забораваш два фактора
1.Израел е таму поставен од вујко сем и еврејската дијаспора во америка е многу појака од нашата
2.Различен менталитет религија итн(ова ти е како да споредувате овца со волк и викате дека од овца волк можете да направите)
Воиснтвеноста и правото да колат им е во самата религија и индетитетот им е вплотен во самата религија
-а се прашувам кој од вас ќе прифати да служи воен рок 5 години (2 години за жеени)да коле невени деца ,д апси мали деца заради тоа што нивниот брат направич нешто или пак детето да го испрати во друго село како заложник
Не мешајте баби и жаби
Marsovke полека, немој да ме фасцинираш со твоето религиозно познавање.
Дали ти можеш да речеш за еврејската емиграција која го напуштала Израел или евреите кои живеат насекаде низ светот да работат физичка работа?
Зошто евреите 90% се занимаваат со интелектуални дејности како научници, инжинери, програмери, врвни лекари и консултанти за финансиски услуги?
Македонија нема да се збогати ако два милиона луѓе овде станаме рудари и орачи на ниви, туку ако станеме програмери, инжинери, аналитичари, консултанти кај кои целиот свет ќе доаѓа за да купи памет.
Тоа е примерот кој треба да го следиме од евреите и од Израел кој нема ни нафта, едвај ни вода, ниту пак рудници.
Ама има највисок процент на инжинери и компјутерски програмери по глава на жител на светско ниво, и затоа просечниот Израелец има
седумдесет пати поголема плата од просечниот жител на Конго, земја пребогата со сите можни природни богатства, освен со образовани луѓе.
Секогаш кога Израел ќе се соочел со закана по својата безбедност од страна на своите арапски соседи, политичките лидери во таа земја моментално ги заборавале своите несогласувања и борбата за власт и застанувале обединети зад националниот интерес. Кај секој израелски политичар прва и основна мисла е: “не ми треба власт, ако ја загубиме државата“.
Кај нашите политичари важи обратното: “не ми треба државата, ако ја загубам власта“.
Ете тоа е лекцијата која треба да ја научиме.