Криза е, а просечната плата првпат над 20.000 денари!

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
дали се воопшто можни било какви , не мора ни коренити промени кон подобро...??? мислам не.....................системот е веќе дообро туниран..наштелуван да се брани од тоа, во поекстремна ситуација на некоја желба кон промена...дури и ќе го сснат народот на национална основа( проверен метод)..
..така да оставете надеж....не е ова 19 па и 20 век, сега е се строго контролирано, секој испад веднаш се сече у корен :) дури и на форуми исчезнуваат мистериозно цели политика-подфоруми...:)
всушност треба да се почека..во вечни ловишта да отиде и последниот кој се сеќава како изгледа ПОДОБРОТО...па да си продолжат мирно да функционираат робовладетелските односи...без Македонци и слични глупости..
Многупати имам напоменато дека такви коренити промени се можни единствено кога ќе има се помалку луѓе заинтересирани за толку мали пари да бидат ангажирани во системот.Тоа единствено е можно со уривање на Шенгенската бариера,и никако на друг начин.:toe:

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
За кризата и просечната плата...август 2009, по оддели, втората табела

http://www.rafajlovski.com.mk/konsalting-mk.asp?ItemID=196F172555853C4FBC4744A61830DB9F

Освен послабо платените, има гранки каде платата е далеку повисока од просекот.
Е да,на републичкиот просек очигледно влијание има дејноста под точка (23) каде оние кој произведуваат нуклеарно гориво имаат пресметано просечна плата за Август 2009та во износ од 22.942,00 денари,што е нешто повеќе од републичкиот просек,а сите ние се чудиме од каде толкава просечна плата во Македонија,па ете од каде ебаго.:tapp:

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Е да,на републичкиот просек очигледно влијание има дејноста под точка (23) каде оние кој произведуваат нуклеарно гориво имаат пресметано просечна плата за Август 2009та во износ од 22.942,00 денари,што е нешто повеќе од републичкиот просек,а сите ние се чудиме од каде толкава просечна плата во Македонија,па ете од каде ебаго.:tapp:
Ова некој мислел за 1000 години унапред!:pos2:

А види ја и точка 91..ај да не ја коментирам:vozbud:

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Ова некој мислел за 1000 години унапред!:pos2:

А види ја и точка 91..ај да не ја коментирам:vozbud:
Всушност доволно е да ја погледнеш точката (91) по однос на дејност врз база за некакво “зачленување“,па да можеш најбрзо и да го определиш републичкиот просек,без да вршиш други пресметки.:smir:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.829
Поени од реакции
12.329
Всушност доволно е да ја погледнеш точката (91) по однос на дејност врз база за некакво “зачленување“,па да можеш најбрзо и да го определиш републичкиот просек,без да вршиш други пресметки.:smir:
Да, други пресметки...не се ни потребни. :jaj: пошто некако слабо му оди на луѓето со пресметките :toe:

производство на кокс, деривати на нафта и нуклерано гориво 22,942.00

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Да, други пресметки...не се ни потребни. :jaj: пошто некако слабо му оди на луѓето со пресметките :toe:

производство на кокс, деривати на нафта и нуклерано гориво 22,942.00
Е добро де,ама што мајка бара нуклеарново гориво тука?Или да си бидеме спремни за нешто во блиска иднина.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.829
Поени од реакции
12.329
Е добро де,ама што мајка бара нуклеарново гориво тука?Или да си бидеме спремни за нешто во блиска иднина.
Па АБЦ, ова е нели националната класификација на дејности која се базира на меѓународната класификација. Важи од Арктик до Нов Зеланд. Овде има и производство на ракети...во некој приближен назив. Инаку не се користи често, но одредени служби во фирмите секако ги ги користат повремено-првенствено правниците во фирмите.
Сепак ова е економски подфорум, а економистот ги користи овие класи за различни намени, но без нив не може да направи пресметки и анализи на состојбата со плати, сиромаштија...гдп и слично.

Хм, го препрочитав постот, како и оние претходно. Моите последни постови ми прозвучија со одредена доза навреда до членот АБЦ, па да му се извинам :kesa:пошто веќе не можам да ги избришам или изменам. Сепак најмалку сакам да вреѓам некого за нешто кое ниту можам да го докажам, ниту пак од тоа имам некој ќар. Секако дека бројките се користат за одредени намени, но...ги дадов само официјалните податоци од консалтингот, а преземени од државните органи. АБЦ, се надевам не се навреди ради малку поострите постови :smir:

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Па АБЦ, ова е нели националната класификација на дејности која се базира на меѓународната класификација. Важи од Арктик до Нов Зеланд. Овде има и производство на ракети...во некој приближен назив. Инаку не се користи често, но одредени служби во фирмите секако ги ги користат повремено-првенствено правниците во фирмите.
Сепак ова е економски подфорум, а економистот ги користи овие класи за различни намени, но без нив не може да направи пресметки и анализи на состојбата со плати, сиромаштија...гдп и слично.

Хм, го препрочитав постот, како и оние претходно. Моите последни постови ми прозвучија со одредена доза навреда до членот АБЦ, па да му се извинам :kesa:пошто веќе не можам да ги избришам или изменам. Сепак најмалку сакам да вреѓам некого за нешто кое ниту можам да го докажам, ниту пак од тоа имам некој ќар. Секако дека бројките се користат за одредени намени, но...ги дадов само официјалните податоци од консалтингот, а преземени од државните органи. АБЦ, се надевам не се навреди ради малку поострите постови :smir:
Не бе,само малку ми беа смешни класификацииве за производители на нуклеарно гориво во Македонија.Ај да речеа од метан,етан,водород или било што,ама нуклеарново гориво некако не ми штима за кај нас.:smir:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.829
Поени од реакции
12.329
Не бе,само малку ми беа смешни класификацииве за производители на нуклеарно гориво во Македонија.Ај да речеа од метан,етан,водород или било што,ама нуклеарново гориво некако не ми штима за кај нас.:smir:
Пссст, тивко, можеби и нашите се у трка за нуклеарно наоружање, само ОН да не приметат, ќе ни пуштат инспекција:wink: :)

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Јас да се пофалам, сум испод просек според примањата.
Не заработувам ништо!
среќа Господ ми праќа на картица пари!
Голем е Господ и Семоќен!

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Јас да се пофалам, сум испод просек според примањата.
Не заработувам ништо!
среќа Господ ми праќа на картица пари!
Голем е Господ и Семоќен!
“Месијата“ или Господ,не е исто,внимавај.:smir:

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Ќе се прават СОС продавници за најсиромашните

Најзагрозените граѓани што примаат социјална помош ќе може да купуваат храна по пониски цени до 30 %. Ќе се отворат СОС продавници во кои, оваа категорија граѓани поевтино ќе ги купува само основните производи. Вакви продавници ќе се отворат кон средината на октомври но само во Скопје, потоа се планира да се прошират и низ другите градови.

Социјалните случаеви ќе можат да користат не повеќе од висината на социјалната помош или најмногу 500 илјади денари месечно, вели Џелил Бајрами - Министер за труд и социјална политика

Центрите за социјална помош на социјалните случаи ќе им издава посебен лист за идентификација и електронска картичка, врз основа на која граѓаните ќе можат да купуваат. Во проектот се вклучуваат Тинекс и СП маркет.

Маркетите ќе бидат посебно означени или пак производите ќе бидат означени, додаде Министерот Бајрами.

Од Тинекс маркетите велат деталите се уште не се договорени. Се избира меѓу моделот СОС продавниците да бидат дел од самите маркети или да се отворат како посебни продавници. Македонија има околу 54 илјади семејства регистрирани како социјални случаи или околу 200 илјади граѓани.

http://www.time.mk/read/6a13751e93/9538674bb3/index.html

Почнува бележењето со жолти ѕвезди:vozbud:

Член од
22 февруари 2009
Мислења
746
Поени од реакции
35
Вработените на договор на дело во Битолскиот клинички центар што се преку агенција т.с. не осигурани земаат плата од 1800 денари.
Да од огромни 1800 денари СТРАМОТА.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Вработените на договор на дело во Битолскиот клинички центар што се преку агенција т.с. не осигурани земаат плата од 1800 денари.
Да од огромни 1800 денари СТРАМОТА.
Сите тие вработени треба да се оковаат и директно во затворот Црн Мост да се пратат,затоа што помагаат во едно такво злодело,како што е намалување на реалната вредност на трудот.Плус од невработениот медицински кадар,треба да се тепаат како магариња кога ќе ги начекаат во зелки.:toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom