Дневник: Новокомпонирани Антички Mакедонци

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Овие стоки,изроди,душевни болесници се туморот на македонското општество.

Х

Ханзо

Гостин
Ама само ако го повредат овој народ, мислам дека многу од нив нема да дочекаат природна смрт.
Го повредувале, го повредуваат, и ќе го повредуваат. Ама таков си е народот, мирен, трпелив, или во зборовите на Гошев - со чисти раце. Блеееее.
Него гледам на овие навредувања им нема крај,изгледа ке има потреба од чистка
Подолго време има потреба од чистка, ама како што кажав, со чисти раце сме. Додека не се најде јунак ил два спремни да си ги испрљаат рацете, тукуречи во гована да ги стават, ќе остане како што е.
А како да дејствуваме со е-маил можеме ли?
Хех, ме потсети на заканувачкиот мејл кој го доби Герош пред некоја година па после цивкаше на пола страна од Шпиц како терористи ќе го убиваат. Комедии. :)

F

FilipMacedon

Гостин
Подолго време има потреба од чистка, ама како што кажав, со чисти раце сме. Додека не се најде јунак ил два спремни да си ги испрљаат рацете, тукуречи во гована да ги стават, ќе остане како што е.
Се во свое време

Член од
7 декември 2008
Мислења
81
Поени од реакции
3
Ми се допаѓа темава, интересно е да продискутираме кои сме, што сме , од каде сме , какви сме, ама без еуфоричен патриотизам и онака смирено , трезвено....
Јас себе си се сметам за Македонец, така било генерации наназад. Но дали сум потомок на Античките Македонци?
Знам дека овој пост може да предизвика негодување и осуда, ама како што реков, ајде трезвено да видиме дали имаме право да се врзуваме со Античка Македонија.
На овие простори уште од Палеолит живееле луѓе - Homo sapiens sapiens , кои подоцна се организирале во племиња, Илири, Пеони , Тракијци..
Не не интересира ништо од тоа, додека не се појавува подемот на Македонската династија - е тоа вреди да се врзе за себе како имиџ... А ниту ние ниту Грците немаме ексклузивитет на Античка Македонија. Античка Македонија е светско наследство-белег на една епоха, одамна завршена...
Еве велиме ние сме потомци на Античките Македонци. Тоа значи дека во текот на повеќе од 2000 години сме успеале да задржиме чиста Македонска крв, да не се измешаме со никого, да останеме негибнати.
А по падот на Македонската империја , овде долго владееле Римските легии, кои врска немаат со Македонците, па после дошле словените, сосема други племиња се населиле овде, па била Српската држава, па била Бугарската држава(мешавина од словени и татари кои го подоцна стануваат христијани), и 500 години масовно присуство на Отоманската империја,азиско-арапско влијание...
И ние бевме цело време во подрум, чекавме да помине сето тоа и да излеземе пак чисти Антички Македонци...
Како изгледале Античките МАкедонци? Високи, со светол тен и светли очи...
Како изгледаат потомците на Античките Македонци - ние? Исто????
Можеби навистина ќе направам многу груба споредба, но во нацизмот во Германија се рашири идејата за чиста Германска раса- Ариевци...
Се учеше по школите како изгледа еден Ариевец, според антрополошки и научни теории - Високи, светол тен, светла коса , сини очи...
И све беше супер во теорија, ама увидоа дека просечниот германец не изгледа ни приближно на припадник на чистата раса...
Затоа се формираа специјални СС единици од припадници кои ги исполнуваа критериумите за Ариевец, и Германците го спроведоа најмонструозниот проект, малку познат- LEBENSBORN...
Проектот значеше собирање млади жени од Полска, кои природно одговараат на идеалот за Ариевец, и посебните СС единици работеа на размножување на Ариевската раса...Среќа проектот кратко траел , заради крајот на војната..
Значи , да се вратам на нашава мака- колку сме ние чисти Антички Македонци?
Грците пак намалку имаат право на името и идентитетот на Македонија, заради нивното потекло, а посебно заради перверзноста нивна да окупаторот си го третираат како свој. Тоа му доаѓа како денешните Босанци, кои после 500 години Турско ропство, полесно им стана да бидат Турци отколку она што беа претходно-Срби и Хрвати...
А Грците се доволно свесни за тоа, ако лаат на големо, пред 30 години имаат направено огромен споменик на Александар Македонски кој никако да го стават во Атина. Единствен проблем - Атињаните и ден денес го сметаат Александар за тиранин, и за нив срамота е да се појави негов споменик кај славниот Акропол на Перикле...
А ние? Да живееме на територијат на Македонија, со векови наназад, и така сме се нарекувале,но тоа не мора да значи автоматско потекло од Античка Македонија....
Секој има право да се нарекува како сака, и никој нема право да му го смени името на другиот. А ниту Македонија, ниту Грција нема ексклузивитет на Александар....
Ако јас велам дека сум Македонец, секој треба да ме почитува како јас што го почитувам. И кога Караманлис вели дека е Македонец, тоа го почитувам, ама кога вели дека е Грк - Македонец, е тоа не оди, или си Грк или си Македонец....
Нека почиваат коските во историјата, а да се почитуваат народите денес, само така ќе одиме напред....
Или овој “спор“ ќе го решаваме со векови, да со векови, затоа што спорот и толку апсурден, да не постои решение.
Сега се оди на принцип на сила, од позиција на сила да се избрише еден цел народ, а неговиот идентитет да се присвои и прикачи за бајката наречена Античка Македонија...
Дали ќе останеме Македонци, тоа само од нас зависи....

F

FilipMacedon

Гостин
Имаш разлики помеѓу Македонскиот НАРОД,и Македонската НАЦИЈА,by the way нема чисти народи,и Грција е милкшејк па само таа си го зема правото да се нарекува чиста нација,супериорна наследници на Александар ,Аристотел Софокле и др,но на ним никој не им го зема тоа право,бидејќи како што кажа тоа е дел од светската историја,без разлика чии се,и колку право на тоа имаат Грците,толку право имаме и ние Македонците.
Затоа престани да сереш јавно,бидејќи казниво дело е

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Каде има чиста крв ?
Зарем Турците се Турци оти крвта им е чиста ?
Зарем Кинезите се Кинези зошто крвта им е чиста.
Или Индијците ?

На кој јазик говорите ?

Или измислите си бе ромејско - турски - германски - балистичко блгарски српски јазик и поделете се припаднете секој по еден дел секаде.

Многу бе се меша баби и жаби, многу.

Американците кои се пред 300 години нација па имаат патриотизам кој е 10 пати поголем од овој овде.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Каде има чиста крв ?
Зарем Турците се Турци оти крвта им е чиста ?
Зарем Кинезите се Кинези зошто крвта им е чиста.
Или Индијците ?

На кој јазик говорите ?

Или измислите си бе ромејско - турски - германски - балистичко блгарски српски јазик и поделете се припаднете секој по еден дел секаде.

Многу бе се меша баби и жаби, многу.

Американците кои се пред 300 години нација па имаат патриотизам кој е 10 пати поголем од овој овде.
Да бе,оди на Американец речи му дека е Индијанец,ќе ти ги извади очите.:smir:

F

FilipMacedon

Гостин
Момаков не разбира некои работи како лојалност,и чувство на припадност
Но само колку за информација на Момаков дека денешните Македонци најголем ген имаат токму на Античките Македонци,така и колку да копа длабоку пак нема да му излезе тоа што го сака

Член од
7 декември 2008
Мислења
81
Поени од реакции
3
Имаш разлики помеѓу Македонскиот НАРОД,и Македонската НАЦИЈА,by the way нема чисти народи,и Грција е милкшејк па само таа си го зема правото да се нарекува чиста нација,супериорна наследници на Александар ,Аристотел Софокле и др,но на ним никој не им го зема тоа право,бидејќи како што кажа тоа е дел од светската историја,без разлика чии се,и колку право на тоа имаат Грците,толку право имаме и ние Македонците.
Затоа престани да сереш јавно,бидејќи казниво дело е
Знаев дека ќе предизвикам реакции,критики, веројатно осуди и разни квалификации...
Знам дека постои цензура и банирање на форумов....
Затоа, се банирам трајно од форумот на Кајгана.......
Со години наназад водам “војна“ за зачувување на Македонија и Македонците, по интернет, форуми, наши, странски, средби конференции во странство....
Сега се нови генерации, со адреналински патриотизам, кои на свој на чин ја бијат битката, тоа е добро, само да се повеќе...
Мојата битка ќе ја водам на друго поле, ако треба пак како и во 2001,
сакам само да оставам една последна порака од мене до сите форумџии на Кајгана:
Сакајте ја и ценете ја државата во која живеете, немаме резервна татковина. Република Македонија е све што имаме.....
Без разлика кои сте, од каде сте, останете МАКЕДОНЦИ и чувајте го името МАКЕДОНИЈА.....

:helou::helou::helou::helou::helou::helou::helou::helou::helou::helou::helou::helou:

Homer MakeDonski

*Матриот
Член од
14 јуни 2005
Мислења
823
Поени од реакции
87
Кој не дели на антиквисти, македоноиди, букефалоисти
Еден солиден став објавен во денешниот број на Време
...Сведоци сме како во нашите весници секојдневно се јавуваат обвинувања против македонските нови научни историски и археолошки откритија и тие се прогласуваат за глупости. И тоа се прави од страна на луѓе неуки за историја и археологија. Се разбира и од тие, на кои уште од Југославија, им е влезен стравот од искажувањето на македонско национално чувство, и тоа не само во срцето и душата, туку и во коските. Нив, при секое споменување на некаква македонска величина, им се тресат коските. Од последни во Југославија, на што се навикнати и со што уште се гордеат, не е лесно да се најдеш меѓу првите во светот. Умот им се врти од тие височини....
Авторот е Иван Панчев

http://vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=1&tabid=1&EditionID=1686&ArticleID=112464

Одличен овој чиче...

Така југословенската федерација се најави на 29 ноември 1943 година во Јајце. Знаеме дека тоа се случи во отсуство на нашите претставници. И тоа се покажа како добро. Зошто ако стигнеа, се плашам дека наместо држава, ќе побараа автономија.
Оваа му е златна,колку е вистинита ..

F

FilipMacedon

Гостин
Кој не дели на антиквисти, македоноиди, букефалоисти

Еден солиден став објавен во денешниот број на Време
Авторот е Иван Панчев

http://vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=1&tabid=1&EditionID=1686&ArticleID=112464
Пак не гледам ништо лошо во зборовите- Антиквизација=Македонизација,Македоноиди=Македонци што си ја величаат Македонската историја,е за Букефалисти се мислам измеѓу луѓе кои сакаат коњи,или пак коњи кои го љубат Букефал:)

da_be_man

Entropy
Член од
17 октомври 2005
Мислења
628
Поени од реакции
126
Celata prikazna okolu antichkiot del od nashata istorija se izvrtuva i zloupotrebuva...taka i se vagjaat nekoi termini "antikvizacija" demek ne so tek na vremeto tuku zaostanati. Bukefalist e ushte po navredliv termin...pak isto kako antikvizacijata saka da dade simbolika za lugje koi ne gi interesira segashnovo tuku na vremeto koga konjot bil mercedesot...luzerite od levica vo Makedonija od sekogash ponizno se odnesuvaa kon obichniot makedonec, taka makraduli, shekjerka, shemata i ne e za zaboravanje frchko.

Ova sega shto pochnuva po mediumive e so cel...a taa e da se sprema terenot i da se drzat nekoi temi svezi za vrakjanjeto na crvenko. Za drugi temi nemaat argumenti i programa osvem da proizvedat nekoj razdor i da go iskoristat megjunarodniot faktor...poshto kako shto sme banana republika odma za nekoja vzeshtena tema se javuva Fuere, sluzbeniche od koe se otarasile i negovite pa go bapnale vo makedonija da soli pamet.

Najvazno sega e da se argumentira i potencira kolku vazna e ovaa faza na spojuvanje na istoriskite periodi na Makedonija. Ne se raboti za baranje na chistokrvnost kako shto sakaat da go izvrtat tuku za sozivuvanje i spojuvanje na site periodi od istorijata.

Poradi istoriskite priliki vo minatoto ne bilo mozno da se pomisli ili javno izgovori toj spoj iako obichniot chovek vosebe go chustvuval toj kontinuitet.

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Знам дека постои цензура и банирање на форумов....
Хе, значи обожавам вакво неаргументирано плачипичкосување...ај биди љубезен и кажи што подразбираш ти под цензурирање и во која форма си бил ти цензуриран. Ако не можеш да поднесеш постови од други членови кои одат контра твоите ставови, не мешај термини.
Затоа, се банирам трајно од форумот на Кајгана.......
Сам не можеш да се банираш, ама ќе ти ја исполнам желбата ако навистина сакаш.

/gone/87

+++FOR CLEAN SKOPJE+++
Член од
30 март 2009
Мислења
1.769
Поени од реакции
119
Медиумите во Македонија не делуваат на општеството.
Не си ме разбрал. А тоа дека народот е глуп мало morgen.
верувај дека на постарите влијаат,дали позитивно дали негативно исти к..ти е(освен тв и новината друг извор немаат)............па ако не беше "глуп" народот ќе имаше некаков бојкот,протест и изјава кон некој медиум и новина ЗА НЕТОЧНОСТА и НЕВИСТИНА што ја пласираат......а не само да се собираат по наредба на партиите и да протестираат

Член од
23 октомври 2008
Мислења
137
Поени од реакции
9
Do 1991 godina bese gordost da kazes deka si od Makedonija, denes e najgolema bruka. Toa kazuva deka na Makedonija mestoto i e pod kapata na Belgrad, samo taka moze da si go povrati dostoinstvoto i ekonomska blagosostojba. Makedonija denes za zal e zadnja rupa vo Evropa, drzava koja ja vodat nepismeni luge bez strategija i patriotizam. Za 18 godini vo Makedonija napredna samo kriminalot.

Kajgana Shop

На врв Bottom