leandra
Модератор
- Член од
- 25 јануари 2007
- Мислења
- 23.641
- Поени од реакции
- 38.565
ги видов од твојот линк од постот на кој многу се фалеше. тој со три линка, од кој на првиот линк во првата табела, на првата страна ќе видиш има редица за БДП, (има и за раст на БДП, која ти си ја копирала ама си ја нарекла БДП). БДП е колку произведуваме. раст на БДП е колку повеќе во однос на лани. растот се мери во %, БДП се мери во евра (и сл.).
не си ќорава, туку си заслепена ти пишав (и во очите и во умот и во душата). ако јас ти помогнав да прогледаш - мило ми е.
lol... абе така проценти не се собираат
реален пад нека е -2%. тоа и понатаму е над БДП од 2007 година, што ми беше поентата од која ти направи докторска дисертација без поента. (поточно со промашена и тотално небитна поента: дека сум бил глуп, магаре, сум јадел говна и не знам ти што)
епа тоа чекаме да видиме. јас реков дека -10% нема да биде, а тоа е длабока рецесија.
јас реков дека ќе имаме рецесија, но исто реков дека не е страшно, затоа што е увезена. нема тука што да се прави. тоа е исто како глувците да се расправаат кој е крив, кога бродот тоне. капетанот (УСА) ќе мора да смисли да не спаси, инаку отидовме сите.
ВУСШНОСТ ќе јадеме 1 или 2% помалку. значи во твојот пример: леб, салама, сирење и пола шише јогурт. значи НЕ Е ДРАМАТИЧНО како што бве попалиле.
пак не ми одговори на твојата логика - не ги продавај, чекај да паднат повеќе? па ако си сигурна дека ќе паднат, продај ги, па купи после повеќе. кај ти е тука логиката која ми вртиш од далеку, но не сакаш да мио ја објасниш. да се извинеше не ќе беше лошо - ќе го прескокнам.
како нема??? па има од ден 1 кога се издадени до ден последен колку продале и сл. да не нензаеш да ги најдеш?
портфолио менаџер сум по работа. не дека многу официјално сум учел за тоа. некоја врста. си го менаџирам моето портфолио и на брат ми, како и на неколку наши фирми (диретно или индиректно).
за БДП не знам многу, ама знам дека не е -2%, туку тоа е само РАЗЛИКА во однос на ланскиот БДП, значи т.н. РАСТ на БДП (ти фалат 2 збора од напред - свати ли конечно???)
инаку ти веќе влезе во дискусија за обврзницата РМ08 и истресе зелена: „Важно сега не ги продавај,оти вредноста им паѓа“. од ова позелена, здравје...
Алек јас морам прво да ти се извинам,сум била во заблуда.Да не беше ти немаше да знам дека споредуваме номинален бдп низ годиниве.Среќа го најдов си реков со девизни курсеви се имаш помешано,ама ти номинални си споредил,алал да ти,браво.Па на тие бројки со милијади додај колку беше годинава јавната потрошувачка и закачи ги на сајтот на министерство за финансии.Така ќе можете да си објаснете ти и министерството.Јас не влегувам во конкуренција,без конкуренција сте со статистики и споредби:smir:Ме умори бдп,ама вредеше,се просветлив.
Може да збориме на крајот за реален пад,а колку ќе биде,живи били па видели.
За делот со навреди,немој да плачеш и да ја покажуваш женствената страна туку биди маж и кажи кој почна прв со „комплименти“.
За делот со обврзници...вредноста моментално им паѓа и ќе продолжи да паѓа годинава.Не му се исплати сега да ги продаде.Нека ги чува,ништо не губи освен што добива камата и главнина.А после петатат година,кога обврзницата ќе почне да расте ќе може да ја продаде и да оствари добивка од неа.А со таа тобивка што сака може да прави,дали ќе ги орочи,дали ќе ги фрли низ прозор негово право.Ти како портфолио менаџер би требало да го знаеш животниот век на обврзницата,ама јебеш га,грешка на природата.
И за крај,можам да ти се извинам уште еднаш што дозволив да ме испровоцираш и да ги изначитам сите глупости овој ден.Од утре ќе го решам тоа,со прескокнување на твоите „заклучоци“,бидејќи секој ден ги слушам по телевизии,неможам и на форум да ги читам.