Кој е Исус Христос?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Познато ми е тоа што го наброја, и да има , но дали можеме да дозволиме барем дел (многу мал) да е вистинит???
Ако веруваш во Исус дека е син божји, не ти требат докази и текстови. Доволна е само библијата (Новиот завет)
А ако се сомневаш тогаш ќе бараш докази материјални.

проф.

Величието е едноставно..
Член од
12 април 2009
Мислења
387
Поени од реакции
9
Ако веруваш во Исус дека е син божји, не ти требат докази и текстови. Доволна е само библијата (Новиот завет)
А ако се сомневаш тогаш ќе бараш докази материјални.
АПСОЛУТНО СЕ СОГЛАСУВАМ СО ТЕБЕ БИДЕЈЌИ
Maтеј: 11:6 Блазе си им на оние кои не се колебаат во однос на Мене!“

R

RAYTHEON23

Гостин
ПО МИЛИОН И СТОТИ ПАТ
ИМА КНИГА ВО КОЈА (СО ФУСНОТИ СО БИБЛИОГРАФИЈА)
КНИГАТА СЕ ВИКА

ХРИСТОС У ИСТОРИЈИ

ШТАМПА БИОГРАФ ЗЕМУН- БЕОГРАД 2000

ВО НЕА ИМА НЕКОЛКУ ДОКУМЕНТИ ВО ВРСКА СО ПОСЛЕДНИТЕ СЛУЧУВАЊА ОД ЖИВОТОТ НА ИС.ХС. ОД ИСТОРИСКИ АНАЛИ И ОД АРХИВАТА НА ЦЕЗАРОТ ТИБЕРИЕ.

(за пресудата со која е распнат)
таа е пронајдена 1509год. во местото Амкула во Италија
прв пат е претставена пред народот во Цариград 1581год.
за време на цариградскиот патријарх (Ј)еремија

писмото од жената на Понтиј Пилат, Клаудија Прокула испратено до нејзината пријателка Фулвија Ромелија
(оргиналот на писмпото се наоѓа во големата античка библиотека во Италија) ...
многу читаш србска литеРАТУРА

библијата е доволна...оти ако тргнеш од таму ке дојдеш до бакрната книга па пирамидете.....

A

ateist

Гостин
Жално е што многу луѓе не Го запознале Исуса, ....но тие се сиромашни....
хмммм
а кога и како ти се запозна со Џизус и на кој начин како комуницисате

интернет , мобилка или ...?//

сакаш да кажеш ПРИВАТИЗЕРИТЕ капиталистите се БОГАТИ оти го запознале Исуса ?
ахаааа значи под "страдалници за христа бога" тоа се подразбира
што повеќе џипови , замоци па така се "страда за христа бога"

овој ист критериум за "познавање на исус" го имаат и сите вери и религии .

ПО МИЛИОН И СТОТИ ПАТ
ИМА КНИГА ВО КОЈА (СО ФУСНОТИ СО БИБЛИОГРАФИЈА)
КНИГАТА СЕ ВИКА

ХРИСТОС У ИСТОРИЈИ

ШТАМПА БИОГРАФ ЗЕМУН- БЕОГРАД 2000

ВО НЕА ИМА НЕКОЛКУ ДОКУМЕНТИ ВО ВРСКА СО ПОСЛЕДНИТЕ СЛУЧУВАЊА ОД ЖИВОТОТ НА ИС.ХС. ОД ИСТОРИСКИ АНАЛИ И ОД АРХИВАТА НА ЦЕЗАРОТ ТИБЕРИЕ.

(за пресудата со која е распнат)
таа е пронајдена 1509год. во местото Амкула во Италија
прв пат е претставена пред народот во Цариград 1581год.
за време на цариградскиот патријарх (Ј)еремија

писмото од жената на Понтиј Пилат, Клаудија Прокула испратено до нејзината пријателка Фулвија Ромелија
(оргиналот на писмпото се наоѓа во големата античка библиотека во Италија) ...
жута штампа
плус сомнителни извори не се историски туку религиски ..значи фалсификат

имаше на хистори за Пилат дека бил многу брутален , вршел масовни погубувања измачувања на луѓето па затоа бил разрешен од самиот Рим .
Така што и да се самоубил сигурно не било од жал за некаков Исус туку поради кариерата .

A

ateist

Гостин
Малку надвор од темата
Денес не ја признаваат саботата, а во Библијата убаво си пишува кој е седмиот ден
злонамерно подметнување што е карактеристика за религиозните

УБАВО СИ ПИШУВА ДЕКА ИСУС ЈА УКИНАЛ САБОТАТА

Матеј: 12:5 Или, зар не сте читале во Законот дека свештениците, во сабота во Храмот, ја осквернуваат саботата и не се виновни?
12:8 Зашто Синот Човечки е Господар и на саботата

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАРКО Глава 2
24 И фарисеите Му рекоа: „Гледај! Зошто го прават во сабота тоа што не е дозволено?”

25 Им рече: „Зар никогаш не сте читале, што направи Давид кога беше во неволја и кога огладне тој и оние, кои беа со него?

26 Како влезе во Божјиот дом, во времето на првосвештеникот Авијатар, и ги изеде поставените лебови, кои никој не смее да ги јаде, освен свештениците; и им даде на оние, кои беа со него!”

27 И им рече: „Саботата е воспоставена заради човекот, а не човекот заради саботата.

28 Така, Човечкиот Син е Господар и на саботата.”
.
.
.
.

Излез: 22:30 Исто направи со своите говеда и со ситниот добиток: нека остане со својата мајка седум денови, а на осмиот ден да Ми го дадеш Мене!

Левит: 9:1 На осмиот ден Мојсеј ги повика Арона и неговите синови и израелевите старешини,
12:3 На осмиот ден детето нека биде обрезано.

Јован: 7:22 Затоа Мојсеј ви го даде обрезанието - не како тоа да е од Мојсеја, туку од татковците, па вие ВО САБОТА ОБРЕЗУВАТЕ ЧОВЕК .

Левит:
23:36 Седум дена принесувајте Му жртва на Господа. На осмиот ден нека ви биде свето собрание, кога ќе Му принесете жртва на Господа. Тоа е свечено собрание, НЕ РАБОТИТЕ НИКАКВА РАБОТА .’
.
.
ЗНАЧИ НЕЕ МОЖНО ДА СЕ СПРОВЕДЕ !
ако осмиот ден за обрезување падна во сабота ????????? тоа им го објаснил и Исус .

проф.

Величието е едноставно..
Член од
12 април 2009
Мислења
387
Поени од реакции
9
многу читаш србска литеРАТУРА

библијата е доволна...оти ако тргнеш од таму ке дојдеш до бакрната книга па пирамидете.....
За да се слави името Божјо не е важен јазикот ( Србите по игра на случај имаат повеќе литература и ништо повеќе)

хмммм
а кога и како ти се запозна со Џизус и на кој начин како комуницисате

интернет , мобилка или ...?//

сакаш да кажеш ПРИВАТИЗЕРИТЕ капиталистите се БОГАТИ оти го запознале Исуса ?
ахаааа значи под "страдалници за христа бога" тоа се подразбира
што повеќе џипови , замоци па така се "страда за христа бога"

овој ист критериум за "познавање на исус" го имаат и сите вери и религии .

Како се запознав со Бога- верувај едноставно- преку Речта Божја -Библијата

На кој начин комуницираме - преку молитва

Инаку има нешто што се вика метафора ( тоа околу богатите)

Матеј: 19:24 И пак ви велам: „Полесно и е на камилата да помине низ иглени уши, отколку на богатиот да влезе во Божјото Царство.”

Марко: 10:25 Полесно и е на камилата да помине низ иглени уши, отколку богат да влезе во Божјото Царство!”

Лука: 18:25 Полесно и е на камилата да мине низ иглени уши, отколку на богат да влезе во Божјото Царство.”

жута штампа
плус сомнителни извори не се историски туку религиски ..значи фалсификат

Дали си ја видел таа книга, дали си ја прочитал таа книга????

имаше на хистори за Пилат дека бил многу брутален , вршел масовни погубувања измачувања на луѓето па затоа бил разрешен од самиот Рим .
Така што и да се самоубил сигурно не било од жал за некаков Исус туку поради кариерата .

Од каде можеш да го тврдиш ова???

злонамерно подметнување што е карактеристика за религиозните

Матеј: 12:5 Или, зар не сте читале во Законот дека свештениците, во сабота во Храмот, ја осквернуваат саботата и не се виновни?
12:8 Зашто Синот Човечки е Господар и на саботата

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАРКО Глава 2
24 И фарисеите Му рекоа: „Гледај! Зошто го прават во сабота тоа што не е дозволено?”

25 Им рече: „Зар никогаш не сте читале, што направи Давид кога беше во неволја и кога огладне тој и оние, кои беа со него?

26 Како влезе во Божјиот дом, во времето на првосвештеникот Авијатар, и ги изеде поставените лебови, кои никој не смее да ги јаде, освен свештениците; и им даде на оние, кои беа со него!”

27 И им рече: „Саботата е воспоставена заради човекот, а не човекот заради саботата.

28 Така, Човечкиот Син е Господар и на саботата.”
.
.
.
.

Излез: 22:30 Исто направи со своите говеда и со ситниот добиток: нека остане со својата мајка седум денови, а на осмиот ден да Ми го дадеш Мене!

Левит: 9:1 На осмиот ден Мојсеј ги повика Арона и неговите синови и израелевите старешини,
12:3 На осмиот ден детето нека биде обрезано.

Јован: 7:22 Затоа Мојсеј ви го даде обрезанието - не како тоа да е од Мојсеја, туку од татковците, па вие ВО САБОТА ОБРЕЗУВАТЕ ЧОВЕК .

Левит:
23:36 Седум дена принесувајте Му жртва на Господа. На осмиот ден нека ви биде свето собрание, кога ќе Му принесете жртва на Господа. Тоа е свечено собрание, НЕ РАБОТИТЕ НИКАКВА РАБОТА .’
.
.
ЗНАЧИ НЕЕ МОЖНО ДА СЕ СПРОВЕДЕ !
ако осмиот ден за обрезување падна во сабота ????????? тоа им го објаснил и Исус .

Целосна погрешна интерпретација на цитатите , ајде подзамисли се малку прочитај од Библијата нешто ама со слободен ум , не со предрасуди дека ти си атеист , па ќе разговараме.

Левит: 23:3 Шест дена се работи, а седмиот е сабота - ден на потполн одмор, свет собир, кога не смеете да работите никаква работа. Тоа е Господова сабота во сите ваши живеалишта.’

16:26 Собирајте ја шест дни, а на седмиот, во сабота, ќе ја нема.
Излез: 16:23 тој им рече: „Ова е Господова заповед: утре е ден на целосна почивка, сабота посветена на Господа. Испечете што сакате да печете; сварете што сакате да варите. Сè што ќе ви биде одвишок оставете го за утре.”

Матеј: 12:1 Во она време, Исус минуваше низ посевите во сабота; а Неговите ученици огладнеа и почнаа да кинат класје и да јадат.
12:2 А фарисеите штом го видоа тоа, Му рекоа: „Гледај, Твоите ученици прават, што не е дозволено да се прави во сабота.”
12:5 Или, зар не сте читале во Законот дека свештениците, во сабота во Храмот, ја осквернуваат саботата и не се виновни?
12:12 А колку е поскап човекот од овцата. Затоа е дозволено да се прави добро во сабота.”
24:20 Молете се вашето бегство да не биде во зима или во сабота,

Исус не ја укинува саботата ја исполнува
Многу е просто и во сабота можеш да работиш ако е за нешто добро за спасение или од силна Богуугодна потреба.
Проблемот е во тоа што таа од нашите свештеници не е признаена

KeleS

insolitus res
Член од
22 јануари 2008
Мислења
734
Поени од реакции
57
[sarkazam on] [majtap on]
И одкога исус ја укинал саботата лугето се чуделе како да го нарекуваат тој ден кој некогаш бил сабота а сега веке непостоел бидејки бил укинат од страна на исус . Освен тоа веке неможеле да ја викаат седмица седмица туку шестица . И затоа решиле да ја од укинат саботата иако тоа било вољата исусова . И одкако му се пожалиле тој се смилостивил и им ја вратил саботата .. и затоа денес седмицата сеуште има 7 дена :pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:

Жално е што многу луѓе не Го запознале Исуса, ....но тие се сиромашни....
И јас ке прашам како да го запознам ... несакам да сум сиромашен така да кажи има Исус Facebook , msn , skype или нешто ...

[sarkazam off] [ majtap off]

А иначе ја подржвам теориата дека бил водач на бунт против римјаните ... Јудеа има традициа таквите револуционерни водачи да ги декларира како месии

По Исус за месиа е деклариран и Шимон Бар Кокба кој е водач на бунт против римјаните ( бар дури бил успешен бунтот ) ... така да логично би било дека и Исус е сепак само водач на бунт против римјаните ...

Е сега дека после то целата приказна се исфиловала од страна на следбениците е исто факт .

allahov_rob

لا اله الا الله محمد رسول
Член од
7 мај 2009
Мислења
728
Поени од реакции
12
АПСОЛУТНО СЕ СОГЛАСУВАМ СО ТЕБЕ БИДЕЈЌИ
Maтеј: 11:6 Блазе си им на оние кои не се колебаат во однос на Мене!“

Blaze si im na onie koi ne se kolebaat na MENE...Se mislin ma matej neli?

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.025
Поени од реакции
83.450
Blaze si im na onie koi ne se kolebaat na MENE...Se mislin ma matej neli?
Да апсолутно, се мисли на Матеј.

Кажи ми сега зошто Мухамед зборува за себе во множина:

“Denes Nie ќe im gi zapečatime ustite nivni,i ќe Ni zboruvaat racete nivni,a ќe svedočat i nozete nivni... Za ona što go spečalija.”

allahov_rob

Член од
7 мај 2009
Мислења
728
Поени од реакции
12
Да апсолутно, се мисли на Матеј.

Кажи ми сега зошто Мухамед зборува за себе во множина:

“Denes Nie ќe im gi zapečatime ustite nivni,i ќe Ni zboruvaat racete nivni,a ќe svedočat i nozete nivni... Za ona što go spečalija.”

Hahahahaha....izvini ama me nasmea.

Ova drugarce ti e citat od Kur'anot i vo nego e sodrzan samo zborot na Vozviseniot Allah subahanuhu ve teala....A ako sakas da procitas sto veli Muhammed a.s ke baras knigi so Hadisi (negovi zborovi i praksa)

odeka vo Biblijata se obrakaat koj kako saka...Luka,Jovan,vo slucajov Matej i dr.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.025
Поени од реакции
83.450
HAHAHAHAHAHA.....izvini ama me nasmea

Toa e citat od Kur'anot i vo nego e sodrzan samo Zborot na ALlah subahanuhu ve teal'a.
Ајде бе, стварно бил зборот на Алах? Фала што ме просветли.

Епа guess what! Во евангелијата според Матеј, Лука..., има разни ликови кои зборуваат. И замисли си, кога зборуваат, тоа го прават во прво лице еднина. Како цитатот на Исус Христос во кој тој, неверојатно ама вистинито, зборува во прво лице еднина.
И еве откровение за тебе: "Матеј: *додади цитат*", не значи дека Матеј тоа го збори, туку тоа е цитат од Евангелието според него. Тој цитат може да биде во прво лице еднина или поинаку во зависност дали е цитирана нарација или нечија реплика.

Дилемата е дали навистина си игнорантен до толку или само вообичаено провоцираш?

Првото е пострашно од второто, бидејќи не остава место за понатамошна дискусија.

allahov_rob

Член од
7 мај 2009
Мислења
728
Поени од реакции
12
Ајде бе, стварно бил зборот на Алах? Фала што ме просветли.

Епа guess what! Во евангелијата според Матеј, Лука..., има разни ликови кои зборуваат. И замисли си, кога зборуваат, тоа го прават во прво лице еднина. Како цитатот на Исус Христос во кој тој, неверојатно ама вистинито, зборува во прво лице еднина.
И еве откровение за тебе: "Матеј: *додади цитат*", не значи дека Матеј тоа го збори, туку тоа е цитат од Евангелието според него. Тој цитат може да биде во прво лице еднина или поинаку во зависност дали е цитирана нарација или нечија реплика.

Дилемата е дали навистина си игнорантен до толку или само вообичаено провоцираш?

Првото е пострашно од второто, бидејќи не остава место за понатамошна дискусија.

Izvini drugar ti ne si nikoj i nisto da ti se pravdam,no samo Allah mi e svedok deka namerata mi e da dominira vistinata,a ako ti se provociras od vistinata togas problemot e kaj tebe...ako imam nekade izneseno nekoja nevistina prati mi link licno ke se izvinam na site vo forumov koj bi se osetil navreden od toa....

Da se vratime na temata..

Toa e vsushnost i problemot vo Biblijata sto sekoj si kazuva spored sebe...eve nekolku primeri.

Spored Matej 27:32. Isus go nosel svojot krst
Spored Jovan 19:17, Simon go nosel krstot.
(znaci Matej i Jovan ne se dogovorile kako ke napisat)
..............................................................................................
Spored Matej 27:44 dvajca kriminalci go navredile Isus.
Spored Luka eden od kriminalcite go navredil Isus a drugiot go branel.
(isti slucaj samo ovde mesto Jovan,Luka mu replicita na Matej)
.............................................................................................
Spored Matej 28:2 posle voskresnuvanjeto: Dve zeni videle eden Angel sedi na kamen
Spored Luka 24:3 Mnogu zeni videle kako dvajca mazi stoele pokraj nego.
(ne znam dali dve zeni moze da znaci "mnogu zeni)
..............................................................................................
Spored Jovan 20;12 Edna zena videla dajca Angeli kako sedat na mestoto kade sto bilo telotona Isus.
Spored Marko 16:5 Tri zeni videle eden maz kako sedi na desnata strana od grobot.
(edna zena,tri zeni,angeli,mazi.....sto potocno Bog znae)

Izvinete odnapred ako ima greski pri pisuvanjeto...

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.025
Поени од реакции
83.450
OK сега ми е јасно.

A

ateist

Гостин
Исус не ја укинува саботата ја исполнува
Многу е просто и во сабота можеш да работиш ако е за нешто добро за спасение или од силна Богуугодна потреба.
Проблемот е во тоа што таа од нашите свештеници не е признаена
аба остај сеа ти се праиш вечи Евреин од Евреите

Исус работел во сабота и сакале да го убијат

Јован: 5:18 Затоа Јудејците Го бараа уште повеќе да Го убијат, не само дека ја нарушуваше саботата,

ПИШАНО Е НИКАКВА РАБОТА НЕЕ ДОЗВОЛЕНА .!
секој писмен тоа може да го прочита .

ПФФФФФФФФФФФФФ

непостојат вечи верници од комунистите !
у нивно време НЕ СЕ РАБОТЕШЕ НИТУ САБОТА НИТУ НЕДЕЛА
па кој како си сакаше така си ги организираше деновите .
Ама ете ги мразат поради тоа .Луѓето сакале капиталистичко угнетувачко ропство .?!?!?!? тоа им го нудат религиите на луѓето како светла будучност !?!?!?!?

Kajgana Shop

На врв Bottom