Устав на сојузот на Македонските емигрантски организации од 1924 година

• Креатор на темата Креатор на темата TpH_Bo_OkO
  • Време на започнување Време на започнување
Дефинирај ми бугарштина и името Бугарија ?

Од кога е присутно на Балканoт ?

Каква има врска со уставот?

Славјански ти требе да разбереш дека историата не е состезаниа затова кој е по древен.Аз немам претенции да с'м на 20 000 годи.Нито бугарите нито останатите народи.Тоа си е ваш комплекс.
Инак на вопросот името бугари за први пат е упоменато во врзка со нападениа на балканот 5 век от византииски хроничари.

Името Бугарија е од релативно поново време на овие простори.

Вие го имате името Бугарија а ги имате сите обележја на македонскиот етнос. Тука е спорот.

Не ма спор тук брат.Има таков по неколко форуми и блогове но никад другаде.Кога бугарите дошли овде немало и м от македонски етнос на овие простори.

Се прифаќам.
Дојдоа, донесоа со себе ука, наука, писменост, адети.
И ни ги дадоа нас.
Македонците ги нема, цивилизација градена 1000 години во антиката одеднаш ја снемува.
Каде е тој центар кој ги опсимени неписмените Македонци.
Де поучи ме.

Види вака Славјански
ако мише ваква милениумска цивилизациа ( типично за сите развити цивилизации е да асимилират другите народи) то немаше вие допреди 100 ајде да не е сите ама повечето да се викате бугари.Ке бидеше обратното.Ние ке се велевме македонци.И немаше през средновековието Самуил да се бори за бугарската(простачка по вашему круна) Ке се бореше за много по престижната македонска.
Незнам зошто си се прехласнал по тиа милениумски цивилизации.Биле и заминале.За подсмев ставате.Не мислам дека ова е от полза за Македонија

Де бе Славјански, ко божем не знаеш дека бугарите кога дошле на Балканот, со нив ги донеле и писмото, и верата, и јазикот...Ништо од Македонците не превземале :)

Види вака Славјански
ако мише ваква милениумска цивилизациа ( типично за сите развити цивилизации е да асимилират другите народи) то немаше вие допреди 100 ајде да не е сите ама повечето да се викате бугари.Ке бидеше обратното.Ние ке се велевме македонци.И немаше през средновековието Самуил да се бори за бугарската(простачка по вашему круна) Ке се бореше за много по престижната македонска.
Незнам зошто си се прехласнал по тиа милениумски цивилизации.Биле и заминале.За подсмев ставате.Не мислам дека ова е от полза за Македонија

Самоил ли, па од Самоил до Аспарух или Кубрат најди ми ја ти конецкијата па ќе говориме и за него ако сакаш.
Сеуште не ми објасни, Македонци нема, Бугарите се тука, каде им е центарот ако земеме во предвид дека Бугарите пред тоа егзистирале на другиот крај од црното море.
Дали Македонците својот духовен и културен центар треба да го бараат од таа страна на црното море, виза ви тригаолникот Охрид - Солун - Пела ?
Ова е суштинско прашање.

Види брат македонците ако требе да сме честни се описмениха по времето на југославиа.До преди 100г редко да има неко македонец кој да чете и пише а да не е завршил бугарско школо.
Ако толко сакаш да си античен или древен повече аргументи би имал да се наречеш античен тракиец или дардан него македонец.Както и да е.Отидовме оф топик

Абе Чувашинче, до пред 100 години ретко кој да завршил школо.

А тие што завршиле, тоа не го сториле во слободна Македонија.

И јас денес не го завршувам образованието во Македонија, па не ме прави помалце Македонец.

Както и да е можете само да се пењавите со вашите изопачени теории и пропаганди, во главно работите се многу јасно поставени.

85381114.jpg

читко и јасно..за неписмените и нацртано...мерак

Кога душли бугарите на овие простори луге кои се нарекуват македонци немало.За тоа наверно и било трудно да срешнаш и да си дадат било какво един другиму :toe:

Кој е центарот на русите , на французите , на германците на полјаците на србите , хрватите , англичаните, на испанците. Задаваш прашаниа кои мислиш за фундаментални и много важни но те са просто глупави :smir:
Инак центровете на бугарите биле нивните столици-Плиска, Преслав, Охрид и Велико Трново
Па и вашиот идол Паска каза дека Самуим немало и м от македониа.:toe:

Центарот на Русија е Киевска Русија.
Центарот на Хрватска е Илирија.
Центарот на западна Европа е Атина.
Само центарот на Бугарија наместо да биде местото од каде дошле од таа страна на црното море центарот им е Македонија.
За мене како Блгарин нормално е да ги барам корените од таа страна на црното море, да видам моите дедовци на кој јазик и писммо општеле, зошто со овие од Балканите немаат ама баш никаква допирна точка.
Тоа ти е апсурдот на Аспарух и Кубрат и Самоил кога ги ставаш во ист кош.

Колку ми е мерак - всушност ова ве изненади многу а?

Колку ми е мерак - всушност ова ве изненади многу а?

Ке се изненадам кога трн постира истите лични карти на германски романскси србски или турски како обешта да направи :toe:

Древните роси кои дали името на денешните руси биле скандинавско викингско племе.Дари не требе русите тамо да си барат корените.Ние Самуил не го ставиме-навремето он сам се ставил во тоа кош :toe:

Оној момент кога ќе ми најдеш врската цивилизациска помеѓу Кубрат и Аспарух со Самоил јас ќе ти прифатам постоење на бугарска ЦИВИЛИЗАЦИЈА на Балканите.

Се дотогаш ќе ја прифаќам историјата на Казан, главниот град на Татарстан кој вели, Болгарите кој дојдоа на Балканите им остана само името, се друго примија од тамошните луѓе.

Е кои се тие тамошни луѓе, погледни се, запрашај се, ѕирни во својот код, пред очи ти е се.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom