Укинување на визите = иселување

Член од
28 јули 2009
Мислења
11
Поени од реакции
2
bilo sto i da e...

:helou:Kako i da e sekoja mlad covek koj zivee vo nasava drzava, sigurno ako go zaprasate za zivotniot standard, nacinot na ziveejne, problemite vo zivotot, drustvoto, kulturata i dosta drugi opsti raboti koi se bitni i go gradat nasiot zdrav makedonski mentalitet ili od bilo koja druga etnicka grupa ce zaklucite deka samite nie ne sme zadovolni od mestoto vo koe ziveeme. Problemot se razbira e kaj sekogo od nas, nie samite ne znaeme da gi iskoristime resursite na ovaa zemja koja e dosta blagorodna i nisto od mnogu neiskoristena, cekame stranski investicii, nadvoresni dolevajna na pari od stranstvo, takanareceni sezoni od nadvor, (koj ni nosat pari ZARABOTIVACKA) i slicno, nikoj od nas ne se zaprasuva kade da investira da kupi ili da preprodade, sakam da kazam deka kako prvo nasata biznis klima vo drzavata e mnogu slaba i nepostoi nikakva ponuda i pobaruvacka na bilo sto na pazarot, i ako postoi postoi samo za monopolite vo nasava drzava politicki povrzana,. Iseluvajneto vo stranstvo ne e resenie za site nas, migracija na umovi ne e solidarno za nasata drzava, fact e deka nie ne mozeme da najdeme tuka rabota no sepak toa e toa, mora da se najde nacin da se prezivee, ne zaradi patriohalni cuvstva ili nekakov interes, go kazuvam ova od srce bidejci nie site sme rodeni tuka i tuka sme izrasnale, vremeto ce ja izmeni zemjava se nadevam i ce izlezeme od dolgata tranzicija. I ako odete nadvor zarabotete i veruvajte nema podobro mesto na svetov od svojata tatkovina.

HEATHY

BARCA!
Член од
21 јуни 2009
Мислења
1.231
Поени од реакции
154
Ех драги мои до каде стигнавме, на татарите да им се молиме за визи да ни укинат? ај па белки од година ќе одиме таму на одмор...

PhantomerX

Несопирлив
Член од
30 октомври 2008
Мислења
623
Поени од реакции
46
Абе газот го продадоа пола Македонија за да идат надвор од државата... Па не ме чуди откога ќе ни пуштат визи наште овдека да седат. Ама оние `бугарите` македонски свршија работа... Изгледа остана поздравиот народ тука... Па се надевам на тоа дека нема да се селат. На крај... После укинување на визите ке следува некаков подем на нашата економија... Барем се надевам...

Член од
22 јуни 2009
Мислења
89
Поени од реакции
3
ke se smeni sranjevo u drzavava

od 2010 ke se smeni ova sranje u drzava
site mladi i sposobni ke si pobegnat za dobra platicka nadvor
ovie supacive namesteni nema da znaat da rabotat sami pa ke baraat strucna sila od nadvor-kinezi
za 15 iljadi nikoj nema da prai muabet a ne da ide na rabota
ke skoknat cenite na se pa i na lebot
ali najvise ke izgubat turistickite agencii
site sami ke si odime na odmor bez vizi

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
583
Пата-пата, ништо страшно ќе останеме миљон. Нема да ни треба подобрување на инфраструктура, градење водоводи, струја... :smir:
Пак ќе си бидеме 2 милиона, тие што сакале да заминат одамна заминале а тие авантуристите ќе заминат со позајмени пари а ќе бидат вратени на сметка на државата која ги депортирала и ем ќе научат дека не е се така розово како што гледаат на телевизија...

B

Borg_Drone

Гостин
Од визнава либерализација најмногу ќар ќе имаат само браќата од Палестина.Како што имаат "роџаци" у Швицарска, има за 1 месец да се стекнат и со државјанство (странско) и со дозвола за работа.Снаодливи луѓе се...

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Ќе проработи шемата за склучување бракови помеѓу снаи,брачеди,тетки,чичковци и останата родбина.За максимум година дена најмалку 1 милион Македонци со работна виза и подолга дозвола за престој.Токму затоа Бугариве најавуваат дека ќе се противеле на визна либерализација за Македонија.:toe:

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Ma jas sum za toa site da otidat vo Germanija tamu ima edno drzavljanstvo

Член од
4 септември 2008
Мислења
951
Поени од реакции
18
Ќе проработи шемата за склучување бракови помеѓу снаи,брачеди,тетки,чичковци и останата родбина.За максимум година дена најмалку 1 милион Македонци со работна виза и подолга дозвола за престој.Токму затоа Бугариве најавуваат дека ќе се противеле на визна либерализација за Македонија.:toe:
АБЦ, визно олеснуване не значи дозвола за ранота. Ке можеш слободно да одиш на одмор и круиз во ЕУ. Да трошиш пари тамо, а не да работиш.:nenene: Аj немоите се надлажувајте бре.:)

Член од
24 јануари 2008
Мислења
1.135
Поени од реакции
140
Каде и да се оди ке се најди работа само пресметајте си математика прво пред да одите на пример минимална плата колку што знам во германија е 600 евра а вие имате работа платена 800 или 1000 евра однив 450 евра се плака за кирија другото е за сметки и храна... така да парите што ке ги земите спрема мојава математика би биле ваши само 5 минути тешко дека ке остани нешто за настрана ке треба да работите со оваа плата само за смештај ,сметки и храна.Не е сјајно никаде појдете па ке видите :toe:

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
АБЦ, визно олеснуване не значи дозвола за ранота. Ке можеш слободно да одиш на одмор и круиз во ЕУ. Да трошиш пари тамо, а не да работиш.:nenene: Аj немоите се надлажувајте бре.:)
Знам бе,точно знам што значи визно олеснување.Ама исто така знам дека со тоа визно олеснување покрај одмор и “круиз“ ќе можеш и да се ожениш или омажиш за некој со регулиран статус,што по автоматизам значи виза за подолг или неограничен престој и дозвола за работа во земјата каде си склучил брак.Исто така знам дека во сите земји на ЕУ можеш да отвориш фирма иако си странец а процедурата трае 10тина дена што во тие 3 месеци на располагање со либерализацијата не се многу,со што по автоматизам се стекнуваш со дозвола за подолг престој и дозвола за работа со својата фирма.Мислам дека кон крајот на 2012 во Македонија ќе останат само 5-10% Албанци,затоа што тие најмногу имаат шанси да ги искористат ваквите “дупки“ по ЕУ законодавството,пред се од причини што се доволно добро инволвирани во работиве што ги напоменав погоре.:toe:

Каде и да се оди ке се најди работа само пресметајте си математика прво пред да одите на пример минимална плата колку што знам во германија е 600 евра а вие имате работа платена 800 или 1000 евра однив 450 евра се плака за кирија другото е за сметки и храна... така да парите што ке ги земите спрема мојава математика би биле ваши само 5 минути тешко дека ке остани нешто за настрана ке треба да работите со оваа плата само за смештај ,сметки и храна.Не е сјајно никаде појдете па ке видите :toe:
Во Македонија минимална плата нема,оти скоро 40% од работоспособните воопшто и не ја земаат,односно не земаат ни едно евро.Како тие се снаоѓаат да платат за стан или за храна,тоа е посебна приказна,значи ги немаат ни тие 5 минути кој ти ги напоменуваш.А оние што нема да појдат и да видат,и да пробуваат по 100 пати ако треба се додека не успеат,цел живот ќе бидат пишман оти не пробале.Приказните дека и во ЕУ не е баш најубаво се само приказни на злобни и малодушни Македонци кој мислат дека сега некој ќе им ја одземе тешко стекнатата работа.:toe:

Член од
24 јануари 2008
Мислења
1.135
Поени од реакции
140
Приказните дека и во ЕУ не е баш најубаво се само приказни на злобни и малодушни Македонци кој мислат дека сега некој ќе им ја одземе тешко стекнатата работа.:toe:
Да така е има многу злобни ,љубоморни и себични македончиња надвор што се од мк ми имаат кажувано некои што биле дека не сакале да ти помогнат нашиве изгледа поради тоа што му е страв да не се збогатиш повеке однив :D
А има некои од агнецииве на пример од Kouzon знам дека многу ги имаат зезнато што беа во USA преку фалкутет има многу што се појдени преку нив.Јас имам познаници што беа појдени преку таа агенција од кога стасаја на крајот од светот беа известени од газдата на ресторанот кај што треба да работат дека имале пратено информација до агнецијата од која се пратени дека не му се потребни работници .... толку пат да поминиш и на крај да ти пишат на е-маил од агнеција додека си во USA дека се извинуваат незнаеле дека немало работа на тоа место.. тоа не е одговор од една најпозната агенција во мк се и сешто има значи не е лесно да се појди некаде па и да му платиш на некој за да ти заврши работа не е сигурно.
Значи кај и да се оди мора да се носат резерва пари за секој случај а повекето одат само со 200/500 долари резерва кои се многу малце овие што ги знам беа појдени со тие пари и срека имаја што бил фер газдата кој му позајмил и сместил во неговите апартмани додека се снајдат....околу 2 недели минимум на некој еден месец му беше потребно за да си најди работа.
Плус тоа од агенцијата знаеле дека немало рабоа на тоа место па дури и пракале уште студенти како нив кои појма немале дека ги очекува истото.:toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom