Македонија пред банкрот

• Креатор на темата Креатор на темата Милојко
  • Време на започнување Време на започнување
ги видов од твојот линк од постот на кој многу се фалеше. тој со три линка, од кој на првиот линк во првата табела, на првата страна ќе видиш има редица за БДП, (има и за раст на БДП, која ти си ја копирала ама си ја нарекла БДП). БДП е колку произведуваме. раст на БДП е колку повеќе во однос на лани. растот се мери во %, БДП се мери во евра (и сл.).

не си ќорава, туку си заслепена ти пишав (и во очите и во умот и во душата). ако јас ти помогнав да прогледаш - мило ми е.

lol... абе така проценти не се собираат :-)

реален пад нека е -2%. тоа и понатаму е над БДП од 2007 година, што ми беше поентата од која ти направи докторска дисертација без поента. (поточно со промашена и тотално небитна поента: дека сум бил глуп, магаре, сум јадел говна и не знам ти што)

епа тоа чекаме да видиме. јас реков дека -10% нема да биде, а тоа е длабока рецесија.
јас реков дека ќе имаме рецесија, но исто реков дека не е страшно, затоа што е увезена. нема тука што да се прави. тоа е исто како глувците да се расправаат кој е крив, кога бродот тоне. капетанот (УСА) ќе мора да смисли да не спаси, инаку отидовме сите.

ВУСШНОСТ ќе јадеме 1 или 2% помалку. значи во твојот пример: леб, салама, сирење и пола шише јогурт. значи НЕ Е ДРАМАТИЧНО како што бве попалиле.

пак не ми одговори на твојата логика - не ги продавај, чекај да паднат повеќе? па ако си сигурна дека ќе паднат, продај ги, па купи после повеќе. кај ти е тука логиката која ми вртиш од далеку, но не сакаш да мио ја објасниш. да се извинеше не ќе беше лошо - ќе го прескокнам.

како нема??? па има од ден 1 кога се издадени до ден последен колку продале и сл. да не нензаеш да ги најдеш?

портфолио менаџер сум по работа. не дека многу официјално сум учел за тоа. некоја врста. си го менаџирам моето портфолио и на брат ми, како и на неколку наши фирми (диретно или индиректно).

за БДП не знам многу, ама знам дека не е -2%, туку тоа е само РАЗЛИКА во однос на ланскиот БДП, значи т.н. РАСТ на БДП (ти фалат 2 збора од напред - свати ли конечно???)

инаку ти веќе влезе во дискусија за обврзницата РМ08 и истресе зелена: „Важно сега не ги продавај,оти вредноста им паѓа“. од ова позелена, здравје...

Алек јас морам прво да ти се извинам,сум била во заблуда.Да не беше ти немаше да знам дека споредуваме номинален бдп низ годиниве.Среќа го најдов си реков со девизни курсеви се имаш помешано,ама ти номинални си споредил,алал да ти,браво.Па на тие бројки со милијади додај колку беше годинава јавната потрошувачка и закачи ги на сајтот на министерство за финансии.Така ќе можете да си објаснете ти и министерството.Јас не влегувам во конкуренција,без конкуренција сте со статистики и споредби:smir:Ме умори бдп,ама вредеше,се просветлив.
Може да збориме на крајот за реален пад,а колку ќе биде,живи били па видели.
За делот со навреди,немој да плачеш и да ја покажуваш женствената страна туку биди маж и кажи кој почна прв со „комплименти“.
За делот со обврзници...вредноста моментално им паѓа и ќе продолжи да паѓа годинава.Не му се исплати сега да ги продаде.Нека ги чува,ништо не губи освен што добива камата и главнина.А после петатат година,кога обврзницата ќе почне да расте ќе може да ја продаде и да оствари добивка од неа.А со таа тобивка што сака може да прави,дали ќе ги орочи,дали ќе ги фрли низ прозор негово право.Ти како портфолио менаџер би требало да го знаеш животниот век на обврзницата,ама јебеш га,грешка на природата.
И за крај,можам да ти се извинам уште еднаш што дозволив да ме испровоцираш и да ги изначитам сите глупости овој ден.Од утре ќе го решам тоа,со прескокнување на твоите „заклучоци“,бидејќи секој ден ги слушам по телевизии,неможам и на форум да ги читам.

Алек јас морам прво да ти се извинам,сум била во заблуда.Да не беше ти немаше да знам дека споредуваме номинален бдп низ годиниве.Среќа го најдов си реков со девизни курсеви се имаш помешано,ама ти номинални си споредил,алал да ти,браво.Па на тие бројки со милијади додај колку беше годинава јавната потрошувачка и закачи ги на сајтот на министерство за финансии.Така ќе можете да си објаснете ти и министерството.Јас не влегувам во конкуренција,без конкуренција сте со статистики и споредби:smir:Ме умори бдп,ама вредеше,се просветлив.

нешто осеќам дека циникот во тебе пак не му дава нешто да се извини, но тоа е твој проблем.

како и да е - БАНКРОТ нема да има.

да, нема да ни се случи нешто добро оваа година, но нема ни банкрот. дури и нормално ќе се живее со оглед на „богатото“ речиси 20 годишно искуство на мизерија.

ПОЕНТАТА е обајснета, а ќе се докаже сама после нова година.

За делот со навреди,немој да плачеш и да ја покажуваш женствената страна туку биди маж и кажи кој почна прв со „комплименти“.

абе каков маж, какви глупости... кога некој те вреѓа (говно, магаре, ... то е твојот вокабулар), мора барем да му укажеш. што има сега врска маж или жена??? јас ти укажав прилично коректно.

„комплимент“ или навреда ти беше тоа што реков дека имаш грешки?
па равиш - ги вадиш работите од контекст и ми филозофираш. но што моѓе и да се очекува од некој што теоретизирал само во животот.

јас не те вреѓам. само ти ги кажувам МОИТЕ мислења за тебе, кои ќе се обидам да ги сумирам: тврдоглава, самобендисана, без искуство,...
ако твоите особини те вреѓаат - сметај го за вреѓање...

а од што немаш веќе аргументи за „банкротот и пропаста која не чека“, на твоето вреѓање уште негативен коментар си ми дала мене хихихихи... сама на себе да си го дадеше, добро ќе беше....

За делот со обврзници...вредноста моментално им паѓа и ќе продолжи да паѓа годинава.Не му се исплати сега да ги продаде.Нека ги чува,ништо не губи освен што добива камата и главнина.А после петатат година,кога обврзницата ќе почне да расте ќе може да ја продаде и да оствари добивка од неа.А со таа тобивка што сака може да прави,дали ќе ги орочи,дали ќе ги фрли низ прозор негово право.Ти како портфолио менаџер би требало да го знаеш животниот век на обврзницата,ама јебеш га,грешка на природата.

абе доста е и за обврзниците ... пак ни тука не знаеш едно извини да кажеш. „нека ги чува 5 години“, па можеби за 5 години ќе им нарасне цената??? кој глупости од една „искусна“ теоретичарка. може и 10 години да ги чува па ќе добие 100% и некоја ситна камата, која јас му кажав како да ја добие уште оваа година, па после ПАК нека купи, ако е по твојот памет.

значи нека ги ПРОДАДЕ е препораката и нека ги орочи денарите на една година со 10% или јаче. ем е просто ем е поисплатливо. ти свесна ли си дека го советиуваш ем да губи на цена, ем да добива 2% камата?

И за крај,можам да ти се извинам уште еднаш што дозволив да ме испровоцираш и да ги изначитам сите глупости овој ден.Од утре ќе го решам тоа,со прескокнување на твоите „заклучоци“,бидејќи секој ден ги слушам по телевизии,неможам и на форум да ги читам.

па и немаш некоја алтернатива, освен да ги прескокнуваш.

да се извиниш не знаеш, тводоглава си по природа, сакаш да си најпаметна, па дури и кога грешиш.... најдобро прескокнувај.

јас пак ќе си ги коментирам сите локумчиња вакви кога ќе сакам и како ќе сакам :-)

Ти си природно ...п или вежбаш?

Не се продаваат обврзници кога им паѓа цената!? Од каде тоа!? Баш обратно - се купуваат во таков случај!
Обврзниците имаат ВКУПЕН ПРИНОС во кој се зема предвид капиталната загуба или добивка. Ако некој купил обврзница за 1000, а сега ја продаде за 700, ќе има капитална ЗАГУБА.

Не се продаваат обврзници кога им паѓа цената!? Од каде тоа!? Баш обратно - се купуваат во таков случај!
Обврзниците имаат ВКУПЕН ПРИНОС во кој се зема предвид капиталната загуба или добивка. Ако некој купил обврзница за 1000, а сега ја продаде за 700, ќе има капитална ЗАГУБА.
Зависи од која страна гледаш...
Ако ги имаш, а не ти требаат веднаш пари за нешто, си ги чуваш...и си земаш износот плус камата кога ќе доспеат.
Ако си имаш нешто со државата и сакаш поефтино да поминеш во плаќањето, тогаш купуваш обврзници. :), и бараш некој кој сака да ги продаде.

Зависи од која страна гледаш...
Ако ги имаш, а не ти требаат веднаш пари за нешто, си ги чуваш...и си земаш износот плус камата кога ќе доспеат.
Ако си имаш нешто со државата и сакаш поефтино да поминеш во плаќањето, тогаш купуваш обврзници. :), и бараш некој кој сака да ги продаде.

Збориме за тоа што да се прави ако пазарната цена на обврзниците паѓа. Сопственик на обврзница чија вредност паѓа не треба да продава и обратно, се исплаќа да купиш обврзница чија вредност паѓа. Поентата е да избегнеш загуба и да не испуштиш добивка.

Така направија многу луѓе што купија обврзници за старо девизно штедење, денационализација... кога нивните сопственици не сфаќаа дека продаваат по многу ниска цена (некои дури и по дупло помала цена) и правеа големи загуби. Тие што ги купија ефтините обврзници си ги искористија, на пример, за откупување на државно земјиште, за концесии, за купување акции... според номиналната вредност на обврзницата, а не пазарната. Тоа е добивката за купувачите на тие обврзници.

Збориме за тоа што да се прави ако пазарната цена на обврзниците паѓа. Сопственик на обврзница чија вредност паѓа не треба да продава и обратно, се исплаќа да купиш обврзница чија вредност паѓа. Поентата е да избегнеш загуба и да не испуштиш добивка.

Така направија многу луѓе што купија обврзници за старо девизно штедење, денационализација... кога нивните сопственици не сфаќаа дека продаваат по многу ниска цена (некои дури и по дупло помала цена) и правеа големи загуби. Тие што ги купија ефтините обврзници си ги искористија, на пример, за откупување на државно земјиште, за концесии, за купување акции... според номиналната вредност на обврзницата, а не пазарната. Тоа е добивката за купувачите на тие обврзници.

Девојче убаво зборуваш,ама некој да разбере што се прави кога обврзницата паѓа.Ваљда тебе подобро ќе те разберат:smir:

Исто зборувавме, ама во твојот пост, на кој јас реплицирав, не го објасни убаво.
Инаку, излишно е да кажам дека таа е логиката.

Тие што ги купија ефтините обврзници си ги искористија, на пример, за откупување на државно земјиште, за концесии, за купување акции... според номиналната вредност на обврзницата, а не пазарната. Тоа е добивката за купувачите на тие обврзници.
А дали може да се искористат како платежно средство на пример за комуналии или слична работа? Затоа што само со државата може да се направи таква работа т.е. да се добие номиналната вредност на обврзницата, од приватни лица скоро е невозможно човек да купи акции со обврзници затоа што тие си бараат кешарац :toe:.

А дали може да се искористат како платежно средство на пример за комуналии или слична работа? Затоа што само со државата може да се направи таква работа т.е. да се добие номиналната вредност на обврзницата, од приватни лица скоро е невозможно човек да купи акции со обврзници затоа што тие си бараат кешарац :toe:.

Комуналии ама во смисла ако градиш куќа... така може, да. А од приватни лица не.

Комуналии ама во смисла ако градиш куќа... така може, да. А од приватни лица не.
Значи можи за комуналии? Па тоа е супер одма ќе ги стопиме, благодарам за одговорот :back:.

Значи можи за комуналии? Па тоа е супер одма ќе ги стопиме, благодарам за одговорот :back:.

Па ти викам, ако градиш куќа, комуналии нели треба да се платат на државата... колку се не знам, 200 евра од квадрат у Центар... Би требало да може, све што е од државата мислам дека може. Конкретно таков пример не сум сретнала, ама знам дека откупуваа земјишта со обврзници.
И нормално, зависи по која цена си ги купил и каква камата ти носат. Сега не знам како се движат цените, не пратам тоа.

не може комуналии.

може ако имаш земјиште со поседовен лист (на кој пишува дека земјиштето е национализирано), па за да добиеш имотен лист треба да го откупиш земјиштето од државата, за тоа може.

SIGURNO NESTO NE STE RAZBRALE.
jas mislam odnosno predlagam milenko voditelot od lejt najt show,vo petok odnosno
utre da go pokani gruevski i stavrevski vo emisijata i da ni objasnat TROJCATA zaedno sto se slucuva SEGA vo drzavata ,i da ni kazat javno vo emisijata ZOSTO NE LAZEA
vo mart mesec znaci pred izborite i toa ne LAZEA JAVNO VO OVAA EMISIA .
ova e edinstven nacin da ni se objasni STO E TOCNO A STO NE .
i dokolku javno priznaat deka ne lazele ,jas mislam deka E FER da si dadat neotpovikliva ostavka od rakovodnite funkcii ,bidejaki tie rakovodni funkcii gi dobia lazejki gi GLASACITE deka SO NIV NA CELO NA DRZAVATA nema da ja OSETIME KRIZATA .

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom