Нов конгрес на СДСМ?

yin yang

Who, me?
Член од
24 април 2005
Мислења
1.621
Поени од реакции
32
Jас бев ученик од 1995 до 2002 значи ти зборам од 5 до 8 одд и од 1 до 4 година

и темава тиде офтопик

Без разлика... Како го учевте? Дека е Македонец ли?

п.с. темава отиде оф топик уште на втората страна и плачи за клуч

ANTIPATER

of Macedon
Член од
8 јуни 2008
Мислења
1.181
Поени од реакции
44
Тема имаше? Имаше! Колкав да го направат ами учебникот? Од 1000 страни? Нема некој ученик што му изгорела душата за да учи повеќе... и тоа што се учи е многу.

На кој начин беа прикажани? Беше речено Македонска историја - Александар Македонски?
:eek:ftopic:
Те читам и на оваа и друга тема лупаш глупотресини во врска со тоа што се учело за античка Македонија во СФРЈ.
Па ние во 90те не учевме толку колку што ти велиш дека сте учеле во СФРЈ.Па дури(на другата тема) истресе од ракав и дека сте учеле дека Македонците потекнувале од Александар.
Нема врска!
Во 90те учебниците воглавно беа само препишани од старите југословенски(ниормално со извадени неколку лекции за Тито,самоуправување итн.)
Лекциите идат вака одприлика....се учи праисторија....неолит,камено време и сл. и после идат 5 лекции за Стара Грција па три за Античка Македонија(една за Филип другите 2 за походите на Александар)....и после следува Стариот Рим.
Со ова воопшто не се добива впечаток дека Античка Македонија е изучувана како дел од македонската историја,нели:smir:.
Значи кога ние во самостојна Македонија 90те не сме ја изучувале античка Македонија како македонска историја ...можам само да замислам како "детално" сте ја обработиле во СФРЈ.

yin yang

Who, me?
Член од
24 април 2005
Мислења
1.621
Поени од реакции
32
:eek:ftopic:
Те читам и на оваа и друга тема лупаш глупотресини во врска со тоа што се учело за античка Македонија во СФРЈ.
Па ние во 90те не учевме толку колку што ти велиш дека сте учеле во СФРЈ.Па дури(на другата тема) истресе од ракав и дека сте учеле дека Македонците потекнувале од Александар.
Нема врска!
Во 90те учебниците воглавно беа само препишани од старите југословенски(ниормално со извадени неколку лекции за Тито,самоуправување итн.)
Лекциите идат вака одприлика....се учи праисторија....неолит,камено време и сл. и после идат 5 лекции за Стара Грција па три за Античка Македонија(една за Филип другите 2 за походите на Александар)....и после следува Стариот Рим.
Со ова воопшто не се добива впечаток дека Античка Македонија е изучувана како дел од македонската историја,нели:smir:.
Значи кога ние во самостојна Македонија 90те не сме ја изучувале античка Македонија како македонска историја ...можам само да замислам како "детално" сте ја обработиле во СФРЈ.

Како можеш да ми спориш ти мене што јас сум учела и што знам. Мислиш ли ти дека од пред две години дознав дека имаме потекло и од Александар? Не ме терај да ископам учебници и да скенирам па да видиме што и како сме учеле.

И не знам како вас ви пренеле вашите професори, нас многу убаво ни беше кажано дека Александар бил Македонец.

Прашај некој повозрасен. Те молам, прашај некој твој близок, ако не ми веруваш мене. Еве.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Како можеш да ми спориш ти мене што јас сум учела и што знам. Мислиш ли ти дека од пред две години дознав дека имаме потекло и од Александар? Не ме терај да ископам учебници и да скенирам па да видиме што и како сме учеле.

И не знам како вас ви пренеле вашите професори, нас многу убаво ни беше кажано дека Александар бил Македонец.

Прашај некој повозрасен. Те молам, прашај некој твој близок, ако не ми веруваш мене. Еве.
Ај за мене ископај, ме интересира што си учела.

Или можеби памтиш па пред да ни ги постираш скеновите ќе ни раскажеш како одела лекцијата која тебе длабоко ти се врежала во меморијата?

yin yang

Who, me?
Член од
24 април 2005
Мислења
1.621
Поени од реакции
32
Ај за мене ископај, ме интересира што си учела.

Или можеби памтиш па пред да ни ги постираш скеновите ќе ни раскажеш како одела лекцијата која тебе длабоко ти се врежала во меморијата?

Ќе ги скенирам, но ќе мораш да почекаш некој ден да ги најдам каде се.

Него.. ај ти вака подетално објасни ми четиво од школо? Јас не памтам ни едно во детали.. по ниеден предмет. :) Глупава сум.. што да правам... :toe:

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Ќе ги скенирам, но ќе мораш да почекаш некој ден да ги најдам каде се.

Него.. ај ти вака подетално објасни ми четиво од школо? Јас не памтам ни едно во детали.. по ниеден предмет. :) Глупава сум.. што да правам... :toe:
:)

Па мислев дека голем впечаток ти оставила лекцијата за Александар и си запамтила.

Колку работи се само недокажани и необјаснети во учебниците по историја тоа трагедија.

ANTIPATER

of Macedon
Член од
8 јуни 2008
Мислења
1.181
Поени од реакции
44

Нема потреба од скенирање,имам неколку учебници при рака од 90те.
И ги разгледувам моментално и го пишува одприлика следното....
финтата е што има 5 лекции за стара Грција а 3 за древна Македонија
А тоа што ти си го истресе од ракав дека пишувало во историските учебници во СФРЈ дека денешните Македонци имаат било што заедничко(освен името) со античките....си останува.

Нормално дека ќе пишува дека е Македонец нема белким Кинез да го пишува....и во грчките истории сега го пишува како македонец,туку ај ова нема врска со темата така да:helou:

Член од
12 февруари 2007
Мислења
892
Поени од реакции
4
Znaci denes im e kongresot...ocekuvam novi iminja...Dragce,Goce,Pece,Mende...bomo videli...

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Читав во некој весник...пак стари фаци, извадени од нафталин ќе има...ново...тешко нешто...

Член од
17 јули 2008
Мислења
544
Поени од реакции
18
Утре во охрид се одржува конгресот...ќе видиме. Јас мислам ќе биде достојно за победа на следните избори на социјалдемократите. А сумљам дека и било каков тим да се состави ќе се оствари позитивен резултат, затоа што се избања премногу овој актуелен состав на власта.

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
Ајде симпатизерите на СДСМ, нека кажат какви кои луѓе ги очекуваат. Онака реално, без она "кој и да е" ќе растураме. Јас би сакал на пример да го видам Андреј Петров повисоко во партија, а за други фаци искрено немам некој став, иако сметам дека Макрадули и Бучко не смеат да се некаде високо...

П.С. Не сум симпатизер на СДСМ.

Член од
30 март 2009
Мислења
418
Поени од реакции
27
Ајде симпатизерите на СДСМ, нека кажат какви кои луѓе ги очекуваат. Онака реално, без она "кој и да е" ќе растураме. Јас би сакал на пример да го видам Андреј Петров повисоко во партија, а за други фаци искрено немам некој став, иако сметам дека Макрадули и Бучко не смеат да се некаде високо...

П.С. Не сум симпатизер на СДСМ.
Ti se dokaza deka ne si simpatizer na SDSM . Treba da pisuvas posle sekoj post- p.s. ne sum simpatizer na vemeroto. ;)
hehehe,ova bese vic na godinata, Gospod zdravje da ti dade,me nasmea slatko vo ovie utrinski casovi (doduse za mene kasni docni )

Читав во некој весник...пак стари фаци, извадени од нафталин ќе има...ново...тешко нешто...
Vaseto e novo ( i najmalku vemerovsko) ama veke procitano. Taka da staro novo ,batali tie prikazni, gledaj da e kvalitetno :)

Член од
26 јануари 2008
Мислења
86
Поени од реакции
4
Тресла с егора, родио се миш- големо фајде од нови та од стари лица. Ке се самоизберат, ке изедат се што е пари и ке кукаат како не се на власт за да направат нешто добро за народот. Ако не дај боже пак некако и дојдат на власт ке раскажуваат приказни како претходнициве го испразниле буџетот со своите недоквакани постапки, вложувања. Се изнаслушавме з аовие 20 години глупости еден куп. за народот нема ама за нив, за нивните плати, за нивните дневници, патувања, членства во комисии има и ке има.
Ке доживееме уште едно Сјаши Мурто да узјаше Курто.

Член од
29 ноември 2008
Мислења
51
Поени од реакции
1
Нема ништо да се смени во таа патија лопов си е лопов волкот не го менува рувото така да ќе си останат каде што се во вечита опозиција.За да има некој напредок треба и лидерот и името на партијата да се смени едноставно за ништо не ги бива.

Kajgana Shop

На врв Bottom