Загатки

• Креатор на темата Креатор на темата ~DaRko
  • Време на започнување Време на започнување
Изгледа ја погоди.Ај да пробам со уште една
Порција (во драмата Венецијанскиот трговец од Шекспир) имала 3 ковчежиња: златно, сребрено и железно и во едното од нив се наоѓал нејзиниот портрет. Кандидатот за нејзината рака требало да избере едно од трите ковчежиња (она со портретот) на чии капаци пишувало:
ЗЛАТНО - ПОРТРЕТОТ НЕ Е ВО ОВА КОВЧЕЖЕ
СРЕБРЕНО - ПОРТРЕТОТ НЕ Е ВО ОВА КОВЧЕЖЕ
ЖЕЛЕЗНО - ПОРТРЕТОТ НЕ Е ВО ЗЛАТНОТО КОВЧЕЖЕ
Порција му објаснила на својот кандидат дека само едно од трите тврдења е точно. Кое ковчеже треба да го избере тој?

ЗЛАТНО - ПОРТРЕТОТ НЕ Е ВО ОВА КОВЧЕЖЕ-Лага.
СРЕБРЕНО - ПОРТРЕТОТ НЕ Е ВО ОВА КОВЧЕЖЕ-Вистина
ЖЕЛЕЗНО - ПОРТРЕТОТ НЕ Е ВО ЗЛАТНОТО КОВЧЕЖЕ-Лага.

треба да го одбере железното?!
Не даде објаснување зашто мислиш вака

ЗЛАТНО - ПОРТРЕТОТ НЕ Е ВО ОВА КОВЧЕЖЕ-Лага.
СРЕБРЕНО - ПОРТРЕТОТ НЕ Е ВО ОВА КОВЧЕЖЕ-Вистина
ЖЕЛЕЗНО - ПОРТРЕТОТ НЕ Е ВО ЗЛАТНОТО КОВЧЕЖЕ-Лага.
Ни ти не ми даде објаснување?

Порција му објаснила на својот кандидат дека само едно од трите тврдења е точно. Кое ковчеже треба да го избере тој?
Значи другите се неточни.
Ни ти не ми даде објаснување?
И си има напишено кое е точно а ако неточно,при што се добива решението.Што толку треба да се објаснува?:helou:

Значи другите се неточни.

И си има напишено кое е точно а ако неточно,при што се добива решението.Што толку треба да се објаснува?:helou:
Ако не се помачи уште некој ќе го кажам одговорот,вака ако кажам или не нема да биде интересно,не знам дали се сложуваш?

Ако не се помачи уште некој ќе го кажам одговорот,вака ако кажам или не нема да биде интересно,не знам дали се сложуваш?
А шо,не е во златното?:uvo:

кај златното пишуве дека не е во него, на сребреното дека не е во сребреното, а на железното, дека не е во златното. Никаде не пишува дека не е во железното, значи портретот е во железното ковчеже

Јас ќе пишам како што сум слушнал а ако некој не се сложува тоа јас не сум крив
во златното кофчеже
таа рекла дека само едно твдрење е точноо
тогаш точно е дека портретот не е во сребреното ковчеже
значи твдењето на железното дека портретот не е во златното не е точен и тврдењето на златното дека повтретот не е тука не е точен
.....
златното треба да го одбери, внатре е портретот

Ако го одбере златното,само едно тврдење е точно,ако го одбере сребреното две тврдења ќе се точни,а ако го одбере железното сите тврдења се точни.
Значи ЗЛАТНОТО

А шо,не е во златното?:uvo:

Ако го одбере златното,само едно тврдење е точно,ако го одбере сребреното две тврдења ќе се точни,а ако го одбере железното сите тврдења се точни.
Значи ЗЛАТНОТО
И излезе пак дека точно сум одговорил.:nesvest:

И излезе пак дека точно сум одговорил.:nesvest:
Па ај демек да порешаваат и другите:)
Ја зема принцезата честито.
Ај ќе ти поставам уште една почекај

Еден човек вози кола и одеднаш во цел град снемува струја! Во истиот момент ко за баксуз и на нему светлата на колата му откажуваат. Но, во еден момент закочува силно и застанува момент пред да прегази црнец, кој во тој момент се наоѓа на чекор пред колата. Прашањето е како човекот знаел во кој момент да закочи за да не го прегази црнецот, кога во цел град немало струја ниту пак светлата на колата му работеле?

Еден човек вози кола и одеднаш во цел град снемува струја! Во истиот момент ко за баксуз и на нему светлата на колата му откажуваат. Но, во еден момент закочува силно и застанува момент пред да прегази црнец, кој во тој момент се наоѓа на чекор пред колата. Прашањето е како човекот знаел во кој момент да закочи за да не го прегази црнецот, кога во цел град немало струја ниту пак светлата на колата му работеле?
Било ден.:smir:

Мислам дека ми ги провалуваш и знам како:)
Чеј ќе пробаме со уште една:baeh:

Зошто не можеш да фотографираш Американка со Шноли?

е многу тешка си поставил :star: со апарат, со мобилен,со.... ќе ја фотографираш не со шноли

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom