Граѓаните на PM ТОНАТ ВО КСЕНОФОБИЈА И ВО НЕТОЛЕРАНЦИЈА, И СЕ ПОЛНИ СО СТЕРЕОТИПИ

• Креатор на темата Креатор на темата marsovka
  • Време на започнување Време на започнување
Секоја чест за авторката на текстот, се гледа дека навлегла во суштината на проблемите во македонското општество. Користењето релевантни статистички податоци и мислења на стручни лица, зборува за нејзината професионалност. :smir:

Грешно се разбравме,се шо кажа ти е коректно,јас не го поддржвам то и не се совпаѓа со моите лични ставови.
Не сакам да затворам никој поради тоа што има мислење различно од моето,фала Богу.Туку авторот на оваа тема изнесува некои невистина за некоја митолошка ксенофобија.Тоа е веќе клевета кон неколку милионски народ и неправедно,неосновано обвинување со Бог знај каква цел,а се разбира не добра.
Дали ти мислиш дека нашиот народ е ксенофобичен и дека мразиме се странско?
Напротив отворени сме и гостопримливи,ама си имаме цврсти морални вредности кои не прат поотпорни на "модерните" појави.Е сега нормално е дека секој поединец можи да се се одлучи и да си избере што сака во животот,тука ние потфрламе малце со тоа што се мешаме секаде но не до тој степен како што е опишано.

Овај пост е одговор упатен и кон претходниот член и се надевам дека ќе има доволно капацитет да сфати.

Ок ај вака. Иако сам кажа дека тие лица заслужуваат затвор, се побиваш себеси и си го голташ кажаното. Ок, фер. Човек греши, згреши и ти во изјаснувањето. Тоа е здрава дискусија. Е сега, сврти наназад и погледни другите како се изјаснуваат, се поставуваат, не само на оваа тема, туку и во другите.

Дали мразиме се? Да. Барем тоа е мое мислење. Зашто? Дека кон сите други гледаме со потсмев. Ние сме најпаметни, што знаат другите. Зашто е тоа така? Не знам. Не се ни обидувам да дознаам. Но така е.
Мразиме се. Побогу, погледни прво внатре, меѓу себе не се сакаме. По дефолт секој албанец е крив, секој македонец е крив, секој албанец е муслиман, и секој македонец е православен. Не сакаме да прифатиме ништо освен тоа. Зашто? Дека така требало да биде, тие биле тие традиционални вредности.

Ти мислиш дека порано не се кецале машките меѓусебе? Друже гадно си се заебал ако мислиш дека тоа е болест на модернизацијата на светот. Тоа го имало и порано особено во тие елитните кругови на луѓе кои што вработувале слуги за да ги злоупотребуваат да ги врзат и силуваат како им годе. Грофови, војводи, премиери, кралеви. Тоа е прашање е на карактер. Нивна работа е бе, не ме интересира. Такви сакаат да бидат, такви нека бидат. Што има јас или ти да ги осудуваме за тоа? Со кое право? Што се педерите поинакви од тебе и мене. Ти сакаш да го бутнеш во дупка, тој сака да го бутне во дупка. Никаде не пишува дека треба да го бутне во твоја, така да кулирај си, не се плаши, а дека е така, така е. Имаме одбивност кон се што не е македонско, православно, албанско, муслиманско или тоа што на нас ни одговара, имаме узди на главата и нит се тераме нит се водиме. И после грците ни се криви. Абе ај...

Може насловот да биде и Ебеме се.
Во село имаме зоофили.
Во град имаме хомоси.

И сега што правиме ?

Каде престанува толеранцијата?
Каде започнува моралното друштво.

Инаку и на оваа тема сретнав дека Глујо е крив поради ова.
Дефинитивно за ова нема лек.

Ок ај вака. Иако сам кажа дека тие лица заслужуваат затвор, се побиваш себеси и си го голташ кажаното. Ок, фер. Човек греши, згреши и ти во изјаснувањето. Тоа е здрава дискусија. Е сега, сврти наназад и погледни другите како се изјаснуваат, се поставуваат, не само на оваа тема, туку и во другите.

Дали мразиме се? Да. Барем тоа е мое мислење. Зашто? Дека кон сите други гледаме со потсмев. Ние сме најпаметни, што знаат другите. Зашто е тоа така? Не знам. Не се ни обидувам да дознаам. Но така е.
Мразиме се. Побогу, погледни прво внатре, меѓу себе не се сакаме. По дефолт секој албанец е крив, секој македонец е крив, секој албанец е муслиман, и секој македонец е православен. Не сакаме да прифатиме ништо освен тоа. Зашто? Дека така требало да биде, тие биле тие традиционални вредности.

Ти мислиш дека порано не се кецале машките меѓусебе? Друже гадно си се заебал ако мислиш дека тоа е болест на модернизацијата на светот. Тоа го имало и порано особено во тие елитните кругови на луѓе кои што вработувале слуги за да ги злоупотребуваат да ги врзат и силуваат како им годе. Грофови, војводи, премиери, кралеви. Тоа е прашање е на карактер. Нивна работа е бе, не ме интересира. Такви сакаат да бидат, такви нека бидат. Што има јас или ти да ги осудуваме за тоа? Со кое право? Што се педерите поинакви од тебе и мене. Ти сакаш да го бутнеш во дупка, тој сака да го бутне во дупка. Никаде не пишува дека треба да го бутне во твоја, така да кулирај си, не се плаши, а дека е така, така е. Имаме одбивност кон се што не е македонско, православно, албанско, муслиманско или тоа што на нас ни одговара, имаме узди на главата и нит се тераме нит се водиме. И после грците ни се криви. Абе ај...

Пак не ме разбра,не реков дека тие лица треба да се затворат,за нив не реков едиствен збор.Мојот прв пост беше упатен кон авторката на темата и неоснованата навреда кон мојот народ.

А дека мразиме се,тоа е твое мислење.Ние мразиме нешто од некоја насушна потреба за мразење не од ксенофобски порив за мразење на се туѓо.Можеби нема се да прифатиме ама ништо па нема ни на плоштад да запалиме.Ние сме топол народ за разлика од на пример,Германците кои во време на глобализација се концентрираат на се домашно и на користење на исклучиво германски јазик во сите полиња.Ние и душманот би го пречекале и седнале на маса.

А за последниот дел,не можеше да бидиш повеќе во право.Тоа го има дури и кај животните,и секогаш го имало кај човекот.Освен во средниот век,никој не ни го забранувал или осудувал.Би требало да е така и денес,ако сакат да се којат во ауспухот,партал нека се напрат,нивна работа.
Ама проблемот е шо се шири масовно рекламирање и промовирање на таквите работи и таквите вредности на живеење.Па иди темата за брак,посвојвање деца и проблемот прераснува веќе во сериозен социолошки проблем,и почнува да станува наш проблем.А дури си се пукат во деветките и си ќутат никој не ги гиба,не ни ги гибал,освен болните,кои имаат потреба да мразат нешто.

Секоја чест за авторката на текстот, се гледа дека навлегла во суштината на проблемите во македонското општество. Користењето релевантни статистички податоци и мислења на стручни лица, зборува за нејзината професионалност. :smir:

По се изгледа како ти да си авторката,или барем нејзин близок пријател.Ако Македонсково општество не е толерантно и е ксенофобично,тогаш за многу други не треба ни муабет да се прави.
Па ова е типично и нормално општество со малку пренагласена политичка стереотипија и по ништо друго не се разликува од другите држави во Европа,освен што луѓето имаат чувство дека се изолирани со визниот режим кој ни е наметнат.Сите други приказни дека нема толеранција кон хомосексуалците,абортусите,наркоманите или еманципација кон жените се само чиста лага и инсинуација порачана од Соросоидите,кој сакаат да ни накалемат уште мал милион блентави “бенџмарци“ за да попуштиме окулу името.Па тоа и од авион се гледа,особено кај вака “конструирани“ текстови.:toe:

Може насловот да биде и Ебеме се.
Во село имаме зоофили.
Во град имаме хомоси.
И сега што правиме ?
Каде престанува толеранцијата?
Каде започнува моралното друштво.
Инаку и на оваа тема сретнав дека Глујо е крив поради ова.
Дефинитивно за ова нема лек.

Не бе,криви се Бранко и СДСМ,зошто тие се подолго на власт одколку Грујо и ДПМНЕ,а и за да бидат подеднакво спомнати во контекст на темава.Значи лекот е тука,само треба да се најде.:smir:

Бев збунет пред некоја година од библордите за сексуално малцинство кои беа истакнати низ Скопје.
Си велам високо образован човек сум, сите овие години да не знам за постоење на сексуално малцинство.
Неколку месеци после тоа, сретнувам бројка, 200 000 биле.
Си велам каде живеам јас, па овие се 200 000.
Почнувам јас онака срамежливо да се распрашувам, кога тоа да ти биле педерите и лезбејките.

Мене омилени пози ми се 69 и дипломатик.
Да се преброиме и да направиме билборд !!!

Бев збунет пред некоја година од библордите за сексуално малцинство кои беа истакнати низ Скопје.
Си велам високо образован човек сум, сите овие години да не знам за постоење на сексуално малцинство.
Почнувам јас онака срамежливо да се распрашувам, кога тоа да ти биле педерите и лезбејките.

Провери да не си зафатен од “Првиот Бран“.:smir:

Конечно некако успеав набрзина да ви ги прочитам постовите за да можам некако да се вклучам во дискусијата на оваа тема. Одбирањето на насловот на оваа тема:
МАКЕДОНЦИТЕ ТОНАТ ВО КСЕНОФОБИЈА И ВО НЕТОЛЕРАНЦИЈА, И СЕ ПОЛНИ СО СТЕРЕОТИПИ
Мразиме се! Валентина Стојанчевска

уште од самиот старт наметнува една лична констатација, врз основа на некакво истражување со намера таа лична констатација на авторот заради можноста како новинар истата да ја објави преку медиум за да ја наметне, со цел да предизвика одредена реакција кај читателите на една страотна слика за Македонија.Не навлегувам во точноста на податоците, туку навлегувам во начинот на пласирање на ова истражување. Се запрашала ли Валентина дека овој напис според процентот кој го навела, овој нејзин текст е однапред промашен, затоа што и самата вели дека мнозинството на граѓани е против она што таа сака да го претстави како некакви вредности. Зошто тогаш го напишала ова кога треба да знае дека напишаното ќе и биде осудено. Ако пак замислува дека таа ќе биде авангарда на менувањето на свеста кај Македонецот (тука мислам на сите државјани) тогаш да и кажам дека го промашила времето за овој текст, со оглед на тоа што сите знаеме дека и економски и на многу други полиња па и во тој поглед ние сме 100 години назад зад Европа. Тогаш зошто не почека едно 100 години па тогаш да го напише текстов, можеби тогаш процентите на оние што ќе ги поддржуваат тие „западни вредности“ ќе бидат обратни. Или пак се плаши дека тогаш ќе мора да пишува обратно и ќе го брани сегашниот конзервативен пристап на граѓаните како нешто кое треба да се врати во Македонија затоа што тоа нуди еден просперитет и здрав разум и развој на општеството. Очигледно дека текстот и е додворување или пак немање искуство како новинар во вистинската смисла на зборот, па си ги лекува сопствените фрустрации како поголемиот дел од новинарите во Македонија кои следат една матрица на постојано плашење на народот со такви текстови и држење во пресија, како да сме народ кој е спремен да го уништи опстанокот на земјината топка. Ако некое општество е толерантно, тогаш незнам кое е, ако не нашето, кое колку и да изгледа навидум заостанато сепак трпи се и никој никогаш за тие појави не бил линчуван, за разлика во „западните“ каде што имало и многу полоши противења додека дошле до ова што се сега, за кои морам да признам дека ни сега не се многу далеку во поглед на толерантноста.

Seksualna orientacija ne e isto so toa koi pozi nekoj gi saka. Kaj vi teknuvaat vakvi raboti ? :)

Seksualna orientacija ne e isto so toa koi pozi nekoj gi saka. Kaj vi teknuvaat vakvi raboti ? :)

:)

Конзервативен си бајги, има право новинаркава после опсежната анализа и консултирање на искусни психолози за дадената нејзина констатација.

Јас сакам и во мојата сексуална ориентација, групи и под групи, малцинства, да се пребориме.

МАКЕДОНЦИТЕ ТОНАТ ВО КСЕНОФОБИЈА И ВО НЕТОЛЕРАНЦИЈА, И СЕ ПОЛНИ СО СТЕРЕОТИПИ
Мразиме се! Валентина Стојанчевска

Македонските граѓани се повеќе тонат во ксенофобија и во нетолеранција, и се полни со стереотипи кон речиси сите маргинализирани групи, покажуваат социолошките истражувања. Според пројавените ставови, Македонците се релативно конзервативни, се противат на развод, на абортус, на еутаназија, а во голем број случаи преферираат смртна казна за тешките кривични деликти. Нетрпеливи се кон хомосексуалците и кон наркозависниците, а, според социолозите, тоа ја прави земјава една од најконзервативните во Европа, потчинета на традицијата и затворена за светските трендови. Стручњаците тврдат дека ова е последица на традиционалното воспитување и на живот во големи семејства со генерациски јаз. Ситуацијата е посложена во малите градови во кои најмногу се цени мислењето на соседите.
Затвореноста и нетолерантноста на Македонците ја потврдува и последното истражување направено по барање на Македонскиот центар за меѓународна соработка. Резултатите покажале дека повеќе од 80 проценти од граѓаните не ги одобруваат разводот, абортусот, еутаназијата и хомосексуалноста. Анкетата покажува дека и мажите и жените се еднакво конзервативни, без разлика на која партија се членови или симпатизери. Дури 76 проценти од симпатизерите на ВМРО-ДПМНЕ биле против развод, абортус, еутаназија и хомосексуалност. Од поддржувачите на СДСМ, 67 отсто се против овие појави.
Социологот Илија Ацевски тврди дека Македонците му пркосат на модерното време и тешко прифаќаат различности.
- Социолошките истражувања покажуваат дека живееме во конзервативна средина, а граѓаните во голема мера му противречат на модерното време. Врз ваквиот однос влијаат степенот на развиеноста, долгогодишната транзиција и економската криза. Долгогодишната затвореност на земјата придонесува во последните 5-6 години, наместо да одиме напред, да се враќаме кон минатото и кон традицијата и целосно да се затвораме пред модернизацијата - изјави Илија Ацевски, социолог.
Иако Македонците се конзервативци по природа, сепак од година в година значително расте бројот на разводи и на абортуси. Социолозите оваа контрадикторност ја објаснуваат со фактот дека граѓаните го осудуваат сето она што им се случува на другите луѓе и имаат предрасуди кон нив, но кога проблемот ги засега лично, тогаш имаат повеќе разбирање за сопственото однесување.
Истражувањето покажало, пак, дека Албанците се поконзервативни од Македонците.
Од Македонскиот центар за меѓународна соработка сметаат дека треба да се обрне поголемо влијание на тоа што 3,1 процент од испитаниците прифаќаат насилство врз жената, а 6,9 отсто го оправдуваат ќотекот како педагошка мерка врз децата. Загрижувачки се и податоците според кои дури 19,9 проценти од Албанците биле за тоа да ги тепаат своите деца. Истражувањето покажало дека и околината влијае врз формирањето на ставовите бидејќи 60 отсто од жителите на Скопје имаат конзервативни сфаќања, што е за 17 отсто помалку отколку жителите во помалите средини.
Анкетата била спроведена во март, на репрезентативен примерок од 1.600 испитаници постари од 18 години, од Институтот за социолошки и политичко-правни истражувања, за потребите на Македонскиот центар за меѓународна соработка.

Link>http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=5&tabid=1&EditionID=1704&ArticleID=113823

Nema da коментирам :salut:

Че го мрзам бе ,че го мрзам демократик право ми е да го мрзам.

:)

Конзервативен си бајги, има право новинаркава после опсежната анализа и консултирање на искусни психолози за дадената нејзина констатација.

Јас сакам и во мојата сексуална ориентација, групи и под групи, малцинства, да се пребориме.

Ami aj da napravime. Sto da ne.

Nego. Ako ti sakas 69 nikoj ne te znae, oti toa e nesto sto se pravi zad zatvoreni vrati, ama ako si gej i imas partner i ako setas so nego po ulica ke te znaat site. Nema da znaat i za nego vo koja poza se puka, ama ke znaat deka e gej isto kako sto za tebe znaat deka si strejt koga se drzis za raka so partnerkata. Ti teknuva.

Da se bide gej e mnogu povekje od imanje seks. Toa e zivoten stil

Imame nie muvi za lapanje uste.. eheee.. ama toa e. Makedonski mentalitet. Taka sme zadoeni. Ne ni e kriva niedna vlada, taka sme od doma nauceni. Its our family legacy.

Онака,лупаш без веза...

Ami aj da napravime. Sto da ne.

Nego. Ako ti sakas 69 nikoj ne te znae, oti toa e nesto sto se pravi zad zatvoreni vrati, ama ako si gej i imas partner i ako setas so nego po ulica ke te znaat site. Nema da znaat i za nego vo koja poza se puka, ama ke znaat deka e gej isto kako sto za tebe znaat deka si strejt koga se drzis za raka so partnerkata. Ti teknuva.

Da se bide gej e mnogu povekje od imanje seks. Toa e zivoten stil

Imame nie muvi za lapanje uste.. eheee.. ama toa e. Makedonski mentalitet. Taka sme zadoeni. Ne ni e kriva niedna vlada, taka sme od doma nauceni. Its our family legacy.

Да се биде педер значи да се пукаш во анус.
Тоа е нездраво, и нема ништо поздраво од дефинирањето на нездравото.
За тоа е потребна хормонална терапија и лекарска помош и мојот либерализам вели, треба вистински да им се помогне на овие луѓе.

Да се биде педер значи да се пукаш во анус.
Тоа е нездраво, и нема ништо поздраво од дефинирањето на нездравото.
За тоа е потребна хормонална терапија и лекарска помош и мојот либерализам вели, треба вистински да им се помогне на овие луѓе.

Ti pukas zeni vo anus? Ne zdrav si?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom