Алистер Кроули

Статус
Затворена за нови мислења.

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.983
Поени од реакции
12.620
Така викал. Јас лично го немам видено, ама имам прочитано дека се нарекувал себеси:
"The Great Beast" и "The Devil Himself"
Нема врска со христијански ѓаволи еве неколку значења, иначе многуууу разглабање треба за да се објасни значењето на Ѕвер и бројот 666 неможе тикитукутака само да се нагајџа :)

666 is the value of Sorath the "Olympic" Solar spirit; and that of Ommo Satan, the "Evil Triad" of Satan-Typhon, Apophras, and Besz. (For the latter, see Crowley's "Rite of Sol" and the Neophyte ritual of the original Golden Dawn.)

666 is the value of Shem Yeheshuah, i.e. "The Name Jesus."

The name Kamuret from the Parsival legend also sums to 666.

William Wynn Westcott, a founder of the Golden Dawn, wrote a monograph on the topic of the number 666. His own initials, transliterated into Hebrew, give 6 6 6 (vau vau vau).

T

Tetro

Гостин
Знае некој за поврзаноста на Кроули со Jiddu Krishnamurti илислабо?

--- надополнето ---

Нема врска со христијански ѓаволи еве неколку значења, иначе многуууу разглабање треба за да се објасни значењето на Ѕвер и бројот 666 неможе тикитукутака само да се нагајџа :)
Другар, немој со бројќите. Ќе добиваш секогаш погрешна констатација. Еден добронамерен совет: Немој, нумерологијата е гадна работа.

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.983
Поени од реакции
12.620
Другар, немој со бројќите. Ќе добиваш секогаш погрешна констатација. Еден добронамерен совет: Немој, нумерологијата е гадна работа.
Не се ни обидувам, нумерологија едноставно не ме влече...успут ако сретнам нешто општо ок, иначе мноооогу тупење треба :)

T

Tetro

Гостин
Да се надоврзам на постот за Кришнамурти.

Интересното со Кроули е тоа што пред да се соберат на Сицилија, го собрале Џиду Кришнамурти и неговиот брат. Е сега, според приказната која ја имам слушнато, (а барав на интернет, нема записи за ова), го убиле неговиот брат [Нитја Кришнамурти] по патот.
Џиду бил многу интелигентен и сакале да го спремаат за втор месија на земјата. Таму се случиле многу гадни работи со некои експерименти (цензура), и работата се свртила во погрешна насока, како и дејствувањата на Кроули. Преминал од светлата на темната страна, и никогаш не се вратил.

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.983
Поени од реакции
12.620
Да се надоврзам на постот за Кришнамурти.

Интересното со Кроули е тоа што пред да се соберат на Сицилија, го собрале Џиду Кришнамурти и неговиот брат. Е сега, според приказната која ја имам слушнато, (а барав на интернет, нема записи за ова), го убиле неговиот брат [Нитја Кришнамурти] по патот.
Џиду бил многу интелигентен и сакале да го спремаат за втор месија на земјата. Таму се случиле многу гадни работи со некои експерименти (цензура), и работата се свртила во погрешна насока, како и дејствувањата на Кроули. Преминал од светлата на темната страна, и никогаш не се вратил.
Не сум чил за ова а живо ме интересира дали и како се десило. Иначе како што знам илузијата наречена темна и светла страна постои за тие што немаат муда да преминат преку бездната, и нормално тоа е голем проблем. Проблем затоа што тие безкичмењаци оформуваат редови и шират невистини за масони, темплари, илуминати курци и палци, и го злоупотребуваат знаењето кое им е дадено ко на ќорави...:)

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Не сум чил за ова а живо ме интересира дали и како се десило. Иначе како што знам илузијата наречена темна и светла страна постои за тие што немаат муда да преминат преку бездната, и нормално тоа е голем проблем. Проблем затоа што тие безкичмењаци оформуваат редови и шират невистини за масони, темплари, илуминати курци и палци, и го злоупотребуваат знаењето кое им е дадено ко на ќорави...:)
Ај ако сакаш објасни за бездната :)

И кој им го дал знаењето на слепците. :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Ај ако сакаш објасни за бездната :)

И кој им го дал знаењето на слепците. :)
Изгледа не сака да објасни за Бездната...

П.С. Кришнамурти за Месија е дело на едни други... Но се заврши како што заврши... Кроули за ова вели:

The Black School has always worked insidiously, by treachery. We need then not be surprised by finding that its most notable representative was the renegade follower of Blavatsky, Annie Besant, and that she was charged by her Black masters with the mission of persuading the world to accept for its Teacher a negroid Messiah (1). To make the humiliation more complete, a wretched creature was chosen who, to the most loathsome moral qualities, added the most fatuous imbecility. And then blew up!

This, then, is the present state of the war of the Three Schools. We cannot suppose that humanity is so entirely base as to accept Krishnamurti; yet that such a scheme could ever have been conceived is a symptom of the almost hopeless decadence of the White School.* The Black adepts boast openly that they have triumphed all along the line. Their formula has attained the destruction of all positive qualities. It is only one step to the stage when the annihilation of all life and thought will appear as a fatal necessity. The materialism and vital scepticism of the present time, its frenzied rush for pleasure in total disregard of any idea of building for the future, testifies to a condition of complete moral disorder, of abject spiritual anarchy."
Од перото на Големиот Ѕвер, кој мораше да се воздигне и да го сруши овој Црн Месија... Една битка добиена, но војната продолжува...

Кроули секогаш играл на две страни(физички, психички, магиски), но тоа никако не може да се нарече светла и темна страна, туку подобро е Стар и Нов Еон... Ако сакате пак да биде црно светло, вие одберете кој од овие еони е црн кој светол :)
Ако ги видите неговите пак писма(сигурно сте ги читале книгите и имате некоја пракса штом толку нашироко и надолго се зборува тука за личноста Кроули) ќе видите дека тој зборува и за Црна школа, која оди заедно со уште две школи, жолта и бела. Ова нема врска со бојата на кожата :)

Член од
14 август 2006
Мислења
45.288
Поени од реакции
84.406
The Black School has always worked insidiously, by treachery. We need then not be surprised by finding that its most notable representative was the renegade follower of Blavatsky, Annie Besant, and that she was charged by her Black masters with the mission of persuading the world to accept for its Teacher a negroid Messiah (1). To make the humiliation more complete, a wretched creature was chosen who, to the most loathsome moral qualities, added the most fatuous imbecility. And then blew up!
LoL, Ани Бесан му била Black School. Да не мислел и за Лидбитер дека е некаков црн маг? А за Блаватска?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Мислиш дека не била Бесан под влијание на Црните Браќа(иако не знам што подразбираш под црна школа)?
Што мислиш за Теозофите, или Тошозофите како што понекогаш Кроули на шега ги нарекувал следбениците на Блаватска?
Блаватска е сосема нешто друго од нејзините следбеници... ако ме разбираш.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.288
Поени од реакции
84.406
Мислиш дека не била Бесан под влијание на Црните Браќа(иако не знам што подразбираш под црна школа)?
А Кроули што подразбира тука, во твојот цитат?
[/QUOTE]The Black School has always worked insidiously, by treachery[/QUOTE]

Не би било практично пак ова да премине во LHP vs RHP дискусија.

Но да не забегуваме со објасненија за кој автор што значи и така да стигнеме до тантричките традиционални објаснувања за LHP, туку да останеме на Кроули.
Колку што знам за него, тој прави разлика помеѓу Црна Магијска Школа и Школата на Црна Магија, ставајќи ги во вторава и Црните Ложи и Братства.
(Тука може да се збори и за разликите помеѓу изразите магичар од Црната Школа и Црниот Брат).

Сето тоа е ОК, но перцепцијата за тоа кој каде е, му е малку чудна. Тој, колку што знам често реферира и кон Христијанството како Црна Ложа.

Во твојов цитат иако буквално пишува Блек Скул, сепак според остатокот од текстот, а и од други извори, сметам дека кога зборува за Ани Бесан, тој ја бута во овие вториве.

Според мене сето ова треба да се земе здраво за готово само во рамките на неговиот вокалибур, а не општо езотериски, каде што има автори со слични и не толку слични толкувања.

Што мислиш за Теозофите, или Тошозофите како што понекогаш Кроули на шега ги нарекувал следбениците на Блаватска?
Блаватска е сосема нешто друго од нејзините следбеници... ако ме разбираш.
Кратко и грубо: Лидбитер ми е ОК, Бесан не, Блаватска - на поинаков начин - не.
Но не ми се баш бистри до крај причините за толкав анимозитет кон Бесан и општо кон теозофите и антропозофите (зборуваме за Кроули).

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Христијанството не е Црна Ложа?

Може да се зборува за магичари колку сакаш, и да се најде врската или раскрсницата кога се станува ова а не она...
Запрашај се кој бара бара спасител за светот... погледни ги...

Ние не бараме автори со мислења, бараме магичари со дела... Сите магичари заради завет и обврски кон Редот на кој припаѓаат НЕ МОЖАТ да ги издадат симболите... Така да , за да се суди за автор каде припаѓа е бесцелно...
Делата на Блаватска, на Кроули, на Пајк , Елифас Леви... се само лушпи...
И не само во вокабуларот на Кроули овие зборови имаат вакво значење...

Зошто таква непријателска настроеност кон Бесан и теозофите(види што постигнале и што правеле воопшто до 1930-те) ? Не ми се ни на мене јасни, но сигурно има историска причина вплетена во двата реда...
Но со Блаватска е друго како магичар...

Член од
14 август 2006
Мислења
45.288
Поени од реакции
84.406
Христијанството не е Црна Ложа?

Може да се зборува за магичари колку сакаш, и да се најде врската или раскрсницата кога се станува ова а не она...
Запрашај се кој бара бара спасител за светот... погледни ги...
М да, се гледам во огледало....
но тоа е друга приказна...

Ние не бараме автори со мислења, бараме магичари со дела... Сите магичари заради завет и обврски кон Редот на кој припаѓаат НЕ МОЖАТ да ги издадат симболите... Така да , за да се суди за автор каде припаѓа е бесцелно...
И ова е оф топик, но сепак ќе те прашам:
Магичарот мора да биде припадник на некоја хирерархијска структура (ред)?
Самоиницијација не е возможна?
Франц Бардон не е магичар според тебе?

Не се обидувам да спорам со тебе, туку го барам твоето мислење.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
М да, се гледам во огледало....
но тоа е друга приказна...

И ова е оф топик, но сепак ќе те прашам:
Магичарот мора да биде припадник на некоја хирерархијска структура (ред)?
Самоиницијација не е возможна?
Франц Бардон не е магичар според тебе?

Не се обидувам да спорам со тебе, туку го барам твоето мислење.
За каква хиерархија зборуваш? Дали си воопшто запознаен надворешно со хиерархијата која постои кај оние кои се магичари или препознаени како такви? Дури и Франц Бардон е дел од хиерархијата, и тоа убаво го кажа во Фрабато Магичарот :)

Знаеш што е самоиницијација(освен од книги)? Мислиш дека тоа те ослободува од хиерархијата во која ете сакаш сам да се иницираш? Ќе ја заборавиме туку така патеката која го довела аспирантот до иницијација, дури и тоа да е некаква самоиницијација која секако ќе го одведе до нешто друго...?
Па Кроули не за џабе пола од ритуалите ги објави јавно...
Кажано е во Законот: Половина од ритуалите да бидат познати, половина тајни...

П.С. Франц Бардон е инициран или не е, запознаен си со тоа? Или по плодовите ќе пробаме да спознаеме?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom