Загатки

• Креатор на темата Креатор на темата ~DaRko
  • Време на започнување Време на започнување
Во една кошница имало 5 јаболки. Имаш пет девојки и на секоја од нив треба да им дадеш по едно јаболко, а во кошницата пак да остане едно. Како ќе го сториш тоа?

на една од девојките ќе и го дадеш јаболкото со се кошница

Имаш кутија со 5 капи внатре, 3 се бели 2 се црни,
и имаш тројца луге, и секој си зема капа ама незнае каква боја.
И ти ги редиш лугето еден позади друг.
Тој најпозади не си ја гледа својата капа ама ги гледа капите на другите двајца,
тој во средина ја гледа капата само на тој напред, а тој најнапред негледа ничија капа.
И ти го прашуваш тој најпозади и му викаш каква капа имаш,
он вика незнам, го прашуваш тој во средина каква капа имаш и он вика незнам.
И го прашуваш првиот што негледа ничија капа, каква капа имаш и он вика бела.
Од каде знаел?

Да го поставиме вака:

1-црна капа 0-бела капа

тој што бил последен, за да знае каква капа носи треба да гледа пред него две црни капи (1,1,х). Чим не знаел сигурно видел една од овие комбинации:
0,0,х
1,0,х
0,1,х
По ова вториот доколку пред него видел црна капа би знаел дека тој носи бела, ама видел бела капа и затоа не знаел каква капа носи.
И по ова последниот знаел дека носи бела капа.

Дечки вие не сте за вакви загатки, или ги имате слушнато од некаде или стварно сте Braniac:icon_idea

хахаа...ајде поставувајте..не ми текнуваат мене..

Steve-G кај е слушна бе загаткава брат??? сите се мислиме овде никој не ја знае, епа сега кога веќе е постави наоѓај решение брзоооо :vozbud:

стварно загаткава е...ич не ја знајме..а да му го однеси на слепиот и овај спелиов да допри..па потоа глувонемиов на песокот да нацрта крст..и да ја однеси раката на слепиот за да опипа тоа нацртаното..:toe:

Човек има 20 години во 1980 .. во 1985 полни 15 години ..како е можно?

Steve-G нека наоѓа решение за загатката зошто неможам да спијам од неа:vozbud:
Ај друга од мене :pos: што да правам други не пишуваат:toe:

Две групи се среќаваат на улица.
Еден член од едната група им вели на другата група: Нека дојде еден од кај вас за да бидеме двојно повеќе.
Еден член од другата група им вели пак на овие: Нека дојде еден од кај вас за да бидеме во ист број.
По колку членови броеле групите?

Пред наша ера хаха, тогаш иделе наназад годините (според историјата)

Паметно :smir:...

А ова ...

Moжам да бидам долг , можам да бидам краток ,можам да растам , да бидам купен,да бидам обоен,можам да бидам коцкаст или тркалезен .. Што сум јас ?

е шо си де..:pos2::pos2::pos2:
ај да помислам

А ова ...

Moжам да бидам долг , можам да бидам краток ,можам да растам , да бидам купен,да бидам обоен,можам да бидам коцкаст или тркалезен .. Што сум јас ?
Шешир? :)

А ова ...

Глина? :)

седат двајца и јадат. го јадат тоа што го немаат , а кога би го имале тоа што го јадат не би биле тоа што се.
кои се тие двајца?????

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom