Зошто левицата никогаш не може да биде патриотска?

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Му свиѓало на некој или не но од крајот на 19 век македонската идеја во основа била левичарска......:toe:

.......многу добро знаеме какви расколи предизвикаа десните (врховистички) струи во ВМРО.....МУ ГИ НАНЕСОА НАЈГОЛЕМИТЕ ЗЛА НА НАШИОТ НАРОД....сотреа физички скоро се што беше прогресивно за македонската кауза...направија непоправлива штета од која и денес ги осеќаме последиците на секој чекор.
Воне, а да прочиташ нешто конкретно наместо да толкуваш лаички?

Зарем терористички напади,атентати, заклетвата на Библија со кама и нож или можеби слоганите: “Слобода или Смрт за Македонија, За неа ние умираме, За Македонија се' арчиме, Подобро ужасен крај отколку ужас без крај, Внатрешната организација не се стреми само да им дава оружје на луѓето, ами и да го разбие нивниот ропски дух“....

..се левичарски?

Сите наши револуционери пред се' биле религиозни, а дали комунистите ја почитуваа/т црквата и религијата?

Левицата се залага за сосема спротивни вредности од денешен аспект.

Делчев национализмот го дефинирал како идеја која ги тера оние кои ја сакаат својата земја и народ да создаваат и да креираат, како единствениот начин да „победат“ во културниот натпревар меѓу народите.

Првин треба да научите редефинирање на термините кои погрешно ги интерпретирате.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Воне, а да прочиташ нешто конкретно наместо да толкуваш лаички?

Зарем терористички напади,атентати, заклетвата на Библија со кама и нож или можеби слоганите: “Слобода или Смрт за Македонија, За неа ние умираме, За Македонија се' арчиме, Подобро ужасен крај отколку ужас без крај, Внатрешната организација не се стреми само да им дава оружје на луѓето, ами и да го разбие нивниот ропски дух“....

..се левичарски?

Сите наши револуционери пред се' биле религиозни, а дали комунистите ја почитуваа/т црквата и религијата?

Левицата се залага за сосема спротивни вредности од денешен аспект.

Делчев национализмот го дефинирал како идеја која ги тера оние кои ја сакаат својата земја и народ да создаваат и да креираат, како единствениот начин да „победат“ во културниот натпревар меѓу народите.

Првин треба да научите редефинирање на термините кои погрешно ги интерпретирате.
Као што напишав.....му се свиѓало на некој или не....па како ти чини...

......многу е само симптоматична се почестата појава на вакви теми.....ќе да има нешто....

..а за лаик....уште лепче треба да јадеш..мало си....не се јаде се што лета...

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
Као што напишав.....му се свиѓало на некој или не....па како ти чини...

......многу е само симптоматична се почестата појава на вакви теми.....ќе да има нешто....

Исцрпно објаснување,при немање одговор,поинакво не е ни можно.

J

Johnny Stulic

Гостин
Тоше и фудбал ftw.

Инаку, на левицата и ја должиш 40-саатната работна недела, законите против експлоатација на малолетници, правото за самоопределување на народите (Ленин) и повеќето бенефиции за најзагрозените општествени слоеви... или за тебе тоа не е напредок?

Да беа само твоите десничари на власт у светов, денес капитализмот немаше да биде толку омекнат од деновите на џангл-капитализам.
Murgo jas vaka kako padobranec ke uletam bez zamerki, jebi ga forumot e interaktiven.

Kako prvo se soglasuvam na konstatacijata deka leviot del ima golemi efekti za pravata na rabotnicite i bez sentimenti da kazam zatoa i sme sekoj den posiromasni. Filozofska matrica za levaya ideologija(Marks e filozof) sto ja promovira socijalizmot deluva izvonredno i utopiski i se e podredeno za uspeh i licna sreka na poedinecot.

No nie ziveeme vo vistinskiot svet kade sto homo sapiensot e samo del od sindzirot na ishrana i za zal morame da konstatirame deka desnata ideologija,friedmanovata ekonomija go dvizat svetot i kapitalizmot e formula za napredok vo edno opstestvo ,ne mora da odis podaleku nabroj mi edna zemja koja go prifatila levata ideologija i ima podobar BDP i kvalitetot na zivot e podobar od zemjite na kletite kapitalisti.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Исцрпно објаснување,при немање одговор,поинакво не е ни можно.
На што бе одговор...
...темава како што е поставена нема врска со левица, десница.....само е уште една за препукување.....

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
На што бе одговор...
...темава како што е поставена нема врска со левица, десница.....само е уште една за препукување.....
Нсловот на темата е малце грешен,то левица треба да се смени.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Тоше и фудбал ftw.

Инаку, на левицата и ја должиш 40-саатната работна недела, законите против експлоатација на малолетници, правото за самоопределување на народите (Ленин) и повеќето бенефиции за најзагрозените општествени слоеви... или за тебе тоа не е напредок?
И' должам многу повеќе.

1. Државата е главна во економијата со „редистрибуција на богатството“ т.е. крадење од продуктивните луѓе и давање на украденото на владетелите и на нивните подржувачи во бирократијата.

Во комунизмот нема приватна сопственост, таа е во рацете на власта која што преку бироата за економско планирање ги одредува цените и платите.

Нема слободен пазар кај комунистите. Нема конкуренција.

2. Милитаризмот, односно носењето на униформи од страна на политичките раководители и честото нивно ословување дури и во цивилни пригоди со нивните воени титули.

Тито, Сталин, Хитлер, Мусолини парадираа во воени униформи, своевиден фетиш за милитаристичко владеење, односно изнудување почит спрема оние кои имаат поголем чин и слушање без приговор.

3. Нема слобода на говор и печат

Колку ТВ станици и дневни весници постоеле за време на СФРЈ?

Токму така, патолошкиот страв од вистината кој ги принудува да ги контролираат информациите за да се спречи народот да ја сфати погрешноста на идеите на Партијата.

Во услови на слободна размена на идеи, најдобрите идеи остваруваат доминација во умовите на луѓето.
А бидејќи “левите“ идеи се далеку од тоа да бидат добри, оти се нелогични и непродуктивни – тие во услови на слобода на говорот брзо би биле отфрлени од народот.
Заедно со власта која ги промовира, се подразбира.

4. Прогон на „неподобните“ и „непоправливи“ групи во општеството

Доколку било толку идеално за време на Југославија, зошто имало масовно иселување од земјата?

Зошто било забрането слободното изразување?

5. Зошто тајни полиции го чуваа поредокот?

Секој режим има потреба од силна тајна полиција чија задача е да се справува со политичкиот криминал.
А под политички криминал се подразбирало било каков чин на несогласување со власта. Било каков.

Сумирање = ТОТАЛИТАРЕН РЕЖИМ

Уште треба да сум и благодарен?

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Нсловот на темата е малце грешен,то левица треба да се смени.
Ами без левица или десница “на ку.о не ќе стој“.......за темава мислев.:smir:

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Едноставно нели :) ви благодарам за исцрпните аргументи.

Не ми оставате избор освен да се согласам со вас.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Разбиј малку монотонија...менувај ги наизменично:pos2:
Нема гајле бе,изгледа го користи “космодискот на Џорџе“.:smir:

МургоДШит

Чаршиска џукела
Член од
3 ноември 2008
Мислења
128
Поени од реакции
19
Murgo jas vaka kako padobranec ke uletam bez zamerki, jebi ga forumot e interaktiven.

Kako prvo se soglasuvam na konstatacijata deka leviot del ima golemi efekti za pravata na rabotnicite i bez sentimenti da kazam zatoa i sme sekoj den posiromasni. Filozofska matrica za levaya ideologija(Marks e filozof) sto ja promovira socijalizmot deluva izvonredno i utopiski i se e podredeno za uspeh i licna sreka na poedinecot.

No nie ziveeme vo vistinskiot svet kade sto homo sapiensot e samo del od sindzirot na ishrana i za zal morame da konstatirame deka desnata ideologija,friedmanovata ekonomija go dvizat svetot i kapitalizmot e formula za napredok vo edno opstestvo ,ne mora da odis podaleku nabroj mi edna zemja koja go prifatila levata ideologija i ima podobar BDP i kvalitetot na zivot e podobar od zemjite na kletite kapitalisti.
Проблемот брате Џони (Азра рул) е што денес напредокот се мери во БДП. Единственото мерило за вредност станува парата. Се' се претвора во комодитет и се' се става на пазар.

Концептот на левицата го отфрла буржујскиот концепт за напредок (повеќе, поголемо, побрзо), кој се' повеќе ја поразува идејата за оддржлив развој, бидејќи економијата мора да расте- во спротивно ќе имаш социјални немири, невработени итн. Производството, или како шо Братов кажуе- продуктивноста, станува единствено мерило за вредност.

Капитализмот е империјалистичка и тоталитарна идеја, бидејќи се' подредува под перверзното трчање по профит. Надвор од него, остава пустелија на сиромаштија. Ако твоето општество не се покори на правилата на игра кои ги поставуваат големите западни економски машинерии, ќе пропадне. Simple as that.

Сегашната светска економска криза совршено ги отсликува ексцесите на незаузданиот капитализам, и нема начин да се утврди колку длабоки ќе бидат последиците.
Но можеш да бидеш сигурен дека ќе бидат драматични.

Светската економска криза: Coming in a factory near you: 2009

Kajgana Shop

На врв Bottom