Македонија пред банкрот

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Абе алек ти и од берза си се разбирал,алал да ти е машко :)
Какво може да му е портфолиото со обврзници за денационализација,кој патем паѓаат надоле.
Е за ова не си во право внимателно следиме ние дома колку се продаваат и досега само нагоре одат.

Ајде да се споредиме со Хрватска малку, знам дека се побогати од нас ама во голема невоља се...

Во хрватскиот сабор се води жестока дебата за воведување на нов антикризен данок, и опозицијата обвинува дека е арач за најсиромашните, што е природна работа и секоја опозиција го прави.
Вака изгледа ќе оди работата:
ДДВ им се зголемува на 23 посто (претходно мислам дека беше 21);
потоа се оданочуваат обичните смртници (на плати и пензии) од 3000 до 6000 куни со 2 посто, додека нагоре од 6000 куни со 4 посто.
Од зголемувањето на ДДВ до крај на 2009 година планираат да се соберат 500 000 000 куни, додека пак од арачот 775 000 000 куни. Вкупно во буџетот на Република Хрватска по овие стапки ќе се соберат 1 225 000 000 куни, од кои нивната влада ќе заштеди 100 000 000 куни (што ти се домаќини луѓе исти ко нашиве, или дури и бетер :)).
Да не заборавам реформата бесплатен превоз и бесплатни учебници се укинува кај нив, кај нас официјално сеуште е во сила.
Значи сега засега добро е, кога ќе стаса ваков закон кај нас во парламент тогаш дигајте паника :toe:.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Е за ова не си во право внимателно следиме ние дома колку се продаваат и досега само нагоре одат.
Сакаш да ми кажеш дека имаат само нагорна линија од кога ги земавте?Или некогаш беа повисоки од сега?
И не се залетувај за Хрватска,ќе видиш тек што е паника.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Сакаш да ми кажеш дека имаат само нагорна линија од кога ги земавте?Или некогаш беа повисоки од сега?
И не се залетувај за Хрватска,ќе видиш тек што е паника.
Па пролетва ги земавме и има само нагорна линија, тие од претходните години вредат уште повеќе.

Е сега можеби една од причините за стабилниот раст е тоа што обврзниците се спресметуваат во евра, а не во денари.

Нема паника сето смирено е, со сите свои маани оваа влада се држи добро, нема девалвација нема зголемување на ДДВ итн. Е сега за натаму ќе видиме.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Па пролетва ги земавме и има само нагорна линија, тие од претходните години вредат уште повеќе.

Нема паника сето смирено е, со сите свои маани оваа влада се држи добро, нема девалвација нема зголемување на ДДВ итн. Е сега за натаму ќе видиме.
Значи обврзници од серија денационализација осум имаш,така?
Патем како се приближува рокот за исплата на главнина на обврзница они одат нагоре.Од проста причина што ти добиваш камати секоја година од 2% купонска ако не се лажам,и во годината кога ќе стаса обврзницата ќе добиеш главнина (сумата цела,кај нас ги делат на периодични исплати-годишни).
Значи ти си од осмата серија?
Патем ти реков да не се грижиш за даноци и девалвација,туку само да уживаш и да гледаш филмови,ништо лошо не ти мислам.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Значи обврзници од серија денационализација осум имаш,така?
Патем како се приближува рокот за исплата на главнина на обврзница они одат нагоре.Од проста причина што ти добиваш камати секоја година од 2% купонска ако не се лажам,и во годината кога ќе стаса обврзницата ќе добиеш главнина (сумата цела,кај нас ги делат на периодични исплати-годишни).
Значи ти си од осмата серија?
Патем ти реков да не се грижиш за даноци и девалвација,туку само да уживаш и да гледаш филмови,ништо лошо не ти мислам.
Да од последната осма серија се, и точно не се даночат при продажба, при земање на камата, или кога ќе стасаат. Ама кој да ги чека 10 години :toe:.

Како да не се грижам за даноци, девалвација, политички и судски систем, па не живеам на Марс. На планетава земја живеам во Република Македонија, тука создавам креирам уништувам итн. Се ме засега што се случува околу мене затоа што тие настани ако не директнио влијаат индиректно врз мене :smir:.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Да од последната осма серија се, и точно не се даночат при продажба, при земање на камата, или кога ќе стасаат. Ама кој да ги чека 10 години :toe:.
Значи последната серија е серија 8.А зошто ме лажеш дека растат?Што добиваш со тоа ако кажеш нешто спротивно од тоа што е?
http://mkfondovi.com/berzanski-izvestai/cat_view/21-
Еве види дали растат или паѓаат (ќе ги бараш во табелата за обврзници РМДЕН 8) и пак пиши овде на темава што прават.
Патем мој совет е,да не ги продаваш.Јас би играла на картата додека не стасаат,впрочем и годишно од 2010 ќе добиваш дел од парите со камата заедно.Ако ти требаат итно парите (зависи колку се) ќе мораш да почекаш да созрее највисока вредност ќе добие после петтата година.Но пази потоа вредноста ќе и паѓа.Значи ако сакаш да праиш пари од неа,чекај 5-6 години,а ако имаш од што да живееш добро ќе ти иде камата и дел од парите годишно како кирија да земаш.Важно сега не ги продавај,оти вредноста им паѓа:)
И делот со Хрватска не е далеку,да го почекаме новиот ребаланс,па ќе збориме за даноци и девалвации.Во изработка е:smir:

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Значи последната серија е серија 8.А зошто ме лажеш дека растат?Што добиваш со тоа ако кажеш нешто спротивно од тоа што е?
http://mkfondovi.com/berzanski-izvestai/cat_view/21-
Еве види дали растат или паѓаат (ќе ги бараш во табелата за обврзници РМДЕН 8) и пак пиши овде на темава што прават.
Моментално се 76 ама биле и 77 и 75, ова неделно. Ама глобално растат кога ни ги дадоа Април Мај беа 73 и 74 така да не те излажав, само ти мислеше неделно додека пак јас месечно :helou:.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Моментално се 76 ама биле и 77 и 75, ова неделно. Ама глобално растат кога ни ги дадоа Април Мај беа 73 и 74 така да не те излажав, само ти мислеше неделно додека пак јас месечно :helou:.
Абе да не биле 79 - 80 кога ги добивте?:)
http://mkfondovi.com/berzanski-izvestai/doc_view/77---0604-10042009?tmpl=component&format=raw
Овој е првиот за 8та серија и вика пад дека имало уште на само испаѓање.

А месечно незнам кај ги гледаш јас еве неможам да ги видам во последниов,аш ги нема.
http://mkfondovi.com/berzanski-izvestai/doc_view/117-----2009?tmpl=component&format=raw

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Не тука мори, на бизнис вестите од Сител или А1 долу на панел :).
:pos2::pos2::pos2:
Од сега тука гледај си за твојата серија.

п.с.лажго:)

alek34

Многу искусен форумџија
Член од
23 јуни 2009
Мислења
451
Поени од реакции
25
за многу други работи не е во право, а кога ќе ја прашаш нешто конкретно бега.

ти праша - јас конкретно ти кажувам: ако не ги продадеш ќе имаш сигурен приход од 2% годишно во евра. ако ги продадеш (што јас ти препорачувам) и ги орочиш денарите на 1 година, може да имаш приход од околу 10% годишно во денари. цената нема да им рипне 8%, а девалвација не очекувам. бидејќи колку што сватив немаш некое портфолио, ова тие најдобра варијанта, но сам одлучи си.

сепак, што и да направиш, ќе имаш приход. Само гледај да не ги потрошиш на постдипломски по макроекономија на државниот факултет во скопје, тогаш ќе ти се изгубат. зошто такви макроекономисти во македонија - земја со 2 милиони (200-300.000 одселени) има со лопата да ги ринеш, а немаат појма од реална економија. Македонија е многу мала за толку многу филозофи со макроекономија. тоа се т.н. „експерти“ од А1 и слични. тие се експертите што нон стоп промашуваат...

Патем мој совет е,да не ги продаваш.Јас би играла на картата додека не стасаат,впрочем и годишно од 2010 ќе добиваш дел од парите со камата заедно.Ако ти требаат итно парите (зависи колку се) ќе мораш да почекаш да созрее највисока вредност ќе добие после петтата година.Но пази потоа вредноста ќе и паѓа.Значи ако сакаш да праиш пари од неа,чекај 5-6 години,а ако имаш од што да живееш добро ќе ти иде камата и дел од парите годишно како кирија да земаш.Важно сега не ги продавај,оти вредноста им паѓа:)
И делот со Хрватска не е далеку,да го почекаме новиот ребаланс,па ќе збориме за даноци и девалвации.Во изработка е:smir:

значи сега НЕ ГИ ПРОДАВАЈ, чекај да паднат уште?:):):)

нешто не ми штима...

сепак, како сака нека прави, а за некое време пресметајте кој бил во право - дали јас што советувам да ги продадеш и да ги орочиш во денари, или некој што те советува да ги чуваш.

Абе да не биле 79 - 80 кога ги добивте?:)
не биле, затоа што додека тие ги добиле и нашле брокер, се симнале. тоа се брокерски финти за да продадат на наивни („сега ќе излезе новата емисија, да ти продадам по 80, овие од 07 се 84„ и овците ОП си купуваат).

ти кај обврзници не ја гледај цената на пазарот, како кај акции. гледај ги како орочени средства инивната вредност така пресметувај ја, особено ако (како што предлагаш) сакаш да ги чуваш до доспевање.

А месечно незнам кај ги гледаш јас еве неможам да ги видам во последниов,аш ги нема.
http://mkfondovi.com/berzanski-izvestai/doc_view/117-----2009?tmpl=component&format=raw

ги има - види во првата табела (а не во последната) на 2та страна - НАЈТРГУВАНИ акции. а така ти е кога не користиш директно од изворот: www.mse.org.mk

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
за многу други работи не е во право, а кога ќе ја прашаш нешто конкретно бега.

сепак, што и да направиш, ќе имаш приход. Само гледај да не ги потрошиш на постдипломски по макроекономија на државниот факултет во скопје, тогаш ќе ти се изгубат. зошто такви макроекономисти во македонија - земја со 2 милиони (200-300.000 одселени) има со лопата да ги ринеш, а немаат појма од реална економија. Македонија е многу мала за толку многу филозофи со макроекономија. тоа се т.н. „експерти“ од А1 и слични. тие се експертите што нон стоп промашуваат...
Тука те чекам бе брат,лично да почнеш да једеш говна.
Ти додека си на форумов,освен што истреска три билиона глупости,без факти и аргументи,ништо паметно не кажа.Си се фатил за таа твоја реална економија,од која ни е не знаеш што значи.Реална,реална,ама твојава највиртуелна испадна.
Дали пропадна земјава од макроекономисти или од хоштаплери кои се знаат освен газот кај им е,тоа е прашање на вкус.Јас верувам дека твојот профил,од претприемач кој дели совети за обврзници и за образование,нема полоша комбинација.Твоите предвидувања,кој се темелат на топла вода,ги слушам веќе 19 години.И да бидам искрена прекурчено ми е продавање празни слами,од луѓе кој слушнале „економија“ како ехо во позадина,а кога ќе брцнеш подлабоко само гомна ќе извадиш.Само како пример зборот портфолио ќе ти го посочам.Од човек кој има единствено обврзници од денационалзиација ти прашуваш какво портфолио има.Мислам натаму не треба ни да објаснувам колку само тежи таа реченица,колку е смешна и неподнослива да стои на страниве.Како он да има 20 акции во алкалоид ,три во Гранит,50 во во кока кола,па какво портфолио имал.Тоа е поентата на човек кој слушнал,а не разбрал,тое е поентата „знаењето е сила,знаењето е моќ:)
Дали јас промашувам,филозофирам и јадам гомна,можеш да ги провериш сите зборови еден по еден од мене напишани.А дека бегам од тебе,немој да си ласкаш.
Си се преценил,спушти се на земја:smir:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
Не знам колку е добро мрчење, ама помага да се издуваат вентили, градска вожња ми го гуши моторот. Ајт со среќа за домашниот буџет
Доаѓа нов бран поскапувања
Цените на готовите производи во следните три месеци ќе се зголемат и покрај тоа што суровините минимално ќе поевтинат, прогнозираат раководителите на претпријатијата. Сепак, и покрај песимистичката статистика дека во земјава се' помалку се произведува, бизнисмените се оптимисти дека во следниот период ќе се зголемат обемот на производство и бројот на вработени.
Хм, кој признае, пола...
Македонија во рецесија

Земјава влезе во рецесија. Иако министерот за финансии Зоран Ставрески не сака официјално да соопшти, сепак призна дека очекува пад на економијата и во вториот квартал.
Владата очекувала пад на индустриското производство
За министерот за финансии Зоран Ставрески, падот на индустриското производство од 16,2 отсто во јуни е сериозен и очекуван. Тој е сепак оптимист дека состојбата во наредниот период ќе се подобри.

- Во однос на економските случувања во иднина перспективите се малку посветли од тие за јуни или мај. И според најавите на економските субјекти, се очекува дека работите постепено ќе почнат да се подобруваат - изјави Ставрески.
Барем по оптимизмот сме на прво место во европа...

И за туризмот, конечно, по завршување на туристичката сезона...ез јужуал

Државата ќе го субвенционира туризмот
Со правилникот што треба наскоро да се усвои, државата ќе го субвенционира носењето странски туристи во Македонија, со што туризмот ќе се смета за извозна стопанска гранка.

Ова им го вети министерот за економија, Фатмир Бесими, на туристичките работници и на претставниците на стопанските комори на средба во Струга. Според него, субвенционирањето ќе почне да се применува од почетокот на следната година.

- Ќе ги субвенционираме туристичките агенции што ќе носат странски гости во Македонија што ќе престојуваат во организирани групи повеќе од три дена. Тоа ќе помогне да имаме поконкурентни аранжмани за странците, а ќе се зголеми и девизниот нето-прилив - рече Бесими.
Колку ќе може да се избројат во текстот на еден министер, чудо едно.
Оваа вест во медиумот требало да ја преместат во Бисери на мудроста

Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
150
Тука те чекам бе брат,лично да почнеш да једеш говна
Дали јас промашувам,филозофирам и јадам гомна,можеш да ги провериш сите зборови еден по еден од мене напишани.А дека бегам од тебе,немој да си ласкаш.
Чиста десетка за постот.:vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud:

alek34

Многу искусен форумџија
Член од
23 јуни 2009
Мислења
451
Поени од реакции
25
Тука те чекам бе брат,лично да почнеш да једеш говна.
lol

ова ти е баш експертски. има исто така еден експерт за устави кој е како тебе... последно што беше е пропали кандидат за претседател на држава...

слободно вреѓај ме со вакви најниски зброови,,, може ќе ти помине проблемот?

Ти додека си на форумов,освен што истреска три билиона глупости,без факти и аргументи,ништо паметно не кажа.

факти кажав, кој сакаше да ги сват - ги свати.

но побитно е што иднината ќе ме потврди: нема да банкротираме (да полошо е од лани, ќе биде уште полошо, но нема да банкротираме), не сме во длабока рецесија (во рецесија сме, ама не е длабока), а човекот што прашуваше за обврзниците ако ме послуша најмногу ќе добие...

за среќа моја не си ти таа што ме цени, туку пазарот... а тој ми е наклонет...:costumed4

Kajgana Shop

На врв Bottom