Фантом организација го преплави Скопје со плакати

Член од
28 март 2006
Мислења
17.832
Поени од реакции
12.333
Па сигурно и не се толку фантоми и нинџи. Ваљда некој ги видел како лепат. Скопје не е врв планина па никој да немало ноќта кога се лепени. Врвулица е од утро до утро. Толкав број плакати лепење секако некој забележал, ако веќе А1 сака да ги дознае (според написот дека се фантоми), или некој друг.

Али чуму мозгање, залепиле (форензика, по лепакот), луѓе прочитале и то, медиумите си имаат малку занимација...

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
Ај да ја оживееме темава уште еднаш :tv:
Еве еден интересен блог пост... (не е мој)

Гордост
Ако сакате луѓето да ве слушаат, денес веќе не е доволно само да им го допрете рамото. Треба да ги удрите со токмак и тогаш ќе забележите дека го имате нивното потполно внимание.
Цитатот е од еден од моите најомилени филмови, Седум. За оние што не го знаат: во некој голем град во САД се појавува убиец што убива луѓе казнувајќи ги за правење на еден од седумте смртни гревови (класичен христијански концепт). Еден од седумте е и Гордоста. Некои ја сметаат гордоста за најстрашниот од седумте затоа што, како што вели Данте, станува збор за „себе-љубие изопачено во омраза и презир кон ближниот“.
Имајќи го ова во предвид, како и фактот дека националистите во Македонија најчесто се декларираат како христијани, многу е чудно она што се случи минатиот викенд. Не знам за другите градови, но цело Скопје беше облепено со овие плакати. Нема да навлегувам во тоа колку пари се фрлени за кампањава и колкава логистика им требала за подвигот (имам печатено и лепено колор плакати) – како што неколку пати веќе имам спомнато, демо-христијаниве се мајстори за погрешно/залудно фрлени пари. Нема да дробам ни за тоа што никој не е потпишан како автор на плакатите. Она што мене ме иритира е пораката дека треба да бидам горд што сум Македонец затоа што и Филип и Александар и Кирил и Методиј и Крале Марко и Гоце Делчев и Даме Груев биле Македонци.
На страна дискутабилната „македонскост“ на повеќето лауреати од плакатите, зошто да се гордеам со нив? Зошто да се гордеам со фактот (кој што уште одамна стана „тажен“) дека по игра на случајноста сум се родил и сум останал во Македонија? Да, игра на случајноста. Што ако моите родители пред 30 години, откако се венчале, решиле да отидат во Германија или во САД или во Англија? Да се гордеам со нешто за што реално немам никаква заслуга, за мене, е бизарно. Исто како да се гордеам затоа што сум машко. Или затоа што сум белец. Или затоа што, колку што знам, не сум алергичен на ништо… Дури не можам ни да се гордеам дека сум „чист Македонец“. На страна што сум од „мешано етничко потекло“ – според истражувањето на ИГЕНЕА, јас сум антички Македонец, Тевтонец, Хелен, Словен, Хун и Феникиец. Да, тоа е и, а не или. Каде е гордоста тука?
И дали може воопшто за нешто да се гордееме? Може да се гордееме што сме станале магистри, доктори, професори, шефови на кабинети, влади, претпријатија? Можеби и може, ако сме вложиле доволно труд во достигнувањето на целта. Но кој ни ја всадил идејата/желбата да станеме тоа што сме? Дали може да се гордееме со нешто во што не сме ја вложиле сета креативност, енергија, волја, страст и љубов? И дали вреди она за што пресметуваме колку проценти сме вложиле?

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Чим тебе ти се бендисал, ме мрзи да го читам.

ogledalo

провинцијалец
Член од
12 мај 2008
Мислења
3.198
Поени од реакции
174

Гордост
Ако сакате луѓето да ве слушаат, денес веќе не е доволно само да им го допрете рамото. Треба да ги удрите со токмак и тогаш ќе забележите дека го имате нивното потполно внимание.
Цитатот е од еден од моите најомилени филмови, Седум. За оние што не го знаат: во некој голем град во САД се појавува убиец што убива луѓе казнувајќи ги за правење на еден од седумте смртни гревови (класичен христијански концепт). Еден од седумте е и Гордоста. Некои ја сметаат гордоста за најстрашниот од седумте затоа што, како што вели Данте, станува збор за „себе-љубие изопачено во омраза и презир кон ближниот“.
Имајќи го ова во предвид, како и фактот дека националистите во Македонија најчесто се декларираат како христијани, многу е чудно она што се случи минатиот викенд. Не знам за другите градови, но цело Скопје беше облепено со овие плакати. Нема да навлегувам во тоа колку пари се фрлени за кампањава и колкава логистика им требала за подвигот (имам печатено и лепено колор плакати) – како што неколку пати веќе имам спомнато, демо-христијаниве се мајстори за погрешно/залудно фрлени пари. Нема да дробам ни за тоа што никој не е потпишан како автор на плакатите. Она што мене ме иритира е пораката дека треба да бидам горд што сум Македонец затоа што и Филип и Александар и Кирил и Методиј и Крале Марко и Гоце Делчев и Даме Груев биле Македонци.
На страна дискутабилната „македонскост“ на повеќето лауреати од плакатите, зошто да се гордеам со нив? Зошто да се гордеам со фактот (кој што уште одамна стана „тажен“) дека по игра на случајноста сум се родил и сум останал во Македонија? Да, игра на случајноста. Што ако моите родители пред 30 години, откако се венчале, решиле да отидат во Германија или во САД или во Англија? Да се гордеам со нешто за што реално немам никаква заслуга, за мене, е бизарно. Исто како да се гордеам затоа што сум машко. Или затоа што сум белец. Или затоа што, колку што знам, не сум алергичен на ништо… Дури не можам ни да се гордеам дека сум „чист Македонец“. На страна што сум од „мешано етничко потекло“ – според истражувањето на ИГЕНЕА, јас сум антички Македонец, Тевтонец, Хелен, Словен, Хун и Феникиец. Да, тоа е и, а не или. Каде е гордоста тука?
И дали може воопшто за нешто да се гордееме? Може да се гордееме што сме станале магистри, доктори, професори, шефови на кабинети, влади, претпријатија? Можеби и може, ако сме вложиле доволно труд во достигнувањето на целта. Но кој ни ја всадил идејата/желбата да станеме тоа што сме? Дали може да се гордееме со нешто во што не сме ја вложиле сета креативност, енергија, волја, страст и љубов? И дали вреди она за што пресметуваме колку проценти сме вложиле?
најголемиот грев е да си предавник на својот народ.

ако гордоста е мана, тогаш опстанокот е вроден нагон..секако овој автор не е дел од алката за континуираниот Македонски опстанок.

и до педерот кој го напишал ова ако не е битно кај се родил зошто кфалификува дека е тажно што тука се родил.

провиден..........само за куршум!

п.с. горд може да е некој што има нешто стекнато, сработено или наследено, оној кој нема не може да е горд ..тој едноставно е копиле

spaso

Search Pretty Girls from your city for night
Член од
5 септември 2008
Мислења
2.746
Поени од реакции
779
Не куршум брат туку гилотина и сите да гледаат како му паѓа главата на земја.

Член од
11 април 2007
Мислења
1.677
Поени од реакции
25
Ортаков можеби сакал да се роди ко син на принцот од Брунеи, ама јеби га негде се заебала работава...да имаше баба м*да ќе се викаше дедо.

Член од
22 декември 2008
Мислења
372
Поени од реакции
11

Гордост
Има една контрадикторност во твојава порака, а и едно неразбирање, па ќе се потрудам да ти објаснам.

Прво за контрадикторноста:
Велиш „Седум“ ти бил омилен филм. Не сум го гледал, ама колку што те разбрав таму некој сериски убиец ги убива луѓето ако направиле некој од седумте смртни гревови - а за најголем се смета гордоста. Е сега ти велиш дека не сакаш да си горд на тоа што си македонец, ОК - ти така мисли си, ама дали тоа значи дека го оправдуваш убивањето на некого ако тој се возгордеал за нешто? Во конкретниов случај, дали ти оправдуваш да се случи „геноцид“ за сите кои го имале тој смртен грв да се горди дека се македонци?

Втората работа која гледам дека не си ја рабрал се отсликува во следното твое тврдење:
Може да се гордееме што сме станале магистри, доктори, професори, шефови на кабинети, влади, претпријатија? Можеби и може, ако сме вложиле доволно труд во достигнувањето на целта.
Дали генерациите пред нас кои се бореле да постигнат ова парче земја да стане држава не вложиле труд за достигнување на таа цел? Дали разбираш дека сега се случуваат настани кои целиот тој труд (и крв и животи) со еден потег ќе бидат збришани?

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
Има една контрадикторност во твојава порака, а и едно неразбирање, па ќе се потрудам да ти објаснам.
Уште еднаш да појаснам... пораката (поточно блог-постот) не е моја.
Напишав на почетокот...

Ако те интересира... има линк па прашај го авторот... за линкот само кликни на насловот.

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
Напишав на почетокот...

Ако те интересира... има линк па прашај го авторот... за линкот само кликни на насловот.
А која е поентата на туѓи ставови да им правиш copy-paste? За никој да не може да ти реплицира?

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
А која е поентата на туѓи ставови да им правиш copy-paste? За никој да не може да ти реплицира?
Поентата - имаш став, кој можеби е различен од останатите изложени овде, што е повод за продлабочување на дискусијата.

А ако сум пастирал нешто не значи ни дека целосно се согласувам, ни дека морам да реплицирам на секое негово цитирање... ама сепак морам да нагласам кога се прави грешка и туѓото мислење „станува“ мое.

А така.

Член од
22 декември 2008
Мислења
372
Поени од реакции
11
Напишав на почетокот...

Ах - ОК - мислев дека и блогот е твој. Во секој случај сметам дека пораките во блогот се на човек кој не го осеќа тешкото бреме на заканата дека за кратко време ќе бидеме исправени пред опасноста да се само-укинеме како нација.

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
Поентата - имаш став, кој можеби е различен од останатите изложени овде, што е повод за продлабочување на дискусијата.

А ако сум пастирал нешто не значи ни дека целосно се согласувам, ни дека морам да реплицирам на секое негово цитирање... ама сепак морам да нагласам кога се прави грешка и туѓото мислење „станува“ мое.

А така.
Значи даваш став кој не е твој, не го коментираш, туку чекаш другите да го коментираат? АХА :toe:

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
Значи даваш став кој не е твој, не го коментираш, туку чекаш другите да го коментираат? АХА :toe:
Аха... во случајов допринесувам за продолжување на дискусијата на темава... која беше замрена :pipi:

А обично пастирам и ставови со кои се согласувам, и со кои не се согласувам.

Кога не се согласувам убаво пишувам зошто не се согласувам, а кога се согласувам и не пишувам нешто многу, многу... само ко во случајов ќе напишам - интересен блог пост :tv:

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Што се замарате бе :)

Нека се убијат од пишување патетично досадни блогови, ќе излезат надовор и ќе ги поздрави плакатчено :helou:

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.814
Ај вака Јоване....

Кажи ми ти баце...зошто цело време ти е мерак да постираш провокативни текстови и туѓи издркотини???

1. Да се се испокараме меќу себе на форумов...???
2. Да изеде некој бан заради пукање на филм од вакви глупости??

Ти баце имаш криза на идентитет....твојот бог-Геровски...гледам кон добар пат ве носи...а притоа брзо му ја упивате пропагандата...

Зошто секој нареден пост да не ти биде за културата и големината на Македонија од антиката до сега....зошто да не пофалиш некој потег на владата...колку тоа суицидно и да звучи за твојата идна кариера под закрило на Гериз....!?

Правило број 1.Секое постирано мислење без претходен коментар на истото...се смета за твој избор т.е совпаѓање со твоето критичко мислење!

И на тој копиљот шо јадел трици да го прашам јас него...Франција зошто не се плаши ни на Русија ни на САД....затоа што има јака војска???.....не не не....туку затоа што има трипати побогата историја од нив...и затоа што цел свет знае за гордоста на Французите...а рамо до рамо со нив се и Британците....

Епа он нека биде горд сеа на Грците...пошто Грците имаат мадиња да лаат на големите...а нека не биде горд на Македонија...затоа што нашите за џабе гинеле храбро кога нема кој да ги цени нивните дела!!! пу бе

Kajgana Shop

На врв Bottom