Грчко-бугарска пропаганда во про-сдсмовски неделник

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
prostete,malku of topik (kako i 90% od komentarite ovde).
temava epten zabega i greshka pravec. ne treba da se reagira? :salut:
Секогаш е така.
Кога има некоја тема за пропагандите на соседите, ботовите одма се јавуваат и тролуваат, со цел да се избрише темата.
Одамна се прочитани.
Има копче бан за таквите.

Член од
4 септември 2008
Мислења
951
Поени од реакции
18
ајде па навала од вас ...
абе мене не ми е јасно шо дремете на форумов бе?
со која цел?
ај некој бугар да ми каже искрено ... шо праите на форумов ?
Титов Велес.

Jaс сум на форумоф оти имам приатели во него и во МК. Оти во жилите ми тече егеиско-пиринска крв. Да дискутираме, маитапиме. Немам намера да кажувам на никои каков е. :toe:
Нешто лошо да има?

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Ако сака некој да докажува дека е Бугар, слободно нека оди во Бугарија... таму и пасоши давале.

ГЛУПАЦИ ЕДНИ... од 1 000 000 статии ги бирате тие каде што се негираат Македонците. Да даде Бог сите што ќе го купат списанието, пред продавница да го запалат.

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
А ние што ја ослободивме Србија на Сремскиот фронт,шо ќе праевте без десетици илјади македонци таму?

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
ОК, ај да почнеме од почеток ( за Душаново царство друг пат )

Do nogu potučena Otomanska imperija morala je da prihvati mirovne uslove koji su joj još ranije ponuđeni i tako je 30.05.1913. zaključen mir po kome se Turska odrekla svih zemalja na Balkanu zapadno od linije Enos-Midija i svih ostrva u Egejskom moru.

Iako su članice Balkanskog saveza izašle kao apsolutne pobednice iz prvog balkanskog rata mirovni ugovor su skrojile velike sile protivno ranijim dogovorima i planovima koje su članice saveza međusobno zaključile.To se odrazilo u stvaranju Albanije čime su kraljevine Srbija i Crna Gora uskraćene za zemlje koje su oslobodile.Srbija je morala da napusti srednju Albaniju,a Crna Gora je blokadom njene obale primorana da napusti Skadar za koji je toliko krvi prolila.Na stvaranju Albanije insistirala je Austrougarska koja je time želela da spreči Srbiju da izađe na more i time je oslabi u predstojećem sukobu koji je bio neminovan posle proterivanja Turaka sa Balkana.

Posledice

Jedna od najvećih tekovina prvog balkanskog rata bilo je uspostavljanje zajedničke granice Srbije i Crne Gore čime je stvoren jedan od preduslova za ostvarenje viševekovnog sna Srba o ujedinjenju,pogotovo što je oslobođena kolevka srpske države,a u Kumanovсkoj bitci konačno osvećeno Kosovo.

Stvaranje Albanije uskratilo je Srbiju i Crnu Goru za teritorijalna proširenja,zbog čega je Srbija oslobodila celu Makedoniju,protivno ranijim odredbama ugovora sa Bugarskom po kojima je o podeli zemalja istočno od Šar-planine i zapadno od reke Strumice trebalo naknadno da se razgovara.Netrpeljivost između Srbije i Bugarske osetile su se još tokom rata kada Bugarska nije ispunila deo dogovorenih obaveza,
Добро, ај објасни ми како тоа ја ослободила Македонија???
Освен ако не ги рачунаш Македонците за Јужно-србијанци?!?!?

ОСЛОБОДИЛА?

Не , туку Македонците добиле нов поробувач.

Член од
4 јуни 2007
Мислења
2.885
Поени од реакции
189
А ние што ја ослободивме Србија на Сремскиот фронт,шо ќе праевте без десетици илјади македонци таму?
Од што се македонците многу пријателски и добронамерни и поштени, а комшииве се чисто зло и само гледат да ни наштетат, јас научив од грешките за да денес ич уво не ми чуе ни за срби, ни за татари, ни за гејци...

Член од
21 февруари 2009
Мислења
1.315
Поени од реакции
47
ОК, ај да почнеме од почеток ( за Душаново царство друг пат )

Do nogu potučena Otomanska imperija morala je da prihvati mirovne uslove koji su joj još ranije ponuđeni i tako je 30.05.1913. zaključen mir po kome se Turska odrekla svih zemalja na Balkanu zapadno od linije Enos-Midija i svih ostrva u Egejskom moru.

Iako su članice Balkanskog saveza izašle kao apsolutne pobednice iz prvog balkanskog rata mirovni ugovor su skrojile velike sile protivno ranijim dogovorima i planovima koje su članice saveza međusobno zaključile.To se odrazilo u stvaranju Albanije čime su kraljevine Srbija i Crna Gora uskraćene za zemlje koje su oslobodile.Srbija je morala da napusti srednju Albaniju,a Crna Gora je blokadom njene obale primorana da napusti Skadar za koji je toliko krvi prolila.Na stvaranju Albanije insistirala je Austrougarska koja je time želela da spreči Srbiju da izađe na more i time je oslabi u predstojećem sukobu koji je bio neminovan posle proterivanja Turaka sa Balkana.

Posledice

Jedna od najvećih tekovina prvog balkanskog rata bilo je uspostavljanje zajedničke granice Srbije i Crne Gore čime je stvoren jedan od preduslova za ostvarenje viševekovnog sna Srba o ujedinjenju,pogotovo što je oslobođena kolevka srpske države,a u Kumanovсkoj bitci konačno osvećeno Kosovo.

Stvaranje Albanije uskratilo je Srbiju i Crnu Goru za teritorijalna proširenja,zbog čega je Srbija oslobodila celu Makedoniju,protivno ranijim odredbama ugovora sa Bugarskom po kojima je o podeli zemalja istočno od Šar-planine i zapadno od reke Strumice trebalo naknadno da se razgovara.Netrpeljivost između Srbije i Bugarske osetile su se još tokom rata kada Bugarska nije ispunila deo dogovorenih obaveza,a pojačale su se nakon pada Jedrena(Adrijanopolja) kada se turski komandant predao Srbima,nakon čega su Bugari odbili da železnicom prevezu srpske trupe nazad.Ovakav razvoj situacije i težnje Centralnih sila da prodru na istok dovešće vrlo brzo i do drugog balkanskog rata,a kasnije i prvog svetskog rata.

Читајте пред да пишувате глупости

Јас ги ценам и сакам македонците но не и оние кој не си ја познаваат ИСТОРИЈАТА
Abe za kakvo osloboduvnje pisuvas bre covece, vie ne oslobodivte, bugarive istoto i tie ne oslobodile , grcive ja oslobodile Makedonija, i pak Makedonija ne oslobodena, ne zanm sto da kazam nekoe cudno osloboduvanje sto go ima samo kaj nas i nikade na drugo mesto. Toa mozebi vazi za vas ama nasiot narod nikogas ne se sustvuval osloboden nitu od vas nitu od drugite i ne tresi tuka toa kako ti individualno gi gledas rabotite ili od srpski agol.

Член од
30 март 2009
Мислења
418
Поени од реакции
27
se citas li so pisuvas? :)

ako dedo ti i celo tvoe selo se rodeni tamu nekade, i dedo mi i baba mi i tatko mi i celo negovo "selo" se rodeni tamu, vo Ohrid :pipi:

- ne zagina, imal srekja, bil partisan, od pocetok, zaginale drugi
- nova istorija misli verojatno na izmislenata grcka i bugarska istorija? :pipi:

ne vi se prajt muabet za poentite, tuku samo za märchen i nekakvi nepostoecki pobedi (Kosovo, Solunski front, osloboduvanje na Srbija od fasistite i Srem)

p.s.

za istorija poubo na istorija, se slozvam, ama ne sum bas kompetentna, sigurna sum deka imat barem nekolku junaci tuka so ke odrzet predavanje na razni fili ;)
Znaci dedo ti se rodil ovde za ti da izbegas vo Germanija.. od milata , najmila ni Makedonija. Kako toa?

Член од
4 јуни 2007
Мислења
2.885
Поени од реакции
189
Znaci dedo ti se rodil ovde za ti da izbegas vo Germanija.. od milata , najmila ni Makedonija. Kako toa?
Избегале од Тито, Колишевски, Киро... па мајка му стара и јас да бев свесен што се дешавало во тоа време и јас би избегал.

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Добро, ај објасни ми како тоа ја ослободила Македонија???
Освен ако не ги рачунаш Македонците за Јужно-србијанци?!?!?

ОСЛОБОДИЛА?

Не , туку Македонците добиле нов поробувач.

Поробувач ? Поробувач не гради железничка станица најубава во југоисточна европа, поробувач не гради манастири и цркви, поробувач не гради собрание, официрски дом итд. Но секој ден читајќи ве размислувам дека можеби вас помили ви се турците кој ви граделе џамии 500 години, па дошле Срби и на нивните места ги изградиле претходно постоечките цркви и манастири.

А да, знаеш како ја ослободиле, со пушка у рука и ЈУРИШШ !!!

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
Поробувач ? Поробувач не гради железничка станица најубава во југоисточна европа, поробувач не гради манастири и цркви, поробувач не гради собрание, официрски дом итд. Но секој ден читајќи ве размислувам дека можеби вас помили ви се турците кој ви граделе џамии 500 години, па дошле Срби и на нивните места ги изградиле претходно постоечките цркви и манастири.

А да, знаеш како ја ослободиле, со пушка у рука и ЈУРИШШ !!!
Да ти кажам право помили ми беа турците,тие не не убиваја и тепаја барем ако кажевме дека сме македонци :helou:
И железничката не е никаков фактор,и Грција во егејска Македонија си изгради убави работи,па изврши геноцид врз населението.

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Да ти кажам право помили ми беа турците,тие не не убиваја и тепаја барем ако кажевме дека сме македонци :helou:
И железничката не е никаков фактор,и Грција во егејска Македонија си изгради убави работи,па изврши геноцид врз населението.
Затоа никој не ве ебе, сваќаш ?

пс: смени тоа потписот прозирен си

the Consigliere

не читам дугачки постови
Член од
17 јуни 2007
Мислења
5.595
Поени од реакции
263

Ти имаш 200 години ? :toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom