Мештровиќ за Димитар Ризов

• Креатор на темата Креатор на темата Гоч
  • Време на започнување Време на започнување

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
Димитар Ризов (1862-1918) е еден од повеќето Македонци (по потекло) кои јасно се ставиле на страната на Бугарите. Учи во Битола, па потоа во Пловдив. Се вклучува во бугарската политика, станува член на бугарската привремена влада во Пловдив 6-9 септември 1885. Пратеник во бугарскиот парламент (1886-87). Во 1887 продолжува со студирање во Лиеж, Белгија, уредник е на весникот Христо Ботев и ко-уредник (со Андреј Љапчев) на Млада Бугарија (1895-1896). Автор на првата етнографија на Македонија (1881 на француски) и на повеќе памфлети за бугарската политика.

Бугарски амбасадор во Скопје, дипломат во Цетиње, Белград, Рим и Берлин. Во 1917 го објавува бугарскиот атлас со 40 мапи. Познат по прекарот човек со 100 мислења и по тоа што ги брани правата на "Бугарите" во Македонија.

Иван Мештровиќ (1883-1962) е хрватски познат скуплтор и голем поборник на јужнословенското единство. Ова е негов коментар за националната определеност на овој голем бугарски херој.

"...U medenim mjesecima uspesnog pocetka rata protiv Turaka, govorio je kako uvjereni Jugoslaven. Meni je, kao Hrvatu, objasnjavao pravo stanje stvari u Makedoniji i govorio, kako je steta sto se prva slavenska slobodna drzava nije svorila u Makedonii, koja bi u zajednici jednako privlacila Bugare i Srb i bila kopca, a ne razdor izmdju Srba i Bugara. Pripovjedao mi je, kako Makedonci, govoreci objektivnu istinu, nisu ni Bugari, ni Srbi, nego makedonski Slaveni, koji govore svojim posebnim makedonskim jezikom ili narecjem. ...

Nas je svet -- rekao je -- bio samo "Makedonski Kristijanin", posljie je postao, kad se razvila grcka propaganda, "Makedonski Kristijanin Slavjanin". Nama je bilo svejedno koja ce nam krscanska zemlja pomoci da se oslobodimo Turaka. Jas sam rodjen iz Bitolja. U Bitolju je bilo nekoliko gimnazija: turska, grcka, srpska i bugarska. Nama je Slaavenima bilo svejedno u koju cemo slavensku gimaziju. Ja sam , na primjer, s mnogim svojim drugovima, koji ce poslije postati Bugari, pohadjao srpsku gimnaziju. Istina je, da su nam profesori u gimnaziji govorili, da smo Srbi, kao i onima u bugarskoj gimnaziji da su Bugari, ali smo mi u sebi mislili, a to su nam i kod kuce govorili: svejedno, oni neka pricaju, ali mi smo makedonski Slaveni kristijani..."

(Ivan Mestrovic, Uspomene na polticke ljude i dogadjaje, Zagreb 1969, str. 25-26, 39)

S jeseni 1909. Milovanovic je opet pokrenuo razgovore s Bugarskom o deobi Makedonije. Dimitrije Rizov, bugarski poslanik u Rimu, proputovao je evropskom Turskom, po nalogu svoje vlade, i doneo s puta malo utesne vesti. Milovanovica je posebno zabrinulo bugarsko interesovanje za Albaniju, koje je dokazivalo da su u Sofiji jos uvek zive sanstefanske ideje. Cak se i Rizov, poznati pobornik srpsko-bugarskog zblizenja, zauzimao za sirenje bugarskog uticaja u Albaniji, upoznao se sa vodjom albanskog pokreta Ismailom Kemal-bejom i prisustvovao sastancima arbanaskih vodja u Napulju. Zakljucak s njegovog puta po Turskoj bio je da sa srpsko-bugarskim sporazumom treba zuriti. Zajedno sa Milovanovicem pokusao je da u Beogradu, septembra 1909, nadje osnovu za sporazum. Bugarska ne moze prihvatiti srpsku teoriju o podeli Makedonije, rekao je Rizov. Umesto podele treba obrazovati jednu autonomnu oblast koja ce obuhvatiti solunski, bitoljski i kosovski vilajet, juzno od Sare. Takva Makedonija dobice slovenski karakter. Bugarska u novom rasporedu dobija jedrenski vilajet s Dedeagacem i Kavalom; Srbija uzima Sanyak, albansko primorje kod usca Drima i Staru Srbiju do Sare.
http://www.suc.org/culture/library/...?Suc_Session=bc7d6bfb8d1cdbd3d8e8c753bc882326

.
Vorwort von D. RIZOFF, Königlichen Bulgarischen Gesandten in Berlin
( BERLIN, Königliche Hoflithographie, Hof-Buch- und -Steindruckerei WILHELM GREVE, 1917 )

Bugarska ne moze prihvatiti srpsku teoriju o podeli Makedonije, rekao je Rizov.

Но Бугрија ја прифати таа "теорија" потпиша ДВА посебни договора со Србија и со Грција за поделба на Македонија бидејќи:

" Makedonci, govoreci objektivnu istinu, nisu ni Bugari, ni Srbi, ... " како што убаво објаснил Ризов.

Дали за свое би потпишал било какво делење ?

Но Бугрија ја прифати таа "теорија" потпиша ДВА посебни договора со Србија и со Грција за поделба на Македонија бидејќи:

" Makedonci, govoreci objektivnu istinu, nisu ni Bugari, ni Srbi, ... " како што убаво објаснил Ризов.

Бугарија била за автономна Македонија. Договорот со Грција немал територијални клаузи.
Договорот со Србија може да се дискутира.
dr_map_37.jpg

С'рбија признава правото на Б'лгарија да владее териториите на изток от река Струма, а на С'рбија - земите на север от Шар планина. За областта между Охридското езеро , Шар планина и на запад от река Струма /по-голјамата част от Македонија/ се предвижда да се с'здаде автономна област, но веднага се прави уговорка, че ако това не стане, тја ште се раздели на спорна и безспорна зона. Спорната зона /на изток от линијата Охридско езеро - Крива паланка/ се дава на Б'лгарија, а останалата част принадлежи на арбитража на рускија император.

Б'лгарското правителство прави груба грешка като се с'гласјава на дележ на Македонија.

Владата да ја осеќала како свое немала да ја дели Македонија.

Да ја осеќалa како свое ќе го помогнелa и Илинден.

Да ја осеќала како свое и во 1941 ќе ја ослободела цела, а не повторно да ја дели и тоа со Балисти кои играа тетовирање на “Бугарите“ во западна Македонија.

Туѓо кога е, лесно го делиш.

Дали за свое би потпишал било какво делење ?

Да
Вие го направихте 2001

Владата да ја осеќала како свое немала да ја дели Македонија.

Да ја осеќалa како свое ќе го помогнелa и Илинден.

Да ја осеќала како свое и во 1941 ќе ја ослободела цела, а не повторно да ја дели и тоа со Балисти кои играа тетовирање на “Бугарите“ во западна Македонија.

Туѓо кога е, лесно го делиш.

Тоа неможе да доага от сериозен едуцират човек:toe:.Политиката има малко општо с морала, правото и етноса.Германците подписаха за източна прусија и сега е во Полша.Што да правиш политика.Вие подписахте 2001 и дефакто ја дадовте западна македонија.Зашто ако е ваша?
Такви примери има безброј за секоја една држава.Само кажи и ке отворам посебна тема да ги наброја :helou:

Чекај малку сега.

Еве не одам Илинден ќе одиме поблиску 1941. Бугарија беше на страна на Германија, значи имала можност да се избори за правата на “Бугарите“ во западна Македонија.

Што направивте?! Аплаузи на отворена сцена, на секој колеж на Балистите. Многу лесно се договоривте и со Грците за размена на население. Солун многу лесно отиде.

Во 2001 ние не се боревме со балистите, ние се боревме со западната меѓународна заедница, истата таа која ќе ве жртвува при првиот судар на Европа со Азија. Тогаш 2001 ќе изгледа како Том и Џери, цртан филм.

Жално е, не дели само терминологијата на нацијата, името, во кодот сме исти, припаѓаме на тракиско македонската цивилизација.

Баце аз досега изпитвах силно уважение кон тебе и те сметав за интелигентен човек.Какво значи лесно сме се договорили с грците за размена на население.Мислиш после две загубени војни и милони долари репарации, глад е бунтове лесно се водат преговори со земја која има Франција и Англија зад грба си.:toe:Помисли малко можеш повече.Не се черно бели нештата
И аз те питам зошто 2001 позволихте да се федерализира дефакто државата ви и хилјади македонци да бидат прогонени от родните огништа.
После 100г све изглежда лесно а тогаш верувај не било

1913 (2-3 јули)
Битка при Кукуш
1913 (2-4 јули)
Битка при Калиново
1913 (4-5 јули)
Битка при Дојран
1913 (2-4 јули)

Еве глуп сум, не ме анализирај повеќе.

Имате ли договор со Србија како да ја делите Македонија ?
Имате или немате ?
Имате ли договор во кое место бугарски попови ќе одат во кое српски ?
Имаше ли предавство од Бугарија како држава ,не зборам за народ, на илинденското востание ?

Туѓо си е туѓо.
Македонија егзистира како етничка територија.
Наместо и вие и Србите да кажете, тој народ таму треба да има држава во неговите етнички граници кои се ДОБРО познати, вие очи бе си извадивте и денеска и вие и ние и Србите сме една педа народ кој стигне ќе не работи како сака.

За 2001.
Памти ми ја думата, запиши ја некаде на страна.
2001 немаше да се потпише ништо ако не се гарантираше унитарноста на земјата.
Ние моравме да поптишеме зошто не створивме друга алтернатива од ЕУ и НАТО, но тука нема да се заврши.
Албанците многу брзо ќе си ја побараат голема Албанија.
И не западна него по течението на реката Вардар ќе го бараат делот.
Тогаш многу крв ќе падне и ништо нема да добијат, овој народ ќе си ја брани земјата, колку и да изледаме денеска слаби, поделени, никакви.

Философијата е истата.2001 продадовте земјата.Ти ми развивај теории ама тоа е голата истина.Факт.Останолото са празни лозунги.Така било и преди.П'рвата световна војна Б'лгариа е можела да се простре додето и позволат Великите Сили.Ни повече ни помолко.Така че изборот не е бил дали да вземем полонин Македонија или целата, дали да вземем половин или ништо.Тоа ти е.И пак помисли во политиката и дипломациата нема морал нема право нема в'звишености.Тамо не пеат патриотични песни.
Инак подобни примери има милион
Унгарија зашто подписа за Трансилванија и ако сега а особено преди живееха 90% унгарци.Източна Прусија за Германија, Елзас и Лотарингија за Франција.

Филозофијата е многу различна. Вие 1941 бевте со победниците па повторно ги оставивте “Бугарите“ во западна Македонија како стока за колење на балистите.

Филозофијата е многу различна. Вие 1941 бевте со победниците па повторно ги оставивте “Бугарите“ во западна Македонија како стока за колење на балистите.

Да не заборавиме на тоа дека во тоа што денес е Западна и Централна Македонија (гејска окупација ака Егејска), владееја главните т.е. Германците.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom