Што правел Бог пред да го створи светот?

• Креатор на темата Креатор на темата Crki
  • Време на започнување Време на започнување
Ne go sozdal zasto e logicni da se pretpostavi deka nema dizajner, zatoa sto za postoenje na dizajner nema nikakvi bilo kakvi dokzaiiii.

Jas mislev na Jupiter vrhovniot bog vo Rimskata politeisticka religija,
Od kaj znae Alah sto ke bide posle 100 godini, ja vikam ke vidime sto ke bide nikoj ne znae..

ЗА МУСАБ...

Како тоа луѓето мерат вистина со време?

време‘‘ почнува со создавање на живо битие

Време почнува со зоздавањето на универзумот, концептот време, или четвртата димензија време почнува со создавањето на универзумот..

‘‘прошлост,сега и иднината‘‘ во кои овие три кои го сочинуваат времето.Моментално ако си читал веке оваа реченица ,пред малце беше иднина,а сега веке го нарекуваме прошлост.Ваквите и сличните ‘‘именувања‘‘се својство на живото битие,значи ,век,от,година,вчера,денес,утре.... е својство и важи само за живото битие.

Па не би рекол, времето има влијание врз целата материја органска неорганска, таа со тек на време се менува, затоа не гледам ништо погрешно во ова именување.

Во Вечноста, нема прошлост,сегашност,иднина,место...нашиот паметот
Не може да го на вечноста да му препише време,то.Ако за времето можеме да речеме дека има делови како прошлост,сегашност,иднина за вечноста тоа не можеме да речеме,исто и за вечноста не можеме да му речеме дека има некоја точка од кога е почнато.

Може да речеме бидејќи имаме докази кога времето почнало пред 12 милијарди години со настанокот на универзумот..

Е сега пошто прашањето не е во ред ,може да се постави вакво прашање;
Бог постоеше од вечноста,Со Него ништо немаше,и тогаш во вечноста Бог што праеше?

Пред да се одговори на вакво прашање треба да знаеме дека ,во вечноста Бог ,хаша неморал нешто да прави,и ако ништо ,тогаш ова никако не значи од Неговиот недостаток.

Ова го кажуваш од престпоставка без никакви докази емпириски за постоењето ба бог, само претпоставуваш врз база на прикаските во светите писма.

Оваа последната паралела што ја напиша повторно не нуди објаснување зашто дизајнерот не створил.
Зашто веке научно е докажано дека ние овде сме создадени по некоја случајност со интелегенција, ние сме еволуирани мајмуни кој по некоја случајност сме интелигентни и ја користиме таа интелегенција да преживееме, да дизајнираме алатки да преживееме.

точно
и плус сум им отворил и тема Кој треба да го докаже Бог
абесе утепаа од бегање дека никој нетребало а баш ВО НОВ ЗАВЕТ СТРИКТНО се бара да го ПРОСЛАВАТ - ДОКАЖАТ

Јован: 12:28 Татко, прослави го Твоето име! Тогаш дојде глас од небото: „Го прославив и пак ќе го прославам.”
17:4 Јас Те прославив на земјата, го свршив делото, што Ми го даде да го извршам;
17:10 и сè Мое - е Твое, и Твоето - Мое; и се прославив во нив.

.
.
.

Јован
13:31 А кога излезе, Исус рече: „Сега се прослави Човечкиот Син, и Бог се прослави во Него.
13:32 Ако Бог се прослави во Него, и Бог ќе Го прослави во Себе, и веднаш ќе Го прослави.

Римјаните: 8:30 А оние кои ги предопредели, тие и ги повика; кои ги повика, тие и ги оправда; кои ги оправда, тие и ги прослави.

Евреите: 5:5 Така и Христос не се прослави Сам Себеси за да биде Првосвештеник, туку Оној Кој Му рече: „Ти си Мој Син, Јас Те родив денес,”

Дела Ап
2:43 А страв влезе во секоја душа, зашто апостолите правеа многу чудеса и знаци

ДЕЛА АП 6
ред 8 А Стефан, полн со благодат и сила, правеше големи чудеса и знаци во народот..
.
.
итн

Кои докази...дека постои гравитацијата...па тоа и не ти е некој доказ..напротив....според работите(во универзумот) како што се комплексно поставени мене ми изгледа дека сепак некој замешал "прсти"...јас веќе на една друга тема реков шансите дека сме настанале од праисториска супа каде веројатноста на созадавање на наједноставните протеини математички се мери со бројки кои достигаат размер од 1: 1 со 158 нули..слепило викаш?!

Види дека постои гравитација има докази, насекаде околу нас, меѓутоа тоа на страна.

Најголемиот аргумент на креашионистите како тебе е поставеноста на параметрите во универзумот, т.е. точно за све ова што го гледаме денеска во универзумот, ние, планетите, ѕвездите, галаксиите, за да постојат константите во универзумот морале да бидат како што се сега нормално, а гравитацијата е помала за еден илијадити дел немало да има ѕвезди и стварно е така..

Ако соодносот на масата на протони електрони а малце поинаква немало да има молекули итн.итн..
Тоа е све точно!

И сега од оваа претпоставка морало да има дизајнер..
Тука и мене малце ме пука скептицизам ама сепак не толку....
За тоа ќе се наречам анти-деист

Видите и да има создавател тој би го опишал како еден исврустриран лудак, перверзен манијак, најголем масовен убица, најстрашен диктатор итн..

Работата е што пак и оваа претпоставка се базира врз наука а не догма, значи религијата нема никакво значење во оваа теза за мене. Религијата е створена од човекот..

Видете логично е да се претпостави дека не сме ништо посебно во овој универзум, дека сме случајност, ако замислите дека еве во нашата галаксија сме само ние, толку знаеме сега за сега, меѓутоа ако земем дека има 100 милијарди галаксии повеќето од тие поголеми од нашата, логично е да се претпостави дека не сме единствената планета со живот на неа, а воедно и со интелигентен живот.
Има една равенка математичка Дрејкова која вика дека во нашата галаскија има бар 100.000 планети со живот на нив...

Пак останува дека религиите своите претпоставки не ги влечат од наука туку од митови, легенди глупости, зашто човекот не можел на друг начин да даде одговор на основни прашања, тоа е најдобрата причина зошто е створена религијата.
А тоа за вода во вино, одење по вода, сведоштва, воскреснување, чуда и други такви тракатанци ПА ВИ СЕ МОЛАМ.

И ако се докаже научно дека има дизајнер тоа е страшно според мене

Ne go sozdal zasto e logicni da se pretpostavi deka nema dizajner, zatoa sto za postoenje na dizajner nema nikakvi bilo kakvi dokzaiiii.

Jas mislev na Jupiter vrhovniot bog vo Rimskata politeisticka religija,
Od kaj znae Alah sto ke bide posle 100 godini, ja vikam ke vidime sto ke bide nikoj ne znae..

ЗА МУСАБ...

Како тоа луѓето мерат вистина со време?

време‘‘ почнува со создавање на живо битие

Време почнува со зоздавањето на универзумот, концептот време, или четвртата димензија време почнува со создавањето на универзумот..

‘‘прошлост,сега и иднината‘‘ во кои овие три кои го сочинуваат времето.Моментално ако си читал веке оваа реченица ,пред малце беше иднина,а сега веке го нарекуваме прошлост.Ваквите и сличните ‘‘именувања‘‘се својство на живото битие,значи ,век,от,година,вчера,денес,утре.... е својство и важи само за живото битие.

Па не би рекол, времето има влијание врз целата материја органска неорганска, таа со тек на време се менува, затоа не гледам ништо погрешно во ова именување.

Во Вечноста, нема прошлост,сегашност,иднина,место...нашиот паметот
Не може да го на вечноста да му препише време,то.Ако за времето можеме да речеме дека има делови како прошлост,сегашност,иднина за вечноста тоа не можеме да речеме,исто и за вечноста не можеме да му речеме дека има некоја точка од кога е почнато.

Може да речеме бидејќи имаме докази кога времето почнало пред 12 милијарди години со настанокот на универзумот..

Е сега пошто прашањето не е во ред ,може да се постави вакво прашање;
Бог постоеше од вечноста,Со Него ништо немаше,и тогаш во вечноста Бог што праеше?

Пред да се одговори на вакво прашање треба да знаеме дека ,во вечноста Бог ,хаша неморал нешто да прави,и ако ништо ,тогаш ова никако не значи од Неговиот недостаток.

Ова го кажуваш од престпоставка без никакви докази емпириски за постоењето ба бог, само претпоставуваш врз база на прикаските во светите писма.

Оваа последната паралела што ја напиша повторно не нуди објаснување зашто дизајнерот не створил.
Зашто веке научно е докажано дека ние овде сме создадени по некоја случајност со интелегенција, ние сме еволуирани мајмуни кој по некоја случајност сме интелигентни и ја користиме таа интелегенција да преживееме, да дизајнираме алатки да преживееме.

Јас сакав да укажувам на нелогичноста на прашањето,а јас ни не покушав да ти објаснам зашто дизајнерот не створил -тоа сосема друга тема.

Исто така имам дојам дека тебе некој грдно те измамел дека има научно докази дека сме случајно создадени,апсолутно нема такви докази ,напротив последните години баш обратното се докажува дека сме создадени .И пак те излажале дека ;ovekot бил мајмун,нi ти не потекнуваш од мајмун ти си човек кој те створил Создателот, и како лугето можат да паднат на толку ниско ниво не ми е јасно,иначе ке испадне вака:

22751699.jpg

Јас сакав да укажувам на нелогичноста на прашањето,а јас ни не покушав да ти објаснам зашто дизајнерот не створил -тоа сосема друга тема.

Исто така имам дојам дека тебе некој грдно те измамел дека има научно докази дека сме случајно создадени,апсолутно нема такви докази ,напротив последните години баш обратното се докажува дека сме создадени .И пак те излажале дека ;ovekot бил мајмун,нi ти не потекнуваш од мајмун ти си човек кој те створил Создателот, и како лугето можат да паднат на толку ниско ниво не ми е јасно,иначе ке испадне вака:

22751699.jpg

Ама друже изгледа ти си во заблуда јас не знам дали воопшто си ги прочитал аргументите на спротивната страна, ти објаснив (не тебе лично)
во претходниот псот за случајнсота.

Кој ме излажал дека сме настанале од мајмуни? 99% од научниците во светот кој е тој што ме излажал? Многуте емпириските докази научни, археолошки дека потекнуваме дека сме евоуирале од примати..

Ајде сека ако сакаш да полемизираме за еволуциајта, многу сакам, ама влагаш во стапица тука да те предупредам?

Тоа тебе лично ако те вреѓа дека си настанал од мајмун тоа е твоја работа ама реалноста е друга, ако не ти се допаѓа и се осеќаш понижено живеј во заблуда твоја работа...ама дека сите сме мајмуни т.е. еволуирани интелигентни примати, СМЕ хехехе и за тоа има несоборливи докази...и има многу доветно објаснување..

Твоето догматско учење не нуди никакво објаснувње само слепа верба..
Јас само едно можам да ти кажам ФРИ ЈОР МАЈНД

И греота за твоето дете ако му забраниш да учи еволуција и му го переш мозокот со религија, срамота

Ама друже изгледа ти си во заблуда јас не знам дали воопшто си ги прочитал аргументите на спротивната страна, ти објаснив (не тебе лично)
во претходниот псот за случајнсота.

Кој ме излажал дека сме настанале од мајмуни? 99% од научниците во светот кој е тој што ме излажал? Многуте емпириските докази научни, археолошки дека потекнуваме дека сме евоуирале од примати..

Ајде сека ако сакаш да полемизираме за еволуциајта, многу сакам, ама влагаш во стапица тука да те предупредам?

Тоа тебе лично ако те вреѓа дека си настанал од мајмун тоа е твоја работа ама реалноста е друга, ако не ти се допаѓа и се осеќаш понижено живеј во заблуда твоја работа...ама дека сите сме мајмуни т.е. еволуирани интелигентни примати, СМЕ хехехе и за тоа има несоборливи докази...и има многу доветно објаснување..

Твоето догматско учење не нуди никакво објаснувње само слепа верба..
Јас само едно можам да ти кажам ФРИ ЈОР МАЈНД

И греота за твоето дете ако му забраниш да учи еволуција и му го переш мозокот со религија, срамота

ти обекавам другар,(само малце време да имам )ке отворам тема за ТЕОРИЈАТА еволуција, и таму ке дебатираме ке видиш како те излажале

ти обекавам другар,(само малце време да имам )ке отворам тема за ТЕОРИЈАТА еволуција, и таму ке дебатираме ке видиш како те излажале

ОДВАЈ ЧЕКАМ АЈДЕ ХАХАХАХААХ

Spored mene ludjeto se delat na dve grupi.

Tie sto ne veruvat vo boga imat poteklo od majmuni :)

I tie sto veruvat na boga koj ija sozdal svetot i covecanstvoto gi sozdal Allah dj.sh ili Bog.

Хехехе

Друже Има само еден вид на луѓе, и тоа е ХОМО САПИЕНС, тој се дели на раси како бела. жолта, црна и црвена...
Сите сме исти сите потекнуваме од Африка, од нашите претци кои биле човеколики мајмуни, кои се појавиле во Африка пред 2 милиони години, сите сме еволуирани примати...ОВА Е НАУЧНО ДОКАЖАНО тука не станува збор за верба

Ти не си бил муслиман кога си се родил, после си дознал за такво нешто ти кажале други ти го наметнале.
Ти да си се родил во античка Грција ќе си верувал во Зевс, да си се родил во времето на Викинзите ќе си верувал во Тор, да си се родил во Индија би би Хинду итн..

Хехехе

Друже Има само еден вид на луѓе, и тоа е ХОМО САПИЕНС, тој се дели на раси како бела. жолта, црна и црвена...
Сите сме исти сите потекнуваме од Африка, од нашите претци кои биле човеколики мајмуни, кои се појавиле во Африка пред 2 милиони години, сите сме еволуирани примати...ОВА Е НАУЧНО ДОКАЖАНО тука не станува збор за верба

Ти не си бил муслиман кога си се родил, после си дознал за такво нешто ти кажале други ти го наметнале.
Ти да си се родил во античка Грција ќе си верувал во Зевс, да си се родил во времето на Викинзите ќе си верувал во Тор, да си се родил во Индија би би Хинду итн..

Da ne si zaboravil nekoj a vera za primer, ili namerno si zaboravi.

Jas sum presrecen sto od Muslimanski roditeli sum se rodil i polesno mi bese da ja doznam istinata.
No uste posrecen sum ovde vo Svajcarija koga vidam vo dzamija sekoj drugi ili treti mesec ,eden nov Svajcarec postanuva musliman.
I tie ne se musliman rodeni, no znat da ucat da citat pravilata.
A ne da uci samo za da se suprostavi so nekoj sto ima pravo.

Jas licno ja prasav edniot. Od kade ti dojde na idea da se konventiras za islam.

Odgovorot bese. Se Konventirav za dve najvazni pricini:
1-Zatoa sto vo biblata pisuva kako da Isus dosol ne da postavi mir, nego ogan da donese vo svetot.
2- Bliskost vo familijata, i respektot sto ja imate prema gostinot vo kuka.

Pa ja rekov, toa isa aleiselam ne rekol. I ne moze eden prorok taka ne nesto da kazuva.
Tie se zborovi ne pisatelite na Biblija.
Pa kade da najdam praviot biblija rece.
Si ja nasol rekov. Toa e Kuranot. Da rece taka e.

Pa da rece zatoa sto ovde pisuva kako prvo za Miroljubivost.
Mir za svetot.
I koga pozdravis ako ne ste znaele Selam Alejkum znaci Mir da bide nad vas.

Iako svetot deneska zboruva deka Islam e teristicka organizacija.
Iako za Amerikanskite interesi za da ja napadnat nekoja drzava naodjat lazi i ja propagandirat celiot svet.
No eden pameten covek moze da nabroi zrtvite koj ubiva niz cel svet i ke ja najde sam koj e terorist.

No i ova ke ima kraj. Pravdata sekogas dobiva.
Vaka nisto ne pravat osim toa da ne uste poveke davat mudrost i snaga za Islam.

Гледам дека бегаш од темата, јас ова што го напишав каква врска има со ислам, јас зборувам општо за сите религии..

Od kaj znaeš ti deka ja znaeš vistinata od kade si tolku siguren, zašto si ti vo pravo, a ne budistite, taoistite, hinduzite, ti samo misliš taka bidejki tvoite roditeli ti nametnale nešto, i ti cel ćivot go znaeš samo toa..

Ti nemaš široki pogledi, očite ti se zaslepeni od religija ti ne prifačaš ništo drugo osven alah, za tebe nema spas..

Od ova se gledea deka ti ne čitaš za evolucija, fizika, hemija, biologija ti ne si gi pročital argumentite na sprotivnata strana..

Primer:

Ti izjavuvaš "Alah e golem" i što ti ja znam drugi gluposti...o kade toa od kade si tolku siguren.....SIGUREN SI ZOŠTO TE ZATUCALE OD MALO DETE I MNOGU E TEŠKO DA SE PREOBRAZIŠ

Kako prvo pazi sto zboruvas.
SIGUREN SI ZOŠTO TE ZATUCALE OD MALO DETE I MNOGU E TEŠKO DA SE PREOBRAZIŠ
Neobrazen mozes da kazes na Tatkoti a ne na mene.
I jas ne izbegnuvam od Teamata nego e tvoj problem sto ti ne vlaga na glava sto rekov.
Ako se setis ti rekov kako prvo treba mnogu ti da ucis pa da ja doznas istinata.

Kako prvo jas sum diplomiran za Organska Hemija. Jasno ti e sega.

Ti prvo uci kako se zbori pokulturno. Zatoa sto imam presiroki pogledi i prifakam Islam kako moja edinstvena religija. Od tatkomi sum doznal deka sme Muslimani, a drugoto sum ucil sam pa sum dosol do toa deka islema bese najcista religija.
Ti uci sto znaci na Makedonski zborot Islam (mir, peace), e kako baza na Islam. Zatoa i ja sakam mnogu Islam.
A ti prvo citaj kuran pa posle obrati se mene, pa togas gledaj kolku si pogresil da si se obratil mene neobrazen da kazuvas.

No ne mi spreti nikoj ako nekoj od druga religija ja postuva Boga.
Ateistite vo evropa 75 % su homoseksualci 10 % panki i drugi . Ako sakas i dokazi ke ti pokazam.

Dokazi za Islam imas dosta. Sto sme zborile porano. Imas i klipovi. Sto ne si ni gledal. Jas nemam vreme da napunim sega glavata na neevolucirani glavi. Trebam da odam na rabota.

Aj bye.

I jas ne izbegnuvam od Teamata nego e tvoj problem sto ti ne vlaga na glava sto rekov.
Ako se setis ti rekov kako prvo treba mnogu ti da ucis pa da ja doznas istinata.

Ti prvo uci kako se zbori pokulturno. Zatoa sto imam presiroki pogledi i prifakam Islam kako moja edinstvena religija. Od tatkomi sum doznal deka sme Muslimani, a drugoto sum ucil sam pa sum dosol do toa deka islema bese najcista religija.
Ti uci sto znaci na Makedonski zborot Islam (mir, peace), e kako baza na Islam. Zatoa i ja sakam mnogu Islam.
A ti prvo citaj kuran pa posle obrati se mene, pa togas gledaj kolku si pogresil da si se obratil mene neobrazen da kazuvas.

Ateistite vo evropa 75 % su homoseksualci 10 % panki i drugi . Ako sakas i dokazi ke ti pokazam.

Dokazi za Islam imas dosta. Sto sme zborile porano. Imas i klipovi. Sto ne si ni gledal. Jas nemam vreme da napunim sega glavata na neevolucirani glavi. Trebam da odam na rabota.

Aj bye.

So da mi vleze vo glava more, eden logičen argument ne stavi na masa, samo mi treses gluposti tuka za alah...
Kako prvo jas ne zboruvam samo protiv ISLAMOT nego protiv SITE religii, sega jasno?
Najcista religija Islam?!?! Gledam kolku prava imaat ženite vo islamskite zemji, i drugi što mislat različno od vas.....a deka znači mir islam znači i ne viakm deka ne e miroljubiva religija, megutoa ima mnogu nedostatoci..
I što izvini će mi stane jasno od kuranot, što će mi objasni?
Će mi objasni za nastanokot na svetov i univerzumot i toa logički so dokazi? hahahahaha
Kako prvo ako ne si znael, ima knigi da pročitaš da svatiš kako kuranot e PREPIŠAN plagijat od Biblijata...toa e samo edna evolucija na religija, nema ništo novo izmisleno, sve e ISTO i vo Kuranot i vo Biblijata...
i nemoj da misliš deka ova go kažuva zašto poviše go sakam hristijanstvoto, baš NAPROTIV..

Ateistite 75% pederi. ima mnogu poviše PEDERI muslimani t.e. ARAPI na bliski istok nego sekade vo svetot, a spored tvojava konstatacija se gleda kolku vi e tolerantna religijava...ccc ti najde za mir da zboriš
Znači site što se različni od vas nečinat!? ete sam si kaža, zatoa dosta sereš za Islam, ako imaš nešto popametno da napišeš, napiši.

Kakvi dokazi za islam bre alooo hahahah eden daj mi, EDEN???
Kako što nema za niedna religija taka nema ni za ISLAM...

Ti kako prvo nauci da zboris ateisticki (neutralen) da se izvinis nekomu da kazes NEOBRAZEN. Stotuku prasuvas i nekoj ti odgovara na prasanjeto NORMALNI LJUDI SE BLAGODARAT za odgovorot.
No koj koga ja saka i koja religija ja saka ti ne mozes da sprecis. Nemas ni snaga ni pravo na toa.

A dokaz deka postoi Bog ili Allah toa ke ti ja dokaze tvoj zivot so vreme.
Sam ke se dokazes.

Rogovi na koza ne se ispravuvat. I nema da dozvolim da bides na vrh paznja vo forumot.
zatoa nema da ti ja obogatim temava so poveke odgovori na tebe.

Aj sozdravje.

Odgovori Kakvi odgovori be druze

Ti eden normalen odgovor nemas tuka

Aj bye.

Што беше наслов на темата???

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom