Грчко-бугарска пропаганда во про-сдсмовски неделник

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
ВОЈНАТА ЗА МАКЕДОНИЈА НИЗ ОЧИТЕ НА АМЕРИКАНЦИТЕ(1)
(прв дел, а ќе има уште!!!)

Интересно е тоа што со вакви статии во кои Македонците се претставени како Бугари, од страна на тогашни новинари кои биле платени од грко-бугарските лоби групи, денес се служат Грците и Бугарите, за да го негираат Македонскиот народ.

Зошто баш ваква статија излезе во Глобус - спиисание на СДСМ, напишана од страна на Борис Георгиевски новинар во Утрински????

„Воената состојба во Македонија е пример за состојбата во Европска Турција. Трупи, трупи, трупи, насекаде! Турци, Албанци, Курди- сите видови! Пешадија, коњица и артилерија! Војниците и цивилите се борат за бројна надмоќ. Сите се накострешени со оружје, со исклучок на Бугарите, кои нивното оружје го носат скриено. Доколку некогаш еден регион изгледал воинствен, тогаш овој театар на европските кавги е најдобар пример. Прочитав во еден весник, кој успеал да го избегне цензорството во оваа дивина, дека била воведена воена состојба во Прилеп. Воена состојба! Доколку некаква состојба воопшто постои каде било во Македонија, воена е еуфемизам за неа.
Понатака во текстот, нема да сретнете Македонци, а Македонија е географски поим, во кои најбројни биле "Бугарите", кои немале никаква историја, за разлика од Грците, кои имале премногу историја.

Неслучајно текстов е наменет за да се деморализираат Македонците, да им дадат до знаење дека се никој и ништо, и секако, дека треба да прифатат промена на името, бидејки, тие не се тоа што се, туку нешто сосема друго.

Се повеќе и повеќе медиуми , продадени новинари и отпушок-политичари се ставаат во служба на Грчките и Бугарските пропаганди...

колку и да ги игнорираме, тие ке роварат и ке го трујат народов.

Како ние Македонците да им се спротивставиме интелектуално на ваквите пропаганди???

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
дпБне е после,бугарофилство :pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Волк, па не ги промовирај мајку му!

Промовирај ги про-македонските текстови.

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Волк, па не ги промовирај мајку му!

Промовирај ги про-македонските текстови.

Весников го читаат луѓе, касно е , веќе се испромовирани.

Но не видов никој да реагира на нив, никој не ги осуди, сите се прават дека не постојат, а тие си роварат, си роварат...

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Што да ти кажам, ќе следува одговор со контра текст во друг медиум, а во меѓувреме не им давај дополнителен простор за промоција.

:toe:

Едноставно, ние треба да има удриме цензура на нив.

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Што да ти кажам, ќе следува одговор со контра текст во друг медиум, а во меѓувреме не им давај дополнителен простор за промоција.

:toe:

Едноставно, ние треба да има удриме цензура на нив.
Такви текстови треба да бидат одговор на фрчките или бугарските весници, а не на весници од Македонија.

Сето ова се прави осмислено, за да ние се јадеме тука , меѓу себе, за да го забавиме темпото на покажување на вистината за Македонсија низ светот.

Па тогаш ајде да ги повикаме сите членови на Кајгана да ги бојкотираат антиМакедонските медиуми, поради тие и тие причини, и темата нека стои во sticky

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Зошто цензура? Од што се плашите? Нели сте Македонци одсекогаш?

Член од
21 февруари 2009
Мислења
1.315
Поени од реакции
47
Па тогаш ајде да ги повикаме сите членови на Кајгана да ги бојкотираат антиМакедонските медиуми, поради тие и тие причини, и темата нека стои во sticky
Jas sum za predlogot.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Зошто цензура? Од што се плашите? Нели сте Македонци одсекогаш?
Само се обидуваме да држиме чекор со нашите соседи и нивната цензура, мора да има баланс.

А доколку ние НЕ сме биле Македонци зошто ви е потребна пропаганда да го “докажувате“ тоа?

Soreno

Big Brother
Член од
14 јануари 2009
Мислења
530
Поени од реакции
19
Aide novo pet..
Sega izliza sto bugarite i grzite kontrolirat celata presa i mediumi vo Makedonija..:pos2:

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Aide novo pet..
Sega izliza sto bugarite i grzite kontrolirat celata presa i mediumi vo Makedonija..:pos2:
ајде па навала од вас ...
абе мене не ми е јасно шо дремете на форумов бе?
со која цел?
ај некој бугар да ми каже искрено ... шо праите на форумов ?

M

marsovka

Гостин
значи да се плукало само
ќе ви пастирам последниот дел

Новинарско видување на балканската трагедија
Во следните броеви на „Глобус“ ќе се обидеме да ви презентираме еден досега неоткриен аспект на македонската историја. Низ серија ексклузивни и досега необјавени текстови изворно ќе ви го пренесеме пишувањето на американскиот печат од крајот на 19 и почетокот на 20 век, за речиси сите клучни настани кои се случувале во поширокиот географски регион на Македонија: Илинденското востание, Солунските атентати, киднапирањето на Мис Стон, Младотурската револуција, акциите и политиката на ВМРО, т.е. на Македонскиот комитет, улогата на големите европски сили, но и на балканските држави во креирањето на амбиентот во кој Македонија испиша уште една страница од својата историја.

Периодот од 1890 до 1910 година, кој ќе биде опфатен во овој фељтон, на виделина ги вади сите контрадикторности, апсурди, недоречености и трагедии на балканскиот полуостров, а особено во Македонија. Ќе забележите во наредниот период следејќи го овој фељтон, дека, со ретки исклучоци, бројните дописници на американските печатени медиуми сместени во Софија, Белград, Истанбул, Солун, Скопје и Битола во своите извештаи не споменуваат постоење на македонски народ, јазик, култура во тој период. Напротив, на неколку места отворено се тврди дека такво нешто не постои, а се зборува за Бугари, Грци, Срби, итн. на територијата на Македонија. Зошто е тоа така, одговор нека даде науката. Целта на овој фељтон не е ниту да го отвора, ниту да го решава македонското национално прашање, туку да и' понуди на пошироката публика ретка можност да ѕирне во богатите архиви на весниците од таа страна на Атлантикот и да добие увид во тоа како цивилизираниот свет гледал на тоа што се случувало на овие простори. Треба да се има предвид дека станува збор во најголем дел за новинарски извештаи и анализи, со сите субјективности, дезинформации, влијанија на пропагандите и обиди да се скандализира тамошната јавност и да се влијае врз домашните влади. Во обид текстовите да ви ги пренесеме во нивната изворна форма, онака како што биле објавени пред повеќе од еден век, редакцијата на „Глобус“ направи минимални корекции во опремата на текстовите, а се' друго, дури и топонимите, ви ги пренесуваме онака како што биле објавени во оригиналите.

Иначе се зборува за тоа како изгледавме во очите на новинарите во тој период никадене се шири пропагандфа туку се изтражува историјата низ објктивот на америчките новинАРИ ЗНАЧИ ОД ВЛАКНО СЛОН ДА СЕ ПРАВЕЛО

Член од
8 април 2009
Мислења
30
Поени од реакции
0
ајде па навала од вас ...
ај некој бугар да ми каже искрено ... шо праите на форумов ?
Па jас ке те кажам лично за мене. На мен ми е интересно каков е животот во Македониjа. Jaс разбирам се што го пишувате тука и ми е интересно, се пак имам братовчеди во Струмица. Интересно ми е за медиумите во Македониjа ( поспециално ТВ-тата) зашто тоа ми е работата во Бугариjа. Многу ме боли кога вида некоj ни нарекува Татари, Татаристан и така, зашто jас сум бил премногу пати во Македониjа и виждам дека и во двете страни стандартот на живот е толкова нисок, дека нема накаде повеке, а ние тука се плјуем заедно на форумот.

Со две думи : Интересен ми е животот во Македониja и затоа чета тука, а кога пиша се сообразувам дека сум во Македонски форум и гледам да не убидам никого, но нјакоj македонци за жал не го прави оваа секогаш :toe:

Поздрав :)

Kajgana Shop

На врв Bottom