Македонија пред банкрот

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
тоа се' ќе имаше логика што зборуваш да беа само 61,5 милион. но кога читаш, треба малку пошироко да читаш. не доспеаваат тој ден само 61,5 милион (од шест месечни записи), туку уште 1.295,95 милиони од тромесечни, тие што се запишани во мај. тоа ти е во збир скоро 1,4 милијарди. значи разликата е само 100 милиони денари.

така, кучињата си лајат, магарињата (како попаметни, т.е. со поголем ајкју) ги подучуваат.

дај барем ова признај го да знам дека сум те поправил,
или барем преќути го, за да ми потврдиш дека си тврдоглава... :smir:
Тоа е од „Бизнис“ економски весник напишано,а бидејќи го нема во електронска форма нема линк до него.Ако пишев податоци од министерство,ќе оставев од каде сум пишала.
Значи IQ 156 е повторно потврдено,жалам но веќе ти е потребна и помош,опседнат си со моите постови во економија да ги побиеш,гледам добро ти оди,само напред машко :)

Член од
8 август 2007
Мислења
1.541
Поени од реакции
48
Значи пак сме се задолжиле! :) Само да не им текне да воведат и кризен данок како што направија во Хрватска, околу 2-3% од плата и пензија е мислам.

alek34

Многу искусен форумџија
Член од
23 јуни 2009
Мислења
451
Поени од реакции
25
Тоа е од „Бизнис“ економски весник напишано,а бидејќи го нема во електронска форма нема линк до него.Ако пишев податоци од министерство,ќе оставев од каде сум пишала.
Значи IQ 156 е повторно потврдено,жалам но веќе ти е потребна и помош,опседнат си со моите постови во економија да ги побиеш,гледам добро ти оди,само напред машко :)
прво - не видов „извинете што ве лажам“ никаде?

второ - кога носиш одлуки, треба да знаеш на кој извор се потпираш и колку е тој сигурен...

трето - не сум опседнат со тебе, туку одговоарам на сите постови на 10тина теми што ги следам оваа недела

четврто - не видов ни „фала алек што ме подучи“ што ќе беше позитивно мислење за тебе

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562

второ - кога носиш одлуки, треба да знаеш на кој извор се потпираш и колку е тој сигурен...

трето - не сум опседнат со тебе, туку одговоарам на сите постови на 10тина теми што ги следам оваа недела

четврто - не видов ни „фала алек што ме подучи“ што ќе беше позитивно мислење за тебе
Чак,ако јас пишувам пост не ставам наслов и поднаслов,не сум толку официјална наши сме :)
А целта на веста е дека ќе се издаваат нови обврзници,а не колку стасуваат:pos2:Стасуваат секој вторник иначе,како погачи:pos2:
Ти си само за ремет :pipi:ама ај ќе те оставам.

alek34

Многу искусен форумџија
Член од
23 јуни 2009
Мислења
451
Поени од реакции
25

Чак,ако јас пишувам пост не ставам наслов и поднаслов,не сум толку официјална наши сме :)
А целта на веста е дека ќе се издаваат нови обврзници,а не колку стасуваат:pos2:Стасуваат секој вторник иначе,како погачи:pos2:
Ти си само за ремет :pipi:ама ај ќе те оставам.
каков наслов и поднаслов??? јас ти викам да се извиниш што лажеш дека 61,5 милиони достасуваат. достасуваат 1390 милиони. тоа е голема разлика. или не праиш разлика за 1,3 милијарди денари? (да не ти рачунам во посто, ама заклучокот ти е тотално погрешен од тоа)
плус ти викам да си ги проверуваш изворите, а не само копи пасте - тоа ти го реков, ете пак згреши.

ти викам и информациите да ги читаш во целина и во контекст, ти си читаш како што сакаш. јас кажувам за БДП, таа за раст на БДП. нема да ме зачуди ако утре, кога како добра домаќинка, на мажот ти ќе му правиш ручек, месото да му го запржиш со шеќер во прав, а во тортата да ставиш сол. што има разлика... и двете се бели и на крај пак во желудец ќе завршат?

туку и за овој пост да те подучам. погледни горе што сум ти болдирал. таа поетна ти е промашена. Баш целта на веста се ДВЕТЕ. И потоа да се анализира колку е разликата помеѓу тие што стасуваат и тие што ќе се издаваат, а не само колку се издаваат. тоа што на следната аукција ќе издадат приближно исто колку и што доспеваат, тоа значи само дека се рефинансираат, но не трошат повеќе... ако беше обратно, дури и стари долгови ќе враќаа, што во криза треба да се согласиш дека не е време за враќање?

туку не знам зошто фатив да те учам... ти и онака на крај ќе одлепиш. и ќе го заташкаш или преќутиш и ова, како и претходните.
и ќе почнеш да си фантазираш за моите намери по тебе... гладна кокошка - просо сонува...

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Член од
28 март 2006
Мислења
17.749
Поени од реакции
12.207
А за тоа време економијата се тркала, не стои, реди успеси

Криза по глава на секој жител
НБМ предвидува дека економија ќе падне за скоро три отсто во месеците јули, август и септември, а бруто-домашниот производ за цела година ќе падне од 1,8 до 2,5 отсто.
Македонија уште подлабоко ќе потоне во рецесија во следните неколку месеци. Народната банка вчера предвиде најсилен пад на македонската економија за скоро минус три отсто во тековното тромесечије, поточно месеците јули, август и септември. Централната банка предвидува вкупен пад на бруто-домашниот производ од 1,8 до 2,5 отсто за целата година. Претходно НБМ предвидуваше вкупен пад на економијата годинава од 0,4 отсто.

Од Министерството за финансии вчера најавија дека до поднесувањето на вториот ребаланс на буџетот, односно до крајот на август, ќе ги анализираат податоците, па потоа ќе излезат со свој став за ревидираните стапки на раст. Ќе ги комплетираме почнатите анализи и проекции за макроекономските индикатори, вклучително и ревидираните макроекономски проекции за БДП за 2009 до поднесувањето на ребалансот на буџетот - изјавија кратко од министерството. Ставрески, спротивно на предвидувањата на НБМ, пред неколку дена најави дека во втората половина од годината очекува работите да тргнат на подобро.

- Во иднина перспективите се малку посветли од тие за јуни или мај. Според најавите на економските субјекти, се очекува дека работите постепено ќе почнат да се подобруваат - изјави Ставрески.
болд-чек дис аут :vozbud:
- Таа не е подготвена да се соочи со вистината. На сите ни е јасно дека економијата оди надолу, а Владата води политика во која има зацртано раст од еден отсто годинава. Факт е дека државата е веќе трет квартал во рецесија - вели Поповски.
Како експерт по економски прашања екс-министерот и порачува на владата „итно да воведе рестриктивни мерки за да го ублажи падот на економијата и да ја зачува стабилноста на денарот, кому сериозно му се заканува девалвација, односно пад на вредноста“.
До кога просек плата ќе е 340 евра/ До девалвација, ај на здравје.

- Девизните резерви, иако сега се покриени со заемите од странство, сепак бележат пад. Надворешно-трговскиот биланс се уште се влошува и расте дефицитот на тековната сметка. Во септември ќе запрат и дознаките од иселениците, а негативните трендови ќе го забрзаат влошувањето. Рецесијата, заедно со падот на девизните резерви ќе доведе до многу сериозен проблем- предвидува Поповски најавувајќи дека тогаш ќе мора да се одбере помалото зло.Според него, Владата ќе мора да го сноси товарот со контрола на јавните финансии и радикално да го намали буџетот и јавната потрошувачка.
- Во третиот квартал се очекува најсилен пад на БДП од 2,9 отсто - велат во НБМ.

Народната банка во јуни и јули интервенираше со откуп на девизи, при што на 24 јули девизните бруто-резерви изнесуваат 1,37 милијарда евра, од коишто 175 милиони евра се прилив врз основа на издадената еврообврзница на државата. Девизните резерви во септември и октомври минатата година беа 1,68 милијарда евра.

Банката предвидува дека цените на производите и услугите годинава ќе паѓаат во интервал од -1,1 до -0,4 отсто, што значи ќе бидеме во блага дефлација. Претходните предвидувања беа од -0,4 до 0,6 отсто.
http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=24DF05035AADD847910E7F9FEB6EF9EA
Мал плус за банките, голем минус за граѓаните
За да се зачува ликвидноста на банките, пак ќе се зголемат каматите што ќе предизвика социјален шок од септември, прогнозира Никола Поповски
http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=03B9B397AFAEF045A435253D2789C888
Парното поскапува од август
Скопјани што се греат на „Топлификација“ ќе плаќаат по32,48денари за квадратен метар, потрошувачите на „Скопје Север“ по 30,11, а корисниците на „Енергетика“ по 28,88 денари
Нека се спремаат и граѓаните кои користат "алтернативно греење" (дрва, струја...) да тргнат на страна денар повеќе од лани за истата намена. Нема ниту нив да ги заобиколи-наесен вообичаено сите цени скокаат.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703

какво време иде , не е лошо некоја НЕВЛАДИНА , за ВЛАДАТА веќе се гледа дека не и е гајле....да почне кампања на ПОДУЧУВАЊЕ на граѓанството за начини како да се стопли наредната , а и следните зими...искуствата на белосветските урбани бездомници се непроценливи,но народ е затворен во гето нема можност да ги проучи...така да една кампања е ептен добредојдена...
...на пример упатство како од весници и селотејп се направи ТОПЛА НАМЕТКА, малтене Монтка...:), па кутија од картон за спиење во ПРЕЛАДЕНА СОБА...., па конзерва од риба полна со смеса која полека тиња и носена во пазуви или џеб те топли цел ден...итн.итн... не е ред еден мрчатор да подсетува...но зимата секако ќе си дојде кај и да е за едно четири месеца......:)

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
какво време иде , не е лошо некоја НЕВЛАДИНА , за ВЛАДАТА веќе се гледа дека не и е гајле....да почне кампања на ПОДУЧУВАЊЕ на граѓанството за начини како да се стопли наредната , а и следните зими...искуствата на белосветските урбани бездомници се непроценливи,но народ е затворен во гето нема можност да ги проучи...така да една кампања е ептен добредојдена...
...на пример упатство како од весници и селотејп се направи ТОПЛА НАМЕТКА, малтене Монтка...:), па кутија од картон за спиење во ПРЕЛАДЕНА СОБА...., па конзерва од риба полна со смеса која полека тиња и носена во пазуви или џеб те топли цел ден...итн.итн... не е ред еден мрчатор да подсетува...но зимата секако ќе си дојде кај и да е за едно четири месеца......:)
Што си се па ти толку загрижил.......ич немај гајле за тоа.....се додека со лопата ги ринеме тие со коефициент над 156:vozbud::vozbud:

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Значи пак сме се задолжиле! :) Само да не им текне да воведат и кризен данок како што направија во Хрватска, околу 2-3% од плата и пензија е мислам.
2 посто од 3000 до 6000 куни, додека оак 4 посто над 6000 куни :toe:.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.749
Поени од реакции
12.207
Што си се па ти толку загрижил.......ич немај гајле за тоа.....се додека со лопата ги ринеме тие со коефициент над 156:vozbud::vozbud:
Јас имам 90-95. Од таа категорија сме најретки, дефицитарна сорта во Македонија :)

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Јас имам 90-95. Од таа категорија сме најретки, дефицитарна сорта во Македонија :)
а јас пак се изненадувам...што ми оди бе муабетов со чоеков...., а тоа и тој ПЛИТАРИЈАНЕЦ...:)

alek34

Многу искусен форумџија
Член од
23 јуни 2009
Мислења
451
Поени од реакции
25
Ало лузери... Уште го трошите времето на глупости?

Македонија стварно е изгледа пред банкрот, ама јужниот дел. Тој што е окупиран од Грција. Можеби разузнавачките информации погрешно ги разбрале. Треба и малку мозок за читање, не само за пишување.:pos2::pos2:

За жал, лузерите кои овде ме убедуваа дека само што не сме пропаднале сигурно нема да признаат дека не само што не сме пред банкрот, туку завршивме со смешна мала рецесија, споредено со другите држави во европа.

Ах да --- девизните резерви се на 1,6 МИЛИЈАРДИ евра (некој спомнуваше дека ќе биле под милијарда)... кој промашај :)

И да --- долгот ни е приближно исто толку, за разлика од северниот сосед, каде долгот е 25 милијарди...

Ајде - продолжете сонувајте дека ќе банкротираме... неостварени соништа...:drk:

Заборавив --- принципот курва те тужи курва те суди не важел ни во отоманската империја.

Кадиите колку толку имале интегритет...

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Ako e taka, zosto ne plakaat smetki, zosto drz. sluzbenici ne primile plata, zosto nema greenje po ministerstvata, zosto reziskite trosoci ne se plateni, zosto se namaluvaat platite (bodot) vo drz. institucii??

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Ako e taka, zosto ne plakaat smetki, zosto drz. sluzbenici ne primile plata, zosto nema greenje po ministerstvata, zosto reziskite trosoci ne se plateni, zosto se namaluvaat platite (bodot) vo drz. institucii??
тоа се нарекува во нормален свет : контролирана ликвидација на компанијата.....:)

Kajgana Shop

На врв Bottom