leandra
Модератор
- Член од
- 25 јануари 2007
- Мислења
- 23.641
- Поени од реакции
- 38.562
Наидов на место каде главна задача им е подршка на агробизнисот во Македонија.Тоа значи преку одредени грантови се помага производството,а во делот на извозот ги финансираат на саеми за нивна презентација и остварување на контакти.
Во разговор со нив,дознав дека болката на македонскиот агробизнис лежи во малото производство кое неможе да ги задоволи потребите на големите побарувачи кои бараат константна количина на увоз.Во делот на агробизнис спаѓаат како што знаете и винаријата,раноградинарските продукти,мешункасти плодови и слично.За секоја линија има посебен човек задолжен за контакт и подршка.
Потребен е процес на окрупнување и здружување за да се задоволи еден побарувач од Европа или Русија.Може да разговараме за овој процес.
Најмногу ме интересира извозот на овие линии и домашниот пазар.На домашниот пазар покрај Тиквеш,многу тешко се пробиваат други вина по рестораните.Македонија изобилува со убави вина и семејни винарии,чиј квалитет е далеку подобар од Александрија,а сепак неможат да се пробијат.Истото се случува и со печурките на Бонум кои се главни на пазарот,верувам има и други примери.Дали е проблем комерцијата и маркетингот?
За извозот,што прават нашите иселеници,освен што ни попуваат што и како да правиме?Зарем нема таму ресторани со кои можат да договорат извоз на производи,некои дистрибутерски куќи,да помогнат во било која смисла?Па само од еден човек таму очекувам да познава барем еден сопственик на ресторант,а не е еден иселеник.
Идејата на темава ми е,да се најдат од една страна произведувачите на агро продукти,а од друга луѓе кои со контакти можат да помогнат како на домашниот така и на странскиот пазар.
Може да почнеме,има некој угостителски бизнис?А производство?
Во разговор со нив,дознав дека болката на македонскиот агробизнис лежи во малото производство кое неможе да ги задоволи потребите на големите побарувачи кои бараат константна количина на увоз.Во делот на агробизнис спаѓаат како што знаете и винаријата,раноградинарските продукти,мешункасти плодови и слично.За секоја линија има посебен човек задолжен за контакт и подршка.
Потребен е процес на окрупнување и здружување за да се задоволи еден побарувач од Европа или Русија.Може да разговараме за овој процес.
Најмногу ме интересира извозот на овие линии и домашниот пазар.На домашниот пазар покрај Тиквеш,многу тешко се пробиваат други вина по рестораните.Македонија изобилува со убави вина и семејни винарии,чиј квалитет е далеку подобар од Александрија,а сепак неможат да се пробијат.Истото се случува и со печурките на Бонум кои се главни на пазарот,верувам има и други примери.Дали е проблем комерцијата и маркетингот?
За извозот,што прават нашите иселеници,освен што ни попуваат што и како да правиме?Зарем нема таму ресторани со кои можат да договорат извоз на производи,некои дистрибутерски куќи,да помогнат во било која смисла?Па само од еден човек таму очекувам да познава барем еден сопственик на ресторант,а не е еден иселеник.
Идејата на темава ми е,да се најдат од една страна произведувачите на агро продукти,а од друга луѓе кои со контакти можат да помогнат како на домашниот така и на странскиот пазар.
Може да почнеме,има некој угостителски бизнис?А производство?