Колку пари ви се неопходни месечно ?

• Креатор на темата Креатор на темата Милојко
  • Време на започнување Време на започнување
Нормален живот е правилна исхрана, просечна облека, пари за скромен одмор еднаш годишно и секако за школување на децата...
Е сега со добар куќен менаџмент сигурно може да се помине многу поевтино...
Според мене најмногу може да се штеди на телефон, кола и храна...
Овде некој пишуват дека за еден човек трошат 1000 денари или 16 евра месечно само за телефон што секако е луксуз и навистина безпотребно, ако нешто навистина во денешно време е потребно тогаш тоа е интернетот и мислам дека е сосема доволен за комуникација...Значи според мене 4 члено семејство не би требало да дава повеќе од 20 евра за телефон...
Потоа Бензин, никако не ми иде во глава нашиот менталитет за секоја ситница да ја палиме колата...Меѓутоа тука најмногу ги обвинувам градските власти кои многу малку прават за зголемување на свеста кај граганите за возење на велосипеди, секкао тука влегуват и лошите патеки како и бесплатното движење со автомобил во централното градско подрачје...Значи како и да свртиш 6000 денари за бензин се премногу пари...И незнам што ни е филмот со автомобилите , ама на запад автомобилот се користи само тогаш кога мора и сосема е „ин„ да се вози со градски превоз или велосипед...
Потоа храна, и тука има многу простор за штедење , секако треба да се научиме да готвиме здрава храна , место да јадеме замрзнати пици...
На крај заклучок е дека горе наведените суми имат простор за редуцирање, потребна е само малечка промена на навиките и избегнување на непотребните трошоци...
И да ќе заборавев, облека и шминки ова особено важи за девојчињата...
Имаш право.
Кога од тој нормален живот ќе редуцираш од се,ќе добиеш одмор настрана од државата на море во јуни месец каде аранжманите се најефтини или септември.
Ова е одговор на прашањето како македонците одат на одмор.
Проблемот се појавува кога нема од каде да штедиш бидејќи примањата се ограничени и само со редуцирани желби се живее.Затоа пушти си ги нозете колку што ти е долга чергата,ако имам примања од 15 000 и со нив ќе преживеам,сум живеела и со многу помалку.
Неможе во еден месец да добиеш се што сакаш,а неможеш и цела плата да ја фрлиш на глупости,затоа има работи кои се примат,а другите мора да почекаат.
п.с.можеш да ја скратиш сметката на тел,а ко не го користиш и за деловни потреби.

ај да напрам јас сметка за преживување на ниво месец

струја 2500
вода+ѓубре 700
телефони- фиксен 500, мобилни 800
кабловска 300
интернет 500

храна + цигари = 8000 + 1500

прашок за перење средства за хигиена и слично 1500

градинка 1500

облека/обувки ( освен ако не пуштат од франција роднини нешто :tapp: )2000

кафиња по кафичи , спортска, бензин со знам околу 4000

сума 23800

остаток до 33000 што отприлика влегуваат оди на исплата на кредити.

А јас би прашал.... од каде пари бе луѓе за волкави бројки? Па нели просечната плата во Македонија не е над 250-300 еу :uvo: овоа ја глуп сум или некако сметката не излгува :kesa:

Пошо никој од „кукачите на сиромаштијата во која живеат“ не одговори ајде јас ќе напраам една анализа за тоа колку трошам...

Стан = 3000 дкк
Месечна = 320 дкк
Храна = 400 дкк
Интернет = 300 дкк
Телефон = 500 дкк
Излегување = 500 дкк
Облека = ~500 дкк
Останато = 500 дкк

сума сумарум 6020 дкк = 48.160 денари

Бре во Данска поскромно се живеело од Македонија :nesum:

мислам дека тешко се одговара на вакво прашање - колку трошите месечно?

за што? струја, вода и телефон се најмалите ситници. храната е нешто повеќе, особено во ресторан, но и таа е ситница. трошењето започнува со облеката, колите, одморите, ... што со трошоците за деца - тенис, карате, ИГРАЧКИ, ....

затоа може треба да има прашање колку трошите за струја или колку трошите за вода или колку трошите за 2 пати неделно на карате за дете итн...?

Проблем е што колку и да имам пари ги пукам. Немам навика да штедам. Никад не сум седнал да размислам каде може да заштедам, да пробам за два мееца да тргнам на страна барем 50€. Напротив, секое сабајле пред да идам на работа само сурфам нешто по нет што би можел да си купам. А се сеќам порано, мојве имаа поголеми приходи но помалку трошеа. Нон стоп штедеа. Дали сега можеби времево е такво и имаме некоја потреба нон стоп нешто да купиме.

Проблем е што колку и да имам пари ги пукам. Немам навика да штедам. Никад не сум седнал да размислам каде може да заштедам, да пробам за два мееца да тргнам на страна барем 50€. Напротив, секое сабајле пред да идам на работа само сурфам нешто по нет што би можел да си купам. А се сеќам порано, мојве имаа поголеми приходи но помалку трошеа. Нон стоп штедеа. Дали сега можеби времево е такво и имаме некоја потреба нон стоп нешто да купиме.

Не е до времето до човекот е...
Јас сум преживувал како студент и со 100 евра на месец (без трошкови за смештај) во Скопје а сум уживал и со по 500 евра месечно...
Тешко е да се каже каде е златната средина...се зависи од човекот и навиките...

Пошо никој од „кукачите на сиромаштијата во која живеат“ не одговори ајде јас ќе напраам една анализа за тоа колку трошам...

Стан = 3000 дкк
Месечна = 320 дкк
Храна = 400 дкк
Интернет = 300 дкк
Телефон = 500 дкк
Излегување = 500 дкк
Облека = ~500 дкк
Останато = 500 дкк

сума сумарум 6020 дкк = 48.160 денари

Бре во Данска поскромно се живеело од Македонија :nesum:
Човеку, нели приметуваш дека се фрустрираат?
1.000 евра биле скромни за 4 члено семејство:pop:
О боже мили мој, спаси ме, од овие богаташи.
Не можеле месецот да го поминат без да потрошат 200 евра во кафана, срам вас било.
Па има семејства што со боли очи не виделе 200 евра во Македонија.
Јас разбирам еве нека каже дека е доктор, судија или бизнисмен, и нека си каже еве јас сум изградил кариера и сум си обезбедил високи месечни приходи.
Ами тој ми кажува тука за мобилен 4.000, за бензин 4.000, струја 8.000, демек живеел "пристојно". Што сакаш ти за да бидеш богаташ?
Да возиш Ролс Ројс и да одиш на викенд во Дубаи:toe:

Па hebocig, во државава има доста богати луѓе, нормално е дека нивните потреби се поголеми. Ко и секој човек колку повише пара се има толку повеќе се троши.

Но според мене, мислам дека 500 € треба да биде минимална плата. Еве на пример за време СФРЈ платите се движеа над 1000 марки, но животот беше многу поефтин. Фиксен телефон имаа сите, можеа да го платат. Бензинот беше поефтин минимум едно 50%. Струјата исто така, лебот млекото и остало беше минимум за 30% поефтино. Цените по кафичите и кафаните исто така 50% поефтини. И мислам дека е срамно тоа што и после 20 години неможеме да го достигнеме нашиот зенит.

струја 8.000, демек живеел "пристојно".
hebocig, според тебе за струја колку треба да издвои семејство за еден месец во зимски услови. Ако се грее на струја, пошто нема услови за на дрва, нафта и слично. Цените на овие услуги се отидени угоре.
Вчера читав дека во Битола ќе ја качуваат цената на водата. Сега плаќаат 14 денари.
http://www.dnevnik.com.mk/?itemID=8E76B7C68B001A489020954A3419014B&arc=1
Во Скопје цената е 30 денари за кубик-во моментов.
http://www.vodovod-skopje.com.mk/index.php?option=com_content&task=view&id=27&Itemid=16

Тие разлики треба да се покријат. Секој си знае колку му треба, но за вакви давачки неопходен минимум е многу поголем. Дури и да нема возило, автобуска карта чини 1600 денари, за двајца од фамилија се 3200 (да не збориме и кога тројца од фамилија им треба превоз), не е далеку од оние 4000.

hebocig, според тебе за струја колку треба да издвои семејство за еден месец во зимски услови. Ако се грее на струја, пошто нема услови за на дрва, нафта и слично. Цените на овие услуги се отидени угоре.
Вчера читав дека во Битола ќе ја качуваат цената на водата. Сега плаќаат 14 денари.
http://www.dnevnik.com.mk/?itemID=8E76B7C68B001A489020954A3419014B&arc=1
Во Скопје цената е 30 денари за кубик-во моментов.
http://www.vodovod-skopje.com.mk/index.php?option=com_content&task=view&id=27&Itemid=16

Тие разлики треба да се покријат. Секој си знае колку му треба, но за вакви давачки неопходен минимум е многу поголем. Дури и да нема возило, автобуска карта чини 1600 денари, за двајца од фамилија се 3200, не е далеку од оние 4000.
Месечна е 540 денари.А за другите незнам.

Он топик : не се потребни многу пари за човек да може да ужива.Мене 1000 денари ми се сосема доволни за цел месец.Биљард-цигари-благо.Само тоа купувам.Немам гајле јас:helou:

Месечна е 540 денари.А за другите незнам.

Он топик : не се потребни многу пари за човек да може да ужива.Мене 1000 денари ми се сосема доволни за цел месец.Биљард-цигари-благо.Само тоа купувам.Немам гајле јас:helou:
Ова е за оние кои не се студенти или ученици. И да се корегирам, цената била 1460, а за сите линии е 1840. Трошоците се тука некаде.

Погоре пишаното ми беше за одржување куќа, дом, семејство-движнини и недвижнини. Инаку како студент и мене не ми требаше многу :smir:

Јас трошам приближно 15.000 на месец за излегување во кафичи викендот,кафе,јадење,бензин,билјард,чат пат и се коцкаме на мали пари и тоа би било скоро се:)
Овде не е вметната облеката но во последно време не купувам често облека:)
Понекогаш трошам повеќе понекогаш помалку пример последните 20 дена дали имам потрошено и 6 илјади... али просечно е приближно 15.000.

Па hebocig, во државава има доста богати луѓе, нормално е дека нивните потреби се поголеми. Ко и секој човек колку повише пара се има толку повеќе се троши.

Работата е што овие што пишале толкави суми, уствари сонуваат за нив. Срамота е, ко што кажа hebocig, да пишувате такви огромни суми. И ако имате стварно толкав буџет и толку многу трошите, кај сте во темите за кај треба да се донира за некои што стварно им треба помош?

(штама)

Еми нели наслов на тема е колку пари се неопходни месечно. Тоа е ептен субјективно, зависи од човек до човек, дури и во една фамилија-од брат до брат.

А за цените погоре, тие се. Кога плаќаш нешто секој месец не се заборава така лесно :smir: Работата е колку (ако) останува од приходите и ако не останува на какви се начини луѓето се снаоѓаат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom