Македонија пред банкрот

• Креатор на темата Креатор на темата Милојко
  • Време на започнување Време на започнување
И јас мислам дека нема да банкротираме, додека Србија и Хрватска размислуваат или веќе имаат воведено доплнителен данок на платите и пензиите затоа што буџетот им е бунар, кај нас нема такви најави. Инаку шпекулациите дека по избори ќе има девалвација не се исполнија. Е сега има нови шпекулации за наесен, живи ќе бидеме па ќе видиме, јас сум оптимиста дека нема да има :).

Не знам колку е добро мрчење, ама помага да се издуваат вентили, градска вожња ми го гуши моторот.

само од „издувување вентили“ не може многу далеку да се стигне. треба малку и да се има насока каде да се оди

Барем по оптимизмот сме на прво место во европа...
и со ова не би се сложил. еден оптимиста на 2.000.000 песимисти е занемарливо. со оптимизмот сме уште повеќе под проекот отколку со БДП пер капита.

Чиста десетка за постот.:vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud:

зошто не си кажа само „мееееееее, мееееееее“

lol

ова ти е баш експертски. има исто така еден експерт за устави кој е како тебе... последно што беше е пропали кандидат за претседател на држава...

слободно вреѓај ме со вакви најниски зброови,,, може ќе ти помине проблемот?

факти кажав, кој сакаше да ги сват - ги свати.

но побитно е што иднината ќе ме потврди: нема да банкротираме (да полошо е од лани, ќе биде уште полошо, но нема да банкротираме), не сме во длабока рецесија (во рецесија сме, ама не е длабока), а човекот што прашуваше за обврзниците ако ме послуша најмногу ќе добие...

за среќа моја не си ти таа што ме цени, туку пазарот... а тој ми е наклонет...:costumed4

За вакви факти: http://forum.kajgana.com/showpost.php?p=2767035&postcount=17
знам дека кажа.И тоа повеќе од што треба еден бизнисмен како тебе да каже:)
Незнам кој ти е проблем,тоа што неможеш да сфатиш или што никој не те разбира :pos2:

за многу други работи не е во право, а кога ќе ја прашаш нешто конкретно бега.

...
Важно сега не ги продавај,оти вредноста им паѓа:)

значи сега НЕ ГИ ПРОДАВАЈ, чекај да паднат уште?:):):)

нешто не ми штима...

Тука те чекам бе брат,лично да почнеш да једеш говна.

....

А дека бегам од тебе,немој да си ласкаш.
Си се преценил,спушти се на земја:smir:

не бе, не бегаш...
само со вулгарности и навреди ги прикриваш...

а тоа јас го викам бегање... но што да правиш? :toe:
ти си само една просечна македонка која се сака и се знае, само што се плаши да го направи....

За вакви факти: http://forum.kajgana.com/showpost.php?p=2767035&postcount=17
знам дека кажа.И тоа повеќе од што треба еден бизнисмен како тебе да каже:)
Незнам кој ти е проблем,тоа што неможеш да сфатиш или што никој не те разбира :pos2:

е за какви факти зборуваш???

јас реков дека растот е по 5% и во 2007 и во 2008, а тој бил едната нешто под другата нешто над, сума сумарум и повеќе од 5%

ништо не те разбирам

За да ме разбереш треба да имаш капацитет.Но ќе се обидам сликовито да ја прикажам твојата изјава:
АЛЕК 34 :сакаш да кажеш дека во (лошата) 2009 имаме помал БДП во однос на 2006 или во онос на 2005? епа за твоја информација - НЕ

а ФАКТИТЕ ВИКААТ:
2005 - 4,1% БДП
2006 - 4,1% БДП
2007 - 5,9% БДП

2009 - МИНУС 0,9 ПРВ КВАРТАЛ,ВТОР КВАРТАЛ ЧЕКАМЕ ДА ОБЈАВАТ КОЛКУ СМЕ МИНУС.

СЕГА МЕ РАЗБИРАШ ШТО ГЛУПОСТИ ТРЕСКАШ?

alek34 напиша:
ти си само една просечна македонка која се сака и се знае, само што се плаши да го направи....
Благодарам за анализава,а да не се почувствуваш изоставен....Ти си во просекот на „Јас сум многу познат,сите ме знаат,имам пет фирми,златан ланац и зуб.Колку си висока?“
Затоа не се наоѓаме на иста бранова должина,не сум плава фарбана со црни корења.

само од „издувување вентили“ не може многу далеку да се стигне. треба малку и да се има насока каде да се оди
Па за насоката има платени за таа работа, експерти. Или не се доволно платени?
Кога бизнис заедницата им дава насоки на министрите, овие се правдаат со опозициски заговори. Епа не знам кој друг би им давал насоки на дланка. Од икономи чембр, им даваа насоки поединечно, гранковно. Од бизнис групациите исто така.

и со ова не би се сложил. еден оптимиста на 2.000.000 песимисти е занемарливо. со оптимизмот сме уште повеќе под проекот отколку со БДП пер капита.
Не знам дали си во Македонија, ние овде иако постојано на нож, иако постојано со критики, иако постојано делуваме песимисти...сепак сме оптимисти во крајна линија. Зошто инаку огромен број народ се определи за неменување име, за оваа влада и нејзината економска и друга политика. И покрај константното тонење, ние сме 2 милиони и стодесет илјади оптимисти, но додека не ни ги отворат вратите. Ние сме како овците, оптимисти што ни дале трева да пасеме, а волната, млекото, јагнињата...кој ги гледа, маста иде кај овчарот. Да не бевме такви оптимисти, немаше да ги гласаме неколкупати по ред, ниту сега рејтиногт ќе им беше така висок. Оптимизам=надају се будале.

Дури и ако ги тргнеш бројките на страна, како приватник (има на форумов доста па може да си кажат искуства со даноци, административни пречки, давачки од кои боли глава, неповрат на данок) дали би бил задоволен од состојбата, кога гледаш дека ти се намалува производство, дека прометот ти оди надолу, а давачките се тие, работниците се тие...
Недајбоже да побараш поврат на данок, има да влезат триста сејмени во фирма и лом да направат. Камо среќа да влезеа сејмените така во Свидмилк лани.

Инаку имаше проекција за зголемување на вработувањето до 2010 на 48%. Односно во 2005 37.9%, во 2006 39.6%, во 2007 40.7%. Проекции кои се исто така бесмислени (или сметка без гостилничар), односно и не се ако сите ги вработат врз грбот на буџетот. Овој план е даден декември 2008, значи уште нелогичности во економската логика или поени за манипулација (ако се сеќаваме имаше избори).

ти си само една просечна македонка која ...
Просечна? :nenene:

Читам темава, и економисти, и онака луѓе кои пишуваат понешто, вадат силни статистички аргументи за некакви успешни години на македонската економија, па сега ќе сме банкротирале...
Вака:
Од сите тие успешни години обичниот човек нема осетено ништо, животот и стандардот се истите...
Кога се земаше плата од 6000 денари, трошоците беа помали, а денес нека е 12000 просек, трошоците се за 100% зголемени, па исто му се фаќа...
Заебете растови на БДП, ова она...ЏАБЕ!!!! Исто е!
Очекуваме банкрот од 1991 па не сме банкротирале...
Во криза сме 20 години, па сега модерно е да се спомне дека светот е во криза, та и ние да не сме покуси...нели напред одиме.
Затоа, ќе ни биде чудно ако некогаш излеземе од кризата... која кај нас е хронична состојба.
Остајте статистики, гледајте реално како стојат работите.

Читам темава, и економисти, и онака луѓе кои пишуваат понешто, вадат силни статистички аргументи за некакви успешни години на македонската економија, па сега ќе сме банкротирале...
Вака:
Од сите тие успешни години обичниот човек нема осетено ништо, животот и стандардот се истите...
Кога се земаше плата од 6000 денари, трошоците беа помали, а денес нека е 12000 просек, трошоците се за 100% зголемени, па исто му се фаќа...
Во криза сме 20 години, па сега модерно е да се спомне дека светот е во криза, та и ние да не сме покуси...нели напред одиме.
Затоа, ќе ни биде чудно ако некогаш излеземе од кризата... која кај нас е хронична состојба.

Убаво кажано...

Реално заебано е.
Политички систем кој ја гради својата стабилност купувајќи социјален мир преку вработување на партиски војници. Потоа отворање на нови факултети кои што вработуваат невработени професори кои форсираат студирање на се и сешто за да статистички помалку вработени се бројат.
Судски систем на кој што никој не му верува поради корупција и поврзаност со организиран криминал, криманална приватизација, криминални стечаи, Свазиленд можи вода да ни носи ако се одлепивме од него на скалата по корупција.
Сите странски инвеститори се дојдени овдед за дебело да заработат не гледајќи воопшто ич за обичниот човек, или некои криминалци кои што нигде никаде нема да ги остават да прават што сакаат, а кај нас може. И одприлика тоа е тоа, а дека сме банкрот банкрот сме, а не пред банкрот.

Дури и ако ги тргнеш бројките на страна, како приватник (има на форумов доста па може да си кажат искуства со даноци, административни пречки, давачки од кои боли глава, неповрат на данок) дали би бил задоволен од состојбата, кога гледаш дека ти се намалува производство, дека прометот ти оди надолу, а давачките се тие, работниците се тие...

1. Ако бројките одат надолу, удри по владата е решение? Јас мислам дека решението е друго: барај нови пазари, нови производи и оптимизирај процеси.

2. Ова е подточка на последните 2 збора од првото, ама морам да го издвојам: ако давачките и работниците се тие - намали ги... мора да се пресече нешто за другите да преживеат.

Недајбоже да побараш поврат на данок, има да влезат триста сејмени во фирма и лом да направат.

ти па многу си се уплашил??? што има да се плашиш?
нема да ти влезат триста, ниту лом ќе ти направат. само ќе поседат некоја недела и ќе утврдат дека си во право. зошто и да не? ако сакаат нека седат 365 дена годишно.

Просечна? :nenene:

lol... ајде лесни поени... па каква е ако не е просечна? да не е смела? или ведра? надпросечна е едино во копипасте на линкови...
ај да не одам офтопик...

lol... ајде лесни поени... па каква е ако не е просечна? да не е смела? или ведра? надпросечна е едино во копипасте на линкови...
ај да не одам офтопик...
Ни за вон ни за никаков топик нема да критикувам или карактеризирам некого на форумов. Немам за тоа што повеќе да кажам, респект кон неколкумина, меѓу кои и тоа девојче. За тоа толку.

ти па многу си се уплашил??? што има да се плашиш?
нема да ти влезат триста, ниту лом ќе ти направат. само ќе поседат некоја недела и ќе утврдат дека си во право. зошто и да не? ако сакаат нека седат 365 дена годишно.
Хм, ти си барал поврат на данок? Си пробал? Очигледно не.

1. Ако бројките одат надолу, удри по владата е решение? Јас мислам дека решението е друго: барај нови пазари, нови производи и оптимизирај процеси.
Во ред, но сите земји каде сакаа нивните економии да излезат што поскоро од кризата, сите си го помогнаа стопанството. А овде моментално гледам се бараат уште административци-на товар на буџет, се градат нефункционални градби, пешачки мостови (можеби во иднина цел Вардар ќе го прекријат со еден голем мост, широк колку Скопје).
Барем од она што е, влада треба да интервенира, вбризга снага, помогне...самите фирми (не сите, но доста) имаат проблеми. Треба да им се помогне оти еве нема од каде да црпат за буџетот. Немајќи прибегнуваат кон наплата на тв претплата од која ќе се соберат (не се 20-30 милиони, но сепак се милиони) околу 10-12 милиони евра.

Инаку кој е виновен што оди работата надолу ако не владата? Апсурдно е постојано да слушам за успесите на владата и неуспесите на фирмите. Нешто не е во ред.

Реално заебано е.
Политички систем кој ја гради својата стабилност купувајќи социјален мир преку вработување на партиски војници. Потоа отворање на нови факултети кои што вработуваат невработени професори кои форсираат студирање на се и сешто за да статистички помалку вработени се бројат.
Судски систем на кој што никој не му верува поради корупција и поврзаност со организиран криминал, криманална приватизација, криминални стечаи, Свазиленд можи вода да ни носи ако се одлепивме од него на скалата по корупција.
Сите странски инвеститори се дојдени овдед за дебело да заработат не гледајќи воопшто ич за обичниот човек, или некои криминалци кои што нигде никаде нема да ги остават да прават што сакаат, а кај нас може. И одприлика тоа е тоа, а дека сме банкрот банкрот сме, а не пред банкрот.
Е тоа е тоа...драги гледачи :)

Вака:
Струмикс, најлесно е да мериш не преку бдп, не преку други показатели, доволно е со 10% од плата да следиш едни исти производи месечно иста марка, иста продавница. Така за 2-3 години ќе видиш дали е номиналниот еднаков на реалниот пораст на плата. У ствари така и се формира (добро, бааги поедноставено, без пондерирање, десезонирање...) оној однос на пораст на цени, куповна моќ, номинална плата и слично.

ај да не одам офтопик...

Да не сакаш во економија да ставам спотови од голи жени?
Јас до ден денес мислев дека во економија се зборува со податоци,бројки и статистики,да не ме просветлеше,така ќе си умрев во незнание:)
Ај да не одам оф,последни зборови од мене.

За да ме разбереш треба да имаш капацитет.Но ќе се обидам сликовито да ја прикажам твојата изјава:
АЛЕК 34 :сакаш да кажеш дека во (лошата) 2009 имаме помал БДП во однос на 2006 или во онос на 2005? епа за твоја информација - НЕ

а ФАКТИТЕ ВИКААТ:
2005 - 4,1% БДП
2006 - 4,1% БДП
2007 - 5,9% БДП

СЕГА МЕ РАЗБИРАШ ШТО ГЛУПОСТИ ТРЕСКАШ?

Сега морам и јас со истиот фонт за да сватиш (ти потцртав што ти фали), пошто си доста тврдоглава (како и секоја просечна македонка)

а ФАКТИТЕ ВИКААТ:
2005 - 4,1% РАСТ НА БДП
2006 - 4,1% РАСТ НА БДП
2007 - 5,9% РАСТ НА БДП

а БДП?

2005 = ЕУР 4,676 милијарди
2006 = ЕУР 5,081 милијарди
2007 = ЕУР 5,791 милијарди
2008 = ЕУР 6,508 милијарди

2009 (нека биде 2% пад) = ЕУР 6,377

значи 2009 ќе биде подобро и од 2007. особено при исти цени, а да не зборувам за смалениве цени.

Сега кој треска „глупости“?

Ова го напишав во груби црти и во мојат опис со 100те денари (со објаснение дека нема врска тоа што падот е -1% и цело време го зборувам), ама кој сака да свати треба да го тргне превезот од очите (а во твојот случај и од умот и од душата). не мораше да дојдеме до копипасте линкови и математики со 3 децимали.

Суштината е дека џабе сте се фатиле ко пијан за стап за рецесијата и банкрот. подобро фатете се за работа!!!

не бе, не бегаш...

и понатака не ми го објасни како тоа: ем ќе паѓале, ем да не продавал?

ако не ти е јасно, стисни на плавото горе и оди на постот што ти го објаснив твоето дуплопесимистичко и промашено толкување.

јас пак мислам дека за една година РМ08 ќе оди нагоре (значи обратно од тебе), а сепак му советувам да ги продаде (пак обратно од тебе).

Сега морам и јас со истиот фонт за да сватиш (ти потцртав што ти фали), пошто си доста тврдоглава (како и секоја просечна македонка)

а ФАКТИТЕ ВИКААТ:
2005 - 4,1% РАСТ НА БДП
2006 - 4,1% РАСТ НА БДП
2007 - 5,9% РАСТ НА БДП

а БДП?

2005 = ЕУР 4,676 милијарди
2006 = ЕУР 5,081 милијарди
2007 = ЕУР 5,791 милијарди
2008 = ЕУР 6,508 милијарди

2009 (нека биде 2% пад) = ЕУР 6,377

значи 2009 ќе биде подобро и од 2007. особено при исти цени, а да не зборувам за смалениве цени.

Сега кој треска „глупости“?

Ова го напишав во груби црти и во мојат опис со 100те денари (со објаснение дека нема врска тоа што падот е -1% и цело време го зборувам), ама кој сака да свати треба да го тргне превезот од очите (а во твојот случај и од умот и од душата). не мораше да дојдеме до копипасте линкови и математики со 3 децимали.

Суштината е дека џабе сте се фатиле ко пијан за стап за рецесијата и банкрот. подобро фатете се за работа!!!

и понатака не ми го објасни како тоа: ем ќе паѓале, ем да не продавал?

ако не ти е јасно, стисни на плавото горе и оди на постот што ти го објаснив твоето дуплопесимистичко и промашено толкување.

јас пак мислам дека за една година РМ08 ќе оди нагоре (значи обратно од тебе), а сепак му советувам да ги продаде (пак обратно од тебе).

Од каде ги изваде бројкиве господине?Од чорапи?Сите извештаи ги прегледав за сите години,јас такви бројки не видов.Може сум ќорава,се бива,дај да видам ти од каде ги виде.Од +5 до -2 има 7% реален пад.А дали ќе биде -2 или -5 или -10 ќе видиме јануари 2010.Ако тебе ти е исто 1% со десет,тогаш јас не сум крива што таква ти се погодила професорката по математика,особено кога се зборува за држава.Или бдп во однос на население.Ако тебе ти е исто да јадеш леб,салама,сирење и јогурт,а потоа да јадеш леб и сол,мене не ми е исто.

А за обврзниците на буцио може ќе треба да прочиташ одново
„ Еве види дали растат или паѓаат (ќе ги бараш во табелата за обврзници РМДЕН 8) и пак пиши овде на темава што прават.
Патем мој совет е,да не ги продаваш.Јас би играла на картата додека не стасаат,впрочем и годишно од 2010 ќе добиваш дел од парите со камата заедно.Ако ти требаат итно парите (зависи колку се) ќе мораш да почекаш да созрее највисока вредност ќе добие после петтата година.Но пази потоа вредноста ќе и паѓа.Значи ако сакаш да праиш пари од неа,чекај 5-6 години,а ако имаш од што да живееш добро ќе ти иде камата и дел од парите годишно како кирија да земаш.Важно сега не ги продавај,оти вредноста им паѓа:)

За после да ми оставиш линк од македонска берза (као најпаметен нели:pos2:)каде нема прецизни извештаи за серија 8.И да почнам да глибам со тебе за обврзници,кај ми е крајот.Ти си портфолио мен,незнаеш бдп да прочиташ а замисли да влезам во дискусија за обврзници,тресење зелени 300 на саат.

Од каде ги изваде бројкиве господине?Од чорапи?Сите извештаи ги прегледав за сите години,јас такви бројки не видов.Може сум ќорава,се бива,дај да видам ти од каде ги виде.

ги видов од твојот линк од постот на кој многу се фалеше. тој со три линка, од кој на првиот линк во првата табела, на првата страна ќе видиш има редица за БДП, (има и за раст на БДП, која ти си ја копирала ама си ја нарекла БДП). БДП е колку произведуваме. раст на БДП е колку повеќе во однос на лани. растот се мери во %, БДП се мери во евра (и сл.).

не си ќорава, туку си заслепена ти пишав (и во очите и во умот и во душата). ако јас ти помогнав да прогледаш - мило ми е.

Од +5 до -2 има 7% реален пад.

lol... абе така проценти не се собираат :-)

реален пад нека е -2%. тоа и понатаму е над БДП од 2007 година, што ми беше поентата од која ти направи докторска дисертација без поента. (поточно со промашена и тотално небитна поента: дека сум бил глуп, магаре, сум јадел говна и не знам ти што)

А дали ќе биде -2 или -5 или -10 ќе видиме јануари 2010.

епа тоа чекаме да видиме. јас реков дека -10% нема да биде, а тоа е длабока рецесија.
јас реков дека ќе имаме рецесија, но исто реков дека не е страшно, затоа што е увезена. нема тука што да се прави. тоа е исто како глувците да се расправаат кој е крив, кога бродот тоне. капетанот (УСА) ќе мора да смисли да не спаси, инаку отидовме сите.

Ако тебе ти е исто 1% со десет,тогаш јас не сум крива што таква ти се погодила професорката по математика,особено кога се зборува за држава.Или бдп во однос на население.Ако тебе ти е исто да јадеш леб,салама,сирење и јогурт,а потоа да јадеш леб и сол,мене не ми е исто.
ВУСШНОСТ ќе јадеме 1 или 2% помалку. значи во твојот пример: леб, салама, сирење и пола шише јогурт. значи НЕ Е ДРАМАТИЧНО како што бве попалиле.

А за обврзниците на буцио може ќе треба да прочиташ одново
„ Еве види дали растат или паѓаат (ќе ги бараш во табелата за обврзници РМДЕН 8) и пак пиши овде на темава што прават.
Патем мој совет е,да не ги продаваш.Јас би играла на картата додека не стасаат,впрочем и годишно од 2010 ќе добиваш дел од парите со камата заедно.Ако ти требаат итно парите (зависи колку се) ќе мораш да почекаш да созрее највисока вредност ќе добие после петтата година.Но пази потоа вредноста ќе и паѓа.Значи ако сакаш да праиш пари од неа,чекај 5-6 години,а ако имаш од што да живееш добро ќе ти иде камата и дел од парите годишно како кирија да земаш.Важно сега не ги продавај,оти вредноста им паѓа:)

пак не ми одговори на твојата логика - не ги продавај, чекај да паднат повеќе? па ако си сигурна дека ќе паднат, продај ги, па купи после повеќе. кај ти е тука логиката која ми вртиш од далеку, но не сакаш да мио ја објасниш. да се извинеше не ќе беше лошо - ќе го прескокнам.

За после да ми оставиш линк од македонска берза (као најпаметен нели:pos2:)каде нема прецизни извештаи за серија 8.И да почнам да глибам со тебе за обврзници,кај ми е крајот.Ти си портфолио мен,незнаеш бдп да прочиташ а замисли да влезам во дискусија за обврзници,тресење зелени 300 на саат.

како нема??? па има од ден 1 кога се издадени до ден последен колку продале и сл. да не нензаеш да ги најдеш?

портфолио менаџер сум по работа. не дека многу официјално сум учел за тоа. некоја врста. си го менаџирам моето портфолио и на брат ми, како и на неколку наши фирми (диретно или индиректно).

за БДП не знам многу, ама знам дека не е -2%, туку тоа е само РАЗЛИКА во однос на ланскиот БДП, значи т.н. РАСТ на БДП (ти фалат 2 збора од напред - свати ли конечно???)

инаку ти веќе влезе во дискусија за обврзницата РМ08 и истресе зелена: „Важно сега не ги продавај,оти вредноста им паѓа“. од ова позелена, здравје...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom