Просечната нето плата во јануари 19.616 денари

• Креатор на темата Креатор на темата ЉУПЧО
  • Време на започнување Време на започнување
Се работи за два тотално различни начини на пресметка на тој од лани и овој годишниот затоа и фантастичниот процент.
Овие мерења сега на платата се услогласени со тие на ЕУ и нивинте статистики, нето платата заедно со хранарина и превоз.
Завод за статистика не греши.

Инаку после колку време 20 години ?
Македонија има пораст на плати.
Кој е вториот начин ?

Се работи за два тотално различни начини на пресметка на тој од лани и овој годишниот затоа и фантастичниот процент.
Овие мерења сега на платата се услогласени со тие на ЕУ и нивинте статистики, нето платата заедно со хранарина и превоз.
Завод за статистика не греши.
Инаку после колку време 20 години ?
Македонија има пораст на плати.
Кој е вториот начин ?

Mакедонија после толку години има енормна потрошувачка на девизните резерви,тоа е вистината.А просечните плати важат само за Македонската најгломазна администрација во светот,која при тоа е толку неефикасна што човек просто добива нескриена желба најмалку трикратно да ја намали.:toe:

Се согласувам за администрацијата.
Се брани денарот во услови на криза, нормално дека ќе намалуваат девизните резерви.
Девалвација значи осиромашување.
Ќе видиме засега владата добро се држи со кризава во споредба со соседните земји.

И интересен феномен.
А е податокот позитивен не е верен.
А е негативе е супер вистинит.

И површно гледање на работите.

Али избори доаѓаат, ќе издржиме уште оваа недела.

a be so novite presmetki(prevoz i hrana vlezeni vo neto plata,koi se osnova na odanocuvanje i vladata si sobira pari poveke,pametno izigraa,samo numu posle da recat pu-pu ne vazi,oti nogu firmi toa nema da go izdrzat)pred 3 meseca bese 17.000,sea e 19.500,pa so e tuka cudno,dokaz e voa deka jazot uste povke se zgolemuva
sakate kapitalizam eve vi.......inaku tocno etatko mi e sumarski inzener i sega so ova hrana i prevoz vo neto plata mu se kaci od 25 na 31 ilijadarka,pa ti vidi sea,a za bruto da ne lafime 48.000............ama sepak fintata so a naprai vladata ke gi unisti malite firmicki,oni bukvalno plakaat poveke danok ako demek se namaleni davackite za pridonesi,posle potfrluvanjeto ke bide malo vo budzet,e pa malo e,slaveski si gi izracunal via brojki,ne pasel trava izgleda covekot

За разлика од него ...многу сдсм-ОФЦИ изгледа сеуште само тоа си уште пасат..а и советуваат „некого„ (иако никој за ништо не ги прашува..и не треба) дека требало Владата ова да стори..требало или она да стори..посебно оној дебил крадемарули де..
Кога тие беа на власт ..тие истите ..ништо ниту пак некого слушаа..ниту пак сторија (освен за себе и своите длаааабоки како у попови џебови) .
Сироти ..утепани од сите..за смеење..дури и за тоа не „одговараат„..затоа и им ја намалија гледаноста на „еднооки„..оти немаат повеќе „материјал„..употреблив дури и за подсмев..греотички фиромчиња..и соросоидеи ...наскоро ќе бидат се и сешто..ама луѓе од нив не бидуат...разбира се.
:pipi:

Па да ако земем во предвид дека во секој фирма има по неколку вработени на црно или пак по неколку на кои им биле кратени придонеси и што газдите се богателе на грб на вработените неправедно - така може да сметаме дека им се зголемени давачките.

Газдата на малата форма доаѓа со кола од 100 000 евра пред месец дена купена на грб на вработените каратејќи им го тоа што им следува. Епа затоа не им одговара законов на газдиве.:tapp:

Vidi vaka, preku k..r mi e od NEOSOCIJALISTI ili NEOKOMUNJARI koj kako miluva, no ocigledno glupanderi ja vodat drzavava... kapitalist koj na grbot na rabotnikot zarabotil kola od 100000 evra..:) jebote blagi rimski papa...pokazi na eden takov....:)
ako nekoj vozi takvo nesto vo MKD togas e sigurno nekoj od segasnata ili minatite vladini strukturi i nekolkute kvazi oligarsi zbogateni na volseben nacin....
surijata " kapitalisti" koi se trudat da preziveat so malite bisnisi, vo Makedonija prakticno se e mal biznis... se za nikade , tie se EKSPLATIRANITE vo momentov.... site drugi BOGATUNERI mora da se od vlasta inaku ne bi bile bogatuneri...
denes vo MKD edinstvenata logika za bavenje so politika e LICNOTO BOGATENJE, a... se drugo e opium za narod...da se drzi taa STOKA vo pozicija povolna za SISANJE, SKUBENJE I DERENJE...

...a vakvi novokomponirani borci za covekovi prava??? navistina pun mi...k....ac... :)

Vidi vaka, preku k..r mi e od NEOSOCIJALISTI ili NEOKOMUNJARI koj kako miluva, no ocigledno glupanderi ja vodat drzavava... kapitalist koj na grbot na rabotnikot zarabotil kola od 100000 evra..:) jebote blagi rimski papa...pokazi na eden takov....:)
ako nekoj vozi takvo nesto vo MKD togas e sigurno nekoj od segasnata ili minatite vladini strukturi i nekolkute kvazi oligarsi zbogateni na volseben nacin....
surijata " kapitalisti" koi se trudat da preziveat so malite bisnisi, vo Makedonija prakticno se e mal biznis... se za nikade , tie se EKSPLATIRANITE vo momentov.... site drugi BOGATUNERI mora da se od vlasta inaku ne bi bile bogatuneri...
denes vo MKD edinstvenata logika za bavenje so politika e LICNOTO BOGATENJE, a... se drugo e opium za narod...da se drzi taa STOKA vo pozicija povolna za SISANJE, SKUBENJE I DERENJE...

...a vakvi novokomponirani borci za covekovi prava??? navistina pun mi...k....ac... :)

Би те упатил на оваа тема да се пронајдеш во третиот пост на Трн во Око повели

http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=37174

:pusk:

Се согласувам за администрацијата.
Се брани денарот во услови на криза, нормално дека ќе намалуваат девизните резерви.
Девалвација значи осиромашување.
Ќе видиме засега владата добро се држи со кризава во споредба со соседните земји.

И интересен феномен.
А е податокот позитивен не е верен.
А е негативе е супер вистинит.

И површно гледање на работите.

Али избори доаѓаат, ќе издржиме уште оваа недела.

Aбе ако се намалуваат девизните резерви само за да се прикаже моментално повисок просек на плата одошто навистина е,тогаш стварно нешто не е во ред со оние кој се планери на нашата економија.Па 20 000 денари просек во Македонија може да значи само едно:
-Администрацијата има просек од 60 000 денари а непосредните производители по 6 000 денари,за да добиеш општ просек од 20 000 денари,така е барем во целиот преостанат свет.Тоа може да ти го каже било кој помалку едуциран човек кој е лаик по економија,не мора да е некој “експерт“ како овие нашиве.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom