ilija^veles
Nick Sloter
- Член од
- 19 февруари 2009
- Мислења
- 1.050
- Поени од реакции
- 41
Добро бе да те прашам нешто кој промени име?-НАРОД ШТОМ ЕДНАШ ПРИФАЌА ПРОМЕНА НА ИМЕ,ТОА ЌЕ ГО ПРАВИ СЕКОГАШ!
Само тоа кажи ми го
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Добро бе да те прашам нешто кој промени име?-НАРОД ШТОМ ЕДНАШ ПРИФАЌА ПРОМЕНА НА ИМЕ,ТОА ЌЕ ГО ПРАВИ СЕКОГАШ!
Добро бе да те прашам нешто кој промени име?
Само тоа кажи ми го
Господа проблемот е со областа Ематија што некој многу одамна си ја присвоил како нивна сопственост,и на име на неа како денес ни е преставена,утре сите ние македонци немаме да имаме право на македонската не богата туку пребогата историја,јас го разбирам возбодувањето на Лет,но верувајте оваа работа е на МАНУ да застанат еднаш зад итересите на Македонија и народот македонски,бидејки јас и колку сакам да ја докажам целта на јужниот сосед секако ке бидам поврзуван со нив,како тоа што го прави ситуираниот господин,и она што е доставено на моите постовите од Аријан и Јустин,сепак тоа е од нив јас не сум го измислил.
Ако не им веруваме на ним тогаш тоа е друга работа,
Македонија го добила името по синот на Дионис,кој се викал Македон и кој бил назначен од Дионис за крал на Тракија и тогашната територија што се викала Ематија,по името на Ематион,крал што владеал со Ематија област во Паонија
Македонија го добила името по синот на Дионис,кој се викал Македон и кој бил назначен од Дионис за крал на Тракија и тогашната територија што се викала Ематија,по името на Ематион,крал што владеал со Ематија област во Паонија
Тершка глупост и невистина.
Истава глупост “баш татарот’’ Антонио Милошоски се обидуваше да ја протне пред некоја година кога пишуваше нарачани текстови од Бугарите.
комплетна невистина . Макеоднија го добила името од античките макодонски зборој: макос - широка, голема и дон - земја.
не смејш да дозволиш то шо ќе ти сервират гејците ко податок да го прифаќаш безрезервно
Добро бе да те прашам нешто кој промени име?
Само тоа кажи ми го
Никој не може да му го одземе светото и основно право на друг,да се самонарекува според желбите и сопствените потреби,како што си ја именува и сопствената држава.
Goran Stoimenov - имаш опомена да не спамираш и да ја разводнуваш темата.Значи факт е дека сите три денешни држави имаме право на името Македонија,за кои ние како македонци ним не им го успоруваме правото дека се македонци,но и тие немаат право нам да ни го успоруваат правото да се изјасниме како македонци.
што од ова не е точно
се
што е тогаш точно?
Ме заинтересира последниот дел од линков....
http://www.star.vest.com.mk/default.asp?id=13408&idg=2&idb=336&rubrika=Makedonija
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Весникот потсетува дека двете земји имаат уште две години до истекувањето на Привремената спогодба од септември 1995 година и затоа треба да се најде нов "модус вивенди" за името, бидејќи "ќе имаме работа со една нова БЈРМ којашто нема ништо заедничко со таа што ја познаваме, особено со албанскиот пребирлив фактор".[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]А весников е од 2001 год. Што значи дека спогодбата сега не важи и Грција со право ни ставила Вето?[/FONT]
Makedonija...nisto drugo...inaku ima nekoi dokazi deka imeto poteknuva uste od vremeto na Fenikija, a znaci nepoznatiot svet, svetot koj go nema, nesvet...itn...bidejki bile divi pleminja, koga istrazuvale prvite moreplovci.
I den denes, varijanta na zemja, zvet, na arapski e dunia, a Makedonija e Maku-dunia (maku = jok, ne, nema - dunia = svet, zemja).
No, toa ne e za politika.
A Bashbugarinot neka ne drobi, odamna e kazauvano i prekazuvano toa sto toj navidum sega uspeal da go uznae i osoznae.
Nejse. Odana rekov, imeto e promeneto, po nasa vina kolku i po tugja.
Sto pravime da go povratime....nisto!
P.S. Isto taka, nikoj ne govori za Interim accordot, kade veli: razgovori, ne pregovori, do zaednicko resenie..bez vremenski rok ili ramka.
For all purposes within UN. Ne na dresovi, ne vo Ustav, ne na pecati.
No, site se jaki na vilici, nikoj ne e jak na dela.
Kreteni.
Најкратко што можам.
Според мене најверодостојно објаснување за името е преку прастариот култ на Божеството на Голема Мајка “ Магна Матер “.
Името Македонци произлегува од земјата Македонија.
Еквивалент на денешниот термин Татковина - како определба за родната земја.
![]()
Source: A comparative grammar of the Sanskrit, Zend, Greek, Latin, Lithuanian, Gothic, German, and Sclavonic languages: By Professor F. Bopp. Translated from the German by Edward B. Eastwick, Second edition, 1856, page 1276.