Дали градоначалниците своите проекти во општините ги бојадисуваат со партиските бои?

Кралот Марко

Не прилепчанецот, ами Јас
Член од
6 ноември 2008
Мислења
3.969
Поени од реакции
278
Подолго време размислувам и мислам дека слободно можам да заклучам дека: Во зависност од која партија е градоначалникот со такви бои се бојадисуваат проектите во таа општина. На пример сведоци сме кога на пример градоначалник е човек од СДСМ, се што ќе се направи или реновира задолжително се бојадисува со сина и жолта боја, а додека ако е од ВМРО- ДПМНЕ со црвена и жолта. Интересно искуството доживеав пред неколку дена како резултат на одбојноста во училиштето на група наставници кои инаку се членови на СДСМ и одбија да земат работни мантили со црвена боја со образложение дека тоа била вмровска боја. Ова е само дел од реалноста. Примери има уште многу. Вие и сами сигурно можете да видите околу вас како на пр. спортски сали, мостови итн. се бојадисани или сино- жолта или црвено- жолта.

Треба ли и во изборот на боите да влијае политиката?
На таков ли начи се остава белег од еден градоначалник за идните генерации?
Какви се вашите мислења и дали вие оправдувате такво нешто?

Јас лично не оправдувам и мене ми пречи одење до таква крајност од било која политичка партија. Мислам дека со тоа градовите губат од својата автентичност, а градоначалниците запаѓаат во една заслепеност која во едно демократско општество наликува на безидејност..

Кај мене во Ѓорче прават Биг Бен (саат кула). Портокалово ако ја направи има да се гледа од Кучково (а може му е тоа идејата, од кај знаеш)

Иначе ова со “гадочалниците“ во насловот е ненамерно или така сакаше да испадне?

Кај мене во Ѓорче прават Биг Бен (саат кула). Портокалово ако ја направи има да се гледа од Кучково (а може му е тоа идејата, од кај знаеш)

Иначе ова со “гадочалниците“ во насловот е ненамерно или така сакаше да испадне?

Можам да кажам намерно, :helou: но се работи за ненамерна грешка и нтервенирав кај администраторите ако може да ја поправат, а ако не и вака е интересно не сакајќи.

Конкретно за темава. Ако го бојадисаат саатот на пример портокалово, колку на тебе ќе ти пречи?

Можам да кажам намерно, :helou: но се работи за ненамерна грешка и нтервенирав кај администраторите ако може да ја поправат, а ако не и вака е интересно не сакајќи.

Конкретно за темава. Ако го бојадисаат саатот на пример портокалово, колку на тебе ќе ти пречи?

Па визуелно ке ми смета секако. Али да нема да ми смета дали е обоен по партиски фолклор, само ако е добро визуелно зашто мене воопшто не ми е битно која партија владее со општината се додека прави добро работи.

Па визуелно ке ми смета секако. Али да нема да ми смета дали е обоен по партиски фолклор, само ако е добро визуелно зашто мене воопшто не ми е битно која партија владее со општината се додека прави добро работи.

Не зборуваме за тоа која партија владее со општината и мене тоа не ми смета, туку пренагласеното бојадисано владеење по секоја цена.

Не зборуваме за тоа која партија владее со општината и мене тоа не ми смета, туку пренагласеното бојадисано владеење по секоја цена.

Ако толку се сељаци нека фарбаат у фолклорот на нивната партија. Смета, како не смета али најмалце е битно тоа. Побитно е што ке сработат, што ке градат за да после фарбаат...

Значи ако се ДПМНЕ во градот се ќе биде обоено во Македонски бои. Ако е СДС на власт се ќе биде во Европски. Така имаме баланс па Патриотските и Европските норми се исполнени.

ЛоЛ:vozbud:

Јас мислам дека како сегде во свет треба да се почитуваат естетски норми.

Точно така, но факт е дека кај нас политичката припадност е пред естетиката. Објаснив и во уводот до какви крајности се оди при избор на работни мантили итн.

Тоа е болна работа. Ама така е кога нема стандарди. Се додека народот гледа егзистенција од партијата и истата ја смета за агенција за вработување ќе остане така. Сметам дека треба да се воспостават стандарди во поглед на архитектура,сообраќај, хтз опрема итн. До душа за арихтектурата има стандарди ама никој не ги почитува. Кај мене во дебармало можеш да видиш една жолта зграда и до неа една плава па зелена ...... да ти се сврти во глава. А да не зборам дека никакви услови во поглед на живеење не исполнуваат. Малце оф топик ама сакам да кажам дека политиката е навлезена во сите свери на општествениот живот и тоа е трагично. Стоп за ваквата практика на локалните власти, стоп за политизација на целокупнотот живеење.

Веројатно робувањето на партиските бои е резултат на немањето осет за естетика, но мислам дека толку сме исполитизирани што за да се покаже омразата кон спротивната политичка партија се оди и до тие крајности и боите да се избираат според партиската припадност.

Значи ако се ДПМНЕ во градот се ќе биде обоено во Македонски бои. Ако е СДС на власт се ќе биде во Европски. Така имаме баланс па Патриотските и Европските норми се исполнени.

ЛоЛ:vozbud:

И условите за влез во ЕУ се исполнети. :)

Не сме ние светот. Ние за тоа поле сме јуник. Сакаме светски тренд да направиме.

Не сме ние светот. Ние за тоа поле сме јуник. Сакаме светски тренд да направиме.

Кој тренд бе? Ова е исто како да фатиш контењер да го тапацираш. Треба нешто да се гради од нив па после да коментираме дали да го фарбаат во партиски бои.

навистина штета но локалната самоуправа кај нас не е тоа сто треба да биде туку напротив НЕ САМО БОИ туку и целосни проекти кои не одат во согласност ниту со опстината ниту со централната власт ТУКУ ОДГОВАРААТ НА ЛОКАЛНИТЕ МОКНИЦИ

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom