинител, од обвинител -правобранител, од правобранител пак обвинител и така. Е тоа е жалосно и ме револтира ужасно. Посебно ме иритира тоа што немаш кај да се обратиш, зашто во оваа држава никој не те слуша за ништо.:toe:

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.431
Поени од реакции
6.078
Така е. Новиот мандат на обвинителите им е доживотен т.е до пензија, како што е и на судиите. До сега мандатот им траеше 6 години со право на реизбор, а сега со новиот закон за јавно обвинителство мандатот им е доживотен.

Така ти е тоа некој цел живот на функција, а некој.... И што е најтрагично и кога имаше реизбор тие ,,поштените,, кои и денеска си седат во фотељите не беа менувани значи не остануваа без работа, туку само од една функција на друга, од судија- обвинител, од обвинител -правобранител, од правобранител пак обвинител и така. Е тоа е жалосно и ме револтира ужасно. Посебно ме иритира тоа што немаш кај да се обратиш, зашто во оваа држава никој не те слуша за ништо.:toe:
Ево во охрид има случај каде таткото е Обвинител а синот му стана судија.НЕма никаде да се пожалиш

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.498
Поени од реакции
37.332

...како ли само зборува (ем се смее) го надмина и капацитетот на Катица Јанева, екс обвинителка која палеше и гасеше В.Русковска! :facepalm:

читајте ги коментарите под видеото, народот колку е разочаран од вокабуларот на екс обвинителката ни четврто одделение дека завршила не и даваат што не можела збор со збор да сврзе, кои само кричери седнуваат во нашето обвинителство, човек да се прекрсти!

П.С.

честитки за младиот новинар!

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom