Дали би патувале 100 км до работа и назад?

• Креатор на темата Креатор на темата Harko
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
2 септември 2005
Мислења
90
Поени од реакции
12
Можеби за некој од САД или Западна Европа е секојдневие но не знам како е кај нас. Секако тоа во многу зависи и од атрактивноста на примањата но не знам како би се чувствувале на работното место после еден час возење наутро и имајќи на ум дека имате уште еден час за возење попладне.

Можеби за некој од САД или Западна Европа е секојдневие но не знам како е кај нас. Секако тоа во многу зависи и од атрактивноста на примањата но не знам како би се чувствувале на работното место после еден час возење наутро и имајќи на ум дека имате уште еден час за возење попладне.

Vo Makedonija takvo nesto e nevozmozno.....bilo koe " primanje" ...Makedonsko...NE E VO TAA LIGA... :)

Vo Makedonija takvo nesto e nevozmozno.....bilo koe " primanje" ...Makedonsko...NE E VO TAA LIGA... :)
Апсолутно...
Башка...секој ден да патуваш е невозможно (заради превозот, не заради друго)...ќе треба станови да плаќаш, а тоа е веќе многу...за македонска плата и услови.
До 30-40 км. мислам дека би било издржливо и возможно.
Еве, како што сум од Струмица...до Валандово или Радовиш на пр.

Јас секој ден патував 80 километри на работа и назат.. некои година дена.
Во Македонија
Ништо нарочно

100км? Прво немаме доволна плата за да ни се исплати сето тоа, а како второ нема теоретски шанси истата релација да ја извозиме комфорно и доволно брзо со оглед на тоа какви патишта имаме.

Па и самиот рече, чуството ќе се гради од атрактивноста на примањата. Атрактивни примања- убаво чуство, обратно-прво боледување, па потоа наскоро напуштање на работното место.:toe:

Има случаи каде се патува во Скопје за работа. Идење и враќање доаѓа околу 100 км.
Кумановци, Велешани, Штипјани, Тетовци, Гистиварчани доаѓаат секојдневно на работа во Скопје.

Тоа е последица на големата невработеност каде немаш голем избор за вработување и се трпат последици. Воедно за одредени професии работно место има само во Скопје. Може и пола плата да ја дадеш за бензин, но сепак тоа ти е или ќе работиш или ќе седиш дома.

Во странство ова е нормално бидејќи градовите се големи, повеќето луѓе живеат во предградијата на градот и патуваат до центарот каде се наоѓаат бизнис компаниите. Но со тие плати се исплатува и со хелихоптер на работа да се оди :)
Кај нас не е исплатливо ама мораш ако сакаш да работиш.
Има доста такви случаи.

Апсолутно...
Башка...секој ден да патуваш е невозможно (заради превозот, не заради друго)...ќе треба станови да плаќаш, а тоа е веќе многу...за македонска плата и услови.
До 30-40 км. мислам дека би било издржливо и возможно.
Еве, како што сум од Струмица...до Валандово или Радовиш на пр.
Ќе видиме информатичарите во Струмица колку км ќе патуваат дневно:pos2:
На пример како јас од Велес:kesa:
до гевгелија е 120км,
значи тука некаде е и Струмица:nesvest:

Ќе видиме информатичарите во Струмица колку км ќе патуваат дневно:pos2:
На пример како јас од Велес:kesa:
до гевгелија е 120км,
значи тука некаде е и Струмица:nesvest:

Па ќе имаат лап-топ и Оп! ете ти ја Струмица. :)

Има случаи каде се патува во Скопје за работа. Идење и враќање доаѓа околу 100 км.
Кумановци, Велешани, Штипјани, Тетовци, Гистиварчани доаѓаат секојдневно на работа во Скопје.

Тоа е последица на големата невработеност каде немаш голем избор за вработување и се трпат последици. Воедно за одредени професии работно место има само во Скопје. Може и пола плата да ја дадеш за бензин, но сепак тоа ти е или ќе работиш или ќе седиш дома.

Во странство ова е нормално бидејќи градовите се големи, повеќето луѓе живеат во предградијата на градот и патуваат до центарот каде се наоѓаат бизнис компаниите. Но со тие плати се исплатува и со хелихоптер на работа да се оди :)
Кај нас не е исплатливо ама мораш ако сакаш да работиш.
Има доста такви случаи.
Татко ми неколку месеци патуваше секојдневно од Велес за Тетово, има сигурно над 100км, Струмикс можеби знеа попрецизно колку е:helou:
А за Скопје или Штип зависи кај има потреба патува секој ден, и воопшто не му преставува тешкотија патувањето.

Има ама ретки се-скоро сите кои имаат работа на страна живеат таму под стан :smir:

Низ светот вообичаено е да се патува и по 1000 километри,ама таму не патуваат со автобуси како нашите,туку со метро,воз итн.Имам гледано еден документарец-во Кина еден тип до работното место патува со воз 5 саати,работното време му е 8,и се враќа назад пак 5 саати(те 10 саати во денот му се возење :nesum:),а работи како слаткар.No big deal :toe:

Да си рушам комодитет...секој ден да акам по патишта...нема пара што ќе ме натера...освен ако се работи за некоја ептен сериозна пара...петоцифрена во евровизиски банкноти.

па ако е за некоја опасна пара со која би си приуштил елиоптер, или па кога би било дереџето такво да нема ништо поблиску а црева да кркоат би .

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom