Соросоидите со повеќе пари од Владата!

yin yang

Who, me?
Член од
24 април 2005
Мислења
1.621
Поени од реакции
32
Просечна плата во Сорос Институтот, во 2008 година, била 1.000 евра! Во ова не се пресметани разни хонорари од постоечки, или виртуелни проекти. Тоа е најголема просечна плата во Македонија, воопшто

Судииите имаат плата од околу 1000 евра. Има и многу луѓе што работат во поголеми приватни фирми што земаат по 1000 евра, некаде и по 2000.

Соросоидите со нивните плати од 1000 евра се само “просјаци“ во однос на платите кој ги земаат одредени доктори по некои од клиниките во Македонија и кој изнесуваат до 10 000 евра,само ова нема да го најдеш во Вечер,зошто не оди во прилог на владата и нејзините газолижачи:

Сменското работење, како што неофицијално дознаваме од Министерството за здравство, се воведува за да се ограничи и да се воведе поголем ред во дополнителната дејност, на што уште во почетокот се жалеа пациентите. Некои хирурзи се правдале дека немаат време да ги оперираат во редовната програма, при што им биле покажувани списоци со закажани операции за следните два месеца, а уште следниот ден им нуделе да ги оперираат во дополнителна дејност, за која болниот мора приватно да ја плати услугата. Откако почна да работат дополнително, има лекари што заработуваа и по 10.000 евра месечно од оваа дејност.

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=42ABC3B3888C7E49B317B819E39FEF00

Е ова не го знаев. Па што ќе правиш со 10000 месечно??!? :pos2:

Ау да.. и парламентарците и владата земаат илјада евра... и повеќе

Член од
11 април 2007
Мислења
1.677
Поени од реакции
25
Судииите имаат плата од околу 1000 евра. Има и многу луѓе што работат во поголеми приватни фирми што земаат по 1000 евра, некаде и по 2000.

Е ова не го знаев. Па што ќе правиш со 10000 месечно??!? :pos2:

Ау да.. и парламентарците и владата земаат илјада евра... и повеќе
Аман заман?!!?

Па приватни фирми ли ми ги споредуваш со некоја организација, чив профит не се знае што е? Приватните фирми работат за профит, а за каков профит работат ваквите организации? Помогни ми молим те? Неможе да ми текне, кој е нивниот бенефит?

А за вториов дел и тоа што си го цитрирала АБЦ...па молим те прочитај подоле...он е цитиран и од мене...прочитај го мојот одговор ќе ти се разјаснат некои работи...ако и воопшто сакаш да ти се разјаснат.

yin yang

Who, me?
Член од
24 април 2005
Мислења
1.621
Поени од реакции
32
Аман заман?!!?

Па приватни фирми ли ми ги споредуваш со некоја организација, чив профит не се знае што е? Приватните фирми работат за профит, а за каков профит работат ваквите организации? Помогни ми молим те? Неможе да ми текне, кој е нивниот бенефит?

А за вториов дел и тоа што си го цитрирала АБЦ...па молим те прочитај подоле...он е цитиран и од мене...прочитај го мојот одговор ќе ти се разјаснат некои работи...ако и воопшто сакаш да ти се разјаснат.
Не сакам да ми се разјансат, фино ми е вака кога знам нешто до пола :smir:

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Аман заман?!!?

Па и таа организација сепак е приватна фирма,што всушност ја става во делот на оние кој мора да остваруваат профит за да работат,без разлика дали тоа ќе го прават со статистика,советодавни мислења или преку интервјуа по медиумите,Соросоидите се сепак профитна организација барем сами за себе.Само некому како тебе тоа нема да му биде јасно уште подолго време.Префиксот “непрофитабилна“ останува само декларативно,инаку и самиот Сорос не би бил милјардер,или мислиш дека нему “му ги сере магарцата во дворот“?.:toe:

yin yang

Who, me?
Член од
24 април 2005
Мислења
1.621
Поени од реакции
32
Па и таа организација сепак е приватна фирма,што всушност ја става во делот на оние кој мора да остваруваат профит за да работат,без разлика дали тоа ќе го прават со статистика,советодавни мислења или преку интервјуа по медиумите,Соросоидите се сепак профитна организација барем сами за себе.Само некому како тебе тоа нема да му биде јасно уште подолго време.Префиксот “непрофитабилна“ останува само декларативно,инаку и самиот Сорос не би бил милјардер,или мислиш дека нему “му ги сере магарцата во дворот“?.:toe:

Тенкју АБЦ.

А инаку, Сашо не го прашав за што работат судиите и владата?

Член од
11 април 2007
Мислења
1.677
Поени од реакции
25
Мислиш на Уставните судии?

Или и на другиве? Зашто и едните и другите се од општиот реизбор од 96-тата...од златното доба на македонскта демократија.

Mangavadu

пролетер
Член од
23 март 2009
Мислења
695
Поени од реакции
42
Основниот проблем е тоа што раководителот на невладиниот сектор Милчин е довчерашен член на претседателство на СДС. Така да јас не верувам во неговиот институт отворено општество. За среќа мнозинството луѓе веќе го прочитаа овој шарлатан, така да безуспешно го браните на форумов.

Какви се тие невладини организации кога подржуваат само една партија?

Член од
11 април 2007
Мислења
1.677
Поени од реакции
25
Пивце, абе незнаеш дека само еден треба да е невладин, други несмее да има.

Само едни се експерти, стручњаци, вешти лица, независни новинари...

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Сорос е човекот што прв даде 26 милиони долари на Македонската влада во зачеток,се разбира дека тоа го направи очекувајќи профит од “донацијата“,а оној што мисли дека било кој,би дал 26 милиони долари само од тоа што многу му се допаѓаме,гадно се заебал.Секогаш и секаде сите “донации“ се даваат со одредена цел за профит.Ако уште нешто не ви е јасно,прашајте ебаго ќе ви се објасни.:toe:

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Зарем уште функционираат тие? Јас мислев дека се сведени на канцеларија со еден или двајца?!?!
:)Имаат еден спрат убаво среден со повеќе од двајца вработени.Парите не им се само од фондацијата Сорос,туку и од други институции.Бидејќи несакам да завршам во некој весник,нема да ги коментирам:)
Има некој што има аплицирано за проект во Сорос?Нешто работа со нив или слично?
А коментарите за платите се смешни.1000 евра во браншата на донации и проекти се најмалата сума.

Член од
22 декември 2008
Мислења
372
Поени од реакции
11
Сорос е човекот што прв даде 26 милиони долари на Македонската влада во зачеток,се разбира дека тоа го направи очекувајќи профит од “донацијата“,а оној што мисли дека било кој,би дал 26 милиони долари само од тоа што многу му се допаѓаме,гадно се заебал.Секогаш и секаде сите “донации“ се даваат со одредена цел за профит.Ако уште нешто не ви е јасно,прашајте ебаго ќе ви се објасни.:toe:
Телекомот наш е продаден на конзорциум предводен од Матав (Дојче Телеком), ама дали знаете дека и Сорос е дел од сопствениците на нашиот Телеком?

Ова е тоа што го знам, а нема причина по слична аналогија Сорос да има купено акции и во други фирми во Македонија приватизирани и пред приватизацијата на Телекомот (во златното доба на македонската приватизација 1992-1998).

Така да - дал рипче, фатил крапче (или мноогу крапчиња).

Инаку кога Сорос прв пат го скенираше теренот во Македонија - со која политичка гарнитура да стане поблизок, имаше средба и со предавникот-лопов-бугарин љуБчо и со Б.Ц (далечни 1992 или 1993).
Сваќајќи дека Б.Ц. има поголеми изгледи да биде на власт и да ја приватизира Македонија, Сорос одлучи да назначи СДСх-овец за претседател на неговата фиондација во Македонија.

Во секој случај на денешно време да си означен како „СОРОСОИД“ е ептен бедно, гадно, мизерно, смрди на антинародност, предавство, конформизам, спремност да си го смениш името на сопствениот етникум, спремност да уништиш етничко чувство на цел еден народ, ..., уфф ....

yin yang

Who, me?
Член од
24 април 2005
Мислења
1.621
Поени од реакции
32
Телекомот наш е продаден на конзорциум предводен од Матав (Дојче Телеком), ама дали знаете дека и Сорос е дел од сопствениците на нашиот Телеком?

Ова е тоа што го знам, а нема причина по слична аналогија Сорос да има купено акции и во други фирми во Македонија приватизирани и пред приватизацијата на Телекомот (во златното доба на македонската приватизација 1992-1998).

Така да - дал рипче, фатил крапче (или мноогу крапчиња).

Инаку кога Сорос прв пат го скенираше теренот во Македонија - со која политичка гарнитура да стане поблизок, имаше средба и со предавникот-лопов-бугарин љуБчо и со Б.Ц (далечни 1992 или 1993).
Сваќајќи дека Б.Ц. има поголеми изгледи да биде на власт и да ја приватизира Македонија, Сорос одлучи да назначи СДСх-овец за претседател на неговата фиондација во Македонија.

Во секој случај на денешно време да си означен како „СОРОСОИД“ е ептен бедно, гадно, мизерно, смрди на антинародност, предавство, конформизам, спремност да си го смениш името на сопствениот етникум, спремност да уништиш етничко чувство на цел еден народ, ..., уфф ....

Секоја влада е поддржана од некој, тоа не е ни ново ни страно. И денешнава е поддржана од Македонски бизнисмени кои се против тоа Македонија да влезе во ЕУ затоа што се плашат дека нивниот бизнис ке замре во конкуренција со огромните корпорации кои би се појавиле на македонскиот пазар.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.805
Поени од реакции
12.295
Секоја влада е поддржана од некој, тоа не е ни ново ни страно. И денешнава е поддржана од Македонски бизнисмени кои се против тоа Македонија да влезе во ЕУ затоа што се плашат дека нивниот бизнис ке замре во конкуренција со огромните корпорации кои би се појавиле на македонскиот пазар.
Конкуренција, хм. Нека не ослободат од визи, баш да се види колку се конкурентни. А во која област, кои производи се произведуваат Македонија што се плашат од странциве?

yin yang

Who, me?
Член од
24 април 2005
Мислења
1.621
Поени од реакции
32
Конкуренција, хм. Нека не ослободат од визи, баш да се види колку се конкурентни. А во која област, кои производи се произведуваат Македонија што се плашат од странциве?

Абе било кој :) Не зафркавај, замисли да ти влези некоја фирма со 10 000 вработени, која дава повисоки плати и може да си дозволи да работи за многу помиски цени од некое фирмиче со 100 вработени. Прост пример, факин Веро кога влезе, илијадници колонијалчиња низ мкд пропаднаа.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.805
Поени од реакции
12.295
Абе било кој :) Не зафркавај, замисли да ти влези некоја фирма со 10 000 вработени, која дава повисоки плати и може да си дозволи да работи за многу помиски цени од некое фирмиче со 100 вработени. Прост пример, факин Веро кога влезе, илијадници колонијалчиња низ мкд пропаднаа.
Веро е репер колку и Тедико и Скопски Пазар.

Типичен пример се пак земјоделските производи. Ако си пробала француско грозје (со големина на зрно колку смоква) ќе осетиш неодреден вкус. Истото важи за повеќето нивни производи со убав изглед и одлично пакување. Исто важи и за унгарското грозје, пиперки и краставици-вкусот им е како зелена трева. Спореди неколку вакви производи и ќе видиш конкуренција нула. А башка замисли колку пестициди и други хемикалии (за пораст, прихрана...) се користат за да се добие ваков производ.

Уосталом нека тргнат визи, некоиси заштитини давачки... (не ми се баш познати давачките за извоз, но еден превозник објасни дека ги има доста) и останати услови (оваа година розево пакување, следната сино...) па да видиме што и како.

Едина слаба страна ни се стандардите, но не на сите производи.

Kajgana Shop

На врв Bottom