Кодекс на облекување

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Колку е важен и присутен кодексот на облекување во секојдневниот живот?
Дали вие го имате и внимавате како се облекувате за секоја прилика? Ви се случило ли некогаш да изгледате непристојно или секогаш внимавате на својот изглед? Дали некогаш ви се случува да се облечете и спротивно на вашиот вообичаен стил, само за да запазите некој кодекс на облекување, кој вие сметате дека е посоодветен во дадениот момент или не се ни замарате со тоа?
А што мислите, дали луѓето околу вас внимаваат на својот надворешен изглед? Мислам на тие во разни фирми, продавници, училишта, случајните минувачи итн. Дали ги забележувате и практикувате да ги искоментирате, макар само во себе?:)

Ч

Чек Он Ит

Гостин
Според мене кодексот на облекување е многу важна работа. Има луѓе кои што внимаваат на тоа и се препознатливи, и секоја нивна комбинација за прилика е сосема пригодна, а има и такви кои што не внимаваат како ќе се облечат.
Секој би требало да има изградено некои правила. Како да се облака на работа/школо, како да се облака за преку ден и за навечер/искачање.
Ми се има случено да се облечам спротивно на мојот стил, но со цел да добијам нешто од приликата, а не дека многу многу се замарам.
Јас сум таков човек, се мора да биде скоцкано убаво за да помине кај мене. Луѓето покрај мене страдаат од моите правила за облекување. Ги жалам. Ми се има случено другарка да дојде кај мене со нејзина комбинација и јас сум ја средила во мои алишта, и се само заради тоа КОДЕКС НА ОБЛЕКУВАЊЕ.:pos2: Ама не се жалам, учат од мене и можам да кажам дека сум горда што ги прифатиле моите совети и ме послушале. Ми се случува да ми се јават другарки, Сара те молам треба да одам ваму и ваму да дојдам да ме средиш да ми кажеш како мислиш да се облечам.

Има луѓе кои што воопшто нема да приметат дека сте облекле црна ташна со сиви сандали или воопшто нема да приметат дека вие сте се облекле пренападно бидејќи не се преокупирани со изгледот на луѓето. Но, јас сум. Гледам се околу мене, снимам и си коментирам во себе. Ова вака може, ова не. Ми се има случено да се замарам цел ден заради тоа што некоја девојка има потенцијал, да се облече да се скоцка како што треба, а не знае и ми е криво така, ептен. Налудничава сум. :nesum:

Тањушка

pretty mama
Член од
17 јануари 2006
Мислења
365
Поени од реакции
29
Важен е и треба да се почитува, но секогаш сакам да дадам и свој печат. Да не побегнам премногу од себе. Пред се`, со почитување на кодексот на облекување му покажуваш на лицето, настанот, местото...дека си се потрудил, дека имаш почит. Сакам да се дотерам кога одам во театар. За на работа ми е важно да бидам пристојна, но сепак апсолутно си држам до својот стил. А навечер...е тука е веќе се` дозволено. Тогаш мојата екцентричност излегува на виделина :vozbud:.

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
Со тоа што моја неостварена желба е да сум моден дизајнер или стилист, така да обожавам да коментирам и многу забележувам како луѓето се облечени, а секако и јас внимавам на кодексот на облекување. Цаци Паковска 2 :icon_lol:

Со тоа што никогаш не обрнувам внимание ни на мојата ни на останатите која фирма е, дали е квалитетно, него дали се совпаѓа целата комбинација и пред се дали е во согласност со местото што го посетуваме.
Многу внимавам јас како се облекувам во зависност од тоа кај одам и во зависност од годишното време.
Многу ме иритира кога девојка за прошетка преку ден и кафе се облака со штикла 10 сантима и многу шминка. Или за на факултет се облекуваат провокативно и во кратки здолништа и деколте. Или на работа во патики. Мене тоа не ми се допаѓа и секогаш се облекувам во завиност од каде одам. За факултет имам еден начин на облекување, за преку ден друг, за вечерни искачање сосема поинаку и тогаш можам најмногу да експериментирам. Тоа е дрес код кој сите го знаат, а не ми е јасно зашто го прекршуваат. Нема ништо позитивно во тоа.
А кажав и поврзано со годишното време. Многу често гледам зимно време девојчиња со голи стомачиња или летни сукњи носат или пак во лето носат чизми. ВТФ? Тоа ми е и повеќе од несватливо, отколку ај лоша комбинација, што донекаде е и вкус во прашање. Нема секој добар вкус за облека, реално за што не е ни тој виновен:) Али битно ако му е убаво во својата облека и се чуствува задоволно од тоа што го носи, тогаш во ред е. Полошо е ако си модерно облечена и сите те загледуваат а сепак штиклите те стегаат, панталоните исто, блузата не ти е комотна итн. Треба да се сака она што се носи пред се :)

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Гледам само да ми е точно и добро да ми стои, под добро подразбирам комотно да не ме стега :toe:.

Buterfly

*Just Fabulous*
Член од
4 јули 2006
Мислења
4.616
Поени од реакции
114
Со тоа што моја неостварена желба е да сум моден дизајнер или стилист, така да обожавам да коментирам и многу забележувам како луѓето се облечени, а секако и јас внимавам на кодексот на облекување. Цаци Паковска 2 :icon_lol:

Со тоа што никогаш не обрнувам внимание ни на мојата ни на останатите која фирма е, дали е квалитетно, него дали се совпаѓа целата комбинација и пред се дали е во согласност со местото што го посетуваме.
Многу внимавам јас како се облекувам во зависност од тоа кај одам и во зависност од годишното време.
Многу ме иритира кога девојка за прошетка преку ден и кафе се облака со штикла 10 сантима и многу шминка. Или за на факултет се облекуваат провокативно и во кратки здолништа и деколте. Или на работа во патики. Мене тоа не ми се допаѓа и секогаш се облекувам во завиност од каде одам. За факултет имам еден начин на облекување, за преку ден друг, за вечерни искачање сосема поинаку и тогаш можам најмногу да експериментирам. Тоа е дрес код кој сите го знаат, а не ми е јасно зашто го прекршуваат. Нема ништо позитивно во тоа.
А кажав и поврзано со годишното време. Многу често гледам зимно време девојчиња со голи стомачиња или летни сукњи носат или пак во лето носат чизми. ВТФ? Тоа ми е и повеќе од несватливо, отколку ај лоша комбинација, што донекаде е и вкус во прашање. Нема секој добар вкус за облека, реално за што не е ни тој виновен:) Али битно ако му е убаво во својата облека и се чуствува задоволно од тоа што го носи, тогаш во ред е. Полошо е ако си модерно облечена и сите те загледуваат а сепак штиклите те стегаат, панталоните исто, блузата не ти е комотна итн. Треба да се сака она што се носи пред се :)
Е тука стварно ни ја не разбирам. Летно време, сонце пече и кога ќе видам некоја у чизми аууу крај ! Или исто у лето гол стомак што на ништо не личи:nenene: Барем тоа е основен кодекс на облекување, т.е. убаво си кажа ти не е кодекс него вкус.
Инаку почитувам и многу пазам за која пригода и како ќе се облечам и со кого ќе сум во друштво. Ако ми се врсници или слично ок е се знае што сакам ќе си облечам, ама ако е поозбилна да не речам забава тогаш строго се придржувам и гледам да не промашам што и не ми се има десено. За на факултет носев само фармерки и некое обично блузиче, ниски штикли или патики зависи што ќе ми дојде прво, дискретна шминка. За на кафе нешто полежерно па сега зашто да ја истрошам комбинацијата за вечерта а? хехе Ако сакаш да бидеш дама тогаш биди дама во секој момент и смисла.:pipi:

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
на жениве се им е дозволено, утре сите голи да почнат да идат. ќе речат мода е што да се прави. Само на мажите се им е забрането, одма го праат наркоман и пропалитет ако се облака по свое.

Член од
19 јуни 2009
Мислења
19
Поени од реакции
2
zalosno

kako prvo moram da gi pofalam mazite,zasto samo tie izgleda imaat kultura vo oblekuvanjeto.zal mi e ,dami,ama bas e taka.ne mozam,a da ne primetam,deka zenskiot svet ja izgubi bitkata so moralot i etikata,barem na nasive prostori.pa ne moze be duso da oblekuvas visoki potpetici i dlaboko dekolte srede bel den za setnja so drugarkite!se si ima svoe mesto i vreme.treba da se znae sto se nosi preku den,sto navecer za izlazak,sto za oficijalni priliki i taka natamu!normalno ,ako veke si zaposlen,i togas ima pravilo,kakvo ti rabotnoto mesto,taka i oblekata ke ti bide.
pa zeni,ne ziveeme vo holivud,a i ne sme filmski zvezdi,pa de se zanesuvame.
tocno deka oblekata go krasi covekot,ama treba da se znae koja obleka.treba da si go znaete stilot.ne moze da bideme ona sto ne sme,pa neznam sto da obleceme.
koga se nosi minic,treba da se znae kolkav treba da bide minicot,osven ako odite na koktel zabava,pa celo vreme da stoite.ako planirate da sedite,pa bez razlika sto e minic,mora da ima nekoja prakticna dolzina za da ne izgledate smesno i vulgarno.
e pa dami moi,mislam deka treba da se razmislite malku na ova prasanje.:kesa:

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
kako prvo moram da gi pofalam mazite,zasto samo tie izgleda imaat kultura vo oblekuvanjeto.zal mi e ,dami,ama bas e taka.ne mozam,a da ne primetam,deka zenskiot svet ja izgubi bitkata so moralot i etikata,barem na nasive prostori.pa ne moze be duso da oblekuvas visoki potpetici i dlaboko dekolte srede bel den za setnja so drugarkite!se si ima svoe mesto i vreme.treba da se znae sto se nosi preku den,sto navecer za izlazak,sto za oficijalni priliki i taka natamu!normalno ,ako veke si zaposlen,i togas ima pravilo,kakvo ti rabotnoto mesto,taka i oblekata ke ti bide.
pa zeni,ne ziveeme vo holivud,a i ne sme filmski zvezdi,pa de se zanesuvame.
tocno deka oblekata go krasi covekot,ama treba da se znae koja obleka.treba da si go znaete stilot.ne moze da bideme ona sto ne sme,pa neznam sto da obleceme.
koga se nosi minic,treba da se znae kolkav treba da bide minicot,osven ako odite na koktel zabava,pa celo vreme da stoite.ako planirate da sedite,pa bez razlika sto e minic,mora da ima nekoja prakticna dolzina za da ne izgledate smesno i vulgarno.
e pa dami moi,mislam deka treba da se razmislite malku na ova prasanje.:kesa:
Млад господине како прво да кажам дека си ги испофали мажите во глобала, а не дека имаат некој стил него сосема нормално се облекуваат, дури и преобично кај нас. Но во ред, иако има секогаш испади. Баш како што има и кај жените.

Поголемиот број од жените се облекуваат пристојно и во согласност со кододот. Низ град девојките преку ден се во балетанки и фармерчиња, на работа панталони или сукњи со кошулки, навечер малку повеќе се ескпериментира. Во секој случај едно 70-80% секогаш се средени и нормално облечени. За жал тие не се во центарот на вниманието и никој не ги заприметува.

Но ако има некоја девојка преку ден на кафе во прекраток минич, навечер девојка во прекратко фустанче, на факултет девојка со деколте ... е машките баш тие девојки ги зјапаат. Па тие се поразлични од останатите и го привлекуваат вниманието. И тие се озборувани.
И на крај се донесува заклучок дека девојките не внимаат на изгледот, се облекуваат несоодветно и неморално итн итв. А всушност сите девојки кои се облекуваат морално и соодветно не се приметувани од машките.

Така да те молам не донесувај глобални заклучоци за девојките. Некогаш погледни и какви девојки седат на масата до девојката со минич, деколте, штикла 10ка. Тие се прикладно облечени и не интересни за машкото око.

:helou:

Член од
6 јули 2009
Мислења
69
Поени од реакции
5
Јас нема многу да коментирам на оваа тема само ќе кажам дека моето мислење е дека треба да се почитува КОДЕКСОТ НА ОБЛЕКУВАЊЕ и секој треба да знае за каде како треба да се облекува(како за училиште,како за работа,како за излегување....):helou:

Член од
19 јуни 2009
Мислења
19
Поени од реакции
2
Млад господине како прво да кажам дека си ги испофали мажите во глобала, а не дека имаат некој стил него сосема нормално се облекуваат, дури и преобично кај нас. Но во ред, иако има секогаш испади. Баш како што има и кај жените.

Поголемиот број од жените се облекуваат пристојно и во согласност со кододот. Низ град девојките преку ден се во балетанки и фармерчиња, на работа панталони или сукњи со кошулки, навечер малку повеќе се ескпериментира. Во секој случај едно 70-80% секогаш се средени и нормално облечени. За жал тие не се во центарот на вниманието и никој не ги заприметува.

Но ако има некоја девојка преку ден на кафе во прекраток минич, навечер девојка во прекратко фустанче, на факултет девојка со деколте ... е машките баш тие девојки ги зјапаат. Па тие се поразлични од останатите и го привлекуваат вниманието. И тие се озборувани.
И на крај се донесува заклучок дека девојките не внимаат на изгледот, се облекуваат несоодветно и неморално итн итв. А всушност сите девојки кои се облекуваат морално и соодветно не се приметувани од машките.

Така да те молам не донесувај глобални заклучоци за девојките. Некогаш погледни и какви девојки седат на масата до девојката со минич, деколте, штикла 10ка. Тие се прикладно облечени и не интересни за машкото око.

sekoja cest na isklucocite,i zal mi e ako se osekas navredeno,ama jas zboruvam u globala.a ako mislis deka mazot treba da go gleda tvoeto dakolte ili noze,togas ne si primetena ti kako licnost,tuku tvoite eksponati.pa ako sakas taka da te gledaat,ok.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
abe bev niz centar nemase edna da vidis pristojna sve minic to pich, goli stomaci, pola cicka nadvor, toa bataci se iznaglev (besplatno si gi napuniv bateriite), osven bulite e oni alal da im e toa lichi na zena, ova drugovo ne znaes dali da prasas posto koshta???

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308

Тоа е така затоа што мажите ги гледаате како златни ланци и клучеви од кола, па тие за да не останат покусо ве гледаат како деколте. Оние девојки кои не се трудат да се надградат себе си за да остават впечаток на маса, се трудат да се откријат себе си за да остават впечаток било каков. Кога немаш потенцијал, тогаш се фаќаш за секоја кич сламка. А да не претерам, ама 75 % од девојките во Македонија се прости ко тркало, грди а сакаат да се плескаат, нормално дека ќе покажат тело ако го имаат, ако го немаат ќе си бидат и грди и глупи. На здравје нека им е.

Дрес код секаде има и мене не ми се допаѓа тоа. Обврзувањето на било што во принцип не ми се допаѓа, особено кога се работи за личен стил и начин на однесување то ест облекување. Затоа и ретко ме гледаат во Тренд, а и онака као шо бев облечен вчера. :kesa:

Член од
19 јуни 2009
Мислења
19
Поени од реакции
2
najgolemoto oruzje kaj zenata se zenstvenosta i seksipilot.ili go ima ili go nema.za onie sto go imaat,ne im treba ni golemi gradi,ni dlaboko dekolte,nitu pak minic.treba da znaete deka ako gi imate tie atributi,ne vi treba seksi obleka za da izgledate zavodlivo.znaci sto treba da poseduva edna zena za da bide kompletna:samodoverba,zenstvenost i seksipil.nisto poveke,veruvajte!

Kajgana Shop

На врв Bottom