Замката „Северна Македонија“ и катастрофалните последици

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Господа проблемот е со областа Ематија што некој многу одамна си ја присвоил како нивна сопственост,и на име на неа како денес ни е преставена,утре сите ние македонци немаме да имаме право на македонската не богата туку пребогата историја,јас го разбирам возбодувањето на Лет,но верувајте оваа работа е на МАНУ да застанат еднаш зад итересите на Македонија и народот македонски,бидејки јас и колку сакам да ја докажам целта на јужниот сосед секако ке бидам поврзуван со нив,како тоа што го прави ситуираниот господин,и она што е доставено на моите постовите од Аријан и Јустин,сепак тоа е од нив јас не сум го измислил.
Ако не им веруваме на ним тогаш тоа е друга работа,

Кој бе Јустин ??!!
Тебе те снадбеле убаво Атињаните со литература.
Јустин тврди дека Македонија ја основале ГРЦИ ПОД ВОДСТВО НА КАРАНУС

Се рони кварцот од тебе и станува читлива вистинската намера на твоите постови, да го негираш постоењето на македонци како единствена и посебна нација на светот и да не претвориш (со газдарицата бакојани) во траки на кој некој им назначил крал а тоа да го поткрепиш со пишувања на некој кој вели дека македонија ја основале Грци. Но има овде и некој кој ги познава древните текстови кој како ги пишел а и која тајна служба како се обидува да ни ги пласира и престави како “вистина“.

Македонија го добила името по синот на Дионис,кој се викал Македон и кој бил назначен од Дионис за крал на Тракија и тогашната територија што се викала Ематија,по името на Ематион,крал што владеал со Ематија област во Паонија

Тершка глупост и невистина.

Истава глупост “баш татарот’’ Антонио Милошоски се обидуваше да ја протне пред некоја година кога пишуваше нарачани текстови од Бугарите.

Македонија го добила името по синот на Дионис,кој се викал Македон и кој бил назначен од Дионис за крал на Тракија и тогашната територија што се викала Ематија,по името на Ематион,крал што владеал со Ематија област во Паонија

комплетна невистина . Макеоднија го добила името од античките макодонски зборој: макос - широка, голема и дон - земја.
не смејш да дозволиш то шо ќе ти сервират гејците ко податок да го прифаќаш безрезервно

поздрав за г.Лет 1,2,3,............................кои не деградираше со нашата поврзаност со Дора Баколјкани,и му доставуваме доказ испратен до сите новинари.To: zdravomakedonijo@kanal5.com.mk
Date: Tuesday, January 13, 2009, 5:13 AM
g.novinari nasi braka od Skopje,dali znaete deka Skopskata oblast lezi na teritorija od severna Makedonija,i nie od istocna Makedonija nikogas nema da se slozime za predlogot od Nimic,severna Makedonija.Zosto;Ke vi odgovoram mnogu prosto,Makedonija e istocna Makedonija,koja go zaslozuva imeto Makedonija.
Eve pr;rimskiot istoricar Tit Livij pisuva;Pela e anticki grad vo Makedonija-nema severna,juzna,i.t.n.vo oblasta Ematija.Ponatamu Justin vo kniga 7od Filipova istorija pisuva;Makedonija go dobila imeto po sinot na Dionis,Makedon koj bil postaven za kral na Trakija i teritorijata Ematija,teritorijata Ematija go dobila imeto po kralot Emation i se navogala od oblasta Paonija.Dali nekoj e svesen,a izgleda ne zosto Evropa i nasiot juzen sosed ne vraka 4 200god.p.n.e.Denes cela zapadna civilizacija megu koj i Evropa lezi na grckata anticka civilizacija,i deka noviot svetski poredok zapocnuva od Elenite,kade makedonskta drevna civilizacija ne se spomenuva nikade,a delovi deka postoela ja stavile vo ,,mitologijata,,so edna cel da se zaboravi.Gospoda nie ve uveruvame deka ako imeto go smenime vo severna Makedonija ke go napravime najgolemiot gref na nasite predci,bidejki Makedonija e mesto na majkata nad majkite,i veruvajte ni kako Agamenon,kako Dionis,Herakle,Filip,Aleksandar bog ke ni go isprati ,,noviot,,sto kako i negovite prethodnici ke se bori za zastita na nasata drevna Sana,nasata majka nad majkite,nasata golema majka,nasata boginja-majka koja istovremeno e i voin,opsti so prirodnite pojavi,go drzi lakot i strelata vo nejzinite race,nasata majka-bogorodica i ve molime da ne si igrame so vakvi raboti.

Еве членовите на форумов нека се уверат дали добро ситуираниот господин е во право или навистина добро е дресиран во стилот ,,нападот е голема одбрана,,се со една цел да не седојде до вистината.

Go to Previous
message |
Go to Next
message | Back to Messages
| Full Hea

Тершка глупост и невистина.

Истава глупост “баш татарот’’ Антонио Милошоски се обидуваше да ја протне пред некоја година кога пишуваше нарачани текстови од Бугарите.

Makedonija...nisto drugo...inaku ima nekoi dokazi deka imeto poteknuva uste od vremeto na Fenikija, a znaci nepoznatiot svet, svetot koj go nema, nesvet...itn...bidejki bile divi pleminja, koga istrazuvale prvite moreplovci.

I den denes, varijanta na zemja, zvet, na arapski e dunia, a Makedonija e Maku-dunia (maku = jok, ne, nema - dunia = svet, zemja).

No, toa ne e za politika.

A Bashbugarinot neka ne drobi, odamna e kazauvano i prekazuvano toa sto toj navidum sega uspeal da go uznae i osoznae.

Nejse. Odana rekov, imeto e promeneto, po nasa vina kolku i po tugja.
Sto pravime da go povratime....nisto!

P.S. Isto taka, nikoj ne govori za Interim accordot, kade veli: razgovori, ne pregovori, do zaednicko resenie..bez vremenski rok ili ramka.

For all purposes within UN. Ne na dresovi, ne vo Ustav, ne na pecati.

No, site se jaki na vilici, nikoj ne e jak na dela.

Kreteni.

комплетна невистина . Макеоднија го добила името од античките макодонски зборој: макос - широка, голема и дон - земја.
не смејш да дозволиш то шо ќе ти сервират гејците ко податок да го прифаќаш безрезервно

Ова што ти го даде како доказ е токму дело на гејците,макос - широка,голема,и дон - земја.
Дали знае некој дека името Паонија постоело многу години пред да се појави Македонија на сцена,и не знам каде овде гледате проблем дека Јуњстин,Плутарх,Аријан,Руф и многу други не лажеле.

Не знам каде го гледате проблемот со античките писатели,тие јасно пишуваат дека кралската престолнина Пела се навога во Македонија,претходна Ематија област од Паонија.Кога ке ги пронајдете границите на Ематија,а особено земјата Паонија,ке видите дека Пела како што денес ни е преставена таа територија не е била во состав на Паонија.Па зарем најголем доказ дека Пела се навогала во денешните граници на Македонија,имали за нашето свето бибнлиско име Македонија,ве молиме размислете со ваш ум не некој да ви го скренува вниманието преплатник на туѓи држави.

Еве уште докази па вие самите одлучете кое поврзан со Дора Баколјани,Горан или некој друг..........................................................................................Постојат и други предпоставки дека родоначалникот на македонците потекнува од други родители, но спрема: Домазетовиќ ,,Античка Македонија,,
Како најприфатлива предпоставка која се совпаѓа со времето кога и јасите се преименуваат во македонци како што и бил обичај во тогашно време се ставаат имиња на држави и народи спрема името на кралот во случај со Македон крал на трачаните и македонците.
Понатаму Македон има два сина Пиер и Емат по чие име биле именувани териториите со кои владееле.
Авторите на тврдењата дека Македон е основоположник на името на Македонија делимично се разидуваат во времето на појавувањето на Македон, но како и да е, се птретпоста- авува дека времето може да се лоцира помеѓу 1 500 год.п.н.е Што значи дека оваа територија на денечна Македонија, денешна Грција и Тракија некогаш имале заедничко име Македонија.

Значи факт е дека сите три денешни држави имаме право на името Македонија,за кои ние како македонци ним не им го успоруваме правото дека се македонци,но и тие немаат право нам да ни го успоруваат правото да се изјасниме како македонци.

Еве доказ за Пела со навлегување на римјаните на овие простори.Римскиот историчар Ливиус или Тит Ливиј (56 год.п.н.е. до 17 год. п.н.е.) во своето дело ,,Декади, една Историја на Рим,, (од 140 глави сочувани се 35).
Во една од сочуваните глави наведува:
,,Го преместуваа кралскиот дворец Пела на еден вештачки, со ѕидини опкружен остров, што се навоѓал во мочуриштето, кое било блиску до градот.
Набљудуван од далеку островот изгледал дека е поврзан со градот, меѓутоа всушност бил ооделен од градот со една преместена река.
Значи, Римјаните намерно го занемериле овој град за да не будат сеќавања на големите македонски кралеви.
Така значи, ние бевме приморани одредувањето на македо- скиот кралски дворец да им го препуштиме на други.
Се согласуваме дека Пела е град во Македонија во областа Ематија, што Филип Македонски го избрал за престолнина. Александар трети Македонски се родил во него.
Значи, Римјаните намерно го занемериле овој град за да не будат сеќавања на големите македонски кралеви.
Први кои го разурнале главниот град на Филип биле Галите пред Римјаните, оставајќи ги урнатините на Пела на една височинка налегната кон запад и водата што ја опкружува.

Никој не може да му го одземе светото и основно право на друг,да се самонарекува според желбите и сопствените потреби,како што си ја именува и сопствената држава.

Никој не може да му го одземе светото и основно право на друг,да се самонарекува според желбите и сопствените потреби,како што си ја именува и сопствената држава.

:oftopic:

АБЦ..... да не ти префрлија некоја пара од буџетот наменета за кампањите:vozbud::kesa:

......во секој случај ...добро вложиле. :smir:

Значи факт е дека сите три денешни држави имаме право на името Македонија,за кои ние како македонци ним не им го успоруваме правото дека се македонци,но и тие немаат право нам да ни го успоруваат правото да се изјасниме како македонци.
Goran Stoimenov - имаш опомена да не спамираш и да ја разводнуваш темата.

Tезата за името Македонија што ја протураш е невистинита.

Ако продолжиш, ќе бидеш баниран. Мислам дека сум јасен.

P.S. Cамо државата Македонија има право на тоа име и ниедна друга.

Не сум надлежен да давам упатства ама ќе си земам за слобода да реагирам бидејќи почнува да се гуши дискусијава со историско толкување.

Горан Стоименов, ова е подфорум Политика, а не Историја. Кој сака да си спори со тебе на долго и нашироко нека го стори во соодветниот подфорум.

што од ова не е точно
се
што е тогаш точно?

Најкратко што можам.

Според мене најверодостојно објаснување за името е преку прастариот култ на Божеството на Голема Мајка “ Магна Матер “.

Името Македонци произлегува од земјата Македонија.

Еквивалент на денешниот термин Татковина - како определба за родната земја.

a-comparative-grammar-of-the-sanskrit-1276.png

Source: A comparative grammar of the Sanskrit, Zend, Greek, Latin, Lithuanian, Gothic, German, and Sclavonic languages: By Professor F. Bopp. Translated from the German by Edward B. Eastwick, Second edition, 1856, page 1276.

http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=32652

Ме заинтересира последниот дел од линков....
http://www.star.vest.com.mk/default.asp?id=13408&idg=2&idb=336&rubrika=Makedonija

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Весникот потсетува дека двете земји имаат уште две години до истекувањето на Привремената спогодба од септември 1995 година и затоа треба да се најде нов "модус вивенди" за името, бидејќи "ќе имаме работа со една нова БЈРМ којашто нема ништо заедничко со таа што ја познаваме, особено со албанскиот пребирлив фактор".[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]А весников е од 2001 год. Што значи дека спогодбата сега не важи и Грција со право ни ставила Вето?[/FONT]

Нема терминско ограничување на разговорите, доколку не се најде договор во првичниот временски рок спогодбата автоматски се продолжува на неопределен рок.
Гарфилд може да ме исправи доколку грешно толкувам.

Доколку спогодбата излегла од важност и “фиром“ само по себе би престанало да фигурира, бидејќи престануваат и обврските на нашата страна во разговорите.

Makedonija...nisto drugo...inaku ima nekoi dokazi deka imeto poteknuva uste od vremeto na Fenikija, a znaci nepoznatiot svet, svetot koj go nema, nesvet...itn...bidejki bile divi pleminja, koga istrazuvale prvite moreplovci.

I den denes, varijanta na zemja, zvet, na arapski e dunia, a Makedonija e Maku-dunia (maku = jok, ne, nema - dunia = svet, zemja).

No, toa ne e za politika.

A Bashbugarinot neka ne drobi, odamna e kazauvano i prekazuvano toa sto toj navidum sega uspeal da go uznae i osoznae.

Nejse. Odana rekov, imeto e promeneto, po nasa vina kolku i po tugja.
Sto pravime da go povratime....nisto!

P.S. Isto taka, nikoj ne govori za Interim accordot, kade veli: razgovori, ne pregovori, do zaednicko resenie..bez vremenski rok ili ramka.

For all purposes within UN. Ne na dresovi, ne vo Ustav, ne na pecati.

No, site se jaki na vilici, nikoj ne e jak na dela.

Kreteni.

Гарфилд дали е во моментов битно дали Милошоски е ваков или онаков, кога последнава негова изјава е можеби најдоброто произнесување со официјални ставови во досегашнава наша историја.

Без разлика на кого прв му текнало и дали Милошов “украл“ нечие размислување, тотално небитно од аспект што овде не би требало да има конфликт на суети.

И јас и ти и Мисирков се согласуваме околу неприфаќањето на “Северна“ како одредница бидејќи ги знаеме консеквенциите од тоа.

Најкратко што можам.

Според мене најверодостојно објаснување за името е преку прастариот култ на Божеството на Голема Мајка “ Магна Матер “.

Името Македонци произлегува од земјата Македонија.

Еквивалент на денешниот термин Татковина - како определба за родната земја.

a-comparative-grammar-of-the-sanskrit-1276.png

Source: A comparative grammar of the Sanskrit, Zend, Greek, Latin, Lithuanian, Gothic, German, and Sclavonic languages: By Professor F. Bopp. Translated from the German by Edward B. Eastwick, Second edition, 1856, page 1276.

значи професорката лингвист во право е оти и нејзината теза се водеше во овој правец
инаку во учебниците по географија и историја по прашањето што значи името Македонија стои дека е составена од два збора макос-голема и дон-земја

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom