Аплаузи и емоции на „Бихаќка“ за враќањето на Црвенковски

yin yang

Who, me?
Член од
24 април 2005
Мислења
1.621
Поени од реакции
32
Македонија каде ..

Јас знам туку ти ништо незнаеш како функционира полицијата.

Код:
Ne te kaznuvaat ako imas prijatel, vo prevod, kolku pogolem prijatel tolku pogolemi gluposti mozes da pravis.
Кога беше ова се сеќаваш, камо да беше уште ама нема повеќе.
Kako be nema? Kaj se site famozni slucai i revizii koi se najavuvani? Site predmeti se frleni pod masa kako nikogas da ne bile. Za 90% od kriminalnite dejstvija ne se ni zboruva (osven rekla-kazala) nikakvi konkretni raboti ne se slucuvaat.

Pa edna m*cana kazna za brzo vozenje ti ja kinat ako se znaes so nekoj vo MVR. Toa ni e opsta praksa vo MKD. Mito i korupcija? Vo krv ni e, od najdole do najgore.

yin yang

Who, me?
Член од
24 април 2005
Мислења
1.621
Поени од реакции
32
Навистина? А како само неколку поста погоре велеше дека порано било подобро, а сега е полошо. Статус кво=исто!
Zboruvavme za policija i nejzini ingernecii: status-kvo

Aman citajte so razbiranje, a ne samo za inaet.

Ubavo objasniv Nadvoreska politika . Koj saka sto saka neka kaze, ama podobra nadvoresna politika od SDSM, nikoj drug ne vodel.

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47

Ubavo objasniv Nadvoreska politika . Koj saka sto saka neka kaze, ama podobra nadvoresna politika osven SDSM, nikoj drug ne vodel.
Доказ? Резултат? Влеговме во некоја организација? Или некој не тапшаше 10 години, еве сега, вие сте добри, само што не сте влегле.
Иначе не сум многу по Грујо, ама ме нервира кога некој вели дека до 2006 беше фантастична ситуацијата во МК, дека одевме напред, а дека сега од кога ги нема СДСМ, застанавме на сите полиња....

Член од
18 февруари 2008
Мислења
1.467
Поени од реакции
250
Kako be nema? Kaj se site famozni slucai i revizii koi se najavuvani? Site predmeti se frleni pod masa kako nikogas da ne bile. Za 90% od kriminalnite dejstvija ne se ni zboruva (osven rekla-kazala) nikakvi konkretni raboti ne se slucuvaat.

Pa edna m*cana kazna za brzo vozenje ti ja kinat ako se znaes so nekoj vo MVR. Toa ni e opsta praksa vo MKD. Mito i korupcija? Vo krv ni e, od najdole do najgore.
Што има ние обични смртници да знаеме што се дешава со тие фамозни случаи и такви тракатанци, јас сум против тие филмски апсења и прикажување по медиуми.

Кога ја кинеа? пред 2 год? ДА. сега на лице место ти дава уплатница за да упалитиш во рок од 7 дена, ако не дупло ти се зголемува сумата. Со тоа кој и да ти е пријател не може да ја скинеш, освен пријателот да ти ја плати.

Е сега сегде имало и ќе има мито и корупција, не може скроз да се искорени, али во секој случај со овие ригорозни закони е намалено.

Член од
30 март 2009
Мислења
418
Поени од реакции
27
Доказ? Резултат? Влеговме во некоја организација? Или некој не тапшаше 10 години, еве сега, вие сте добри, само што не сте влегле.
Иначе не сум многу по Грујо, ама ме нервира кога некој вели дека до 2006 беше фантастична ситуацијата во МК, дека одевме напред, а дека сега од кога ги нема СДСМ, застанавме на сите полиња....
Nikoj ne veli deka sme zastanale na site polinja.Edinstveno politicki ekonomski sme nula.Za spomenici crkvi reklami ne sme zastanale.

SuicideMessiah

Советник
Член од
7 јули 2008
Мислења
5.572
Поени од реакции
292
не знам,мене ми недостасува времето на бане и сдс и искрено сум носталгичен по фиком,хардрок,пирамидални штедилници,октоподи,приватизација,олигарси,продавање име и знаме,градење палати на водно и викендички во охрид,пари на странски сметки,независно судство и полиција,резервни тенковски делови,трговски во струмица,бачила,крадње дрога од депо на мвр,атентати,рекетари по градови,кашикари,шверц со нафта во време на ембарго,а бога ми и потоа,цигарчиња,правење вистинска армија,стадиони,спортски сали,правеа пазар и странски инвестиции,не крадеа пари од пензионери,стипендираа студенти,помагаа инвалиди и изнемоштени лица,не им ги зедоја парите на бранителите,даваа огромни субвенции на земјоделците,градеа автопати и железници,немаа фингирано новинарство,не го продадоа есм,вработуваа по еден член од семејството итн... сентиментален сум на тие времиња и чекам да се вратат..кој заборавил,заборавил,ама прост народ па ги сруши од власт и сеа не им дава ни 10% поддршка...до кога ќе бидеме вакви сељаци и ќе си бегаме од арното....?
ахх...тоа беа времиња....:nesvest:
Se toa vo red "dokolku" bilo taka,pa neli imashe Ljubcho 4god. Ovoj portokalov Minhauzen 3ipol skoro 4god isto,shto ne dokazhat,neli dpBne ja ima cela vlast,neka pokazhat shto znaat ako "ukral" neka go uapsat.Silata im beshe na dpBne i seushte im e vo rakata.

yin yang

Who, me?
Член од
24 април 2005
Мислења
1.621
Поени од реакции
32

Status Kandidat clenka. Pregovori so Gr nemase, se kjutese i se terase drugo. Se sarmirase EU kompletno. NATO best friends forever. Najaven datum imavme za vlez. I???? Sto se sluci? Sto?

Luti se kolku sakas. ma site lutete se. Svetot ne gleda vo momentov ne kako Makedonci, uste ne ne dozivuvaat taka, ne znaat ni kade se naogjame na mapata. Da ne povekje ne znaat sega? Ili ne kazuvaat po dobro? "Abe aaj ostaj, to edno 2 mil. narod nesto skoka, pregovara, pa ne pregovara za sopstveno ime"

Kvazi politika, kvazi resenija, na problemi koi so kjutenje ke gi preminevme. Reklama se pravi so fino i klulturno odnesuvanje, bez inaetenje, sto vika baba muce, p*ce prodava.

Член од
30 март 2009
Мислења
418
Поени од реакции
27

Ubavo objasniv Nadvoreska politika . Koj saka sto saka neka kaze, ama podobra nadvoresna politika od SDSM, nikoj drug ne vodel.
Priznale ili ne nadvoresnata politika dosega se vodi so prosetki na Milosevski niz Makedonija ,i davanje na izjavi na otvaranje cesmi .

Se toa vo red "dokolku" bilo taka,pa neli imashe Ljubcho 4god. Ovoj portokalov Minhauzen 3ipol skoro 4god isto,shto ne dokazhat,neli dpBne ja ima cela vlast,neka pokazhat shto znaat ako "ukral" neka go uapsat.Silata im beshe na dpBne i seushte im e vo rakata.
Amnezija e ubava rabota.Se sto ne ti se dopaga zaboravas.

ogledalo

провинцијалец
Член од
12 мај 2008
Мислења
3.198
Поени од реакции
174
Kade be? Znaes kako funkcionira kaj nas policijata? Bizarno e da se kaze, no partiski. Ne te kaznuvaat ako imas prijatel, vo prevod, kolku pogolem prijatel tolku pogolemi gluposti mozes da pravis.

:))) Aha, prefrli ja topkata na Branko. Branko bese opozicija i togas. Ako vlasta ne naraca deka toa mora da se napravi, kakvi ingerencii ima opozicijata?
КАКО СЕ ДОГОВАРАШЕ ВОЈНАТА

Janko Bachev

Претходно веќе пишував за невидената кадровска диверзија што ја направи тајниот центар на СДСМ во Службата за државна безбедност, и пошироко во МВР, за време на т.н. владеење на ВМРО-ДПМНЕ. Со тоа на тогаш опозицискиот СДСМ му се овозможи и понатаму беспрекорно да ја контролира тајната полиција преку своите инсталирани кадри. Но, реалната моќ на опозисикиот СДСМ и во времето на ВМРО-ДПМНЕ не беше карактеристика само за СДБ, туку вакви појави имаше и во останати државни органи. Најочигледен пример за кадровските сплеткарења имаше во најбитниот царински граничен премин во Гевгелија, каде се вршеше најголемиот шверц. Тогашниот министер за финансии Борис Стојменов, под чии ингеренции беше Царинската управа, форсираше тандемско фукционирање на неговиот роднина-царинскиот службеник К.Стојменов (со кого во одреден период ќе се прикажуваат дека наводно не се во добри односи) и царинскиот службеник Захо Ќуркчиев, брат на сегашниот генсек на СДСМ Никола Ќуркчиев. Претходно на мошне суптилен начин беше елиминиран од кадровската листа на ВМРО-ДПМНЕ за раководител на Царината, извесен Никола Петков, долгогодишен професионалец со искуството во царината.
Во меѓувреме се продуцираат многубројни афери за оцрнување на вмровската власт. Најзначајниот конструиран настан секако е војната во 2001 година. СДСМ и тогашната ОНА направија обид за насилно освојување на власта, а се под легендата за борба за поголеми права на Албанците во Македонија. Во оваа насока да спомнам дека речиси сите права за Албанците што беа нормирани со рамковниот договор веќе претходно беа во фаза на реализација и утврдени во агендата на тогашните политички партнери ВМРО-ДПМНЕ и ДПА. Остануваше само уште да се операционализира и двојазичноста во македонскиот парламент, што сигурно во догледна иднина ќе беше обезбедено со политичка борба. Затоа и до ден-денес останува отворено прашањето за оправданоста на војната во 2001 година.
Неколку податоци одат во прилог на тезата дека војната е конструирана. Имено, со почнувањето на војната, тајниот центар на СДСМ во СДБ ќе обезбеди преку неговите раководни инсталации во тајната полиција да се бришат одредени безбедносно-интересни лица од евиденциите на СДБ. Ова особено ќе биде зачестена појава на неколку месеци пред војната, кога речиси секојдневно се доставуваат телеграми за информирање до агентурата во СДБ, дека спомнатите лица се бришат од евиденциите на СДБ. За појаснување, да кажам дека спомнатото бришење на одредени лица од евиденциите на СДБ, всушност значи дека т.н.бришани лица повеќе не се интересни за службата и агентите на тајната полиција во иднина не треба да преземаат какви било оперативни активности спрема нив. Колку ова било длабоко смислен и оправдан план во тоа време, може да се види од увидот во овие списоци за бришење од евиденциите на СДБ, каде се доаѓа до фрапирачко сознание според кое т.н. бришани лица како неинтересни за агентите за СДБ, всушност биле најекспонираните команданти на ОНА за време на војната.
Во тоа време, додека на теренот се води војна, на неколку наврати во Гостивар во станот во сопственост на КРЦ (контраразузнавачкиот центар на Министерството за одбрана, кое тогаш го раководи Владо Бучковски) одржуваат тајни средби, одбрани оперативни тимови на СДСМ и ОНА. Овој стан е на целосно секојдневно располагање, а клучевите од него ексклузивно по налог на Бучковски ги има еден познат во јавноста армиски полковник-разузнавач Д.С.-М. Спомнатите оперативни тимови, пак, се составени од личности од највисока доверба на Црвенковси и Ахмети. Така, оперативниот тим на СДСМ е составен од Л.К., З.В., М.З, едниот кандидат за пратеник на претстојните парламентарни избори, другиот дипломат и третиот раководител-безбедњак. Тимот на ОНА го раководи Г.О., кој преку доброволец во косовската војна, дополнително во македонската војна стигна до највисок воен чин, а во тимот е уште и Т.Џ, сега државен функционер од ДУИ. Бучковски, пак, како тогашен министер за одбрана, ќе биде на врска со ОНА преку неговата тогашна и сегашна верна сенка М.Ѓ., кој одржува врска со веќе спомнатиот Г.О. од ОНА. Подоцна се дозна дека алчноста на СДСМ одела дотаму што дозволиле дури телефонските апарати за комуникација и телефонските сметки на М.З и М.Ѓ од штабот на СДСМ да ги плаќа ОНА. Огромните парични средства за потребите на ОНА од нивниот пребогат фонд 'Татковината повикува' ќе се трансферираат преку филијалата на банката 'Пиреус' од Грција, која е лоцирана во Албанија со назив 'Банка Тирана'. Денеска, пак, од банкарска сметка во 'Алфа банка' се исплатува месечен паричен надомест од 150 евра на борците на ОНА, а дел од овие средства, иако сеуште се крие од македонската јавност, се обезбедува со дозвола и знаење на Бучковски од државни органи и институции.
Инаку, за цело време на војната, Црвенковски и Ахмети ќе бидат на постојана врска. Лице за контакт-курир на Црвенковски- ќе биде веќе спомнатиот М.З.-денес сдсмовски државен функционер. Во тоа време тој му ги пренесува на Али Ахмети строго чуваните тајни од Министерството за одбрана на Бучковски, се разбира со негово знаење. Се сеќаваат граѓаните дека за време на војната борците на ОНА речиси секогаш однапред ги знаеја и ги избегнуваа заседите на македонската армија. Во оваа насока, борците на ОНА добро го знаеја и движењето на македонските бранители за што благовремено поставуваа мински заседи од кои загинаа најголем дел од македонските бранители.

ТАЈНАТА ПОЛИЦИЈА ВО ДЕМОКРАТСКА МАКЕДОНИЈА ( 29 )

ЕДНА ЗАГУБЕНА ВОЈНА

Janko Bachev

Македонските политички демагози, залудени единствено од лична промоција и желба за слава, моќ и за профит, ја изгубија војната во 2001 година-на воен, политички и на дипломатски план. По вакви битни настани, секоја сериозна држава изработува соодветна анализа за да дефинира соодветни солуции и проценки за во иднина. За жал, кај нас само се правеа обиди за убедување на јавноста дека вината за војната е во меѓународната заедница, која наводно не ги сакала Македонците, а премногу ги сакала Албанците. Ваквите перфидни и демагошки тези претставуваат најгруба манипулација со сопствените граѓани. Македонија ја загуби војната најмногу поради страотните стратегиски грешки и несоодветниот тактички приод кон настаните, на што во голема мера му кумуваа внатрешните политички надмудрувања и интриги, доминацијата на личниот над државниот интерес, незнаењето, тајната дипломатија, разузнувачкото 'приклештување' на одредени битни личности во војната, извршената кадровска диверзија во најчуствителните државни органи и слично.
За време на војната отсуствуваше толку значајното политичко единство. Наместо единство, нашите политички репрезенти дозволија да надвладеат личните интереси и амбиции, кои немаат никаква врска со одбраната на земјата. Се преземаа активности во корист на поединци, кои ја водеа земјата во воен пораз........

ТАЈНАТА ПОЛИЦИЈА ВО ДЕМОКРАТСКА МАКЕДОНИЈА ( 28 )

ЗА КАРПАЛАК Е ВИНОВЕН БУЧКОВСКИ

Janko Bachev

На 8 август 2001 година беа убиени 10 македонски бранители кај месноста Карпалак. Официјалната верзија за нивната смрт се сведува на тоа дека се убиени во заседа од албанските терористи, и дека постоеле одредени технички пропусти во организацијата на конвојот кон Тетово. И толку.
Но, работите не стојат така. Одредени податоци до кои дојдов при истражувањето за овој серијал фрлаат поинаква светлина на настанот. Убиството кај Карпалак најверојатно, е наменски конструирано непосредно пред потпишувањето на т.н. рамковен договор за дефинитивно да се отстранат сите колебања во врска со потпишувањето на договорот. Притоа, наводно, би се отстранила опасноста од понатамошно гинење на македонските 'војничиња и полицајчиња'. Истовремено задоволени се и одредени теснопартиски и лични интереси на политичкото водство на СДСМ. Во своите амбиции за што побзо враќање на власт, сдсмовците не се воздржувале и од местење на бранителите за време на војната. Просторот не дозволува подетална елаборација на овие 'причинско-последични врски'. Во оваа пригода само за спомнатите сознанија.
Одговорноста за убиството кај Карпалак треба да се бара кај Владо Бучковски како тогашен министер за одбрана.
Во почетокот на јули 2001 година, значи цели четириесет дена пред настанот на Карпалак, во СДБ постоеле два службени документи со податоци врз основа на кои се знаеше дека на ридот од каде се пукаше врз конвојот се наоѓа вооружена група од 15 лица, кои преку ден беа присутни во ископаните ровови, а ноќта се повлекуваа кај свои јатаци во едно соседно село со целосно албанско население. СДБ добро го работела овој случај, и успеала дури да уфрли свој човек-соработник во терористичката група. При едно нивно вообичаено ноќно повлекување кај јатаците, комбиниран тим припадници од државната и јавната безбедност при МВР дури и го посетиле ова место и извршиле снимање и увид на локацијата. Преку вградениот соработник се извршила и комплетна идентификација на терористичката група, по што од оперативните евиденции на МВР можело да се види дека овие лица се всушност криминалци и наркозависници, претходно познати на полицијата.
По ова, СДБ согласно правилата за соработка на безбедносните органи во државата, преку МВР ги доставила овие информации за натамошно постапување до надлежниот Сектор за безбедност и разузнавање при Министерството за одбрана, а оттаму и до Бучковски како тогашен министер за одбрана. Но, министерот Бучковски воден единствено од желбата за власт, не презема ништо во врска со ова, иако 40 дена ги имаше потребните информации за соодветно дејствување. Трагедијата сигурно ќе беше спречена ако Бучковски дозволеше интервенција армиските хеликоптери, бидејќи прецизно се знаеја сите битни елементи како локација, време и начин на движење, вооруженоста, распореденоста, бројноста на групата и слично.
Очигледно е дека Бучковски како министер за одбрана во овој случај пропуштил да преземе одредени дејства, што бил должен да ги преземе во интерес на безбедноста на конвојот. Спротивно на сите формациски воени правила, резервистите биле пуштени да се 'возат' накај Тетово како да одат на екскурзија. Дури и по трагичниот настан, бранителите се оставени сами на себе без никаква помош да горат во торпедираните возила, иако на армиските хеликоптери по воздушна линија од аеродромот Петровец до Карпалак им било потребно најмногу пет минути да им пружат соодветна помош. Но, хеликоптерите ќе пристигнат на местото на настанот дури по шеесетина минути.
Во прилог на тезата за конструираноста на настанот кај Карпалак говорат и следните факти: со наредба армиските хеликоптери се приземјени; сегашниот сдсмовски функционер М.З. во тоа време е врската меѓу Црвенковски и Ахмети, што значи дека уште за време на војната додека гинеа македонски бранители се преговарало за преземање на власта. Останува мистерија и до ден денес зошто пред убиството е отстранет безбедносниот пункт на автопатот Скопје-Тетово во близина кај Карпалак и слично.
По ова, преживеаните и семејствата на загинатите по долгогодишното судско малтретирање ќе добијат смешна 'оштета' од државата од 2.500 до 3.000 евра Овој оштетен износ е невидена фарса и девалвација на македонските бранители. Од друга страна, јавноста се сеќава како министерката во МНР, Илинка Митрева, своевремено му вети на еден пакистански адвокат дури 14 милиони долари отштета за наводно убиство на седум пакистански терорисити кај 'Раштански лозја'.
Во судската постапка за обештетување на бранителите, еден од адвокатите ја одби понудата на авторот на текстот да се појави како сведок во процесот за да ги презентира овие податоци, што беше можност во судска постапка да се постави прашањето за утврдување на одговорноста министерот за одбрана Владо Бучковски во загинувањето на резервистите. Но, како што знаеме, во 'правна' Македонија некои прашања не смеат да се постават.

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
Nikoj ne veli deka sme zastanale na site polinja.Edinstveno politicki ekonomski sme nula.Za spomenici crkvi reklami ne sme zastanale.
И пак истата песна - споменици и цркви.... Зарем само тоа се случува во МК и се трошат пари. Зошто никој не писна кога 20 милиони ЕУР им се исплатија на земјоделци последниот месец. Зошто никој не збори дали тие пари можеа да се искористат подобро. Него повторно смета Аце на плоштад...

yin yang

Who, me?
Член од
24 април 2005
Мислења
1.621
Поени од реакции
32
Што има ние обични смртници да знаеме што се дешава со тие фамозни случаи и такви тракатанци, јас сум против тие филмски апсења и прикажување по медиуми.

Кога ја кинеа? пред 2 год? ДА. сега на лице место ти дава уплатница за да упалитиш во рок од 7 дена, ако не дупло ти се зголемува сумата. Со тоа кој и да ти е пријател не може да ја скинеш, освен пријателот да ти ја плати.

Е сега сегде имало и ќе има мито и корупција, не може скроз да се искорени, али во секој случај со овие ригорозни закони е намалено.

Pa toa zboruvam, samo famozni mediumski apsenja ima. Konkretno kolku slucai se resile? Namesto da misli policijata, obvinitelstvoto na dobro spakuvani predmeti, so dokazi i fakti, tie mislat na reklama na vlasta. Pravnata drzava se dokazuva so reseni predmeti, a ne so slikanje po vesnici.

Abe kinat zimi se. Kinat, znam, od prva raka. ;)

Korupcijata kaj nas, nikogas nema da se namali. Kaj k8r odi sekoj pacient so kafe kaj doktorot, koj e vekje platen za rabotata sto ja raboti? Moze za tebe (ili za nekoi) toa ne e korupcija, ama za mene e. Na doktor ti baraat 50 evra od poragjaj, ako sakas nekoj konkreten doktor da te porodi. Ne me zafrkavaj. Makedonce e Makedonce, toa ni e vo tradicija. Nema toj zakon sto ke ti zabrani da si ona sto si :)

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
Status Kandidat clenka. Pregovori so Gr nemase, se kjutese i se terase drugo. Se sarmirase EU kompletno. NATO best friends forever. Najaven datum imavme za vlez. I???? Sto se sluci? Sto?

Luti se kolku sakas. ma site lutete se. Svetot ne gleda vo momentov ne kako Makedonci, uste ne ne dozivuvaat taka, ne znaat ni kade se naogjame na mapata. Da ne povekje ne znaat sega? Ili ne kazuvaat po dobro? "Abe aaj ostaj, to edno 2 mil. narod nesto skoka, pregovara, pa ne pregovara za sopstveno ime"

Kvazi politika, kvazi resenija, na problemi koi so kjutenje ke gi preminevme. Reklama se pravi so fino i klulturno odnesuvanje, bez inaetenje, sto vika baba muce, p*ce prodava.
Преговори со ГР немаше, а сега сите со полни усти зошто Грујо не го реши проблемот со грчиштата????!!!?? НАТО бест-френдс и сега, но само за праќање војска некаде...

Зошто не би не знаеле повеќе? Чуја за Тоше (трагично, ама сепак се чу), чуја за Симон Трпчевски... До 2006 не зборуваа за арно, за убаво. Сите не знаеја?

Како ќе го поминевме проблемот со Грција со ќутење ако можеш да ми објасниш....

yin yang

Who, me?
Член од
24 април 2005
Мислења
1.621
Поени од реакции
32
ЗА КАРПАЛАК Е ВИНОВЕН БУЧКОВСКИ

Od cel tekst ova mi padna v oci. :) Po princip ne citam postovi po forumi i blogovi koi se napisani kako t.n. kvadrati.

Neka mu sudat ako e vinoven. Ajde. Sto cekaat? Kamo ja pravnata drzava, ako ima dokazi i fakti, neka mu opni edno tuzbice, pa neka se cesa do cesanje. Ama ili nema maz so ke sudi, ili nema fakti, ili pak nekoj ne znae predmet da sostavi, ako ko bajagi ima praven fakultet.

Kajgana Shop

На врв Bottom