Piters
Collector
- Член од
- 19 април 2009
- Мислења
- 455
- Поени од реакции
- 43
Со задоволство, но пред се да напоменам:
јас ке го изложам само моето мислење .. овде..
ТОЛКУ..:helou:
јас ке го изложам само моето мислење .. овде..
- Материјалната причина е овде. Луѓево кои се јавуваат како сопственици на имотот на црквата (зградата и местото) имаат големи даночни бенфиции ... меѓу народот циркулира сума од 300К АУД како годишен приход од 3 цркви во Сиднеј. Јас неможам да ја потврдам таа информација, но секако не станува збор за мала сума. Сопственоста овде е загарантирана од страна на Владата на Австралиа.
- Времето кога се градеа црквите, беше од 60те - 70те години навака, период кој во македонија владееше социјализмот, и моќта на црквата беше значително ослабена. МПЦ беше доведена на ниво на музејски ескпонат. Популарноста на црквта почна да си добива во значение тек после касните 80 години. Зашто го споменувам ова?? Од едноставна причина што и да сакала нашата МПЦ да инвестира пари во австалија да гради цркви, не е баш некој период со кој би можело да се остварат такви подфати. Да потсетам освен грција (која паттем го има ставена целото православие под закрила, како еден единставен наследник на Византија) - ниедна од црквите соседи немаат изградено црква овде во тоа време..
- Проблемот со црквата не почнува со г.Петар, ниту пак е едноставен проблем. Г.Петар е единствениот кој се Зафати да го реши проблемот - па колку и да сака да биде БОЛЕН ПРОБЛЕМ - нешто што другите мотрополите не сакаа или немаа смелост тоа да го сторат.Истиот проблем го има и Руската Патриаршија со Лондонско-Руската црква.. станува збор за судир помеѓу два системи.. западен и православен..
- Мислам дека кај сегашниве сопственици на црквата, постои уверување и тоа и покушаваат да го шират, дека г.Петар дошол да ги земе црквите, и да ги продаде, даде под закуп и ред други бесмислици.. Прво: г.Петар не е МПЦ, и нема право тоа да го стори. Второ, и да го направи тоа, Тој неможе да ги тргне верниците од една до друга црква. Трето: Дури и таа варијанта да оди, Сепак МПЦ е тука да реагира..(заштити) Четврто: дури и ако тоа оди до таму луѓевео се свесни и ќе се организираат повторно.. не сум сигурен колку вкупно, ама мислам станува збор за преку 15 цркви во цела австралија.. знаци не е мал број, и никој не е мутав денеска да мѕ продаваш слама..
- Попската работа: избори, именување и поставување на попови и владици . исклучиво во надлежност на МПЦ
- Собирање на приходот - МПЦ
- Формирање на компанија - или правен субјект, со акционерски капитал, на сегашните сопственици, но и идни ...(жално - но таа е реалноста)
- Објектите, имотот сегашен, во сопственост на сегашните сопственици
- Рента, или кирија за користење, како и дел од профот на сегашните сопственици. (нека им е на слава)
ТОЛКУ..:helou: