Егејското прашање

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Читајќи го фељтонот во Вечер со сведоштва на протераните Македонци од Егејска Макаедонија а и припаѓајќи на фамилија која е протерана од Беломорска Македонија добивам потврда за она што значи судбина или поточно кажано, добро осмислен план за разбивање на еден народ.

И ВО ВОЈВОДИНА УЧЕВМЕ ГРЧКИ

Кога стигнавме тука, прво не сместија во манастирот во Слепче, после во Прибилци, па Демирхисарско. Во Прибилци просевме, ни даваа луѓето гравче и лепче. После бевме во Жван, Мургашево... Неколку дена не зеде во Гевгелија кумот Алеко кој работеше на пругата. Одевме по дрва кај реката кога не видоа и свикаа: "Овие да не избегаат за Грција".
Не вратија повторно во Слепче. Дојде наредба да одиме во Војводина. Не однесоа со товарен воз, ни дадоа куќи од швабите во Гаково и Крушевље. Во куќата имавме четири одделенија, во собите калиеви печки, а во бунарите ја најдовме целата покуќнина што ја оставиле Германците што живееја во Војводина пред да заминат. Можеби верувале дека ќе се вратат. За да учиме ни донесоа учители од Грција, од Булкес. И весници донесоа "Фонитис Булкес" (Глас на Булкес). Таму научив грчки. И сега ја знам таблицата на грчки, ако сакаш да ти ја речам, на македонски можеби нема да ја погодам од одма. Во Војводина ни српски не учевме, ни македонски. Само грчки. Таму имаше и улици со грчки имиња, а и нашите ги претопуваа. А имаше и случај еден брат да е Македонец, другиот да се кажува Грк.
"Пак ли и тука грчки ќе учиме", се бунеа нашите во Војводина.

Два пати стан ни дадоа, два пати ни го зедоа. Го молевме, главниот да не го зема внукот во војска за да помага како машка глава во Мичурин, каде живеевме во една стара зграда. Ја викавме Чеганската зграда. Во кујната спиевме 14 души и тоа ни го зедоја. Не дозволуваа, ние, Егејците да бидеме на едно место. Поради тоа многу од нашите заминаа во Австралија и во Канада. Да не беа тие притисоци, тука ќе бевме сите, поблиску до границата со родниот крај.

Изворот:http://www.vecer.com.mk/default.asp?ItemID=F1D264FAB6DEA74CA6E52FAC6BE8F9A0

Читајќи доста за проблемот на Македонците во Беломорска Македонија, нешто што остави трага во мојата мисла беше повторното регрутирање на Македонците кои пребегнаа во источно европските земји на возраст дури и од 14 години, момчиња и девојчиња и повторно нивно враќање на полигонот на британската и француската авијација и артилерија во Беломорска Македонија.
Зошто само Македонци на стрелба ?
Зошто фамилиите во Народна Република Македонија не ги составуваа, не им помогнаа да опстанат?
Зошто ги препраќаа во источно европските земји, во Војводина, кога си имаа матична земја?
Зошто Македонија како матична земја не ги згрижи сите, не им помогна кога им е најтешко, не им ги состави фамилиите.
Имаше нешто труло и надвор и внатре во нашата држава.

Трулото надвор беше што Грција беше под капата на Британија и Франција и кога се работи за загрозување на нивните интереси тогаш човековите права се пониски од кучешките.

На домашен план, пред 1948 да ти имало државен удар, државата Македонија да ти била очистена од било каков македонски национален елемент.
Се инсталирала влада на НРМ која од националните идеали не останало ништо, туку послушност и служба на туѓите интереси.

Зошто ова го кажувам?
Да не ни се повтори.

F

FilipMacedon

Гостин
Југословенска политика.
Кога на Тито му забранија да се меша во Егејот,поведе политика на демакедонизација на Егејците,и омраза од Македонците во Вардарскиот дел

Член од
27 март 2009
Мислења
445
Поени од реакции
14
Edno od baranjata na egejcite e da zemat Grcko drzavjanstvo i da mu se ovozmozi da ucat grcki jazik. Pa ako se sluci ova kolku Makedonci ke ostanat??

F

FilipMacedon

Гостин
Edno od baranjata na egejcite e da zemat Grcko drzavjanstvo i da mu se ovozmozi da ucat grcki jazik. Pa ako se sluci ova kolku Makedonci ke ostanat??
Тоа ке им биде најголемата грешка,ке ја изгубат битката,обична мамка на Грците на која се надеван нашиве нема да наседнат

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499

А што ги спречува да извадат грчко државјанство и каде го пишува ова наводно нивно барање?

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Искрено на една моја иницијатива појдов во Незаборав, тоа е сојуз на здруженија на Македонците од Беломорска и разговарав со нивниот претседател.
Презентирав идеја како да го актуелизираме проблемот на Македонците на Балканот на еден помодерен начин.
Господинот ми извади писма кои во последните 40 години се праќани до ООН и разни организации.
Му велам резултат од тие писма ?
Еве сега Грциве имаат олимпијада и мора да попуштат, ни ветија дека ќе почнат да го решаваат проблемот, ќе ни дадат државјанства, имотот итн.
Му велам, вам идеалот ви е државјанство да земете ?
Преќуте.
Нема поголем идеал од тој да се бориш за правата на својот народ.
И Македонците не сте само вие Егејците(И јас сум Егеец) туку и тие од Бугарија, Албанија, Србија.
И само ако сме заедно имаме шанса да си ги одбраниме правата, се друго е џабе губење на време.

Значи прашање е и во самите организации каков тип на луѓе се инсталирани.
Народот е воден од сосема погрешни луѓе, го растураат, го делат, му ја отупуваат националната тупаница.

45 години постои како здружение и се бори за да добие грчки пасош.

Многу работа треба со овој народ, многу.

Член од
27 март 2009
Мислења
445
Поени од реакции
14
Samo me plasi ova sega so albanskite pasosi so se vrtat muabeti.

I siguren sum deka ako mu ispolnat na egejcite ovie baranja ke zaborat koja mu bese tatkovina. I jas sum egeec ama sum razocaran kolku malku Makedonci ostanaja vo egejska.

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Samo me plasi ova sega so albanskite pasosi so se vrtat muabeti.

I siguren sum deka ako mu ispolnat na egejcite ovie baranja ke zaborat koja mu bese tatkovina. I jas sum egeec ama sum razocaran kolku malku Makedonci ostanaja vo egejska.
Стравот е стално кога си сам а глутница волци околу тебе.
Како ќе се спасиш ?
Ќе завивиаш и ти.

Што со албанските пасоши, не знам ?

Член од
27 март 2009
Мислења
445
Поени од реакции
14
Стравот е стално кога си сам а глутница волци околу тебе.
Како ќе се спасиш ?
Ќе завивиаш и ти.

Што со албанските пасоши, не знам ?
Pa slusam muabeti tuka niz Bitola ,,Abe ne cekam za bugarski pasos sega albanski ke zemam" ili ,,Ko ne me priznavat bugarite kako makedonec sega za inaet albanski pasos ke izvam" katastrofa ni e narodot.....

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Немој мислењето за својот народ да го градиш врз негативните примери.
Ќе погрешиш и горчина на душата ќе си ставиш.

F

FilipMacedon

Гостин
А што ги спречува да извадат грчко државјанство и каде го пишува ова наводно нивно барање?
Еве јас ке одговорам
Прво лоша репутација кај Македонците од Вардарскиот дел,ке бидат сфатени како алчни ,и безкичмењаци,и второ можноста Грците да создадат "малцинство" во Македонија,како што Бугарите се обидуваат да направат.

ПС-За информацијата мислам дека чув на Канал 5,незнам можеби е дезинформација,не видов некој од здружението тоа да го кажа

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Во Сојузот на Здруженијата на Македонците од Егејскиот дел на Македонија членуваат следниве здруженија:

✺ Здружение на Децата Бегалци од Егејска Македонија - Скопје
✺ Здружение Егејски Мелос - Скопје
✺ Здружение Македонски Егеј - Штип
✺ Здружение за заштита на човековите права на Македонците од Егејскот дел на Македонија - Радовиш
✺ Здружение на Бегалците и Бежанците од Егејскиот дел на Македонија - Струмица
✺ ОМПЕМ - Битола
✺ Здружение св. Герман - Скопје
✺ Здружение Чеган - Скопје
✺ Здружение на Сетинци и Попадинци - Скопје
✺ Здружение на Македонците од Егејскиот дел на Македонија - Кочани
✺ Здружение на Потомци на Македонците од Егејскот дел на Македонија „МАКЕДОНСКА ЗОРА“ - Скопје

Основните цели и задачи на ,,Македонска Зора,, се: запознавање и остварување на одредбите на универзалната декларација за правата на човекот, Хелсиншкиот договор и другите документи со кои се заштитуваат човековите права и основните слободи.

,,Македонска Зора,, работи на остварување на целите и задачите дефинирани со Статутот на Здружението , а особено:
1. Прашањата за создавање на претпоставки и услови за враќање на Македонците од Егејскиот дел на Македонија на своите имоти (правни, материјални, институционални).
2. Прашањата на правата за враќање на имотите и слободно стопанисување со нив.
3. Прашањата сврзани со остварување на основните човекови права и слободи како и за зачувување и негување на националниот идентитет, културното наследство на националните малцинства кои што живеат во Егејскиот дел на Македонија (Македонско , Влашко , Пондско , Еврејско , Бугарско , Турско, и др.).
4. Прашањата за признавање на националните права на Македонците во целиот свет.
5. Утврдување на ставови за настапување при барања пред државните и други органи.
6. Утврдување ставови и платформи за настапување пред меѓународните органи, институции и манифестации (ОБСЕ, Европски совет, Европски комисии, Европски суд за човекови права и т.н.)
7. Претставување во меѓународни здруженија за борба против дискриминациите (човечки , национални , цивилизациски ) .
8. Претставување, настапување и застапување на членството пред органите на Р. Грција.
9. Организирање на заеднички културно-историски манифестации, собири, средби и други акции на Здружението.

Член од
12 јуни 2009
Мислења
28
Поени од реакции
3
Јас колку со знам, во Битола постојат две здруженија на македонци од Егејскиот дел на Македонија, едните се со ВМРО ДМПНЕ(Алеко) другите се со СДСМ(Костурски). Е сега не знам кое како се вика точно, ама погоре гледам само едно е спомнато...чудно

Kajgana Shop

На врв Bottom