- Член од
- 23 февруари 2008
- Мислења
- 869
- Поени од реакции
- 477
Има најави дека во 2012 Вонземјани ќе се спуштат на земјатаДа секогаш е паметно да се споредуваат експертите по економија со питачите по улица кои се шетаат со картонски пораки.
Има најави дека во 2012 Вонземјани ќе се спуштат на земјатаДа секогаш е паметно да се споредуваат експертите по економија со питачите по улица кои се шетаат со картонски пораки.
Да бе баш тоа Глујо и неговиот експертски тим ли ти го предвиде. Ќе ни донеле многу пари ќе не спаселе од кризата.Има најави дека во 2012 Вонземјани ќе се спуштат на земјата
не бе блане го пледвидел. Со пленаменети пали од мин. за култула кои се 2,03 % од буџетот, ќе спасувал економија.Да бе баш тоа Глујо и неговиот експертски тим ли ти го предвиде. Ќе ни донеле многу пари ќе не спаселе од кризата.
Имаат снабдени се.Со помош на стаклена кугла...
Не би бил толку сигурен. Сепак не го чув бранеда најави 8 милијарди евра. Некако поише на Глујо да ми личи.А да на
не бе блане го пледвидел. Со пленаменети пали од мин. за култула кои се 2,03 % од буџетот, ќе спасувал економија.
Највелојатно и Исус ќе се симнувал. Па место вино либи и леб, сега од 2,03 % ќе наплавел милион фаблики за сите невлаботени да се влаботат, босите да се облечат, гладните да се најадат
А да на 15 Септемвли ќе дошле. Слушај ми збол
Иначе доста ми го тролаш постот. Темата си е јасна. Ако ти имаш волшебна равенка како со 2,03 % од буџет на Македонија ќе средиш цела ситуација во македонија слободно кажи си да се насмееме мене тоа ми личе на симнувањето на исус на 15 септемвли и бркање на политички поенчиња.Имаат снабдени се.
Не би бил толку сигурен. Сепак не го чув бранеда најави 8 милијарди евра. Некако поише на Глујо да ми личи.
8 милијардиАман бе 15 Септемвли како на глујо тоа да личи, не зезај
Абе 2,3 посто да ама колку од буџетот пари одат во Министерствата. Над пола буџет оди во плаќање пари за јавна администрација, невработеност, здравје.Иначе доста ми го тролаш постот. Темата си е јасна. Ако ти имаш волшебна равенка како со 2,03 од буџет на Македонија ќе средиш цела ситуација во македонија слободно кажи си да се насмееме мене тоа ми личе на симнувањето на исус на 15 септемвли
Доколку немаш таква рецепта нека престане да се пљука кон инвестиции во културата. И онака е меѓу најмалку буџетираните министерства. Буџетите на др. министерства се далеку поголеми. од таму не гледам причина зошто и онака малите инвестиции за култура би се наменувале во другите министерства кои имаат далеку поголеми буџети, освен секако ако не се сака тотално да се уништи културата. Знаеш у многу работи смета културата. Грчки иредентизам и такоѓе.
Да бе на 15 Септемвли, со тија 5 % од парите место клавир на Симон Трпчевски, ти со тие пари ќе успееш да ги облечеш сите боси, ќе ги најадеш сите гладни, и сите невработени ќе ги вработиш. Жити Заев Светиот Блане Амин8 милијарди
Абе 2,3 посто да ама колку од буџетот пари одат во Министерствата. Над пола буџет оди во плаќање пари за јавна администрација, невработеност, здравје.
Кога ќе го одземеш тоа види колку остануваи ќе видиш дека ќе дојде околу 5-6 % што и не е така мала бројка. А во ова не ги сметам војската, опремувањето и странсите консултантски услуги кои се наплаќаат од посебно и имаат обавезни трошоци без кои не може.
И исто да се земе предвид дека годинава според владата за покривање на буџетски дупки ќе се змеат 200 милиони долари. И ако се остварат прогнозите и не закрепне економијата тие долгови може да бидат и поголеми. А не е сигуна ни економијата (растот) за догодина.
Па сеа размисли БДП ни паѓа долговите ни растат, ни растат и каматите на кредитите. Ако некогаш треба да се зацртаа приоритетите тоа е сега.
Да бе бидејќи македонија има вишок пари па 35 милиони одат само за овие споменици. Само ме интересира колку кошташе компјутеризацијата на училиштата?Да бе на 15 Септемвли, со тија 5 % од парите место клавир на Симон Трпчевски, ти ќе ги облечеш сите боси, ќе ги најадеш сите гладни, и сите невработени ќе ги вработиш. Жити Заев Светиот Блане Амин
Буџетски факти. Погледни го буџетот и изјавите на владата и ќе видиш дека се е точно. Вомојот прв пост на темава ти ги дадов подетално бројките.И копи пастов и тролањево како да го анализирам. недостаток на аргументи или што ти е работава ?
Еве гиДа повеќе од 2 милијарди. И фала богу другите одат во другите министерства и во економијата наша. Или чекај малку ај да го ѕирнеме буџет и вака малку пореално да го разгледаме.
Ајде да го погледнеме новиот ребаланс на буџетот:
- за плати и придонеси во администрацијата 30 622 милиони денари или 493 милиони евра
-социјални расходи за заштита на специфицирана група на граѓани изнесува 922 милиони денари 15 милиони евра
-за пензии 144 милиони евра. Трансфери за вториот пензиски столб изнесуваат околу 11 милиони евра.
-социјалната помош 7,4 милиони евра.
-здравствену услуги 310 милиони евра
-надворешен долг камати7 милиони евра
-децентрализација 5 милиони евра
Овие вредности се вкупно 993,4 милиони евра.
Значи сега пола буџет остана за да се платат илјадници други работи од како набавка на опрема и возила, наплата за услугиво странство и милион други слични мали работи.
Во практика пола буџет ни оди само за исплаќање на обврски. Така да така плитко земено тие 60 милиони и не изгледаат така мала цифра кога знаеме дека се околу 6-7% од буџетот. Ама мора да се земе и предвид дека оваа година според ова тромесечје владата прогнозираше ако остане се во вакво темпо македонија ќе се задолжи со околу 200 милиони евра и тоа најверојатно со висока каматна стапка која може да отиде и до 10% што е 20 милиони камати годишо без исплаќање. А ако се остврата прогнозите за поголем економски пад по септември тој долг може да биде и доста поголем.
Треба да се земе дека во горните пресметки не се ставени бројките за буџет на војската цифра која исто така ќе биде доста поголема. Така да реалните мерки за подршка на нашата индустрија се многу мали, а барем мене овие 60 милиони не ми изгледаат како така мала цифра, земено колку фабрики се затвараат колку нови најавувања за заборчувања се најавуваат, растото најверојатно ќе ни оди под нула, а исти бројки се предвидуваат и за до година под услов да се остварат светските предвидувања за закрепнување.
Македонија нема вишок на пари. Македонија има министерство за Култура кое е државна институција во Македонија која има за цел промоција на културата фолклорот историјата идентитетот на оваа земја и народ. Дали воопшто знаеш дека постои ртакво МинистерствоДа бе бидејќи македонија има вишок пари па 35 милиони одат само за овие споменици. Само ме интересира колку кошташе компјутеризацијата на училиштата?
Министерството за култура не служи само за градење на споменици туку и за зачувување на старите, потикнување на уметниците и безброј други области закои денес се скратени пари.Македонија нема вишок на пари. Македонија има министерство за Култура кое е државна институција во Македонија која има за цел промоција на културата фолклорот историјата идентитетот на оваа земја и народ. Дали воопшто знаеш дека постои ртакво Министерство
Но според вашите кажувања изгледа треба да се избрише Мин. за Култура. ?
Народов гарант го гледате како мајмун кој нема осет за културно творење и живеење. Демек не знае што е култура па ај од таму ќе грабаме пари иако таму и речиси најмалце се дава кога ќе се компарираат парите со буџетите од другите министерства.
Иначе уште чекам да ми се одговори како ете со 6 % на Мин за култура од буџетот на МКД, исус вајстина се врати на Бихачка, ќе ја препородел македонската економија на 15 Септемвли
Сепак доколку пак не можеш да ми го најдеш рецептот како со ете 6 % ќе ја оправиш цела економија можам да заклучам дека останува фактот дека хајкава против инвестициите во културата се фура или од борба за политички маркетинг, или од политика за грчко распродавање итн.
Ne znam dali znaes no i skulptorite spagjaat vo rang na umetnici, ta najmnogu zaradi niv bea napraveni smizli bikovi i ostalom.Министерството за култура не служи само за градење на споменици туку и за зачувување на старите, потикнување на уметниците и безброј други области закои денес се скратени пари.
Ministerstvoto za zemjodelstvo ako ne znaesh isto ima povekekratno pogolem bugjet od onoa za kultura. Znaesh kako im vikaa selska vlada itakanatamu. Znaci ne e zapostaveno zemjodelstvoto zaradi nekakvi investicii vo kulturata. Naprotiv.Од друга страна тие пари кои се даваат за изградба на цркви и споменици може многу лесно да се дадат за спас на сточарството во Македонија како што се прави во цел свет со сите згрозени економии. Аматие во европа мора да се луди што му помагаат на народот.
Ministerstvata poradi koi ke bide zemen toj dolg, ke si go vrakaat istiot. A vo niv ne spaga Min. za kultura. ta od tamu ne e dolzno Min. za kultura za niv da plaka.А исто тие пари би можеле да се искористат и за намалување на надворешниот долг. Годинава само ќе се заборчиме со 200 милиони долари нов долг и тоа како што стои со од 9-11% камата. 29 милиони долари годишно само ќе служат за отплаќање на каматата на овој долг само затоа што владата решила да води пред се политика на пропаганда и да се прикажуат како патриоти.
Значи во Фиренца отидоа наши скулптори да работат на проектот? И наши луѓе ги прават статуите.Ne znam dali znaes no i skulptorite spagjaat vo rang na umetnici, ta najmnogu zaradi niv bea napraveni smizli bikovi i ostalom.
I oni bi trebalo od neshto da ziveat neli. Ako ne mislish taka togash zoshto vladata voopsho ima drzaven institut za obrazovanie na kulturni rabotnici
И тие пари што му се сегададени се премалку. Тоа ни еедна од најбитните гранки во индустријата и не смееме да дозволиме да пропадне.Ministerstvoto za zemjodelstvo ako ne znaesh isto ima povekekratno pogolem bugjet od onoa za kultura. Znaesh kako im vikaa selska vlada itakanatamu. Znaci ne e zapostaveno zemjodelstvoto zaradi nekakvi investicii vo kulturata. Naprotiv.
Da skulptorkata koja raboti na Aleksandar Makedonski e odredena Valerija Stefanovska. Sekako ima i skulptori od firenca koi pomagaat vo lienjeto na spomenikot, bidejki ne e zaebancija da se napravi umetnicko delo od 17 metri. Nie takvi maheri od umetnici nazalost nemame. A Spomenikot go zasluzuva najdobroto.Значи во Фиренца отидоа наши скулптори да работат на проектот? И наши луѓе ги прават статуите.
Parite baraj gi kaj Zaev, Sterjo Nakov, velija, brane i ostalom koi go unistija i zemjodelstvoto dodeka si gi gradea kriminalnite piramidi. ne e dolzno ministerstvoto za kultura, i kulturnite rabotnici da stradaat poradi kriminalnite dejanija na pettokolonasite.И тие пари што му се сегададени се премалку. Тоа ни еедна од најбитните гранки во индустријата и не смееме да дозволиме да пропадне.